• Gemma

    Summan av all glamour under solen (budgetkrisspecial!)

    Idag gjorde jag en egen brudklänning av näver, den blev jättefin och ekosmart.
    Egna champagnen fixade jag sedan lätt som en plätt, körde bara in en flaska "Great Wall" chardonnay (23 kinesiska yuan) i Soda Streamern.

    Nu ligger bollen hos er!

  • Svar på tråden Summan av all glamour under solen (budgetkrisspecial!)
  • Mlle M

    Hej pa Er,

    jag har inte övergivit traden utan ser fram emot att delge Er lite bröllops-pornografi.

    Hade en fantastisk underbar semestervecka i Dubai, sedan kan man ju undra om det är semester att sitta i bilkö pa dagarna och planera luncher och middagar pa olika restauranger nästan varje dag men det är en annan femma. Hann spendera enhel del tid med min väninna och hennes familj, hennes spa-verksamhet gar blomstrande och hon har blivit lite av en "kändis" men det är henne verkligen väl förunnat. När vi lärde känna varandra i England slet hon verkligen dygnet runt med sin verksamhet men nu verkar hon ha lyckats.

    Lyckades till min förtvivlan inte köpa en enda julklapp, ja, förutom ett par grymt snygga Renee Caovilla-skor till mig själv da

    Sedan hemkomsten till kalla Europa har jag gjort en liten kraftanstängning med bröllopsplaneringen.

    Vad gäller menyn tänkte jag delge er den snarast och fa lite synpunkter men har den inte med mig idag. Men ur minnet sa är det en Toast-skagenbakelse med gravad röding, kalv med murkelsas ( hmm...fler tillbegör som jag glömt ) till efterätt var jag först inne pa hjortron men har börjat lära mig att utländska gäster inte alltid förmar att uppskatta var nordiska delikatess sa jag tror vi satsar pa rabarber istället.

    Vad gäller drycker sa har vi inte ens börjat..... vill gärna hitta nagra riktiga pärlor som inte spränger banken.

    Jag har bokat underhallare för bat-transporten en man som verkar jättetrevlig som skall spela Taube och Bellman-sanger pa var färd fran kyrkan till festen, bokat baten, vilket visade sig vara besvärligt da de flesta charterbatar inte hade en hastighet som var snabb nog för att vi skulle fa en transport under tre timmar, beställt dekoration till densamma i form av björkris. Pa baten kommer vi ocksa servera wraps eller annat lunch-tilltugg som pa nagot sätt skall cateras in fran restaurangen där vi har festen, lite logistik kommer det bli att lösa men....det är ju ett tag kvar.

    Även busstransporten som tar släkt och vänner som redan bor pa hotellet in till kyrkan är bokad. Fantastiskt smidigt och enkelt till ett inte alltför högt pris heller.

    Kyrkan verkar vara konfirmerad men vi har ännu vare sig talat med prästen eller tittat pa musik för vigselgudstjänsten. En väninna till mig har dock lovat att sjunga i kyrkan sa det skall verkligen bli roligt da det känns mycket mer personligt än en inhyrd musiker.

    Hmmm...en vän till min fästman skall spela piano da gästerna ankommer till middagen, troligtvis kommer han att även fa i uppdrag att göra detta vid serveringen av tartan.

    Inbjudningar kvarstar att göra...och jag MASTE verkligen ta tag i detta snart men känner ena stunden för att pyssla och nästa för att hitta det perfekta trycket.

    Har skrivit en liten "save-the-date" notis pa julkorten som jag just haller pa att skicka ut sa vi har i alla fall meddelat gästerna bas-fakta.

    Gemma: Jul i Shanghai later otroligt mysigt och Ni verkar sannerligen inte ha nagra problem att hitta riktiga jul-delikatesser. Mmmm...din beskrivning far det verkligen att vattnas i munnen!

    Ikväll skall jag hämta upp min undanlagda norska lax och ta hem för att grava den inför helgen da vi skall ha besök av fästmannens familj och jag skall inviga dem i ett riktigt svenskt julbord!! Njae, det finurliga med detta är ju att jag kan helt sonika hoppa över de "element" som jag inte är sa förtjust i själv och ingen av de utländska gästerna kommer att undra -" Varför har hon inte Janssons frestelse"? el dylikt.

