Vad kan man ge i bröllopspresent? Här är några do's (and don't's!)

Pengar, upplevelser – svindyra smycken. Vad bör man ge, och vad är okej att avstå från? Här kommer en liten etikettguide!

Cash is king – men för mycket kan slå fel när du fixar bröllopsgåva.

Har du blivit bjuden på bröllop och går nu och funderar på vad du ska ge i bröllopspresent? Här kommer lite do's – och givetvis några don't's.

1. Hur nära står du brudparet?

Okej, innan du börjar skrapa ihop dina besparingar och pensionsfonder för att ha råd med något extraordinärt – hur nära står du brudparet? Pressen på bröllopsgåvan är ofta mycket stor, men egentligen behöver du lite perspektiv. Står du dem inte så nära? Ja, då kanske du inte behöver ge något alldeles extraordinärt.

2. Cash is king

Det brudparet egentligen vill ha är kanske inte en stor vas som de dessutom inte vet var de ska ha den. Först och främst vill de kanske ha ett tillskott, både för att kunna finansiera själva bröllopet som säkert är dyrt, och dessutom till att köpa sin första gemensamma lägenhet eller liknande. Så pengar är HELT okej – inte alls fantasilöst.

3. Var rimlig

Om du känner brudparet väl vill du förmodligen lägga lite mer pengar än om du bara känner dem flyktigt. Du får själv känna efter vad som känns bra.

4. Fråga efter önskelista

Det är faktiskt inte alls fult att fråga om brudparet önskar sig något särskilt i bröllopsgåva!

5. Bjud på en upplevelse

De flesta har redan allt de behöver när det kommer till prylar. Därför kan det vara trevligt att ge bort en upplevelse som bröllopsgåva!

  • Fin middag
  • Spaweekend
  • Övernattning på hotell
  • Något för den adrenalinsugna?

Blir det dyrt? Då kan du alltid gå ihop med några andra gäster och göra det till en gemensam present. Oftast minns man en upplevelse mer än en pryl som man fått i present.

6. Inredning?

Om du ändå vill ge en fysisk present kan du alltid satsa på något till hemmet. Det kan till exempel vara matchande bokstavsmuggar eller en finare gryta. Det är saker som alla använder och som inte bara kommer stå och samla damm. Om det är ett brudpar du känner väl vet du förmodligen lite om hur de har det i hemmet och vad som kommer uppskattas!

7. Var finkänslig

Det finns inga klara don't's men självfallet vill man inte ge bort något som inte passar brudparet överhuvudtaget. Det kan till exempel vara en helikoptertur till någon med grav höjdskräck. Då tyder det på att du inte ansträngt dig tillräckligt mycket. Om det är ett par du inte känner så väl bör du därför köra på ett säkert kort.

Dyrt kan faktiskt bli helt fel...

En för dyr present kan faktiskt ibland slå fel. Det kan göra att brudparet känner press att bjuda tillbaka. Var därför alltid uppmärksam på hur brudparet funkar. vad är de för personer?

Powered by Labrador CMS