• Fru The

    Partnerskap??

    mizztigger

    Usch låter illa! Strid allt ni kan och jag hoppas att det ordnar sig! Har själv haft en hel del strul på jobbet och möten tillsammans med facket en gång i månaden i genomsnitt i ett halvår för att få ordning på min arbetssituation. Sista mötet var en vecka innan vi åkte på semester och där började allt vända åt rätt håll. När jag kommer hem igen är det ett nytt möte och förhoppningsvis kan de presentera någon vettig lösning!

  • Fru The

    gulsippan

    Att det är olika namn på det beror på att vi hade olika rättigheter som registrerade mot gifta. Men framför allt för att kyrkan inte skulle tvingas eller ens ha rätten till att viga samkönade par.

    För regeringens skull så hade det säkert fått heta just vigsel, om det inte fanns en vigselförordning som säger att prästerna får utföra vigseln. Tror lite att det är de olika trosamfunden som inte ville och staten kan inte gå emot helt, utan jämkade..

  • Fru The

    gulsippan

    Att en präst inte får viga, utan man måste registreras i rådhuset med andra ord borgligt. Allt för att kyrkorna ska vara nöjda..

  • Fru The

    mizztigger

    Bröllop kostar så det är klokt att köpa lite då och då. Men man bör veta vad man köper innan. Inget kul med vin som inte mår bra av att lagrats m.m. Då är det bättre som jag har läst i andra trådar att stoppa pengar antingen på ett konto eller i olika kuvert märkt "personal", "dryck" osv.

  • Fru The

    mizztigger

    Vänta du bara! Tiden går så fort, så fort och rätt som det är är det dagen D!

    Själv har jag ju varit på semester så jag har knappt sett skymten av denna månad. När man nu har kommit hem igen så är det höst. Själv har man ju befunnit sig i tropisk värme..

  • Fru The

    gulsippan och Brud 2006 - nu lycklig fru!

    När lagen kom om registrerat partnerskap så VAR det en juridisk skillnad. Som samkönade fick man inte adoptera eller inseminera. För övrigt gällde samma arvsrätt som för alla andra gifta. Men det senaste året så har ju både inseminering och adoption blivit tillåtet och den enda skillanden som finns kvar egentligen är namnet.

    Kyrkan har egentligen, vad jag har förstått, rätt att säga nej till vigslar också, fast det är ju inte särskilt vanligt att de gör förståss.

    Jag är inte juridisk kunnig av vilken anledning som det blev partnerskap och inte äktenskap. Men det finns det säkert andra som kan förklara.

  • Fru The

    mizztigger

    Gratis är super! Bättre att få sånna presenter än en massa saker som man inte behöver utan bara står och tar plats!

  • Fru The

    Brud 2006 - nu lycklig fru!

    Jurist! Wow, kanon ju! *Ska genast lägga ifrån mig lagboken*

    Jag har alltid sagt gifta mig.. *rycker på axlarna* Vem springer egentligen runt och säger att jag skall registrera partnerskap?! *skratt* Då gör man verkligen skillnad på sig själv ju.

    Och hur många säger att de ska viga sig då? Eller ingå borgligt äktenskap? Det skulle jag vilja se.. *skrattar*

    Lagboken får säga vad den vill. Men jag blir gift den 7 juli nästa år och vad det sedan står på papper och så spelar liksom ingen roll! Jag blir fru och jag längtar!

  • Fru The

    tågjäntan

    Jo, kyrkan har bestämt sig för att inte viga samkönade par. Det är därför som välsignelseförordningen håller på att tas fram. Och det är inte bara en del församlingar som utför välsignelsen, utan alla i Svenska Kyrkan! Det har domkapitlet bestämt. Sedan är ingen präst tvingad att välsigna om de kan hitta en ersättare...

Svar på tråden Partnerskap??