• Månsdo­tter
    Äldre 20 May 19:26
    25002 visningar
    46 svar
    46
    25002

    Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?

    Hej!

    Varken jag eller min blivande man är medlemmar i svenska kyrkan. Jag har surfat runt på nätet och läst att det ändå kan finnas möjlighet att få gifta sig i kyrkan.

    Är det någon som har erfarenheter kring detta? Vad kostar kyrka/präst då? Är det stor byråkrati för att få igenom det?

  • Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?
  • Cyberm­amman
    Äldre 20 May 19:30
    #0

    Jag vet inte svaret på din fråga men undrar över en sak, du behöver inte svara om du inte vill för det var ju inte det här du menade med tråden. Jag är bara lite nyfiken på varför man vill gifta sig i kyrkan om man inte är medlem ?

  • drea
    Äldre 20 May 19:31
    #0

    borde vara gratis i alla fall... vi betalar för kapellet på Sandhamn men det beror på att föreningen som håller i gång det vill ha betalt för sin verksamhet. Hade vi valt en annan kyrka hade det varit gratis. Var hade du tänkt ha det?

  • plaino­l
    Äldre 20 May 19:31
    #0

    Tror nog det bästa är att höra med den församling där du vill vigas. Hittade följande på ateism.com:

    Det räcker med att den ena partnern är medlem i Svenska Kyrkan för att få gifta sig i dess regi. En präst kan välja att viga två icke-medlemmar om han eller hon vill, men de blivande makarna har inte rätt att kräva det av kyrkan. Prästen kan också kräva att man betalar kostnad för präst, organist och vaktmästare om ingen partner är medlem, men det är pengar man tjänar in på att inte vara medlem.

    --

    Får jag vara nyfiken och fråga varför ni vill gifta er i kyrkan om ingen av er vill vara medlem? Svara bara om du vill, förstås.

  • JAJJ
    Äldre 20 May 20:28
    #0

    Jag undrar också varför man vill gifta sig i kyrkan när man inte är medlem? Jag är så trött på detta fenomen att människor går ur kyrkan för att de inte vill betala kyrkoskatten. Men ändå vill de utnyttja kyrkan till dop, bröllop, begravning mm. Tänk om vi alla skulle gå ur kyrkan för att spara lite pengar! Det skulle bla. innebära att inget underhåll skulle kunna ske av våra vackra gamla stenkyrkor. Tänk vilket kulturarv som skulle gå förlorat! Nej, går man ur kyrkan får man faktiskt stå sitt kast.

  • Gable
    Äldre 20 May 21:05
    #0

    Då undrar jag hur ska man då göra om den ena har gått ur, men den andra är kvar som medlem?! Ska den som inte är medlem stå kvar på kyrkbacken?? Eller bör den som inte är medlem, gå med i sv kyrkan igen bara för vigselns skull?

  • Hilde
    Äldre 20 May 21:18
    #0

    hmmm. underhåll av gamla stenkyrkor betalas inte med kyrkoskatten... det finns särskilda medel för det , eftersom stat o kyrka har skiljts åt.

  • Blivan­de präst
    Äldre 20 May 22:05
    #0

    Gamla stenkyrkor betalas delvist av staten, men bara fram till år 2010. Därefter är det Svenska kyrkans som själv får stå för kyrkobyggnaderna (om inget nytt avtal kommer), och då kommer en större del av kyrkoavgiften (ingen skatt utan en medlemsavgift) att gå till underhåll, men redan idag går en del till underhåll.

  • Helena V
    Äldre 20 May 22:05
    #0

    Det räcker med att den ena parten är medlem i svenska kyrkan för att man skall kunna få en kostnadsfri kyrklig vigsel.

    Om ingen av parterna är medlem kostar det strax under 2 000,- (kommer inte ihåg den exakta summan).

  • Maya K
    Äldre 20 May 22:21
    #0

    En av er kan ju döpa er om ni nte är döpta och på såvis så får ni gifta er i kyrkan utan att betala ngt.. Lycka till

  • Månsdo­tter
    Äldre 20 May 22:28
    #0

    Ja, jag förstår att ni undrar..
    MEN, vi är inga snåla rackare som vägrar betala kyrkoskatt men ändå vill utnyttja kyrkan. Mina föräldrar valde att ta ur mig ur svenska kyrkan direkt när jag föddes och jag är varken döpt eller konfirmerad. Min sambo är döpt men av olika skäl valde hans föräldrar att gå ur tillsammans med sina barn när han var liten.

    Vi har alltså aldrig gått ur kyrkan utan snarare aldrig varit med.

    Jag är arkeolog och vår önskan är att få gifta oss i en gammal kyrkoruin som finns i området. Det blir som ett utomhusbröllop då det bara är stenväggarna som står kvar. Den är fantastiskt vacker, speciellt när solen ligger lågt.

    Vi ska inte gifta oss förrän nästa år, så vi skulle ju kunna gå med i svenska kyrkan nu bara för att få gifta oss gratis, men det känns mer sniket än att faktiskt ärligt betala för vår vigsel. Och jag betalar gärna för kyrkans tjänster!

Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?