• miss u

    Västeråsbrudar 2009 del 2

    Hej brudar!

    Nu är det dags för del 2 av Västerås-tråden. Här tipsar och utbyter idéer hej vilt.

    Även ni som planerar bröllop i Västeråsområdet på en annan tid än 2009 är självfallet välkomna.

    En hyfsad kronologisk lista över brudar och vigslar/festlokal:
    Barret ? Badelunda kyrka, Björnögården 090502
    Norpans mamma - Badelunda kyrka, Brunnby gård 090502
    Rebellen75 - Hubbo kyrka, Brunnby gård 090509
    Kampi - Strömsholms slott, Västerås stadshotell 090523
    Ia o Puh ? Badelunda kyrka, Brunnby gård 090606
    Sanste - Skerike kyrka, Brunnby gård 090613
    mysan31 - Skultuna kyrka, Scoutstugan Skultuna 090620
    Tessisen - Lundby kyrka, Västerås stadshotell 090718
    miss_u - Säby kyrka, Hamnmagasinet Borgåsund/Lagersbergs kursgård 090718
    Donna Fortunata - Vigsel i trädgården, Thottska villan 090801
    BrideToBe09 - Vigsel och fest Schenströmska 090808
    Mangos - Kungsåra kyrka, Kungsbyn 090808
    MoonGirl - Badelunda kyrka, Brunnby gård 090815

  • Svar på tråden Västeråsbrudar 2009 del 2
  • MoonGirl

    Åsa i London skrev 2009-02-20 11:09:17 följande:


    MoonGirlSkatteverket sa till mig att handlaggningstiden ar 1-2 veckor och att hindersprovningen sen ar giltig i 4 manader. Personligen maste vi besoka skattekontoret med vara pass och personbevis men det ar mojligt att det ar lattare da ni bor och ar folkbokforda i sverige.
    Jag var in på skatteverkets hemsida och har hittat information om hur det går till om hindersprövning och allt sådant. Ska ni gifta er i Sverige eller i UK?
  • MoonGirl
    Tessisen skrev 2009-02-20 11:51:31 följande:
    Mycket att läsa här. Har inte varit så aktiv på sistone. Moongirl: Vi vet inte riktigt om det blir någon bröllopsresa. Beror på pengar. Har vi lite pengar kvar så blir det en kryssning till Riga eller Tallin kanske. Annars om det finns en del pengar kvar så blir det kanske Italien. Passsa på att träffa m2b's släkt. Välkomna alla nya. Här är en till som har köpt sin klänning på Ruths. M2b köpte också sina kläder där. Inatt hade jag min första riktiga mardröm om bröllopet. Allt gick bara åt helvete helt enkelt. Pianisten ville inte spela de låter vi ville. Fick byta lokal. Massa av hopp i sista stund. Trycksakerna var inte utskrivna. Fick gå ner för kyrkgången i blött nytvättat hår och inge smink. Usch, säger jag bara. Vill inte ha fler mardrömmar. Vaknade med ett ryck efter det och var helt kallsvettig. Nån annan som haft mardrömmar?
    Jag och sambon har varit till Riga (i Lettland) på en kryssning. Det var en fin stad faktiskt och det var billigt där. Har inte varit i Tallin, men jag gissar på att städerna ser ungefär likadana ut? Vi har inte bestämt oss ännu var bröllopsresan ska gå till, men antagligen blir det Italien (Rom) eller till Island. Ska in till RESIA imorgon och hämta lite weekend-kataloger och prata lite med dem där och få lite prisinformation. Vi har sagt att vi vill komma iväg på en weekendresa ca en vecka efter bröllopet, kan vara skönt att få komma iväg lite själva, bara jag och mannen. Lite kvalitetstid tillsammans .

    Usch, det låter hemskt att du har haft en mardröm. När jag hade magsjuka så länge, så blev jag supernojjig och blev helt rädd att jag skulle bli så här dålig när bröllopet närmar sig. Usch och fy!!! En sådan här kraftig magsjuka har jag då aldrig haft, den höll i sig i 1 vecka!!
  • MoonGirl

    Tessisen: Jag hoppas du slipper fler mardrömmar nu! Jag tror också att du/ni kommer att få ett jättefint bröllop. Hoppas att det blir bra väder också!!!

