Bröllop

21 roliga bröllopslekar & bröllopsspex att testa

Liva upp bröllopsmiddagen med roliga bröllopslekar och bröllopsspex! Även om en lång, fin sittning är trevligt i sig, kan det vara kul med lite lättsamma inslag mellan tal, mat och skålar.

Skapa stämning med roliga bröllopslekar och bröllopsspex!

Bröllopsspex och lekar är naturliga inslag i ett bröllop. Det lättar upp stämningen, bryter isen och har ni tur skapas det nya band mellan bekantskaper på bröllopsfesten!

Här kommer tips på lekar ni kan plocka fram på bröllopet.

1. Skoleken

Skoleken är nummer ett av alla bröllopslekar. Brudparet sitter med ryggen mot varandra, och i handen håller de sin egen sko, och en sko som tillhör partnern. De får sedan frågor och påståenden att svara på, där de räcker upp den sko i luften som de tycker påståendet passar bäst in på. Frågorna ska vara simpla, som; ”Vem lagar godast mat?” eller ”Vem är mest morgontrött?”. Leken leder ofta till många skratt då brudparet inte är överens, och är en bra lek för brudparet som gillar att bjuda på sig själva.

2. Gemensam nämnare

Håll upp påståenden för gästerna som brudparet inte ser (stå till exempel bakom brudparet riktad mot gästerna). Alla som påståendet stämmer in på reser sig sedan upp, varpå brudparet ska gissa vad deras gemensamma nämnare är.

Det kan vara saker som:

 • Har studerat tillsammans med brud/brudgum
 • Har rest tillsammans med brudparet
 • Är släkt med brud/brudgum
 • Är hundägare
 • Är gifta

… och så vidare! Det är svårare än man tror att faktiskt förstå kopplingen, vilket gör den här bröllopsleken extra rolig.

3. Byt plats

Bordsplaceringen kan vara riktigt påfrestande för brudparet att få ihop. Ibland kanske det måste kompromissas, och räkna med att det kommer bli avhopp som kan förstöra den perfekta placeringen. Så, när ni ändå är igång – dra ihop en eller två alternativa bordsplaceringar, och låt gästerna byta plats under ett eller flera tillfällen under middagen. Ett sätt att göra det på, är att ha ett litet block vid varje plats, där den ursprungliga bordplaceringen står först med respektive namn på gästerna vid varje plats. När det sedan blir dags att byta plats (mellan två rätter exempelvis), river man av bladet med sitt namn, varpå namnet på gästen som ska ta över platsen syns.

På det här sättet får gästerna verkligen chansen att prata med nya människor och bli aktiverade emellanåt. Det kan också vara ett sätt för brudparet att socialisera mer med sina gäster under middagen, då de annars sitter lite avskiljt vid honnörsbordet. Bland alla bröllopslekar är det här den som brukar uppskattas mycket till minglet efteråt!

4. Fotobås

Ett fotobås är ingen lek, men ett lekfullt inslag på bröllopet. Fotobåset ”öppnar” med fördel efter att middagen är slut, så att inte gäster frestas att gå iväg och fota sig och lämna platser vid bordet tomma, då det är halvtråkigt att sitta bredvid en tom stol. Ha rolig rekvisita till bilderna, samt om möjligt en märkning på ”ramen” kring bilderna med brudparets namn, datum eller ett emblem om så finns.

5. ”Tankehatten”

Alla som läst eller sett Harry Potter känner antagligen till ”Sorteringshatten” – den gamla häxhatten som sätts på varje ny Hogwarts-elev för att sedan kontemplera högt och dela in barnen i elevhemmen. Denna lek fungerar på ett snarlikt sätt! Skaffa fram en gammal hatt, som ”läser tankar”. Spela in små korta ljudklipp från utvalda gäster i förväg, som spelas upp för alla när respektive person får på sig hatten. Det kan vara en person som jobbar med mat som ”funderar” över valet av mat, någon partyglad person som undrar när festen drar igång, och så vidare. Här gäller det dock att brudparet tar det med en nypa salt!

6. Bikt-kamera

Letar du riktigt roliga bröllopslekar? Då ska du testa den här. I takt med att realityshowerna har flyttat in stugorna, har vi blivit vana vid att deltagare pratar direkt till en kamera om sina känslor. Låt bröllopsgästerna få dela med sig av sitt bästa minne med brudparet, berätta hur de lärde känna dem, en lyckönskning till brudparet eller liknande. Detta kommer garanterat bli roligt material för brudparet att titta igenom efter bröllopet, och klipps med fördel ihop till en rolig liten film med guldkornen efteråt.

7. Fiskdamm med anekdoter

Arrangera en fiskdamm, där varje ”godispåse” innehåller en liten sak som brudparet eller utvalda gäster får berätta om och förklara innebörden. Om det är en gäst som får berätta bör det vara en sak kopplad till hens relation till brudparet, om det är brudparet kan det vara något som har med en gäst att göra. Det kan bli både känslosamt och komiskt!

8. Servettleken

Perfekt bröllopslek som gör att dina gäster lära känna varandra lite bättre! Leken går ut på att ställa frågor till dina bröllopsgäster. Med hjälp av sina servetter ”räcker de upp en hand” och svarar ”jag” på frågorna. Ett exempel kan vara: ”Vem har bott ihop med brudgummen?” eller: ”Vem har rest ihop med bruden?”. På jakt efter de rätta frågorna? Vi har satt ihop 25 roliga frågor du kan ställa gästerna!

