• magicadespell

    Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.

    Hej!
    Min blivande man skulle varit Toastmaster på en väns bröllop senare i år. Jag blev dock inte bjuden och av den anledningen tackade min blivande nej till att medverka på bröllopet . Han kan dock tänka sig att gå på vigseln då den äger rum i kyrkan.

    Jag har inte försökt att påverka honom och detta är enbart hans beslut. Paret blev givetvis ledsna över beskedet och ansåg att vi hemlighållit vår relation och av den anledningen inte bjudit mig. Hemlig i den bemärkelse att min blivande inte umgås särskilt mycket med paret som ska gifta sig.

    Personligen anser jag att man alltid bjuder med respektive, det är inte min sak att avgöra vem min vän väljer att leva sitt liv med. Vad anser ni om det hela? Jag är medveten om att man SKA respektera om man inte blir bjuden på ett bröllop, men par som är sambos, förlovade och på väg att gifta sig tycker jag viker från den normen och borde därför bli medbjudna.

     

  • Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.
  • NBFN
    Chicita skrev 2013-04-13 05:48:53 följande:
    Man kan säga samma sak på fler än ett sätt.
    Att säga åt folk att skärpa sig utan att veta mer om bakgrunderna än det lilla dom har skrivit här är rätt hårt.
    Tyck det du tycker, men respektera att andra tycker annorlunda.

    Sen kan det väl diskuteras om det är en "rättighet" att bjudas med.

    Det hör till vedertagna ettikettregler att man bjuder par till större fester, och speciellt till bröllop där man firar just kärleken mellan ett speciellt par den dagen.
    I vissa fall kan det vara en stark markering om att man inte gillar personens sambo, fru eller vilken nivå nu relationen ligger på. Och det är rent ut sagt fult.
    Sen finns det olika anledningar till att man inte bjuder par.
    Det finns bra anledningar och det finns dåliga.

    Jag tror inte att de flesta skulle kräva att få följa med heller.
    Men om man tar illa upp över att inte bli bjuden så har man rätt att känna den känslan. Och den som är bjuden har rätt att tacka nej till att gå om man tar illa upp över att ens partner inte är bjuden.
    Utan att brudparet ska sitta och sura sen.
    Även om det är en viktig dag i brudparets liv så är inte alla runtomkring marionetter som man kan flytta runt som man vill.
    Om det är viktigt att ha med en viss person och den inte vill komma utan sin partner så får man ju välja. Antingen bjuder man med partnern också eller så accepterar man att personen inte kommer.

    Som jag sagt tidigare - Om brudparet kan ge en vettig förklaring till varför dom inte bjuder respektive så är det lättare att acceptera och inte lägga någon värdering av "dom gillar inte mig" i det.
    Men om det är knasiga anledningar eller att det blir tydligt att jag fick inte komma, men dom bjöd någon annan dom inte kände bara för att det var respektive... Tja då har man rätt att bli både ledsen och besviken. Men det betyder inte att man ansåg det som "sin rättighet att bli bjuden" från första början. 
    Mycket bra!
  • stormhelen

    Håller med magicadespell här. Väldigt tråkig inställning, och ett väldigt stort antagande.


    Bara för att man inte känner någon så behöver det inte nödvändigvis betyda att man kommer att ha det tråkigt. Se det i stället som en möjlighet att lära känna nya människor. Är man socialtkompitent så kan man ju få det jätte trevligt.


    Och det är som magicadespel säger, det är lite av en bordsplacerings fråga.

  • Chicita
    Koyal skrev 2013-04-13 11:02:59 följande:
    Vi har i alla fall valt att bjuda marskalkens respektive trots att vi inte träffat henne, just för att han tillhör brudföljet. Tror dock inte att hon kommer ha så himla roligt då hon varken känner någon annan där eller oss, sedan är marskalken med oss rätt lång tid under dagen.
    Om hon har kul eller inte beror mycket på hennes egen inställning och sociala kompetens. Men också mycket på bordsplaceringen.
    Ta reda på om hon har något speciellt intresse eller vad hon jobbar med (om ni inte vet det) och sätt henne på "pratavstånd" med andra som har samma intressen/ yrke. Då har ni gjort vad ni kan för att ge henne en chans att vara med i konversationen Glad 

    Oavsett hur väl ni känner personerna så kommer antagligen inte alla gästerna att känna varandra.
    Den enkla lösningen är att man sätter alla som känner varandra tillsammans i grupper liksom, men då blir de "udda" så väldigt tydligt utanför.
    Att blanda folk i samma ålder, efter intressen eller annat som man tror att dom kan gilla hos varandra är A och O för att kvällen ska bli trevlig Glad
  • magicadespell

