• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    TheD skrev 2011-12-18 14:26:22 följande:
    Den här tårtan skriker jag!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lite shopping-/skogalen Flört
    Synd att bilden på två av tårtorna jag gjort är borta... Det var en handväska och ett smyckeskrin.
    Tänkte på något sånt om du skulle ha en tårta när du fyller sen Glad
    Vi fotade dom med vanliga kameran, och la över dom bilderna på en dator. Men nu kan vi inte hitta bilderna. Så antingen kom dom inte med när vi kopierade (typ missade att markera dom bilderna) eller så var det något fel i dom filerna. Obestämd
  • TheD
    Chicita skrev 2011-12-18 14:31:48 följande:
    Synd att bilden på två av tårtorna jag gjort är borta... Det var en handväska och ett smyckeskrin.
    Tänkte på något sånt om du skulle ha en tårta när du fyller sen Glad
    Vi fotade dom med vanliga kameran, och la över dom bilderna på en dator. Men nu kan vi inte hitta bilderna. Så antingen kom dom inte med när vi kopierade (typ missade att markera dom bilderna) eller så var det något fel i dom filerna. Obestämd
    Neeeej! De bilderna skulle jag vilja se:)
  • jennifaer
    Chicita skrev 2011-12-18 12:29:20 följande:
    Fina tårtor Jennifaer Skrattande

    Vad brukar du fylla dina tårtor med för att få dom skärfasta (så dom klarar tyngden av dekorationerna bland annat)
    Mest olika mousser med gelatin i. Sen får de ju stå och "sätta sig" några dagar innan. Att fylla med typ vanlig grädde tycker jag är lite hopplöst om man ska ha något på tårtan. Men den du visade på bilden såg ju sjukt stabil ut! Hur fick du den övre delen att vilja stå kvar? Jag blir så nojjig att tårtan under ska kollapsaObestämd
  • jennifaer
    TheD skrev 2011-12-18 14:26:22 följande:
    Den här tårtan skriker jag!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lite shopping-/skogalen Flört
    Haha ja det var en 30-årstårta till min shopping-/skogalna systerFlört Hon bestämde fyllningen men dekorationen fick vara en överraskningGlad
  • Chicita
    TheD skrev 2011-12-18 15:03:50 följande:
    Neeeej! De bilderna skulle jag vilja se:)
    Ja jag var jättenöjd med väskan också, så det är inte roligt alls Obestämd
    jennifaer skrev 2011-12-18 15:07:56 följande:
    Mest olika mousser med gelatin i. Sen får de ju stå och "sätta sig" några dagar innan. Att fylla med typ vanlig grädde tycker jag är lite hopplöst om man ska ha något på tårtan. Men den du visade på bilden såg ju sjukt stabil ut! Hur fick du den övre delen att vilja stå kvar? Jag blir så nojjig att tårtan under ska kollapsaObestämd
    När det gäller den här tårtan så hade jag också mousser med gelantin i. Och eftersom det bara var två våningar och inte massa tyngt ovanpå den övre delen så satte jag bara fast den med två grillspett i trä.
    Annars använder jag mig av plaströr (dowelrods) mellan våningarna och ser till att alla tårtor står på ett eget "fat" i papp. Så blir varje våning självbärande genom att dom står på rören i våningen under
  • daniiel

    Här är en riktigt amatör-bagare med ett extremt enkelt "recept" på snabba bullar/bakelser som dock är väldigt goda :)



    Man behöver:
    Smördeg
    Valfria Bär (på bilden hallon/blåbär/björnbär)
    Strösocker

    Hur mycket av varje är helt och hållet upp till var och en.

    Man tar fryst smördeg och delar i fyrkanter, sedan skär man ca 0,5-1cm från kanten runt om hela fyrkanten, dock inte genom hela platta, utan bara genom halva. Jag brukar blanda bären med socker och sedan lägga de i mitten av fyrkanten, innanför där man skurit. Sedan gräddar man i mitten av ugnen, så länge och så varmt som det står på paketet till smördegen - tills de blir gyllenbruna.

    Jag brukar servera med tex en klick grädde, glass eller kesella. På sommaren är det gott att göra med jordgubbar och rabarber och servera kesella blandat med rivet limeskal i till :)

    Nu är det jul och vi hade planerat massa julbak, men vi är väldigt sjuka här hemma, så det blir inget sådant. Det enda vi orkat göra är små marsipanfigurer :)


    Är det någon som har ett väldigt enkelt recept på gott julgodis som man skulle hinna göra innan julafton kanske? :)
  • Chicita

    Åh vad smaskiga dom där bullarna såg ut daniiel

    Jag skulle nog fortsatt på marsipantemat. Marsipan + nougat är riktigt gott.
    Det absolut enklaste är att göra som en rulltårta med marsipan och nougat och sen doppa i smält choklad.

    Om du kollar inläggen ovan så fanns det ett recept på annat godis som inte såg så svårt ut heller. Marmorerade chokladrutor tror jag det hette Glad

    Aha, på så sätt Fröken Söt då borde man ju klara av att göra en sån på egen hand också *hihi*

  • jennifaer
    daniiel skrev 2011-12-18 15:23:41 följande:
    Är det någon som har ett väldigt enkelt recept på gott julgodis som man skulle hinna göra innan julafton kanske? :)
    Tryfflar är ju annars superenkelt och kan varieras i all oändlighet. Min favoriter är: vit chokladtryffel med kardemumma, mörk chokladtryffel med daim och baileys, mjölkchokladtryffel med kanel och pepparkakstryffeln. Finns hur mycket recept som helstGlad
  • jennifaer
    Chicita skrev 2011-12-18 15:13:55 följande:
    När det gäller den här tårtan så hade jag också mousser med gelantin i. Och eftersom det bara var två våningar och inte massa tyngt ovanpå den övre delen så satte jag bara fast den med två grillspett i trä.
    Annars använder jag mig av plaströr (dowelrods) mellan våningarna och ser till att alla tårtor står på ett eget "fat" i papp. Så blir varje våning självbärande genom att dom står på rören i våningen under
    Mmm jo jag måste nog våga mig på en våningstårta någon gång. Och förresten fy för att tappa bort bilder på tårtor! Det är ju en hel del tid man lägger på dem, så det är ju trevligt att ha kvar bilder på dem...
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm