Sandgren: Naturligtvis har jag just IDAG lånat ut min bok med likörrecept och sa "det gör inget om du lånar den över jul"... Men grunden är att du har tre ingredienser: Vodka (så smaklös och billig som möjligt), vit sirap och en smaksättare ex. hallon. Frukt och bär ska i regel dra ca 3 veckor i spriten, sedan silar man av frukten och tillsätter sirap i vätskan tills man tycker att det är lagom sött. Det är det där med lagom som recepten är bra till... Har iaf 2 recept kvar här hemma:
INGEFÄRSLIKÖR
Skala och riv en bit färsk ingefära (ca 75 g).
Lägg i en burk och häll på 3,5 dl vodka.
Låt stå 1-2 dygn. Skaka lätt då och då. Sila av spriten.
(Filtrera med melittafilter om du tycker att det behövs för att den ska bli helt klar.)
Blanda med 2 dl vit sirap.
Häll upp på flaska.
KRYDDNEJLIKELIKÖR
Lägg 5 g (ca 1 msk) kryddnejlika i en glasburk. (Jag använde hela nejlikor).
Häll på 3,5 dl vodka och låt stå 3-4 dagar.
Sila av spriten, filtrera och blanda med 1,5 dl sirap. Häll upp på flaska.
Självklart behöver glasburken ha ett tättslutande lock så att inte alkoholen avdunstar. Jag har sparat små nubbeflaskor, blir bra till julklappar om man vill ge bort flera olika smaker. Självklart kan man göra större satser på en gång om man vill, bara att dubbla recepten.