Ok, här kommer ett förslag på en huvudrätt till att börja med. Du kan kanske hitta på ett flashigare namn att skriva på menyn?
Skriver ner hela receptet rakt upp och ner, så får du avgöra själv vad du tycker. Det blir lite långt, men men. Receptet på sötpotatisen är hämtad från en kokbok jag har som heter ?Kocklandslagets underbara värld?. Det är verkligen avancerad matlagning för finsmakare!
Vegetarisk stek och sötpotatisplättar med myntasirap
Tillbehör: en härlig grönsallad
Vegetarisk stek ? 2 port
½ gul lök
2-3 msk olja
1 vitlöksklyfta
¼ liter färska champinjoner ev. mer
1 tsk vetemjöl
1,5 dl vatten
2 dl nötter (hasselnötter, cashewnötter, jordnötter eller blandat)
1,5 dl ströbröd
1,5 msk soja
1 msk timjan
salt, svartpeppar
o sätt ugnen på 200 C
o Hacka löken fint och fräs i oljan.
o Hacka under tiden champinjonerna i så små bitar som möjligt. Rör ner dem i pannan när löken blivit gyllenbrun. Fräs tillsammans tills svampen mjuknat och fått färg.
o Strö över vetemjöl och rör om. Häll i vattnet, rör om och låt puttra i några minuter.
o Tag bort pannan från spisen. Rör ner nötter, ströbröd (spara ett par skedar till paneringen), soja och timjan. Salta och peppra efter smak.
o Lägg upp röran på ett bord eller en stor skärbräda. Forma till en limpa och rulla den i ströbröd.
o Lägg limpan i en oljad brödform (det går bra utan brödform, direkt på en plåt, men steken håller ihop bättre i formen).
o Baka i ugnen cirka 45 minuter.
Vill man kan man servera en annan sås till steken också:
1 dl hackad svamp (inte champinjoner, hellre kantareller eller karljohan)
2 msk (mjölkfritt) margarin
3 msk rönnbärsgelé
2 msk portvin
2 msk soja
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1-2 msk timjan
svartpeppar
Fräs upp svampen i margarinet. Rör i gelé, portvin och soja. Låt sjuda någon minut. Strö över mjöl och blanda ordentligt. Tillsätt vatten. Rör i timjan och svartpeppar. Smaka av.
Sötpotatisplättar med myntasirap ? 4 port
250 g sötpotatis, kokt och pressad
1 ägg
1 krm kanel
1 krm ingefära
1 krm salt
½ krm svartpeppar
till panering:
3 msk ströbröd
1 tsk kanel
1 krm socker
1 krm ingefära
1 msk sesamfrö
2-3 msk mjölkfritt smör
myntasirap:
4 msk mörk sirap
saften av ½ pressad lime
1 tsk hackad pepparmynta
Plättar
Blanda ingredienserna till plättarna i en skål. Forma till 12 jämna plättar, inte för tunna.
Blanda alla ingredienserna till paneringen utom smöret.
Vänd plättarna i blandningen.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek plättarna gyllenbruna över medelhög värme.
Myntasirap
Koka upp sirap och limesaft. Lägg i pepparmyntan. Låt stå och dra i 20 minuter och låt kallna.
Servera myntasirapen i en liten kopp för sig, tex stående på tallriken bredvid plättarna.