Bröllop

Bordsplacering på bröllop: Regler, exempel & tips

Bordsplaceringen på bröllopet är ett kapitel för sig. Här har vi en komplett guide med placering, regler och enkla tips för att skapa en mysig dynamik bland gästerna!

Underskatta inte vikten av en välplanerad bordsplacering på ditt bröllop!
Underskatta inte vikten av en välplanerad bordsplacering på ditt bröllop!

Bordsplacering på bröllopet är ett bra sätt att skapa en perfekt dynamik för gästerna på ditt bröllop. Lägg lite tid på bordsplaceringen – för lyckas du blir det en riktigt bra sittning.

Bordsplacering på bröllop– så sitter gästerna enligt reglerna

 • Bordsdamen sitter alltid till höger om bordsherren.
 • Brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet, bruden sitter till höger om brudgum.
 • Till höger om bruden sitter brudens far.
 • Till höger om brudens far sitter brudgummens mor.
 • Till vänster om brudgummen sitter brudens mor.
 • Till vänster om brudens mor sitter brudgummens far.
 • Enligt traditionen sitter närmaste släkten nära brudparet vid honörsbordet
 • Vänner och lite mer avlägsna släktingar sitter lite längre bort.
 • Den enda gången gifta par har varandra till bordet är på sitt eget bröllop.
 • Sambor och syskon ska inte heller enligt traditionen sitta bredvid varandra.
 • Nyförlovade som inte bott ihop en längre tid har varandra till bordet.
 • Toastmaster/toastmadame ska sitta så att han har ögonkontakt med serveringspersonalen och hörs bra.
 • Tärnor och marskalkar har ofta varandra till bordet.

Läs också: Ska man ta kuvertavgift på bröllopet? För- och nackdelar

3 vanliga exempel på bordsplacering

1. Hästskon

Hästskon är en vanlig lösning och har fördelen att alla gästerna får plats i samma "klunga" och är kopplade till honörsbordet. Det är helt enkelt en "demokratisk" och schysst bordsplacering.

2. Runda bord

Att bli placerad vid runda bord är ett mycket bra sätt att skapa intima och trevliga samtalsklimat mellan bröllopets gäster. Det är också elegant och ger roliga möjligheter till fina bordsdekoraktioner.

 • Tänk på att inte ställa något för stort i mitten som gör att gästerna inte ser varandra!

3. Honörsbord + runda bord

Det här är en mycket trevlig bordplacering på bröllopet. Honörsbordet blir tydligt och det gör att det skapar en fin, högtidlig känsla. Dessutom vinner man den fina dynamik som skapas för de andra bröllopsgästerna som är placerade vid de runda borden.

Se nedan för exemplen illustrerade i bilder:

1. Hästskon och 2. Runda bord – se ovan för beskrivning av bordsplaceringen.
1. Hästskon och 2. Runda bord – se ovan för beskrivning av bordsplaceringen.
3. Honörsbord + runda bord. Se ovan för beskrivning av bordsplaceringen.
3. Honörsbord + runda bord. Se ovan för beskrivning av bordsplaceringen.

Så skapar du magi med bordsplaceringen på bröllopet

Med dessa knep skapar du sedan en enkel dynamik för gästerna. Det finns så mycket dold magi man kan skapa med rätt bordsplacering på bröllopet!

1. Äldre personer närmare utgången

Även om ålder bara är en siffra, vill oftast de äldre gästerna lämna festen först. Förenkla det genom att slippa låta dem kryssa mellan bord och stolar längst in i lokalen. Det kan även se tråkigt ut med tomma stolar, men det märks inte lika mycket om de står närmare utgången.

2. Mixa släkt, vänner och personlighetstyper

Det är alltid kul med en festlig stämning och bra dynamik vid bordet. Blanda ålderspann, personer som känner varandra sen innan, nya ansikten, någon som är mer tillbakadragen och någon som är mer utåtriktad. Tänk på att personerna ska kunna komplettera varandra, men samtidigt ha någon annan de kan relatera till.

3. Toastparet en bit ifrån brudparet

Eftersom ni som brudpar inte ska veta om vad toastparet planerar under middagen, så skulle det vara tråkigt om ni råkade höra eller se något av agendan. Placera därför toastparet en bit ifrån er, men så att de har en tydlig överblick över lokalen.

4. Sära inte på par?

Som sagt: traditionen säger att gifta par inte ska sitta vid samma bord. Men, här gäller det snarare att se till varje individ. Vissa par tycker säkerligen det är helt okej att sitta vid olika bord, medan andra kan tycka det känns väldigt obekvämt. Par som inte är gifta ska enligt tradition inte säras på, men samma sak gäller såklart ogifta eller inte – tänk efter hur de skulle reagera på att sitta separerade och om ni är osäkra: fråga dem!

5. Olika dynamik vid olika slags bord

Ha i åtanke att olika slags bord skapar olika dynamik. Ett runt bord blir mer intimt, medan ett eller flera långbord blir lite livligare och bidrar även till en högre ljudnivå. Ska ni ha långbord kan ni således placera äldre personer och barn längre ut på kanterna, så de slipper ha det allt för stojigt och högljutt runt omkring sig.

6. Översikt vid ingången

Gör i ordning en bordsöversikt vid entrén, där gästerna kan se var de ska sitta. På så sätt slipper alla gå runt i lokalen och leta efter sitt namn vid varje plats. Det finns olika sätt att göra dessa på, och det är kul om ni låter denna gå i samma tema som resten av bröllopet. Varför inte använda en griffeltavla, eller gör det enkelt och lista alla bord och skriv namnen under.

7. … eller skapa fina ”escort cards”

Låt gästerna få med sig något till bordet! Rada upp champagneglas där varje glas har gästens namn samt bordsnummer, skapa fina små kort som ni hänger upp på ett hampasnöre med fina klädnypor, plocka fina stenar eller snäckor och skriv namn och bord på… Ja, fantasin sätter gränser! Detta skapar lite mer aktivitet och blir en lättsam start på middagen.

8. Honnörsbord 2.0

Vem säger att honnörsbordet måste vara traditionellt? Idag ser familjekonstellationer ut på massa olika sätt, så varför inte bara skippa huvudbry och låta honnörsbordet enbart vara till för de faktiska hedersgästerna – brudparet själva!

9. Smart krep för att testa dynamiken

Ett bra knep är att para ihop gäster två och två, sedan fyra och fyra och så vidare. När de flesta fått en placering kan ni flytta runt enstaka personer för att få en bra enhet.

10. Placeringskort

Till bordsplaceringen bör det finnas placeringskort vid varje plats så att gästerna enkelt ser var de ska sitta.

 • Tips! Sätt upp ett större ark över bordsplaceringen vid till exempel ingången till salen eller rummet där middagen ska ätas. Då är det lätt för gästerna att hitta sin placering. Om man inte vill sätta upp större ark över bordsplaceringen är en annan variant att värdparet står vid ingången till middagssalen och pekar ut för gästerna var de ska sitta.

11. En extra tanke åt barnen

Om man har barn på festen kan de placeras längst ut mot bordskanterna – eller om de är riktigt små kan ett rum bredvid passa bättre. De brukar oftast inte kunna koncentrera sig under den utdragna middagen med långa tal.

Ofta är det bra att servera annan mat till barnen och att en person ser efter och aktiverar barnen. En bra idé är att placera ut skålar med godis, spel, leksaker och annat som barnen tycker är kul och kan sysselsätta sig med.

Läs också: Allt om tackkort till bröllop: Mall med exempel

Du kan skapa magi med rätt bordsplacering på bröllopet.
Du kan skapa magi med rätt bordsplacering på bröllopet.

Skapa placeringskort till bröllops-bordsplaceringen

Enklast är att man lägger in bordsplaceringen i sin egen dator genom att ladda ner bordsplaceringsbilden när man är klar (man klickar på ”Ladda ner”). Sedan kan man till exempel lägga in bordsplaceringsbilden i sitt favoritprogram där man sedan skriver ut den. För att till exempel lägga in bilden i Microsoft Word, välj ”Infoga -> Bildobjekt -> Från fil” i menyn och välj bildfilen som du laddat ner till din dator. Sedan kan man i Word anpassa storleken på bilden precis som vilken annan bild som helst och efter behov ändra utskriftsformat till stående eller liggande för att sedan skriva ut sidan med bordsplaceringen på.

"Får man" ha stolar även på kortändarna av borden?

Ja, men tänk på att inte placera två personer bredvid varandra i kortändan.

Lycka till med bordsplaceringen till ditt bröllop!

Powered by Labrador CMS