    Det blir gravlax, skinka, köttbullar, prinskorv och saklart lussebullar och pepparkakaor. Kanske blir det ocksa rodbetssallad och revbensspjäll.....

    Nu maste jag jobba lite ocksa!

    Kram pa Er i julstressen

  • Amelle

    Hej på er!

    Sitter med ett glas portvin, hemmabakade mandelpepparkakor och skönont i kroppen efter en rejäl massage. Har muskelknutor och stela axlar efter alla 12-timmarspass framför datorn så det är alltid lika skönt att få sig en rejäl omgång

    Oj vad jag blir sugen på julmat nu, rödkål och köttbullar, Janssons och skinka med massa senap... älskar verkligen julmat. Ska fira med min mamma på landet i år så vi får väl se vem som lagar vad. Köttbullarna är dock alltid min uppgift, sedan det år för länge sedan då min före detta hemmafrumamma meddelade att hon ledsnat på matlagning och inte tänkte göra egna köttbullar till julbordet. Då klev jag in och tog över den uppgiften, Mamma Scan göre sig icke besvär.

    Imorgon ska vi ha julfest md jobbet så då lär det bli både julmat och en hel del nubbe. Det är inte precis ett gäng som brukar spotta i glaset så det gäller att hinka vatten så att det går att jobba litegrann på fredag. Jag har dessutom MASSA att göra innan jul.

    Vad roligt att läsa om era liv i helt olika delar av världen men ingen av er i Sverige.

    Mlle M - jag tycker det låter som ett toppenupplägg! Med måga utländska gäster så är det ju alltid uppskattat att köra lite hardcore-svenskhet - trubadur som spela svenska visor och så båtfärd. Det kommer bli finemang. Mina franska släktingar är dock VÄLDIGT franska (superpatrioter som tycker att deras land är överlägset på ALLT) men de uppskattade ändå de svenska matinslagen på vår bröllopsmiddag även om de tittade skeptiskt på den röda kräftan som dekorerade förrättstallriken och muttrade lite över det sydafrikanska rödvinet. Hehe, dessa frallor alltså.

    Eller vad säger ni Gemma och Lapinette?! Jag är ju halv men älskar att tetas med franska släktingar och vänner.

    Gemma - ja det där med att slå sina ungar är ju inte precis något man vill se någon annan göra. Ja inte för att man hellre skulle vilja göra det själv då, men tänk vad förbannad man skulle bli om en vuxen örfilade ens barn. Bra att du satt ner foten.

    Tyvärr så blev det inget snuskande vid årets julpynt - vi dekorerade blockljus med mönster av bivax och målade sedan. Och jag fick värk i handen av allt knådande så några avancerade skulpturer kändes inte aktuellt...nu kan jag ju dessutom ha ljuset framme utan att censurera.

  • Izunia

    hej hej!

    Vilken tid det tog för mig att hitta tråden! OCH upptäcka att den andra faktiskt var avstängd (som vanligt med andra ord!!)...

    Nu måste jag springa iväg igen... Miss J är vaken...oohhhh..

  • Glada Ankan

    Long time no seen... Hinner helt enkelt inte med, eller snarare så har jag prioriterat annat. Men allt är bara bra! Vi gör det vi brukar och trivs ypperligt med det. Spännande Gemma att se var ni hamnar i framtiden. Apropå detta med att säga nej till barnen var i varje fall jag en bestämd mamma som satte klara gränser. Men att slå en liten - aldrig! Fick själv en uppfostran bestående av franska örfilar så jag vet hur det känns. Det är inte smärtan som gör ont, det är förödmjukelsen. God Jul på er alla!

  • Amelle

    Sitter på jobbet med the hangover from hell. I säng halv fyra och sov inte många timmar innan var dags att masa sig till jobbet. Men kul hade vi! Sticker ner till makens släkt i Småland denna helg så jag hoppas att ni alla får en fin weekend.

    Kram!

