Vigseln, middagen eller festen, vad är egentligen den bästa delen av bröllopet? Många skulle nog enas om att det är vid middagen som det roliga börjar för gästerna.
Som brudpar har man möjlighet att bestämma precis hur man vill att bröllopet ska vara, om det ska vara stort eller litet, om festen ska vara hemma eller på en lokal samt vad som ska ätas på middagen.
Att sätta en bröllopsmeny är dock lättare sagt än gjort, speciellt om det finns gäster med specialkost.
Vegetarisk mat till bröllop
Ï Bröllopstorgets forum väcktes frågan om vad man kan servera en vegetarian på bröllopsmiddagen. Personen skrev så här:
"Exklusiv mat till vegetarian? Jag söker roliga och spännande vegetariska rätter till bröllopsmiddagen då en av våra gäster är vegetarian. Vill att hennes mat ska kännas lika läcker och påkostad som övrigas så jag behöver hjälp med ideér och gärna recept!"
I tråden är det flera som delar med sig av lite tips på maträtter. En person kommer med flera förslag:
"Ska ni ha 3 rätters? Varför inte göra förrätten veg för alla! Förslag: Ångkokt färsk sparris hollandaise en god osttoast (parmesan /västerbotten el dyl). Alternativt avocadosoppa toppad med minikrutonger cremefraiche citron och eventuellt tunt skivad rädisa. Eller veggi-tournedo serverad med valfritt kolhydrat-tillbehör och sallad. Lägg chevre-gratinerad färsk rödbeta mellan två rostade rundskurna brödskivor.", skriver hen och tillägger:
"Varm sallad med krutonger chilimarinerade bönor någon ost (feta mozzarella chevre hallomi) ruccola squach coctailtomater inlagda bebismorötter oliver. Bara din fantasi sätter gränser serveras med någon form av dipsås i separat skål och hyvla parmesan över."
"Lite jobbigt om ni har lag ner mycket tid..."
En annan person tycker att brudparet ska kika vad vegetarianen gillar innan de bestämmer:
"Om rätten endast ska göras till en, försök få lite koll på vad personen gillar, lite jobbigt om ni har lag ner mycket tid, planering och gästen bara pillar i maten.På vårt bröllop kommer hälften, ungefär, vara vegetarianer, några veganer och några militanta köttätare, så buffé är det enda som funkar."
En annan menar att quorn är gott, men kanske inte på ett bröllopsbord:
"Quorn är helt ok tycker jag, om man marinerar den ordentligt och länge, men när man är vegeterian och äter det så mycket ändå känns det sådär lagom kul att gå bort på finmiddag och få det.."
Vissa känner igen sig i trådstartarens problem.
"Vi har samma problem som er och har också haft problem att komma fram till ett bra och lite mer "lyxigt" vegetariskt alternativ. En av tärnorna och ytterligare en av mina bästa vänninor samt bestmans (svågerns) sambo är vegetarianer... Alltså tre mycket närstående vänner som man gärna vill göra det bästa för. Finns det inga bra recept-sajter man kan söka på."
.jpg)
10 vegetariska huvudrätter till bröllop
För att ge trådstartaren lite extra alternativ har Bröllopstorget också sammanställt lite tips på vegetariska huvudrätter som känns lyxiga nog att servera på bröllop.
1. Svamprisotto med tryffelolja och parmesanflarn
Krämig risotto med skogssvamp, toppad med tryffelolja och ett knaprigt parmesanflarn. Lyxigt och klassiskt.
2. Grillad portabellosvamp med chèvrekräm, rödbetor och valnötter
En smakrik och rustik rätt som kombinerar sötma från rödbetor och sälta från osten. Vacker färgpalett.
3. Bakad aubergine med tomatconcassé, mozzarella och basilikaolja
En elegant tolkning av en caprese-melanzane hybrid. Serveras på spegel av örtsås för fin presentation.
4. Färsk pasta med pumpafyllning, brynt smör och salviaskum
Höstlig och finstämd rätt där pumpans sötma möter nötigheten i det brynta smöret. Väldigt bröllopsvänlig.
5. Tournedos av grillad polenta med ratatouille och rökt paprikasås
Vackert torn av smaker och färger. Polentan ger struktur och såsen en djup smak.
6. Grön sparris- och ärtravioli med citronricotta och pistagenötter
Fräscht, grönt och vackert. Citronen piggar upp och pistagen ger crunch.
7. Fylld zucchini med svarta belugalinser, fetaost och örtdressing
Zucchinin bakas till perfektion och serveras med linser i fin struktur. Hög färgkontrast vilket är vackert på tallriken.
8. Rotselleribiff med tryffelpotatispuré och portvinssky
En mustig, varm rätt med restaurangkänsla. Rotsellerin får en nästan köttliknande konsistens.
9. Tomat- och saffransbakad blomkål med mandelcrunch och mynta-yoghurt
Kryddig, syrlig och krämig i perfekt balans. Fint att servera med couscous eller linsbädd.
10. Paj med karamelliserad lök, getost och päron, serverad med ruccolasallad
Sött, salt och krämigt i en frasig botten. En liten personlig paj per gäst är extra fint.
LÄS MER: