• magicadespell

    Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.

    Hej!
    Min blivande man skulle varit Toastmaster på en väns bröllop senare i år. Jag blev dock inte bjuden och av den anledningen tackade min blivande nej till att medverka på bröllopet . Han kan dock tänka sig att gå på vigseln då den äger rum i kyrkan.

    Jag har inte försökt att påverka honom och detta är enbart hans beslut. Paret blev givetvis ledsna över beskedet och ansåg att vi hemlighållit vår relation och av den anledningen inte bjudit mig. Hemlig i den bemärkelse att min blivande inte umgås särskilt mycket med paret som ska gifta sig.

    Personligen anser jag att man alltid bjuder med respektive, det är inte min sak att avgöra vem min vän väljer att leva sitt liv med. Vad anser ni om det hela? Jag är medveten om att man SKA respektera om man inte blir bjuden på ett bröllop, men par som är sambos, förlovade och på väg att gifta sig tycker jag viker från den normen och borde därför bli medbjudna.

     

  • Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.
  • magicadespell
    majjja skrev 2013-04-13 13:45:29 följande:
    Fast kanske gjorde vi själva fel, vi hade ju bara en vigsel med bara ett litet fika efteråt för att få ett trevligt "avslut" på vigseln, det var inte någon bröllopsfest. Så då bjöd vi endast våra bröllopsvittnen, inte deras respektive, och fotografen. Dessa fick också fika efteråt. I detta läge kändes det bara dumt att ha med respektive när inte ens våra egna föräldrar eller syskon var med.  
    Enligt seden så är alla välkomna att delta på vigseln om den sker i kyrka, det är dock inte lika självklart att alla är inbjudna till fikat, festen eller vad man valt att ha för tillställning efter själva vigseln.  I ditt fall känns det inte konstigt oavsett om vigseln var borlig el kyrklig, som du beskriver det var inte ens egna föräldrar med.
  • magicadespell
    amerika skrev 2013-04-13 14:13:04 följande:

    Jag kanske anses som en gammal stofil i sammanhanget som gillar Magdalena Ribbing, men jag gör det. Sen kan man ju tycka vad man vill om henne men hon är ändå ansedd som den främsta experten på vett & etikett i Sverige. Hon har som ni kanske vet en frågespalt i DN och till den har hon många ggr fått frågan just om att bjuda den ena men inte den andra i ett par. Hon svarar såhär på två olika frågor med samma innehåll, dvs Kan man bjuda bara den ena personen i ett etablerat förhållande?:

    1. Frågan återkommer ofta i min spalt, men problemet pågår tydligen ständigt och jag tar därför upp ämnet på nytt. Mitt svar är som alltid nej. Man kan inte bjuda en person som om den personen vore singel när det finns en etablerad partner.
    När man har etablerat sig i ett stadigt parförhållande är man en enhet, socialt sett, och bjuds som en enhet.
    Så du kan bjuda XX med sina partners. Då finns möjligheten att dessa samboende tackar nej eftersom de inte känner dig eller övriga, och då är det ju som du vill. Eller så tackar de ja och då får du klämma in dem bland alla andra.
    Eller så avstår du från att bjuda XX. Då kan du berätta för dem varför. Det är bra om du säger som det är: “vi har för många gäster, tyvärr ryms inte fyra personer ytterligare, men ni ska veta att vi så gärna hade velat bjuda er, och får vi några återbud står ni överst på listan att bjudas.”
    Det är en rimlig förklaring och XX bör förstå den. Och blir det återbud bjuder du dessa fyra.


    2. Så här är det: om två personer bor ihop och samboendet avser en gemensam framtid räknas de som etablerat par och då är de en enhet och bjuds tillsammans. Det går inte för en inbjudare att stryka den ena halvan. Det kan man bara göra om det är en bjudning med en kategori som enbart kvinnor, eller bara män, eller inga andra än klasskamrater. Annars måste båda i ett par ingå i inbjudan. Den som är en halva av ett etablerat par och får en bröllopsinbjudan utan den andra halvans namn kan normalt utgå från att båda är bjudna.


    Länken till sidan där jag hittade dessa svar är www.dn.se/blogg/etikettfragan/kategori/brollo...
    Jag gillar verkligen Ribbing! Tack
  • Principisessan
    magicadespell skrev 2013-04-13 15:22:02 följande:
    Enligt seden så är alla välkomna att delta på vigseln om den sker i kyrka, det är dock inte lika självklart att alla är inbjudna till fikat, festen eller vad man valt att ha för tillställning efter själva vigseln.  I ditt fall känns det inte konstigt oavsett om vigseln var borlig el kyrklig, som du beskriver det var inte ens egna föräldrar med.
    nej men precis, det var ingen som visste när vi gifte oss, men så är ju kyrkan öppne för alla så hade de velat så hade de förstås kunnat knata förbi :) 

