Vett och etikett på bröllopet – misstagen du inte får begå som bröllopsgäst

Är du bjuden på bröllop i sommar och vill plugga in vad du får och inte får göra som gäst bröllop? Här listar vi de vanligaste misstagen gäster gör på bröllop gällande tal, kläder och etikett. 

Det här ska du inte göra som gäst på bröllop.

Bröllopssäsongen är äntligen här! Är du bjuden på bröllop i sommar men inte riktigt har koll på vad som väntas – och inte väntas – av dig som gäst, titta hit! 

I en intervju med Femina har Sveriges kändaste bröllopskoordinator, Johanna Kajson listat de vanligaste misstagen gäster gör när de går på bröllop och tipsar dessutom om hur du enkelt kan undvika dem. 

Läs mer: 9 misstag du måste undvika – som brudgum 

Vad ska man ha på sig på bröllop som gäst? 

När bröllopsinbjudan dimper ner i brevlådan färdas säkerligen tankarna ganska snabbt till: ”Vad ska jag ha på mig?”. 

Många brudpar inkluderar en klädkod i inbjudan, och det är givetvis helt upp till dem hur uppklätt de vill att gästerna kommer klädda. Men ibland kan det vara svårt att veta exakt vad det är som gäller. Även om svaret på innebörden av klädkoderna endast är en sökning på internet bort, kan innebörden vara lite förlegad. Det kan därför vara bra att fråga toastmastern/toastmadamen eller en annan gäst om mer information om klädseln. 

Men det finns ett par regler att förhålla sig till, oavsett vilken längd på klänningen brudparet önskar att du bär. Det är att det bara är bruden som bär vitt, om ingenting annat är sagt. Johanna Kajson har en tydlig regel och måttstock på om du ändå är osäker:  

– Man ska inte bära vitt, och inte något som kan tas för vitt. Om du undrar om den är för ljus så är den för ljus, säger hon till Femina. 

En annan färg som enligt tradition inte är okej att bära på bröllopet, är rött. Enligt gammal myt betyder röd klänning att man har haft en relation med brudgummen. 

– Det finns en oskriven regel om att inte bära röd klänning heller, för det finns en gammal myt om att du har legat med brudgummen om du bär rött. Även om det inte stämmer så kommer minst en person tänka tanken, så varför villl du sätta den spotlighten på dig själv?

Läs merAndrea Norrmans kollektion med Bubbleroom – tips på klänningar att bära som bröllopsgäst

Hur håller man det perfekta bröllopstalet? 

Att hålla tal på bröllop kan vara svårt, nervöst och pirrigt. Är du inte en van vid att tala framför stora grupper, med folk du kanske inte känner så bra, finns det ett par förhållningsregler du bör håll koll på för att även de andra gästerna ska uppskatta dina väl valda ord till brudparet. 

– Det största problemet är för långa tal, och att man inte förberett sig tillräckligt bra. Man tänker att man ska gå upp och vara skön och rolig, men så blir det längre och längre när man står där, säger Johanna Kajson till Femina och fortsätter: 

– Ett annat vanligt problem är att man inte vågar prata i micken om man redan har lite scenskräck. Men problemet med att tala när folk inte hör en är att de tappar fokus, så prata bara i micken.

Det är inte ovanligt att känner man den ena av brudparet lite bättre än den andra. Men Johanna Kajson menar att talet ändå bör fokusera på båda personerna och inte bara en av dem. 

– Många gör så att de bara håller tal till ena parten, och berättar om dess barndom och ungdom. Men det här är ingen 40-årsfest utan ett äktenskap där ni ska fira er och er relation. Håll talet till brudparet, och spara minnena till födelsedagsfesten.

Läs mer: Det här ska du göra som toastmaster/toastmadame

Vett och etikett på bröllopet

Det finns några andra saker du som gäst ska undvika att göra när du går på bröllop. Och det börjar redan när inbjudan kommer hem till dig. Här är en lista för att hjälpa dig hålla koll på de viktigaste punkterna. 

  1. OSA så snabbt som möjligt. Ju snabbare brudparet får ett hum om hur många som kommer på bröllopet desto mer underlättar du för bröllopsplaneringen. 
  2. Be inte om en +1 om det inte nämns i inbjudan. Det är oförskämt att be om att få ta med en plus en om det inte står utskrivet in inbjudan. Detta gäller även barm, om brudparet vill ha ett barnfritt bröllop, så måste du respektera det.
  3. Var i tid. Sägningen om att fint folk kommer sent gäller inte på bröllop. Visa respekt och kom i god tid, gärna 20 minuter innan ceremonin börjar.
  4. Lägg undan mobilen. Många brudpar har betalat dyra pengar för att anlita en fotograf för att föreviga den stora dagen, och din smartphone gör sig inte särskilt fin på de professionellt tagna bilderna. Fokusera på den fina stunden och ta några bilder av festligheterna efter ceremonin som ett minne och låt sedan telefonen vara.
  5. Följ klädkoden. Brudparet har troligtvis tagit sig tid att tänka ut en passande klädkod av en anledning och som bröllopsgästen bör du givetvis följa denna till bästa förmåga.
  6. Gn en bröllopspresent. Att ge bort en present till brudparet är ett sätt som gäst att visa uppskattning att få vara en del av deras stora dag – men även ett sätt att fira deras kärlek. Men det kan vara bra att ha i åtanke att det är gesten som räknas, och att man inte nödvändigtvis behöver gå genom eld för den perfekta gåvan. Om det finns en önskelista är det bara att välja något ur den. 
  7. Visa respekt under bröllopsmiddagen. Det är troligtvis flera som kommer hålla tal under middagen, se då till att lägga ned dina bestick och låta vinglaset stå på bordet. Om toastmastern har planerat in pauser under middagen så bör du allra helst vänta med toalettbesök eller frisk luft tills dess. Är det omöjligt att vänta, smyger du ut så diskret som möjligt. Men inte mitt i ett tal. 
  8.  Drick måttligt. Bröllop är festliga tillställningar, men det är ingen som uppskattar en för full gäst. Se till att inte gå till överdrifter med drickandet. Glöm inte att dricka vatten. 

Läs merBröllopsetikett – do's och don'ts för gästlistan

Powered by Labrador CMS