  • Gemma

    Å vad jag älskar dessa julhelger! Soligt varje dag, blå himmel, kallt och klart, men inte för kallt. Sisådär en tio grader. Till och med min man, som i vanliga fall gnäller över att jag bokar in för mycket saker, var nöjd. Kramade mig gonatt och tackade för en underbar helg. för mig och monstret började det redan fredag morgon. Ingen ayi som vanligt; vi skulle på lussefirande hos en svensk väninna. Hon är rolig, pysslar aldrig, låter alltid en av de två heltidsayierna laga och baka enligt recept. Men nu jävlar hade hon pysslat! Bakat egna pepparkakor och lussekatter, gjort egen glögg (bra mycket mer ambitiöst än vi som köper det mesta på Ikea), köpt luciakronor till ALLA barnen och gjort egna stjärngossehattar. Eftersom inbjudan hade uppmanat oss att klä barnen antingen i brunt eller vitt, helst hellång vit särk, plus att gästerna var supermoms från hela världen (de flesta bor på väninnans lyx-compound, eller också går de på det dyyyyra dagiset som ligger bredvid där vi bor, ni minns kanske gratisklassen?) så hade hon fått en del samtal från förtvivlade mammor som hade en vit klänning till sin dotter, men gick det bra att komma även om skärpet var grönt? Monstret, i brun manchesterklänning, sov fint i vagnen på vägen dit, sen slog hon upp sina ögon och började genast gråta när hon såg ett rum fyllt med härjande barn. Sen gick det lite bättre, hon styrkte sig med typ fem pepparkakor och hjälpte mig och värdinnan att limma på det sista glittret på stjärngossehattarna. Till slut var då allt förberett. Musiken (min medhavda lusseskiva) inmatad i CD:n, luciakronorna uppdukade, barnen påklädda. så hörs ett illvrål - väninnans dotter vill INTE stå i mörkret och vänta. "Krasch!" En pojke tar sin luciakrona och drämmer den i marken så att glaset splittras. UÄÄÄÄH! Mitt monster blir rädd för ljudet. "Krasch!" Ett annat barn tyckte det såg kul ut att krossa glas och gör likadant.

    "Nästa år"; tröstar en av supermomsen. Väninnan ler blekt medan hon instruerar en av ayierna hur man dammsuger bort glas från äkta mattor.

    På kvällen var monstret och jag och storhandlade, sen ville hon absolut ha en enormt stor, dyr, heliumballong med ett tomtehuvud som vi var tvugna att ta med oss hem också. Ja, det låter kanske inte så överväldigande för er, men har ni sett på TV de där överfyllda tunnelbanevagnarna med påputtare? Tänk er att försöka pressa er in där, klockan arton en fredagkväll, med en bebis i bärsele på magen OCH en gigantisk heliumballong.

    När vi äntligen stod på gatan utanför hemmet kom jag på att jag glömt att beställa gran. Att få tag på en taxi en fredag eftermiddag är snudd på omöjligt, men vi lyckades i alla fall. Vid det laget hade monstret suttit två timmar i ergon (förutom tio långa minuter i mataffären när hon lyckades ha sönder två paket brysselkål som rullade ut över hela golvet; artig som man är kröp man runt där på alla fyra och fångade brysselkål, då lyckades hon ha sönder ytterligare ett paket plus slicka på alla paketen med rått kött) och hade såklart inte lust att åka taxi också. Baxade i alla fall in oss tillsammans med heliumballongen i framsätet, varpå chaufören började gorma att han inte såg nåt, så vi var tvungna att åka därbak, där det inte finns bälte. Vilket visade sig kvitta, monstret gallskrek om hon inte fick STÅ på golvet bakom sätet. Jaja, vi passar på nu att göra livsfarligheter, i Sverige blir det slut med det.

    På kvällen anlände mina matvaror, samtidigt som jag underhöll dottern passade jag på att tvätta hennes finkläder som var fulla med pepparkaka OCH laga till en grillad storkyckling med rödvin, svamp och färsk rosmarin. Fantastiskt vad mycket energi man får när det är jul!