     
  • Sara1991

    Jag tycker att de beror lite på Hur nära man är brudparet. Om de var min bästa vän som gifter sig och som känner min sambo väldigt väl så skulle Jag tycka de var lite konstigt , men om de är någon som inte känner min sambo så väl så skulle Jag inte bry mig om de . De är deras stora dag och Jag tycker bara att de är en stor ära att få bli bjuden till en så viktig dag , Jag är då där för att fira dem och deras kärlek min sambo träffar jag ju alla andra dagar. Även om jag älskar min sambo över allt så är vi fortfarande olika personer , inte en enhet . Bara för att någon Vill bjuda min sambo så kommer Jag inte automatisk på köpet, Vill dem ha mig där så kommer Jag mer än gärna men de valet är helt upp till dem tycker Jag :)

  • Marjasinus
    amerika skrev 2013-04-13 14:13:04 följande:

    Jag kanske anses som en gammal stofil i sammanhanget som gillar Magdalena Ribbing, men jag gör det. Sen kan man ju tycka vad man vill om henne men hon är ändå ansedd som den främsta experten på vett & etikett i Sverige. 


    Det är bra att Ribbing finns när folk är osäkra, men för mig är det ungefär som när folk kommer och viftar med svenska akademins ordbok för att tala om hur man ska skriva. SAOL är ju inget facit utan den är ju tänkt att spegla hur folk faktiskt pratar och på samma sätt är ju vett och etikett är ju i princip en sammanställning av vad majoriteten gör. Det är tokbra att känna till, kanske särskilt när man gör tvärtemot eftersom man då kan förutspå reaktioner och förebygga problem.

    Men man måste ändå få ha rätt att göra precis som man vill när man lägger ned så mycket tid, kraft och pengar på en sån här sak. Sen ska man ju, som så många andra konstaterat, alltid bemöta frågor och funderingar på ett vänligt sött - men jag tycker att man kan avkräva vänner och familj lite mer förståelse och ödmjukhet och att de inte tar illa upp och övertolkar olika "etikettsbrott" hit och dit. Särskilt folk som varit i den situationen att de själva har planerat en liknande tillställning.
  • Chicita
    Marjasinus skrev 2013-04-14 22:38:42 följande:
    Det är tokbra att känna till, kanske särskilt när man gör tvärtemot eftersom man då kan förutspå reaktioner och förebygga problem.
    Precis. Det håller jag med om.
    Man kan ta vilka beslut man vill bara man tar så kallade "kvalificerade beslut". Dvs att man förstår att man bryter mot mer eller mindre vedertagna "regler".

    Det är väl när brudpar faller för BT-mantrat: Det är er dag gör som ni vill
    Och alltså tror att dom kan göra precis som dom vill, som om gästerna är någon sorts statister som ska vara så ärade att vara inbjudna att dom glatt följer brudparets minsta nyck som det kan gå åt skogen...

    Som du säger så måste man ju kunna svara på frågor på ett bra sätt också. Glad 
  • Sara 120707
    Marjasinus skrev 2013-04-14 22:38:42 följande:
    Det är tokbra att känna till, kanske särskilt när man gör tvärtemot eftersom man då kan förutspå reaktioner och förebygga problem.
  • Lenblo

    En del av de jag bjöd på bröllopet var släktingar som jag inte sett på ett par år. Då tog jag reda på hur de hade det med partner INNAN jag skickade ut inbjudningarna.
    Själv hade jag varit ihop med min M2B i två månader när jag var på mitt första bröllop i hans bekantskapskrets. När han skulle flytta ihop med mig i min stad passerade vi staden där bröllopet hölls på vägen; så vi stannade till med lastbilen, bytte om, festade, sov över och drog vidare. Den enda jag kände där sedan tidigare var hans exfru! Jag hade jättetrevligt och träffade en massa av hans/brudparets vänner som bodde för långt bort för en snabb visit.

  • Chicita
    Lenblo skrev 2013-04-14 23:06:34 följande:
    En del av de jag bjöd på bröllopet var släktingar som jag inte sett på ett par år. Då tog jag reda på hur de hade det med partner INNAN jag skickade ut inbjudningarna.
    Det försökte vi göra också.
    Men vi missade ändå en flickvän till en av makens kusiner. Dom frågade aldrig om det var ok för henne att komma heller. Men hade dom gjort det så hade hon varit varmt välkommen Glad 
    Det var dock aldrig några sura miner därifrån som tur var. Och hon la till mig på FB sen så hon kunde se bilderna i alla fall.
    Det var nämligen först när vi fick grattiskortet (med en slant) som vi såg hennes namn.
    Svärmor visste inte om henne och av någon konstig anledning så hade det blivit en miss när hon ringde hans föräldrar och pratade med dom (för att bland annat kolla om eventuella flickvänner) så det kom aldrig fram. 
Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.