• Malin22

    vestibulit

    Hej!
    Jag har har primär vestibulit, det gjorde mao ont första gången jag försökte föra in något (det var en tampong för snart 10 år sen, jag gick på mellanstadiet), och som en följd fick jag sekundär vaginism (slidkramp).
    Jag fick reda på att det var vestibulit för nästan två år sen. Innan dess förstod jag inte vad det var som var fel och valde att blunda för problemet. Till slut hade jag så ont att jag inte ens kunde föra in ett finger och var så spänd att det var helt omöjligt för min dåvarande att komma in i mig.
    Till att börja med förstod jag inte varför jag hade fått det och var som du helt förskrossad. Efter mer än ett år utan någon behandling (det enda min gynekolog erbjöd mig var en samtalsgrupp!!) insåg jag att min vestibulit förmodligen kom av att jag har atopiskt eksem, vilket gör att min hud och slemhinnorna i ögon, mun, näsa och underliv är torra. Jag har svårt att producera tillräckligt mkt tårätska och saliv så det vore ju inte så konstigt om jag producerar för lite slidsekret också. Det var alltså återfuktning som gällde för mig.
    Hur som helst, jag började smörja in med ACO:s intimgel, vilket var skönt för stunden men inte gav någon bestående återfuktning, och för några månader sen gick jag över till ACO:s intimcreme som gjorde en OTROLIG skillnad.
    Vaginismen håller jag på att träna bort med ngt som kallas biofeedback, lite mer vardagligt tal stavträning. Jag började med ett finger (jag ar tvungen att ha kirurghandske på för att nageln gjorde så ont) och håller nu på med en mr.rabbit som har en omkrets på 12,5cm, det gör skitont än så länge men det ska gå!
    Jag har dessutom haft två nästan helt smärtfria samlag och när jag trycker på mina smärtpunkter medett finger gör det nästan inte alls ont längre! Jag har bestämt mig för att vara frisk till nyår och helst innan sommaren är slut!
    Jag har haft turen att aldrig ha fått svamp (peppar peppar) så min metod kan kankse inte hjälpa dig, men jag vill att du ska veta att det går att bli frisk, även om det tar tid. Och (inte för att jag vill påstå att det skulle varit värre för mig än för dig) men jag har haft vestibulit i många år och jag har ändå lyckat bli (nästan) bra, så jag tror och hoppas att även du kommer att bli frisk!

    Kram Malin

    p.s. hoppas du orkar läsa allt! det blev visst lite långt

  • Malin22

    en del får torra och sköra slemhinnor som en föld av p-piller och kan få ont pga det. det är en ganska vanlig orsak till vestibulit.

  • Malin22

    pickolina,

    tack för tipset! just nu fungerar ACO:s intimcreme väldigt bra men skulle jag vilja prova ngt annat ska jag definitivt köpa vitt vaselin! har hört flera lovorda den...

    ingen av de läkare jag gick till varken som barn eller vuxen kopplade helelr ihop min torra hud med min torra slemhinnor, det var jag själv som drog den slutsatsen och fick det senare bekräftat på en "hud-sida" på nätet www.huden.nu/dermatologen jättebra sida!

  • Malin22

    Bejby,

    om dina besvär inte uppstod i samband med att du började äta p-piller kommer dom förmodligen inte upphöra om du slutar med dem, så du kan nog vara lugn!

  • Malin22

    pickolina,

    jag håller med om att det är dumt att många fortfarande letar efter en gemensam orsak till vestiblit, eftersom det är konstaterat att det finns flera olika orsaker. jag tycker det är dumt att t.ex. uppmana alla som får vestibulit att sluta med p-piller, utan att först ta reda på om besvären uppkom i samband med att man började med p-pillrena.
    men samtadigit kan man inte bortse från att för vissa är p-piller den enda anledningen, och vissa får lättare svamp av rakning, precis som att torrhet var den enda anledningen till att jag fick vestibulit. ofta kommer man ju fram till att det bara finns en orsak, även om orsaken varierar från invdivid till individ

  • Malin22

    hm.. har lagt märke till att vestibulit "poppar" upp här då och då... undrar hur vanligt det egentligen är? ngn som har koll?

  • Malin22

    miss Nina,

    på sätt och vis har du rätt, hos många (vissa säger hos alla) kvinnor finns candida-svampen i underlivet hela tiden, men hålls i schack av våra goda bakterier. att ha underkläder som andas och inte torka ut underlivet med tvål hjälper till att hålla miljön i slidan sån att svampen inte trivs. Sedan kan man ju bli smittad av sin partner också!
    hoppas du blev nöjd med svaret! lycka till med dina torra slemhinnor!
    // en annan "torris"

  • Malin22

    Jag antar att det är möjligt eftersom det rör sig om samma sorts svamp, men jag vet faktiskt inte...
    om du har samp i underlivet har din kille med största sannolik det också. jag tror att det allra bästa för din kille är att gå till läkaren och få tabletter mot svampen istället för att använda salvor.