    Till yavanna81 : Du skriver följande...
    "Jag upplever det som konstigt att just bröllopsinbjudningar anses så viktiga att partnern bjuds med och att inte bli bjuden anses som en markering att man inte vill umgås med partnern"

    Du får tycka vad du vill om det hela, dock anses det INTE som en markeran att INTE vilja umgås!!!  Men som par bör man fundera på hur man förhåller sig till när folk tackar nej till en inbjudan pga respektive icke är medbjudna. Ocj Inte gå in i vare sig "attacker" eller försvar som riktar sig till mig som blivande fru, genom att på ett klumpigt sätt framföra åsikter som vi inte har bett om att få höra.

    Vad exakt tror du detta får för konsikvenser? Just think about It!

  • yavanna81
    magicadespell skrev 2013-04-13 12:30:06 följande:
    Till yavanna81 : Du skriver följande...
    "Jag upplever det som konstigt att just bröllopsinbjudningar anses så viktiga att partnern bjuds med och att inte bli bjuden anses som en markering att man inte vill umgås med partnern"

    Du får tycka vad du vill om det hela, dock anses det INTE som en markeran att INTE vilja umgås!!! Men som par bör man fundera på hur man förhåller sig till när folk tackar nej till en inbjudan pga respektive icke är medbjudna. Ocj Inte gå in i vare sig "attacker" eller försvar som riktar sig till mig som blivande fru, genom att på ett klumpigt sätt framföra åsikter som vi inte har bett om att få höra.

    Det ger jag dig helt rätt i. Som inbjudande par får man givetvis acceptera att folk tacka nej pga att partnern inte är medbjuden, eller vilket annat skäl som helst för den delen. I den situationen ska man aldrig vara otrevlig oavsätt.


     


    Det jag skrev ovan var mer allmänt och inte i ditt specifika fall. Jag skriver ju också att det är skillnad på hur och varför man utesluts. Jag tycker jag vet för lite för att uttala mig allt för specifik om dig.


     


    Min huvudpunkt är att jag faktiskt skulle föredra att bli bjuden själv på en väns bröllop än att uteslutas pga min partner. Jag tror att det är fler som håller med om det. Det är inte alls lätt som inbjudare att veta. Bra kommunikation är alltid nyckeln och det verkar som brudparet i det här exemplet inte riktigt greppat det.

  • Koyal

    Det är ett antagande från er sida också om att jag inte känner mina gäster eller deras intressen. Det kan finnas anledningar till att jag tror mig veta att hon inte kommer ha så himla roligt.

    1) Ålderskillnaden är rätt stor
    2) De flesta gästerna känner faktiskt varandra alt. är inte så sociala själva
    3) Yrkesgrupp kan man i stort säga är två, där hon inte tillhör någon av dessa
    4) De flesta pratar akademisk engelska eller annat språk

    Så ja, jag tror inte hon kommer ha så himla roligt oavsett hennes sociala förmåga. Men jag har faktiskt rätt att ha vilken inställning jag vill, tro vad jag vill och säga vad jag vill om hur jag tror mitt bröllop kommer att bli utan att någon säger att det är nonsens.

    Dessutom hade jag aldrig insisterat på att bli bjuden på ett bröllop om bara min partner var det. Vi sitter inte fast i varandra och kan göra saker separat. Det är inte min sak att tycka/tänka om varför jag inte blev bjuden. Blev jag bjuden, ja då är det väl trevligt. Blir jag inte det så blev jag inte det. Om min partner sedan inte vill gå på t.ex en väns bröllop för att jag inte blev bjuden ja då hade jag faktiskt insisterat på att han skulle gå. Jag hade heller inte velat gå på ett bröllop där jag bara känner min partner, det känns inte som ett bra tillfälle att lära känna brudparet.

  • Principisessan

    det är ju en sak om man bjuder någon i egenskap av ett jobb, tex fotograf och inte har någon fest som denne är bjuden på som gäst, och därför inte heller bjuda respektive. Och på att bjuda någon som toastmaster och därmed även gäst på bröllopet. Då tycker jag nog att man bjuder respektive också. 

    Fast kanske gjorde vi själva fel, vi hade ju bara en vigsel med bara ett litet fika efteråt för att få ett trevligt "avslut" på vigseln, det var inte någon bröllopsfest. Så då bjöd vi endast våra bröllopsvittnen, inte deras respektive, och fotografen. Dessa fick också fika efteråt. I detta läge kändes det bara dumt att ha med respektive när inte ens våra egna föräldrar eller syskon var med.  

