• Bejby
    Äldre 21 Jun 11:03
    24656 visningar
    78 svar
    78
    24656

    vestibulit

    Jag orkar inte mer... =( Jag tror jag har vestibulit! Jag har ont efter sex, jag har inte ont med annat, tex fingrar eller även under sex. Bara efter sex. Det svider och brinner. Jag har haft kronisk svamp, men har fått (får) behandling med flukonazol. Svampen har varit borta i ungefär 2-3 månader, men smärtan finns kvar. Vad ska jag göra? Vad har ni som har/haft vestibulit gjort? Har ni blivit bra? Snälla hjälp mig, jag står inte ut längre. Vad har hjälpt er? Har ni blivit 100% bra?

    kramar

  • Svar på tråden vestibulit
  • Malin2­2
    Äldre 21 Jun 12:19
    #0

    Hej!
    Jag har har primär vestibulit, det gjorde mao ont första gången jag försökte föra in något (det var en tampong för snart 10 år sen, jag gick på mellanstadiet), och som en följd fick jag sekundär vaginism (slidkramp).
    Jag fick reda på att det var vestibulit för nästan två år sen. Innan dess förstod jag inte vad det var som var fel och valde att blunda för problemet. Till slut hade jag så ont att jag inte ens kunde föra in ett finger och var så spänd att det var helt omöjligt för min dåvarande att komma in i mig.
    Till att börja med förstod jag inte varför jag hade fått det och var som du helt förskrossad. Efter mer än ett år utan någon behandling (det enda min gynekolog erbjöd mig var en samtalsgrupp!!) insåg jag att min vestibulit förmodligen kom av att jag har atopiskt eksem, vilket gör att min hud och slemhinnorna i ögon, mun, näsa och underliv är torra. Jag har svårt att producera tillräckligt mkt tårätska och saliv så det vore ju inte så konstigt om jag producerar för lite slidsekret också. Det var alltså återfuktning som gällde för mig.
    Hur som helst, jag började smörja in med ACO:s intimgel, vilket var skönt för stunden men inte gav någon bestående återfuktning, och för några månader sen gick jag över till ACO:s intimcreme som gjorde en OTROLIG skillnad.
    Vaginismen håller jag på att träna bort med ngt som kallas biofeedback, lite mer vardagligt tal stavträning. Jag började med ett finger (jag ar tvungen att ha kirurghandske på för att nageln gjorde så ont) och håller nu på med en mr.rabbit som har en omkrets på 12,5cm, det gör skitont än så länge men det ska gå!
    Jag har dessutom haft två nästan helt smärtfria samlag och när jag trycker på mina smärtpunkter medett finger gör det nästan inte alls ont längre! Jag har bestämt mig för att vara frisk till nyår och helst innan sommaren är slut!
    Jag har haft turen att aldrig ha fått svamp (peppar peppar) så min metod kan kankse inte hjälpa dig, men jag vill att du ska veta att det går att bli frisk, även om det tar tid. Och (inte för att jag vill påstå att det skulle varit värre för mig än för dig) men jag har haft vestibulit i många år och jag har ändå lyckat bli (nästan) bra, så jag tror och hoppas att även du kommer att bli frisk!

    Kram Malin

    p.s. hoppas du orkar läsa allt! det blev visst lite långt

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:24
    #0

    hej!
    Jag hade samma problem som aldrig gav med sig - tills jag slutade med p-piller! Sen dess har jag inte haft svamp en enda gång, och har sällan ont av samlag längre (ibland är man ju lite torr...)

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:24
    #0

    Det är ju en förutsättning att du äter p-piller som du kan sluta med...

  • Bejby
    Äldre 21 Jun 20:34
    #0

    Varför skulle p-piller vara orsaken? Har gravida kvinnor också problem med vestibulit? Jag har ingen svamp längre nu heller!!!

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:40
    #0

    ingen aning, men det var ett program på P3 förut (2-3 år sedan) där de tog upp det här. Jag hade redan då slutat med p-piller. Hur som helst så var det många som hörde av sig att det hade blivit bra när de slutat med p-piller, men om det är hormonerna eller inte har jag ingen aning om.
    Jag gjorde allt för att bli av med det tidigare, strök to m trosorna för att döda alla tänkbara svamppartiklar som mot all förmodan var kvar efter tvätt...

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:44
    #0

    och om det var vestibulit som jag hade eller om det enbart berodde på svampen vet jag inte heller. Det var nog säkert en kompination. Jag har inte fått någon diagnos. Men efter allt jag läst om vestibulit så stämde symptomen väldigt bra. Värre smärta är svårt att föreställa sig, och hur jobbigt som helst när man VILL men inte KAN ha sex, för att det gör så fruktansvärt ont och bara bränner sönder en inifrån. Svamen försvann direkt men däremot tog det tag med den brännande känslan eftersom slemhinnorna var så sköra men nu är allt toppen!

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:45
    #0

    kombination ska det ju vara... *suck*

  • Malin2­2
    Äldre 21 Jun 20:46
    #0

    en del får torra och sköra slemhinnor som en föld av p-piller och kan få ont pga det. det är en ganska vanlig orsak till vestibulit.

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:53
    #0

    malin22 - Lycka till och hoppas att du blir helt återställd innan hösten är här!

  • nenne7­8
    Äldre 21 Jun 20:53
    #0

    lycka till till dig också Bejby, givetvis!

Svar på tråden vestibulit