Bröllopsetikett – do's och don'ts för gästlistan

När du planerar ditt bröllop och ska bjuda in gäster finns det några saker att tänka på så den stora dagen blir så bra som möjligt. Här är do's och don'ts för gästlistan.

När du bjuder in till bröllop finns det några saker som är värda att tänka på.
När du bjuder in till bröllop finns det några saker som är värda att tänka på.

Att planera ett bröllop är en spännande tid i livet, men det kan också vara överväldigande, särskilt när det kommer till att skapa gästlistan.

Därför gifter sig färre i Sverige – och medelåldern öka

Viktiga Do's

 1. Sätt tydliga kriterier: Etablera kriterier för att bjuda in gäster baserat på faktorer som relationens närhet och senaste kontakt.
 2. Tänk på antal: Tänk på din budget och platsens kapacitet när du skapar din gästlista. Att bjuda in för många kan öka kostnaderna och göra ditt bröllop överfullt.
 3. Inkludera viktiga personer i ditt liv: Se till att inkludera de som spelat en betydande roll i ditt liv, även om ni inte varit i ständig kontakt.
 4. Respektera och överväg familje- och kulturella förväntningar: När du sammanställer din gästlista, respektera och överväg familje- och kulturella traditioner.
 5. Var realistisk med antalet gäster: Förstå att inte alla du bjuder in kommer att kunna närvara, vilket kan hjälpa när du bestämmer hur många människor att bjuda in.

Bröllopsinbjudan – 8 vett och etikett tips

Viktiga Don'ts

 1. Bjud inte in personer av skuld eller plikt: Fokusera på att bjuda in de som verkligen betyder något för dig och din partner.
 2. Överse inte logistiken: Glöm inte att överväga res- och boendebehov för dina gäster.
 3. Bjud inte in ex-partners: Att bjuda in tidigare romantiska partners kan avleda uppmärksamheten från huvudfokus och skapa spänningar.
 4. Bjud inte in för många arbetskamrater: Du behöver inte bjuda in alla från jobbet. Överväg att bara bjuda in de du interagerar med utanför kontoret eller har en nära relation med.
 5. Bjud inte in personer endast för gåvors skull: Gäster bör bjudas in för deras betydelse i parets liv, inte enbart för förväntningen av gåvor.

Läs mer: Vett och etikett bröllop – 9 misstag du inte får begå 

Läs mer: 20 rygg mot rygg frågor – perfekta för bröllopet

Ytterligare tips

 • Använd ett kalkylblad: Håll koll på gäster, vilka som osat och andra detaljer på ett organiserat sätt för att undvika förvirring och sista-minuten-strul.
 • Tillämpa "ettårsregeln": Om du inte har talat med någon på över ett år, överväg om de behöver vara på din gästlista.
 • Diskutera och godkänn föräldrars gästförslag: Diskutera och kom överens om ett specifikt antal inbjudningar som varje uppsättning av föräldrar kan använda.
 • Förvänta dig några avböjningar: Det är normalt att cirka 10-20% av de inbjudna gästerna avböjer, vilket kan vara till hjälp om du är nära din platskapacitet

Källor: Handsome Wedding Couple, Wedded Wonderland, The Bridee, The Mansion on Mainstreet

Läs mer:

Powered by Labrador CMS