Bröllop

Tackkort bröllop – när ska det skickas och vad skriver man?

Efter bröllopet är det på sin plats att skicka ut tackkort. - Helst ska tackkorten skickas ut inom en månad, säger etikettdoktorn Mats Danielsson.

Både brudparet och gästerna ska skicka tackkort efter bröllopet, enligt traditionen.

Enligt traditionen ska brudparet skicka ut tackkort efter bröllopet. Men när? Och vad ska man skriva i det? Etikettexperten Mats Danielsson reder ut alla frågetecken!

När ska man skicka tackkort efter bröllop?

Att skicka tackkort till alla bröllpsgäster är såklart inget tvång, men det är god sed. I tackkortet passar brudparet på att tacka för att gästerna kom – men seden säger också att man ska tacka gästerna för bröllopsgåvorna.

Ja, när är det egentligen dags att skicka tackkortet?

– Tiden direkt efter bröllopet förväntas brudparet vara upptagna med bröllopsresan. Men inom en månad är det bra om man fått iväg sina tackkort, menar Mats Danielsson.

Vad skriver man i ett tackkort?

Ett tackkort är till för att tacka gästerna för deras närvaro. Att tacka för bröllopsgåvorna är givetvis också en god idé!

Tacka för presenterna – anteckna när ni öppnar dem

– Det är bra om brudparet har hjälp vi uppackningen av presenterna, tipsar etikettdoktorn Mats Danielsson och fortsätter:

– Om någon är med och antecknar vem som givit vad så blir det lättare. Då kan man i tackkortet vara specifik och tacka moster Anna för den fina glasskålen.

Hur har andra gjort? Diskutera i forumtråden här!

Tackkort bröllop text med exempel

I Bröllopstorgets forum tipsar medlemmarna varandra om vad man kan skriva i tackkortet. Här kommer några konkreta exempel på vad man kan skriva i tackkortet:

Nu har bröllopsklockor klingat,
många vänner hälsning bringat.
Vårt varma tack ni har,
från ett mycket lyckligt par

Ett hjärtligt tack för all uppvaktning och
omtanke i samband med vårt bröllop

Tack Anna och Hampus för att ni var med oss under vår stora dag! Ljuslyktorna har tänds varje kväll och passar fint i vårt hem.

Lisa och Erik – tack för att ni förgyllde vår bröllopsdag! Vi är lyckligt lottade över att ha er som vänner.

Petra och Adam, tack för att ni var med oss den 5 juni 2021 på vår bröllopsdag. Vår bröllopsresa till Italien var magiskt – tack för ert generösa bidrag!

Alternativ till tackkort

Signaturen "Pokaloo" på Bröllopstorgets forum hoppar över tackkoret. De kör en annan variant.

– När gästerna kommer fram till oss för att tacka så får de en tackgåva. Det är en liten glasros där bladen är doppade i silverfärg… Den ligger i en silverkartong som har organzaband på rosetten. Det finns ett litet hjärta klistrat på och ett band som håller i lappen som också är hjärtformad med texten ”Thank You!” På det viset slipper jag köpa tackkort.

Ska gästerna skriva tackkort?

Enligt Mats Danielsson är det sedligt av gästerna att skicka ett tackkort, helst inom sju till tio dagar.

– Det gästerna ska tacka för är en trevlig fest, säger Mats Danielsson.

Läs även: Du är den ende med Lill Lindfors – här är texten till kärlekssången

Powered by Labrador CMS