  • Malin22

    pickolina,

    det visste inte jag ! hur kommer det sig?

  • Malin22

    okej, ja det låter ju ganska logiskt... tänk vad mkt det är man måste tänka på!

  • Malin22

    jag vet faktiskt inte, jag tror inte det är särskilt vanligt iallafall. båda är ju candida-svamp men det finns ju flera olika sorters candida-svampar. det enda jag hört är att svamp i munhålan/halsen kan smitta genom kyssar och att svamp i underlivet kan smitta genom samlag, men aldrig att det skulle "korsas" så.

  • Malin22

    det låter mer som att det är rakningen som är boven i dramat, tycker jag. tyvärr är det ju så för vissa...

  • Malin22

    det låter ju som att det sänker ph:t och det motverkar ju svamp

  • Malin22

    strikeapose,

    vad jobbigt att du tycker det är så besvärligt med torrheten! Själv har jag aldrig tänkt i de banorna... jag har ju alltid vart "sån här" (torr som fnöske från huvud till tår....) och alltid känt mig väldigt kvinnlig ändå. Men visst är det lite jobbigt när killen jobbar och sliter för att få en våt utan att det händer nått... eller när man blir snustorr mitt i och måste avbryta! DET är ju riktigt jobbigt!
    Men forskningen går ju framåt, hoppas det snart kommer finnas någon bot för oss torrisar!

    martinibruden,

    ett råd som "svampisar" brukar få (har jag hört) är att undvika socker och jäst. Det ska vara bra att äta mycket fil och yoghurt från t.ex. Dofilus, Acidofilus, Bifilus och Onaka. Även provivas serie med fruktsoppor ska vara bra.

  • Malin22

    strikeapose,

    jag funderar på att prova membrasin, kan man köpa det i vanliga hälsokostaffärer? Har hittat det på nätet men känns ju onödigt att behöva beställa.

    Mi Vida,

    underlivet luktar väldigt olika både hos olika kvinnor och under olika perioderpå menscykeln. Men skulle det börja lukta väldigt mycket och "äckligt" och inte går över på ett par dar är det bra att kolla upp det.

  • Malin22

    jag travade faktiskt iväg till en hälsokostaffär och hittade dem, men jag betalade 449 för 150 kapslar... är det likadana du har? känner mig nästan lite lurad...

  • Malin22

    membrasin är ett naturläkemedel som innehåller flera bra fettsyor, bl.a. väldigt mkt omega 7 som ska vara bra för kvinnors slemhinnor, alltså inte bara underlivet utan även ögon, näsa, mun.. man gör det av havtornsbär. Har hört många säga att det är väldigt bra.

  • Malin22

    Maria,

    du har helt rätt i att man bör söka proffesionell hjälp, men faktum är att de flesta bara får ett recept på en bedövningssalva och lite övningar att göra. ibland utreds inte ens orsaken. själv fick jag inte ens det utan blev bara placerad i en samtalsgrupp (som inte hjälpte ett dugg).
    efter hand förstod jag varifrån mitt problem kom - atopiskt eksem = torr hud & torra slemhinnor. jag började då behandla mig själv med bio-feed-back (samma program som man får hos gynekologen) och återfukta mitt underliv. detta har gjort att jag har gått från svår vestibulit till mild. detta trots att jag haft ont sedan första gången jag försökte föra in en tampong.
    anledningen till att jag vill testa membrasin (naturläkemedlet som diskuterats) är att jag i dagsläget använder intimcreme, ögondroppar och nässpray varje dag, och jag hoppas att membrasin ska stärka upp alla mina slemhinnor så att jag slipper det.

    tyvärr är det så i dagsläget att de flesta vestibulitpatienter kan mer om sjukdomen än de flesta gynekologer. de flesta som söker egna behandlingsvägar ("experimenterar") har redan sökt professionell hjälp flera gånger utan ha blivit bättre.

  • Malin22

    fast vestibulit är ju ett samlingsnamn på underlivssmärtor som varat i mer än 6 månader, så även om man har ont pga p-piller så är det vestibulit om man har haft det tillräckligt länge. Det är ingen egen "mystisk" sjukdom utan en (i mitt tycke) otillräcklig diagnos på underlivssmärta som har massvis med olika orsaker.

Svar på tråden vestibulit