  • Chicita
    Koyal skrev 2013-04-13 13:37:35 följande:
    Jag har gått på fester där jag inte känt en enda person tidigare och haft rent ut sagt skitkul.
    Och jag har gått på fester där jag känt de flesta och ändå haft otroligt tråkigt.

    Poängen är att ni gör det ni kan för att hon ska ha en trevlig kväll, sen är resten upp till henne. 
    Det är inte ert ansvar att sitta och försöka se till att hon har trevligt. Hon har ju faktiskt sin partner med och det är ju en trygghet i sig.
    Om hon känner att hon inte vill komma och tror att hon kommer få tråkigt så är det hennes eget ansvar att tacka nej.

    Ibland formulerar någon sig klantigt här inne. Och ibland säger någon något rätt korkat (även jag). Men nästan allt som skrivs är gjort i välmening med tanke att peppa dig och få dig att känna att "det här blir bra, det löser sig".
    Så bli inte arg, plocka åt dig dom bitar du tycker är bra och ignorera resten Solig 
  • amerika

    Jag kanske anses som en gammal stofil i sammanhanget som gillar Magdalena Ribbing, men jag gör det. Sen kan man ju tycka vad man vill om henne men hon är ändå ansedd som den främsta experten på vett & etikett i Sverige. Hon har som ni kanske vet en frågespalt i DN och till den har hon många ggr fått frågan just om att bjuda den ena men inte den andra i ett par. Hon svarar såhär på två olika frågor med samma innehåll, dvs Kan man bjuda bara den ena personen i ett etablerat förhållande?:

    1. Frågan återkommer ofta i min spalt, men problemet pågår tydligen ständigt och jag tar därför upp ämnet på nytt. Mitt svar är som alltid nej. Man kan inte bjuda en person som om den personen vore singel när det finns en etablerad partner.
    När man har etablerat sig i ett stadigt parförhållande är man en enhet, socialt sett, och bjuds som en enhet.
    Så du kan bjuda XX med sina partners. Då finns möjligheten att dessa samboende tackar nej eftersom de inte känner dig eller övriga, och då är det ju som du vill. Eller så tackar de ja och då får du klämma in dem bland alla andra.
    Eller så avstår du från att bjuda XX. Då kan du berätta för dem varför. Det är bra om du säger som det är: “vi har för många gäster, tyvärr ryms inte fyra personer ytterligare, men ni ska veta att vi så gärna hade velat bjuda er, och får vi några återbud står ni överst på listan att bjudas.”
    Det är en rimlig förklaring och XX bör förstå den. Och blir det återbud bjuder du dessa fyra.


    2. Så här är det: om två personer bor ihop och samboendet avser en gemensam framtid räknas de som etablerat par och då är de en enhet och bjuds tillsammans. Det går inte för en inbjudare att stryka den ena halvan. Det kan man bara göra om det är en bjudning med en kategori som enbart kvinnor, eller bara män, eller inga andra än klasskamrater. Annars måste båda i ett par ingå i inbjudan. Den som är en halva av ett etablerat par och får en bröllopsinbjudan utan den andra halvans namn kan normalt utgå från att båda är bjudna.


    Länken till sidan där jag hittade dessa svar är http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/kategori/brollop/page/8/
  • Sara 120707

    Intressant tråd med mycket olika vettiga perspektiv och synpunkter där jag önskar lägga till någonting att kanske fundera på.


     


    I mina ögon så kommer en bit av vilken inställning man har till detta med inbjuden/ej inbjuden partner lite från hur man ser på bröllop.


    För mig är bröllop FRÄMST en släktangelägenhet och det påverkar definitivt min reaktion i olika situationer.


    När vi gifte oss var det en tydlig markering till båda våra släkter att partnern nu är etablerad och ska ingå i släkten. Det gjorde oxå att släkt för oss hade "förtur" på gästlistan och endast ett fåtal goda vänner var med.


    Detta färgar min syn på det hela och skulle jag vara bjuden på en släktings bröllop utan min man skulle jag ifrågasätta det hela, medans jag inte alls skulle tycka det var konstigt om jag blev ensam bjuden till en barndomsväns bröllop.


     


    Vissa vänner känner man ju som "par" och vissa som "singel". Sedan hade jag uppskattat om brudparet hade nämnt det innan eller på något sätt kommunicerat kring det eftersom det trots allt frångår etiketten men i slutändan hade jag inte tyckt att det var konstigt.


     

Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.