• Månsdotter

    Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?

    Hej!

    Varken jag eller min blivande man är medlemmar i svenska kyrkan. Jag har surfat runt på nätet och läst att det ändå kan finnas möjlighet att få gifta sig i kyrkan.

    Är det någon som har erfarenheter kring detta? Vad kostar kyrka/präst då? Är det stor byråkrati för att få igenom det?

  • Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?
  • Månsdotter

    Tack för alla era svar och tips!
    Jag ska kontakta pastorsexpeditionen och höra vad de säger. Jag ska också kolla upp om kyrkoruinen verkligen fortfarande är en "kyrklig" byggnad eller om det har gått över till länsstyrelsen eller någon annan.

    Precis som någon skrev, så betyder mitt "icke-medlemskap" inte att jag är icke-troende. Varken jag eller min sambo är ateister på något sätt. Jag har en tro på ett högre väsen och en andevärld, men jag har aldrig känt att jag måste vara med i svenska kyrkan för att känna mig andlig. Andligheten finns mer inom mig. Ja, nu blev det väldigt flummigt.

  • f.d. Svart brud

    Gable

    Det räcker med att den ena är med i Svenska kyrkan för kyrklig vigsel utan särskild prövning.

  • JAJJ

    f.d svart brud: Jag dömer ingen för att de vill gifta sig i kyrkan fast det inte är troende! Jag ifrågasätter folk som går ur svenska kyrkan för att de inte är troende men sedan ändå vill gifta sig/döpa sig/begrava sig i svenska kyrkan. Avsäger man sig inte detta när man säger upp sitt medlemskap= slutar betala för vad det faktiskt kostar att driva kyrklig verksamhet? Jag går ju inte direkt på

  • blåsippa

    Månsdotter!
    Så här skrev du!
    Precis som någon skrev, så betyder mitt "icke-medlemskap" inte att jag är icke-troende. Varken jag eller min sambo är ateister på något sätt. Jag har en tro på ett högre väsen och en andevärld, men jag har aldrig känt att jag måste vara med i svenska kyrkan för att känna mig andlig. Andligheten finns mer inom mig. Ja, nu blev det väldigt flummigt.

    Precis så känner jag också. Men har valt att vara med i svenska kyrkan o betala skatt till dem.I och med det har jag rätt att gifta mej i kyrkan, döpa mina barn o ha begravning där osv.

    Betalar man inte har man ingen rätt egentligen att gifta sig i kyrkan , spelar ingen roll om man ej är ateist o så eller om man vore religiös!

    Vi betalar för att få vara där. Ni betalar inte o får inta vara där. Enkelt. Varför inte gå med i kyrkan igen istället om det är så att man vill ha tillgång till den?

    Jag skulle skämmas o fråga om man får vara där när man inte bidrar ett nickel till deras verksamhet.

    Ni har ju heller inte tillgång till kyrkan när ni ska ha begravning även det något att tänka på!

    Skulle alla ha rätt att tex gifta sig i kyrkan även om man ej är medlem o betalar för sig så skulle ju inte verksmheten gå runt. Då skulle nog många välja att spara in dessa tusenlappar varje år o göra nåt annat för men när man sen vill gifta sig utnyttja kyrkans lokal....Vilket hyckleri tycker jag.

    Nej vill man få ta del av det kyrkan erbjuder så ta er i kragen o gå med igen!

    Hur vore det om man i ett gäng tex samlat in pengar för att ha fest med mat,dans osv o så har 2 ej betalat för de ville inte vara med. Men när festen är aktuell kommer de ändå o vill vara med utan att betala. Ja hm hur hade du tyckt det kännts om du var en av de betalande....

  • Gable

    Svart brud - tack för svaret! Jag visste det redan iofs, så min fråga var egentligen ställd till JAJJ.

    Jag har gått ur svenska kyrkan av en mängd privata orsaker varav ekonomi var en. Min blivande make skulle inte för sitt liv kunna tänka sig att lämna kyrkan fast han inte är troende på nåt sätt.

    Enligt JAJJ's synsätt är jag en bidragande orsak till att kyrkan får det alltmer sämre ställt.

    Vi kommer att ha en kyrklig vigsel. Därför undrade jag lite hur hon tycker att vi borde göra. Ska jag stå kvar på kyrkbacken, eftersom jag har gått ur, och min blivande man stå i kyrkan? Eller ska vi viga oss borgligt?

    Skulle vara intressant att höra JAJJ's syn på det.

  • Gable

    JAJJ - ett tillägg. Den dagen jag dör och om mina släktingar vill att jag ska få en kyrklig begravning så mitt dödsbo att få betala för den. Så det är inte gratis.

    Det upplyste en vänlig liten dam på pastorsexpeditionen mig när jag beställde blanketterna för utträde.

  • NokGroda

    blåsippa: om du läst tidigare inlägg så vill hon inte alls parasitera på kyrkan utan är fullt beredd att betala hyra av lokalen och alla inblandade personal.

    häpp!

  • Gable

    Kan inte skriva tydligen...

    Om mina släktingar vill att jag ska få en kyrklig begravning så kommer mitt dödsbo att få betala för det.

    Så skulle det stå!

  • Gable

    blåsippa - jag fick aldrig chansen att välja om jag ville vara med i svenska kyrkan eller ej. Det valet gjorde mina föräldrar, när de valde att döpa mig.

    Vad det gäller begravning så är det helt upp till mina släktingar att göra det valet. Om de väljer att ha begravningsakten i kyrkan så får mitt dödsbo stå för kostnaden. Om de sen även väljer att begrava mig på en kyrkogård så får man betala för det också. Att bli begravd på en kyrkogård är faktiskt inte gratis, man får betala för gravplatsen.

Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?