• magicadespell

    Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.

    Hej!
    Min blivande man skulle varit Toastmaster på en väns bröllop senare i år. Jag blev dock inte bjuden och av den anledningen tackade min blivande nej till att medverka på bröllopet . Han kan dock tänka sig att gå på vigseln då den äger rum i kyrkan.

    Jag har inte försökt att påverka honom och detta är enbart hans beslut. Paret blev givetvis ledsna över beskedet och ansåg att vi hemlighållit vår relation och av den anledningen inte bjudit mig. Hemlig i den bemärkelse att min blivande inte umgås särskilt mycket med paret som ska gifta sig.

    Personligen anser jag att man alltid bjuder med respektive, det är inte min sak att avgöra vem min vän väljer att leva sitt liv med. Vad anser ni om det hela? Jag är medveten om att man SKA respektera om man inte blir bjuden på ett bröllop, men par som är sambos, förlovade och på väg att gifta sig tycker jag viker från den normen och borde därför bli medbjudna.

     

  • Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.
  • blacksugar78

    Vi lever år 2013. Ser det inte som någon självklarhet att bjuda någon respektive som jag inte känner till mitt bröllop. Det är en ekonomisk fråga. Gjorde inte det heller förra gången jag gifte mig och kommer inte göra det nu heller. De av mina kompisar som har respektive som jag inte träffat tycker det är helt ok att bara de går. Förväntar mig inte heller att min sambo skulle bli bjuden till ett bröllop där enbart min kompis känner mig och inte honom. Skärpning till er som tar det som en rättighet att också bli bjudna till ett bröllop fast ni inte känner brudparet.

  • TheD
    Marjasinus skrev 2013-04-12 23:01:10 följande:
    Min sambo har gått med mig på åtminstone tre bröllop med mina släktingar/kompisar när hennes första möte med brudparet har varit när man kramar om varandra utanför kyrkan/vigselplatsen. Det är ganska knasigt egentligen. Såhär i efterhand fattar jag inte att hon har följt med varje gång.
    Men det var ju hennes val :)
  • NBFN
    blacksugar78 skrev 2013-04-13 00:44:55 följande:
    Skärpning till er som tar det som en rättighet att också bli bjudna till ett bröllop fast ni inte känner brudparet.
    Vi har ju dock redan kunnat konstatera att alla tänker vi olika kring det här.

    Jag skulle inte be dig att skärpa dig för att du tycker annorlunda än vad jag gör. Jag tycker absolut att det är märkligt att man inte bjuder med en respektive, det handlar inte om att leva kvar i det förgångna, för mig handlar det om respekt för dem som par, oavsett om jag träffat båda parter eller inte.

    Anser du då också att vi gör fel som bjuder in vänner som vi båda kanske inte hunnit träffa innan? Jag menar, min hederstärna är min barndomsvän och bor en bra bit bort, och min blivande har ännu inte träffat henne. Visserligen kommer de att hinna träffas innan. Men som en av min blivandes närmaste vän, som bor i Thailand, kommer jag nog inte hinna träffa förrän innan den stora dagen, ska han då inte bjudas för att jag inte kommer att ha träffat honom innan?

    Bara intressant att höra vad andra tycker och tänker i den frågan. För min del anser jag inte att vi gör fel i det. Jag vill att min blivande ska ha med alla dem som är viktiga för honom, lika åt andra hållet, oavsett om vi hunnit träffas innan eller inte. För jag menar, några av hans vänner kommer att vara totala främlingar för mig.
  • Chicita
    blacksugar78 skrev 2013-04-13 00:44:55 följande:
    Vi lever år 2013. Ser det inte som någon självklarhet att bjuda någon respektive som jag inte känner till mitt bröllop. Det är en ekonomisk fråga. Gjorde inte det heller förra gången jag gifte mig och kommer inte göra det nu heller. De av mina kompisar som har respektive som jag inte träffat tycker det är helt ok att bara de går. Förväntar mig inte heller att min sambo skulle bli bjuden till ett bröllop där enbart min kompis känner mig och inte honom. Skärpning till er som tar det som en rättighet att också bli bjudna till ett bröllop fast ni inte känner brudparet.
    Man kan säga samma sak på fler än ett sätt.
    Att säga åt folk att skärpa sig utan att veta mer om bakgrunderna än det lilla dom har skrivit här är rätt hårt.
    Tyck det du tycker, men respektera att andra tycker annorlunda.

