Bröllop

Roliga frågor till skoleken – lång lista med förslag

En av de mest populära lekarna på bröllop som avslöjar hur bra brudparet känner varandra – eller rättare sagt, hur överens de är om sina roller i förhållandet. Här finns förslag på frågor till skoleken: långa, korta och kluriga!

Skoleken är en av de mest omtyckta bröllopslekarna.
Skoleken är en av de mest omtyckta bröllopslekarna.

Skoleken – officiella regler

Brudparet sitter rygg mot rygg på varsin stol. Be dem ta av sig skorna och sedan ge den ena till sin partner så att båda har en av varje sko. Därefter får brudparet ett antal frågor där svaret antingen är en av de nygifta. De nygifta ska då svara på frågorna genom att hålla upp den sko de tycker passar in på frågan, brudskon för bruden och herrskon för brudgummen – eller helt enkelt varandras skor för regnbågsbröllopet.

Paret sitter med ryggarna mot varandra och ser alltså inte vad den andra svarar. Räkna poängen och se hur överens de är om de ”viktiga frågorna” i äktenskapet.

Ofta är det en person med ledande funktion på bröllopsfesten som leder leken. Kanske en brudtärna/bestman eller toastmaster/toastmadame?

Frågorna kan bytas ut och anpassas till tillfället och gästerna. På vissa bröllop är formuleringarna långa och har en djupare bakgrund, då kanske man istället håller sig till relativt få frågor. Andra gånger är det flera ”korta snabba” och leken är då mer rapp och brudparet får svara på många frågor men utan ingående bakgrund.

Förslag på längre frågor till skoleken

 1. Ni är på en liten tur med bilen och har, efter lite dålig kartläsning, kört vilse och soppan tar slut. Vem går tre km till närmaste bensinstation när bilen dragit sin sista slurk bensin?

  2. Fredag kväll, tända ljus, mysig hemmakväll, kanonbra kärlekskomedi är på. Vem blir mest frustrerad över att Coca Colan är slut?

  3. Ni har haft en otroligt trevlig parmiddag med trerätters. Berget av disk bara växer i köket ju längre kvällen lider. Vem tar befälet över disken när gästerna gått hem?

  4. Ni har bestämt er för att ta en utlandstripp på semestern. Nästan hela veckan går åt till shopping. Vem känner sig mest nöjd efter semestern?

  5. Det nygifta paret ska titta på hus. Huset är ganska eftersatt men har ändå en viss potential. Vem av er ser potentialen i huset?

  6. Det är 2028. Den gröna Skodan har sjungit på sista versen ett tag. En vacker dag måste Skodan köra vidare mot Nangijala. X vill hemskt gärna ha en söt röd sportbil. X muttrar något om Skodans förträfflighet i alla sammanhang. Vem vinner?

  7. Ni har precis vunnit ett digert presentkort på IKEA i en otroligt fånig tävling. Vem av er har mest att säga till om vad gäller inköpen av nya inredningsattiraljer?

  8. X har friat och ni skall till och gifta er en underbar dag i augusti. Vem tar genast befälet över planeringen av bröllopet?

  9. Det skall till och vårstädas i det X:ska hemmet. Städningen bör vara ganska grundlig, eftersom svärmödrarna kommer på besök ganska snart? Vem tar hand om golv- och fönstertvätt?

  10. Alla underkläder är slut? Byrålådan gapar tom. Det ekar i garderoben och tvättkorgen skickar ut översvämningsvarningar i morsesignaler. Vem av er känner sig mest manad att ta tag i tvättspektaklet?

  11. Ni kommer väl ihåg de vilda festerna, det omåttliga alkoholintaget, den tunga dimman över Lützen, den vingliga promenaden till toaletten och betongkepsen dagen efter? Vem av er hade egentligen den senaste blöta festkvällen?

  12. Det är augusti 2031. X och X har bröllopsdag nr. 10. Småttingarna har vuxit till sig lite, den ene skall faktiskt alldeles snart börja skolan. Vem av er kommer alltid att komma ihåg bröllopsdagen på rätt dag (utan att tjuvkika i ringen)?

Förslag på kortare frågor till skoleken

Vem bär ut soporna?

Vem har närmast till sina känslor?

Vem är mest intelligent?

Vem är mest romantisk?

Vem bestämmer över fjärrkontrollen?

Vem har bäst lokalsinne?

Vem har häftigast temperament?

Vem är störst nattuggla?

Vem tvättar oftast?

Vem vill ha flest barn?

Vem är bäst på att städa?

Vem är bäst på att laga mat?

Vem sjunger i duschen?

Vem städar kattlådan/går ut med hunden?

Vem är mest långsint?

Vem kommer oftast försent?

Vem friade?

Vem sa ”jag älskar dig” först?

Vem är mest glömsk?

Vem tar initiativet i sängkammaren?

Krångliga frågor till skoleken

Om man vill göra det lite mer invecklat med risk för tankevurpor och goda skratt så kan man istället för att låta de äkta makarna svara utifrån sig själva, be dem svara vad de tror att partnern tycker. Det blir lätt lite ”tungvrickning” och ett ännu större test på hur väl paret känner varandra!

Diskutera och byt frågeförslag

Skoleken finns i många olika tappningar. Diskutera i vårt forum med andra bröllopsplanerare och få inspiration! Där har bland annat forumanvändaren Linum delat med sig av några av frågorna vi har tipsat om i texten. 

LÄS MER: 

Tips på bröllopslekar till minglet och festen

Artikelbild: Shutterstock / Benevolente82

Powered by Labrador CMS