Har hittat en del recept som man kan laga och ge bort åt nån...här kommer några till
Julkryddad snaps
Portioner: 5-6 snapsar
Tid: 10 minuter + dragning
Ingredienser:
3 dl brännvin eller vodka
1 liten kanelstång
1 liten bit lättkrossad torkad ingefära
10 kryddnejlikor
10 kardemummakärnor
2-3 stjärnanis
1 msk socker
1 sträng avskalat apelsinskal (inget vitt får komma med)
Så god att man kan dubbla receptet. Till och med de som vanligtvis brukar grimasera i sig en halv snaps för sällskaps skull brukar tacka ja till påfyllning.
Blanda alla ingredienser utom apelsinskalet i en glasburk, sätt på lock och låt stå ett par dagar. Skaka lätt då och då. Tillsätt apelsinskalet och låt stå ytterligare ett par dagar. Sila och avnjut
Svartvinbärssnaps
Portioner: 5-6 snapsar
Tid: 10 minuter + dragning
Ingredienser:
3-4 dl svara vinbär (frysta går bra)
3 dl brännvin eller vodka
2-3 msk socker
Förmodligen den mest klassiska av julsnapsarna. Alla gör den på sitt sätt och det finns olika uppfattningar om hur mycket bär man skall ha och hur länge de skall dra. En del ser sockertillsatsen som helgerån, medan andra anser att det gott kunde vara ett par matskedar till.
Häll bären i en glasburk och tillsätt brännvinet, sätt på lock och låt stå en till två veckor. Smaka av efter en vecka. När du är nöjd med smaken, silar du av. Fyll på flaska, tillsätt sockret och skaka försiktigt då och då tills sockret löst sig.