    Sen kan det väl diskuteras om det är en "rättighet" att bjudas med.

    Det hör till vedertagna ettikettregler att man bjuder par till större fester, och speciellt till bröllop där man firar just kärleken mellan ett speciellt par den dagen.
    I vissa fall kan det vara en stark markering om att man inte gillar personens sambo, fru eller vilken nivå nu relationen ligger på. Och det är rent ut sagt fult.
    Sen finns det olika anledningar till att man inte bjuder par.
    Det finns bra anledningar och det finns dåliga.

    Jag tror inte att de flesta skulle kräva att få följa med heller.
    Men om man tar illa upp över att inte bli bjuden så har man rätt att känna den känslan. Och den som är bjuden har rätt att tacka nej till att gå om man tar illa upp över att ens partner inte är bjuden.
    Utan att brudparet ska sitta och sura sen.
    Även om det är en viktig dag i brudparets liv så är inte alla runtomkring marionetter som man kan flytta runt som man vill.
    Om det är viktigt att ha med en viss person och den inte vill komma utan sin partner så får man ju välja. Antingen bjuder man med partnern också eller så accepterar man att personen inte kommer.

    Som jag sagt tidigare - Om brudparet kan ge en vettig förklaring till varför dom inte bjuder respektive så är det lättare att acceptera och inte lägga någon värdering av "dom gillar inte mig" i det.
    Men om det är knasiga anledningar eller att det blir tydligt att jag fick inte komma, men dom bjöd någon annan dom inte kände bara för att det var respektive... Tja då har man rätt att bli både ledsen och besviken. Men det betyder inte att man ansåg det som "sin rättighet att bli bjuden" från första början. 
  • stormhelen
    Chicita skrev 2013-04-13 05:48:53 följande:
    Det hör till vedertagna ettikettregler att man bjuder par till större fester, och speciellt till bröllop där man firar just kärleken mellan ett speciellt par den dagen.
    Det här tycker jag var fint och bra sagt. =) 
  • magicadespell
    blacksugar78 skrev 2013-04-13 00:44:55 följande:
     Skärpning till er som tar det som en rättighet att också bli bjudna till ett bröllop fast ni inte känner brudparet. 


    Vett och etikett är  ju regler för umgänge människor emellan och kan givetvis skilja sig mellan olika kulturer och tidsåldrar. Dock är det fortfarande dåligt omdöme av brudpar att inte visa hänsyn till att bjuda med respektive, i synnerhet om dom vill att min blivande ska vara Toastmaster. Vet och etikett handlar om att visa hänsyn i sociala relationer och är en extermt viktig del av sin sociala kompetens.

    Det är OK att inte bjuda respektive men då bör man också förstå att några faler bort och tackar NEJ!


     

  • Koyal

    Är det inte meningen att man ska bjuda de nära och kära man vill ha där för att fira sin dag? Och om då man aldrig träffat någons respektive hur pass när och kär är den personen för brudparet? Ska brudparet då välja bort en som faktiskt är när och kär för att få plats för någon som en i gästlistan anser vara när och kär? I sådana fall är det inte direkt brudparets dag eftersom de då eventuellt tvingas böja sig för generella normer.

    Vi har i alla fall valt att bjuda marskalkens respektive trots att vi inte träffat henne, just för att han tillhör brudföljet. Tror dock inte att hon kommer ha så himla roligt då hon varken känner någon annan där eller oss, sedan är marskalken med oss rätt lång tid under dagen.

    Men kusiners respektive som vi inte träffat eller som är relativa nya och som vi har träffat kommer att kunna komma men mot en självkostnad. Jag väljer hellre att lägga våra pengar på personer vi träffar ofta och som vi vill ha där, dvs. våra vänner.

  • yavanna81

    Jag upplever det som konstigt att just bröllopsinbjudningar anses så viktiga att partnern bjuds med och att inte bli bjuden anses som en markering att man inte vill umgås med partnern. Jag antar att partnern inte är helt ny och det är inte brudparets förhållande heller. Med andra ord har man haft lång tid på sig att börja umgås, i min bekantskapskrets oftast flera år. Man har fakiskt valt att inte prioritera det. Även om den sortens saker ofta handlar om tid och ibland långa avstånd är det faktiskt ett val man gjort. Varför vill man då ta steget att börja umgås just på deras bröllop?


     


    Långt det mesta av tiden är det ju pengar eller plats som avgör. Som flera skriver så är det ju stor skillnad på att inte bjudas av den typen av anledningar eller om det är för att brudparet inte "gillar" dig. Samma sak gäller väl när det bjuds delar av en kompiskrets. Det har hänt mig flera gånger att kompisar inte bjudit mig men ändå bjudit andra vänner i samma krets och visst kunde jag bli förolämpad och arg på brudparet, men jag har alltid valt att tänka att det nog är platsbrist och skickat en hälsning/present med de från min vänkrets som blev bjudna. I inte helt få fall tror jag att jag vid de tillfällena jag inte bjudits just för att min partner då också borde bjudits och honom känner de inte och har inte plats för. (Ungås mycket i kretsar där min partner inte är, hans aktiva val). Därav min åsikt tidigt i denna tråd att jag faktiskt hellre blir bjuden utan partner än inte bjuden alls.


     


    Men jag respekterar att andra tänker annorlunda.


     


    På vårt bröllop bjöd vi respektive. Det blev rätt konstigt i ett fall eftersom vi har ett litet bröllop med familjen och två vänner var. I det ena fallet hade vännen en partner vi träffat 2 gånger och det blev på sätt och vis märkligt att ha så många jättenära personer och en helt okänd. Det döljs liksom lättare på ett bröllop med fler personer i olika grader av närhet till brudparet. Jag funderade mycket på om han skulle bjudas innan men valde det just för att han inte skulle känna sig utanför eller känna att vi inte gillade honom. Eftersom de gjorde slut dagen efter vårt bröllop känns det idag som fel beslut att han bjöds och konstigt att han är med i album med alla våra jättenära släktingar/vänner. Inte för att jag bryr mig så mycket, men jag hade gjort annorlunda idag - åtminstone hade jag först frågat min kompis vad hon tyckte eftersom det visade sig att deras förhållande varit på upphällningen rätt länge och att de liksom hängt ihop de sista två veckorna lite grann för att vi skulle slippa göra om bordsplaceringen. Om jag frågat henne hade hon sagt att jag inte skulle bjuda honom.

  • magicadespell
    Koyal skrev 2013-04-13 11:02:59 följande:
     Tror dock inte att hon kommer ha så himla roligt då hon varken känner någon annan där eller oss, sedan är marskalken med oss rätt lång tid under dagen.
    Nonsens! Vad är det för tråkig inställning? Det är er uppgift att ordna med bordsplaceringarna och hennes uppgift att vara socialt kompetent och se till att ha en trevlig kväll. 
  • Koyal
    magicadespell skrev 2013-04-13 11:19:59 följande:
    Nonsens! Vad är det för tråkig inställning? Det är er uppgift att ordna med bordsplaceringarna och hennes uppgift att vara socialt kompetent och se till att ha en trevlig kväll. 
    Ok, om du säger det så.
Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.