Det här kan du ge i morgongåva: traditionellt eller originellt

En morgongåva är en present som maken traditionellt ger till sin nya äkta maka – morgonen efter bröllopet.

En morgongåva är av tradition från maken till hustrun morgonen efter bröllopet.
En morgongåva är av tradition från maken till hustrun morgonen efter bröllopet.

Allt fler par väljer att ge bort en morgongåva till den nyblivna hustrun (eller maken, men oftast är det till just hustrun) efter bröllopsnatten. Det handlar om att överraska den andre med en kärleksgåva direkt på morgonen efter den stora dagen.

Varför ger man en morgongåva?

Morgongåvan har sin tradition långt bak i historien och var tänkt för mannen att ge till sin hustru för att säkra änkedomen. Förr var kvinnan helt beroende av sin mans ekonomi för att kunna överleva hans död. Morgongåvan har därför en tradition att vara en dyr present.

Hur mycket pengar lägger man på en morgongåva?

Hur mycket man vill lägga ut för att köpa en morgongåva är helt individuellt. Vissa sparar hellre till en ordentlig smekmånad och skippar gåvorna medan andra väljer att ge något litet. Sedan finns det såklart de som kör all in och spenderar flera tusenlappar på morgongåvor.

Måste man ge en morgongåva?

Nej, idag är det inget måste! Däremot börjar det bli lite "trendigt" igen. Många har börjat förvänta sig en morgongåva igen, speciellt bruden, eftersom det är med mycket på sociala medier och i tv-program med bröllopsteman. Ett tips är att fråga brudens väninnor om de tror att hon förväntar sig en morgongåva från dig, om du är osäker på om du ska ge en morgongåva eller inte.

Tips på presenter i morgongåva

Här får du de bästa tipsen på morgongåva till både man och kvinna!

1. Traditionella morgongåvor

Att ge bort en fin kärleksgåva på morgonen efter bröllopsnatten är en gammal tradition som på senare år fått ett uppsving bland bröllopspar idag. Förr var det brudgummen som gav bort en present till den nyblivna hustrun, men idag är det vanligt att både brudgum och brud ger bort en kärleksgåva.

Många väljer även att följa traditionerna när det gäller vilken typ av gåva som ges till partnern. Den mest klassiska morgongåvan till kvinnan är smycken i olika varianter, men särskilt ett fint hängsmycke med någon vacker sten. Ett armband i guld eller silver brukar också vara en uppskattad morgongåva som under alla tider varit männens favorit att ge bort.

När det gäller morgongåvor till brudgummen är manschettknappar en klassisk present att ge bort. Slipsnål är en annan liknande gåva som passar utmärkt att ge bort som morgongåva efter bröllopsnatten.

  • Halssmycken
  • Armband
  • Manschettknappar
  • Slipsnål
  • Klocka
Halssmycke är den mest klassiska morgongåvan.
Halssmycke är den mest klassiska morgongåvan.

2. Originella morgongåvor

I moderna tider har även upplägget för morgongåvan förändrats, vilket innebär att även mer oanade gåvor ges bort av båda parter. Den som vill göra något extra av detaljen på morgonkvisten kan överraska med en upplevelse eller varför inte en resa att njuta av längre fram?

  • Upplevelser
  • Resor
Ge bort ett kort med en resa eller en upplevelse tillsammans i morgongåva.
Ge bort ett kort med en resa eller en upplevelse tillsammans i morgongåva.

3. "No no's" som morgongåva

Det finns även vissa kategorier som inte riktigt passar som morgongåva även om allt är individuellt. Ett riktigt "no no" är att ge bort något som du egentligen köper för ditt eget intresse. Kanske ett Play station till din hustru när det bara är du som är intresserad av att spela tv-spel. Att köpa något bara för sakens skull är heller inte rätt då morgongåvan ska vara en speciell present som du ger bort med mycket kärlek och omtanke. Antingen väljer du något med omsorg eller så kanske det är bättre att avstå från traditionen.

Powered by Labrador CMS