9. Tappa tårtan

Spexigare än så här blir det inte. ”Tappa tårtan” är det perfekta överraskningsmomentet för dina gäster (och kanske för brudparet, om de är ovetandes om detta?). Arrangera en låtsastårta som bärs in – och som sedan tappas! Glöm inte att dokumentera de chockade minerna på bröllopsgästerna.

10. Den vandrade paketleken

Vill ni ha en lek som engagerar alla bröllopsgäster? Denna lek går ut på att lämna över ett paket från gäst till gäst. Man har alltså slagit in ett stort paket som i sin tur är packat med flera mindre paket. På varje paket har man fäst en instruktion om vem som ska få paketet härnäst. Till slut kommer paketet (förhoppningsvis) att komma fram till brudparet.

11. Legoleken

Låt brudparet sätta sig på varsin stol med ryggarna mot varandra. Sedan får brudgummen en liten staty byggd av lego. Bruden får i sin tur likadana legobitar men de är inte ihopsatta. Nu börjar det roliga! Brudgummen ska nu försöka förklara för bruden hur hans staty ser ut och på så sätt få henne att bygga ihop en exakt likadan ut efter hans instruktioner. Här kommer brudparets kommunikation verkligen att sättas på prov. Gästerna i sin tur kommer definitivt få sig ett gott skratt!

12. Vem är brudgummen?

En bröllopslek som garanterat ger gästerna ett gott skratt passar brudparet som vill bjuda på sig själva. Vem är brudgummen är ett roligt bröllopsspex där bruden får ögonbindel på sig medan 5-6 män i sällskapet (varav en är brudgummen) radas upp. De får ta av sig skor och kavla upp byxben. Bruden ska sedan gå från ben till ben, klämma och känna och försöka lista ut vem som är hennes nya make. Stegvis kan hon plocka bort de hon känner säker på, inte är hennes man.

13. Kvastdans

Här är en bröllopslek eller bröllopsspex där alla gäster ska hitta en danspartner att dansa med när musiken sätter igång. Den som inte hittar en partner får ta en kvast att dansa med. Lagom är att få dansa en minut innan musiken tystnar och alla får mingla rund en stund tills musiken åter sätter igång.

14. Porträtten

Under middagen är en rolig bröllopslek att låta bröllopsgästerna rita av sin bordspartner medan er fotograf går runt och fotograferar. Förbered med ett papper och en blyertspenna under tallriken. Be gästerna signera och skriva vem de ritat av. Detta får garanterat fart på samtal och många goda skratt. Sätt in teckningen bredvid fotografens bild i ert bröllopsalbum, ett kul bröllopsspex och ett roligt minne från ert bröllop.

15. Klippa slipsen

För att inviga bröllopsfesten är en bröllopslek att klippa slipsen på brudens far. Förhoppningsvis har han inte valt sin bästa sidenslips. Ett tips är att låta någon nära vara förberedd på bröllopsspexet så att inte bästa slipsen är vald för dagen.

16. Allé av gäster

När brudparet anländer till festen kan gästerna stå som en allé för paret att springa igenom medan gästerna kastar ris, konfetti och blåser såpbubblor mot dem. Ett härlig och välkomnande bröllopsspex som sätter startskottet för festen.

17. Konstverket

En bröllopslek där gästerna tillsammans får skapa ett konstverk som symboliserar brudparets dag. Förbered en målarduk på stativ med vattenfärger och penslar. Be bröllopsgästerna bidra med något på duken som symboliserar paret, festen eller kärleken. Ett fint minne för brudparet och ett roligt bröllopsspex för gästerna.

18. Roligt galleri

Att få ta del av brudparets stora dag är roligt och att få se hur paret vuxit tillsammans kan göras till en rolig bröllopslek:

 • Välj ut bilder på paret, som sätts upp någonstans i festlokalen, det kan vara bilder från barndomen och framåt till den stora dagen.

 • Bilder på paret när de precis träffats och vid speciella tillfällen de haft tillsammans. Bröllopsspex för gästerna att få ta del av brudparets resa i bilder.

19. Lapp under stolen

Under varje stol sitter en lapp som värdparet satt dit. På lappen finns ett uppdrag skrivet som gästen ska utföra under kvällen. Ett roligt bröllopsspex där alla kan vara med. Uppdragen kan hänga samman eller vara helt individuella.

Exempel på uppdrag:

 • Ställ dig upp och hurra för paret om någon säger — här kommer en rosa elefant.
 • Kanske var det svärmor som fick uppdraget att ropa om elefanten.
 • Spring ett varv runt bordet när svärfar hållit sitt tal.

20. Musiktävling

En musiktävling är ofta uppskattat, en bröllopslek som passar bra på en bröllopsfest. Spela upp tio sekunder av några kända låtar — gästerna ska skriva låtens namn och artist på lappen.

Så gör ni:

 • Dela upp bröllopsgästerna i lag där en är ansvarig att skriva.

 • När lapparna samlats in och svaren räknats annonseras det vinnande laget ut och var och en får ett pris, exempelvis lite god choklad.

21. Bröllopsbingo

Bröllopsbingo är ett bröllpsspex som fungerar ungefär som vanlig bingo med skillnaden att värdparet i förväg skrivit in i rutorna olika händelser som med stor sannolikhet kommer att inträffa under kvällen. Den som först kryssat i sina rutor ropar... Bingo!

Exempel på händelser till bröllopsleken:

 • Brudparet skålar med varandra
 • Brudgummen rättar till slipsen
 • Svärmor håller tal
 • Svärfar skrattar högt.

Har du fler exempel på roliga bröllopsspex eller bröllopslekar? Maila oss till redaktionen@lifeofsvea.se!

Powered by Labrador CMS