Inlägg från: Månsdotter |Visa alla inlägg
  • Månsdotter

    Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?

    Hej!

    Varken jag eller min blivande man är medlemmar i svenska kyrkan. Jag har surfat runt på nätet och läst att det ändå kan finnas möjlighet att få gifta sig i kyrkan.

    Är det någon som har erfarenheter kring detta? Vad kostar kyrka/präst då? Är det stor byråkrati för att få igenom det?

  • Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?
  • Månsdotter

    Ja, jag förstår att ni undrar..
    MEN, vi är inga snåla rackare som vägrar betala kyrkoskatt men ändå vill utnyttja kyrkan. Mina föräldrar valde att ta ur mig ur svenska kyrkan direkt när jag föddes och jag är varken döpt eller konfirmerad. Min sambo är döpt men av olika skäl valde hans föräldrar att gå ur tillsammans med sina barn när han var liten.

    Vi har alltså aldrig gått ur kyrkan utan snarare aldrig varit med.

    Jag är arkeolog och vår önskan är att få gifta oss i en gammal kyrkoruin som finns i området. Det blir som ett utomhusbröllop då det bara är stenväggarna som står kvar. Den är fantastiskt vacker, speciellt när solen ligger lågt.

    Vi ska inte gifta oss förrän nästa år, så vi skulle ju kunna gå med i svenska kyrkan nu bara för att få gifta oss gratis, men det känns mer sniket än att faktiskt ärligt betala för vår vigsel. Och jag betalar gärna för kyrkans tjänster!

  • Månsdotter

    Tack för alla era svar och tips!
    Jag ska kontakta pastorsexpeditionen och höra vad de säger. Jag ska också kolla upp om kyrkoruinen verkligen fortfarande är en "kyrklig" byggnad eller om det har gått över till länsstyrelsen eller någon annan.

    Precis som någon skrev, så betyder mitt "icke-medlemskap" inte att jag är icke-troende. Varken jag eller min sambo är ateister på något sätt. Jag har en tro på ett högre väsen och en andevärld, men jag har aldrig känt att jag måste vara med i svenska kyrkan för att känna mig andlig. Andligheten finns mer inom mig. Ja, nu blev det väldigt flummigt.

Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?