    Lördag morgon kom ayin i fem timmar; mannen och jag gjorde uuuunderbara lussekatter (en fin snopp blev det även detta år), sen gick vi till lyxhotellet och tränade tillsammans med ayin och monstret (fast de övade gång i lekrummet, vi har gett upp kryptränandet, tror att hon kommer gå direkt, hon är superduktig). På kvällen var det middag hos VD:n och frun, hon är en jättegullig tvåbarnsmor som funkar lite som en extramamma åt monstret, har gjort ända sedan monstret var nyfött. Huset var minst sagt överväldigande, träpaneler och infällda spottar överallt, trippel takhöjd, invändig balkong med glasräcke längs hela övervåningen, magnifik pool med trädäck, hur många rum som helst, golvvärme i hela rummet och en tropisk skog av växter i vardagsrummet. Vi drack champagne och pratade om parets många resor medan vi lyssnade på fransk dödsmetall och hiphop (chefen är en smula egen), monstret satt och lekte med en kylskåpsmagnet tills klockan var åtta, då somnade hon så fort jag la henne och sa sen inte ett knyst på hela kvällen. Efter det började fransmännen droppa in fler och fler, parvis, jag blev allt tröttare men middagen satte inte igång förrän vid tiotiden. Då var det desto godare, paret hade tillbringat hela dagen med att besöka fiskmarknaden, köpa levande skaldjur, tillaga dem och sedan göra en massa goda tillbehör. Alltså kalasade vi på nykokta australiensiska humrar, massa massa såser (bl a en hemgjord majonnäs som chefen själv lagat) och sedan två olika, nybakade frukttarter. Inte en ayi så långt ögat nådde, kändes faktiskt lite skönt. Vi kom inte hem förrän ett på natten, vilket är fruktansvärt sent för mig som i vanliga fall däckar vid tio.

    På söndag morgon, upp som vanligt klockan sju, fast mannen lät mig sova en timme till efter att jag ammat monstret. Sen var det hardcore pyntning, för det var dags för vår tolfte julfest. Eftersom det skulle bli rätt många barn och vår mysiga lägenhet plötsligt framstod som ett minfält av faror (vägguttag, sladdar, tvättmedel som stod framme, levande ljus och bräckliga vaser i knähöjd) så fick vi typ bygga om hela lägenheten först. Vid tio anlände granen, jag hade beställt en billig (lågkonjunktur ni minns!), en lokal liten tuja-variant som vi alltid haft tidigare, men nu fick vi en som nådde ända upp till taket! Mannen fick raskt ge sig ut på gården och, eh, gräva upp sten som kunde läggas i den rangliga vasen för stadighetens skull. När man har minst ett tiokilosmonster som hänger i grenarna ställs vissa krav. Vi gjorde om vårt sovrum till lekrum också, vilket var genialiskt visade det sig. Ändå lyckades vi bevittna en 1,5-åring som vandrade omkring med ett tänt blockljus i handen. Fast det var också den enda incidenten, och det hände ju inget (eftersom JAG upptäckte det, inte föräldrarna). Ayin var helt fantastisk och lyckades städa, diska, byta blöjor på tre barn, hålla monstret på gott humör (vilket inte varit det lättaste den här helgen, alla vuxna är numera reducerade till gå-redskap åt henne) och, ja, hon var väl värd det berg av beröm och mat som hon sedan fick med sig hem. Vi hade ungefär tjugo gäster och alla måsten på gottebordet, röd, rund julost, pepparkakor, glögg såklart, lussekatterna, Aladdin, klementiner, knäckebröd. Hade pyntat jättejättefint med krans på dörren, julrosor i varje hörn, levande ljus inbäddade i äkta nordisk, färsk mossa med kottar och visst var det trevligt, men också liiite jobbigt att behöva ha koll på fyra - fem barn, om än bara i ögonvrån. Både mannen och jag kände nog att en del grejer var bättre förr, trots allt.

    På kvällen när vi var ensamma (inga inkräktare i huset!) blev monstret åter supergullig, sen somnade hon så fort vi la henne och vi kunde lägga oss raklånga i soffan med varsin beställd sallad. Vi gick inte och la oss nio som vi planerat, men inte långt därefter. Sen pratade vi lite mer om framtiden som vi inte vet så mycket om.

    Ni då, vad har ni haft för er?

    Kram, G

  • Lapinette

    Oj, vad ni har skrivit. Lånade makens dator igår och trodde det var lugnt på tråden (tittade ju på den gamla). Har haft en datorfri helg då svärmor är på besök och det har varit fullt upp. Lovar att läsa ikapp så snart jag får tid men såg något sött inlägg från Gemma, tack för dina tankar!!!

    I lördags var vi på stan och shoppade och jag köpte åter igen en julklapp till mig själv. Denna gång en slank,klockad klänning i lila. Har lite svårt för dessa saker som ser ut som hus som är på modet just nu så jag får leta mig in på "tantavdelningen" på NK för att finna saker som faller mig på läppen. Svärmor hittade en vinterjacka och som vanligt är maken noll intresserad av att titta på något till sig själv. Så ett luciatåg som sjöng i ljusgården och köpte sedan skaldjur innan vi åkte hem för att vila och byta om inför kvällens aktiviteter.

    Först en liten promenad på julmarknaden i Gamla Stan som mest bestod av italienare och fransmän. Har nog aldrig hört så många tala franska i Stockholm tidigare. Packade sedan in oss i Storkyrkan med flera hundra andra och hörde först en orkester spela Drottningholmsmusiken innan det blev dags för Luciatåg av Adolfredriks musikklasser. Vackert men svårt att se då det var mycket folk och pelare i vägen. Tror dock att svärmor uppskattade hela evenemanget. Efteråt åkte vi hem och dukade upp skaldjur, löjrom, foie gras och öppnade en Bollinger. Nu var det dags att fira julafton med svärmor. God mat och dryck och sen julklappar. Svärmor hade lagt ned mycket jobb med min present som bestod av ett fotoalbum med foton på maken från det att han föddes upp till han var ca 18 år. Hon har suttit med diabilder och plockat ut kort för framkallning, klistrat in och sedan skrivit och det var ett stort album, säkert typ 300 foton. Blev riktigt rörd. Ändå mera rörd blev jag när maken gav mig ett kuvert och jag fick ge mig ut på skattjakt. I en kastrull i köket hittade jag ett paket som såg väldigt bijoteriaktigt ut . Öppnade och såg då på märket på asken att det var samma märke som min förlovningsring och min morgongåva (örhängena)... började då förstå. Öppnade och sen kom tårarna. Han har köpt armbandet! En total överraskning! Han hade ringt till Frankrike och sen hade svärmor åkt till guldsmeden för att hämta den och tog med sig den hit. Det var därför han ville att jag skulle få min julklapp nu när svärmor fortfarande var här.

    Igår blev det julmarknad på Skansen. Köpte julvört, åt ostkaka och tittade på barnen som dansade runt granen. På kvällen var det middag hemma hos min mamma. Kåldolmar enligt mina önskemål.

    Som sagt, det har varit fullt upp och än så länge har ingen mens kommit men den lär komma när som helst. Känner mig inte ett dugg gravid och har de vanliga menskänningarna. Om det inte funkade nu så har jag ingen aning om det någonsin kommer att fungera. Bättre förutsättningar kan man inte ha och ändå blir det inget, tröstlöst!

  • Lapinette

    En fråga till er vad i hela fridens namn ska jag ge till min make i julklapp? Har nu verkligen ångest för att kunna matcha upp till hans gåva (även om han självfallet säger att han inte behöver någon julklapp).

  • Lapinette

    Förresten om ni vill se mitt armband så ligger den under collections Envol. Min förlovningsring är där också. www.jmgarel.com.

  • Izunia

    shit gott folk... här var det jordbävning i morse!!

    Låg och sov ganska djupt och drömde väldigt konstiga drömmar när jag vaknade till av att det svajade väldigt. Maken kastade sig upp ur sängen, slet upp gardinen och började skrika jordbävning!
    Snacka om panik.. vi sprang till lillans rum (där hon sov ostört) och det verkligen gungade hela golvet. Jag tror att jag började med att säga att det blåser....
    Vi tittade ut genom fönstret för att se om någon annan reagerat, men de flesta lampor var släckta. Såg 2 personer ute och gå och i andra huset högst upp sprang nån omkring i vardagsrummet. Men ingen annan. Det var svårt att lägga sig igen, och jag funderade bara på att packa ihop kläder och sticka.

    Min vännina bor i huset bredvid på 2a våningen (vi bor högst upp på 8e) och hon vaknade också av att allt skakade och la fram kläder i hallen till sig och dottern för att sticka. Hon tänkte ju att hela huset kunde kollapsa på dem, medan vi trodde att vi skulle rasa ner. Fruktansvärt otäckt.
    Nu väntar vi på efterskalv...

Svar på tråden Summan av all glamour under solen (budgetkrisspecial!)