  • MoonGirl
    Barret skrev 2009-02-21 17:56:24 följande:
    Det finns papper att skriva ut på skatteverkets hemsida. Man kan skicka in både namnbytespappret och hindersprövningen samtidigt, i samma kuvert. Vi gjorde det och har redan fått tillbaka våra papper. Vi kommer behålla våra namn efter vigseln men kommer att efter några veckor gemensamt byta till ett gammalt släktnamn på min sambos sida.
    Tack för informationen! Har varit in på skatteverkets hemsida och tittat runt lite Vilket efternamn kommer ni att byta till sedan?
  • MoonGirl
    mysan31 skrev 2009-02-22 18:16:11 följande:
    moongirl: När ska ni träffa chantals i morgon...
    Vi ska träffa Sebastian på Chantal´s kl 17.15 imorgon .
  • Barret

    Vad bra. Det är en jungel med allt man ska hålla koll på inför den stora dagen. Vi har tänkt byta till Hedqvist.


    MoonGirl skrev 2009-02-22 22:40:52 följande:
    Tack för informationen! Har varit in på skatteverkets hemsida och tittat runt lite Vilket efternamn kommer ni att byta till sedan?
  • miss u

    Så ni har hittat ett namn som ni kunde komma överens om att heta? Hur långt tillbaka i släkten är det namnet ifrån, och hur går själva bytet till? Visst måste man bevisa att det är ett släktnamn? Vi pratade lite löst igår om att kolla vad det finns för namn i släkten och se ifall det är nåt vi kan tänka oss. Annars får det bli Jansson (sambons efternamn nu) för min del, och det är ju inte fy skam det heller faktiskt.

    Ikväll blir det intervju och det börjar bli dags att hålla tummarna. Vet inte hur jag ska klara av att jobba hela dagen. Nervös redan nu!


    Barret skrev 2009-02-21 17:56:24 följande:
    Det finns papper att skriva ut på skatteverkets hemsida. Man kan skicka in både namnbytespappret och hindersprövningen samtidigt, i samma kuvert. Vi gjorde det och har redan fått tillbaka våra papper. Vi kommer behålla våra namn efter vigseln men kommer att efter några veckor gemensamt byta till ett gammalt släktnamn på min sambos sida.
  • Barret

    Det namnet som vi ska ta hette sambons mormor som ogift. Det finns en person kvar i livet i släkten som heter så (hans mormors syster). Namnet måste ha funnits i släkten i minst två generationer i följd samt att den som hette det senast måste ha levt inom de senaste 100 åren.

    Det finns som jag förstår 3 vägar att vandra om man vill byta namn.
    1. Man tar mannens eller kvinnans befintliga namn och byter via skatteverket med den där blanketten som vi tidigare pratat om.
    2. Man tar ett gammalt släktnamn enligt reglerna ovan.
    3. Man hittar på något helt nytt.

    Om man vill byta enligt 2 eller 3 kan man göra på ett av två sätt:
    A. Den ena tar namnet först innan bröllopet genom PRV och sedan byter den andra parten via alt. 1 genom skatteverket på bröllopsdagen.
    B. Man behåller sina egna namn och efter bröllopet byter man gemensamt namn genom PRV.

    Skillnaden mellan A och B är att i fallet A så ?tillhör? namnet den person som tog det först medan i fallet B så tillhör namnet båda personerna. Den egentliga skillnaden blir först den dag (vilket förhoppningsvis aldrig sker) en av parterna vill gifta om sig och därmed ?ge bort? namnet till någon annan. Detta kan man bara göra om man ?äger? namnet.

    Hänger du/ni med?

    miss u:
    Jag håller tummarna för intervjun. Berätta hur det gick sen!

  • mysan31

    miss u: jag håller tummarna på att det gå bra i kväll...Lycka till...

Svar på tråden Västeråsbrudar 2009 del 2