• Bejby

    vestibulit

    Jag orkar inte mer... =( Jag tror jag har vestibulit! Jag har ont efter sex, jag har inte ont med annat, tex fingrar eller även under sex. Bara efter sex. Det svider och brinner. Jag har haft kronisk svamp, men har fått (får) behandling med flukonazol. Svampen har varit borta i ungefär 2-3 månader, men smärtan finns kvar. Vad ska jag göra? Vad har ni som har/haft vestibulit gjort? Har ni blivit bra? Snälla hjälp mig, jag står inte ut längre. Vad har hjälpt er? Har ni blivit 100% bra?

    kramar

  • Svar på tråden vestibulit
  • Malin22

    pickolina,

    jag håller med om att det är dumt att många fortfarande letar efter en gemensam orsak till vestiblit, eftersom det är konstaterat att det finns flera olika orsaker. jag tycker det är dumt att t.ex. uppmana alla som får vestibulit att sluta med p-piller, utan att först ta reda på om besvären uppkom i samband med att man började med p-pillrena.
    men samtadigit kan man inte bortse från att för vissa är p-piller den enda anledningen, och vissa får lättare svamp av rakning, precis som att torrhet var den enda anledningen till att jag fick vestibulit. ofta kommer man ju fram till att det bara finns en orsak, även om orsaken varierar från invdivid till individ

  • pickolina

    Malin22

    Absolut! Håller med dig... P-piller och rakning kan ofta vara boven i dramat. Jag tycker bara att det är så tråkigt när man svartmålar p-piller och/eller rakning, som att det alltid är fel och dumt när det kanske inte alltid ens påverkar situationen... Men man ska absolut vara medveten om att det kan påverka och testa sig fram vad som fungerar för en själv, eftersom det är så otroligt olika.

  • Malin22

    hm.. har lagt märke till att vestibulit "poppar" upp här då och då... undrar hur vanligt det egentligen är? ngn som har koll?

  • Rugbytjej

    pickolina:

    Tack för tipset om att ha Ellentampongerna i kylskåpet!

  • miss Nina

    Hej,

    Nu kastar jag också mig in i tråden Jag har misstänkt att jag har vestibulit, men tror att det är torra slemhinnor som liksom "inte klarar friktionen" vid sex. "Torrisarna" gör också att jag ofta får svamp, vilket förtunnar ytterligare.

    Ang svamp: Vet någon varför man får svamp? Jag menar, jag vet allt det där med att man ska ha bomullstrosor, inte tvätta med tvål och allt det där, men varför får bara vissa tjejer svamp? Tycker inte ni att det måste vara något annat tokigt i kroppen hos "oss" som får svamp lätt? Borde det inte ligga något annat bakom - någon brist, något tokigt i magen eller så?

    Jag funderar på om det kan vara något i vår bakteriekultur, eller vad det nu kan heta, som är tokigt. Kanske sån där "candida" i magen. En läkare skulle väl skratta åt mina lekmannamässiga funderingar, men vad tror ni?

  • pickolina

    miss Nina

    Det kan säkert finnas sådana orsaker... För mig handlar det nog om att jag har torra slemhinnor, vilket gör att de är känsliga och svampen lätt får fäste om jag inte är försiktig när det gäller olika saker...

  • Malin22

    miss Nina,

    på sätt och vis har du rätt, hos många (vissa säger hos alla) kvinnor finns candida-svampen i underlivet hela tiden, men hålls i schack av våra goda bakterier. att ha underkläder som andas och inte torka ut underlivet med tvål hjälper till att hålla miljön i slidan sån att svampen inte trivs. Sedan kan man ju bli smittad av sin partner också!
    hoppas du blev nöjd med svaret! lycka till med dina torra slemhinnor!
    // en annan "torris"

  • Bejby

    hur ska partner behandlas? Jag får svamp efter att ha haft sex med honom. Under tiden med vestibulit fick jag aldrig svamp för jag inte kunde ha sex. Nu känner jag mig frisk, japp efter att jag började tråden har jag haft ett par smärtfria samlag ett par gånger helt utan smärta! :D men idag märkte jag att jag har svamp igen!!! :( vi prövade med att behandla honom med pevaryl för några månader sen, men han är lite kinkig av sig och ville inte använda den mer än 2 dagar för det sved direkt efter användning.
    Kan det vara så att man har svamp i munnen och blir smittad genom oralsex?

  • Malin22

    Jag antar att det är möjligt eftersom det rör sig om samma sorts svamp, men jag vet faktiskt inte...
    om du har samp i underlivet har din kille med största sannolik det också. jag tror att det allra bästa för din kille är att gå till läkaren och få tabletter mot svampen istället för att använda salvor.

  • pickolina

    Håller med Mailn22, gå till en läkare så han får tabletter.. Då slipper han klaga och vara kinkig oxå, eftersom ingeting ska smörjas på och kan svida osv... De medicinerna är dessutom bättre.

    En annan sak... Detta kanske inte gäller dig men jag säger det ändå. Har man sex när man inte är tillräckligt upphetsad eller våt så får man lättare svamp.

Svar på tråden vestibulit