• skojmarran

    Smärta vid sex.

    Hej! 
    Jag har fått så jävla ont efter samlag. Det bränner och gör sjukt ont. Jah har aldrig haft problem förr. Jag har haft p-piller och efter det p-stav (3år) och sen bytte jag till en ny p-stav men då funkade det inte alls. och nu har jag cerazette sen ca 7mån. Jag har fått ont efter samlag med min sambo. Ett tag var det kontrollerbart men det gjorde ont. men nu gör det så ont så jag blir helt knäckt. Det håller i sig i ca 2 timmar efter samlaget. det bränner och gör riktigt ont. Kan även kännas endel under samlaget. Vilket gör att jag undviker samlag.

    När jag frågade BM sa hon bara, det kan bero på mycket, det finns nog ingen riktig förklaring

    Är det p-pillret som spökar eller vad beror det på? Någon som känner igen sig eller har någon fundering kring detta? Skriv!  Tacksam för svar.

  • Svar på tråden Smärta vid sex.
  • 1700tal

    Hehe! Vi är sååå överrens du och jag, Katlah! Jag var oxå sjukskriven, inte bara pga just denna smärta utan för att hela problematiken skapade en djup depression och jag var då sjukskriven ett par månader. Vilket i sin tur gjorde att jag kände mig ännu mer värdelös eftersom jag tyckte jag "dög" ännu mindre. 

    Men, det är inte p-piller som skapar dina problem även om de kan göra slemhinnorna sköra. Din respektive spelar en jättestor roll i din smärta, därmed INTE alls sagt att det är hans fel! Vad jag menar är att ni är två om upplevelsen och bådas njutning är delat ansvar! Prata ihjäl honom om hur det känns, fysiskt och känslomässigt (många glömmer att känslospelet styr oss kvinnors lust - vi fungerar inte riktigt likadant) och varje gång det gör ont; säg det till honom!!

    Varje förstående (om än okunnig över hur kvinnors kroppar fungerar) man vill inte höra i efterhand att hans älskade tjej har upplevt det som en "kniv körs upp" (för att uttrycka sig bildligt), gråtigt i duschen efteråt (det gjorde jag oxå och skrubbade skinnet flitigt) under något han trodde var en fin stund. Min sambo, som hade lite erfarenhet innan mig, är nästan lika ärrad av våra problem som jag är idag. Han har mkt svårt för närhet och lägger en del av skulden på sig själv.

    Han (och jag) får sona för mitt förflutna och dess inneboende som aldrig riktigt lämnar arenan trots att jag "gått vidare" i livet.

  • Aleta
    skojmarran skrev 2010-10-08 16:49:39 följande:
    Då är det ju inte omöjligt att det är p-pillren. Har inget haft problem med andra preventivmetoder på de viset utan då är det blödningar som har spökat. Tog inte mitt piller idag och tänkte inte ta de på ett tag nu för å se om de blir bättre.

    Då kanske det är bäst att titta på hormonfria preventivmedel.
    Det finns t ex Billingsmetoden eller NFP som är 99% säker.
    http://www.familjeplanering.se/


    Pessar eller livmodertappskydd ca 95% säkerhet
    http://www.femcap.se/
    http://www.miracon.se/Pessar.htm


    Kopparspiral 98% säkerhet
    http://preventivmedel.nu/preventivmedel/kopparspiral/


     

  • skojmarran

    Han vet om allt och förstår. Men det löser inte mitt problem. Eftersom det gör så ont vill jag inte att någon rör vid mitt underliv. (Har heller inte haft den känslan innan detta uppstod) Och detta gör mig känslomässigt rubbad. Jag mår dåligt, depprimerad, gråter för ingenting och tycker livet känns jobbigt. Och ingen förklaring verkar ju riktigt finnas. De man får höra om man frågar så är det ofta "ha ett ordentligt förspel.. ." "Är du tillräckligt avslappnad och kåt" Och ja allt detdär har vi. men det hjälper inte?!?

  • Katlah

    Trist att du inte ar helt aterstalld 1700-tal :(
    Blir ju tyvarr en ond cirkel ocksa.. borjar med lite ont, man kor pa.. sen mer ont o helt plotsligt borjar man spanna sig nar man har sex for man kan inte koppla av da man vet vilken smarta som vantar efterat (ja knivar ar ratta ordet!) o da blir det ju annu varre..


    Vet dock inte riktigt vad for slags hjalp man kan fa?
    Men Intimkramen ar verkligen hur bra som helst.. kop den idag!

    Viktigaste ar att inte ha mer sex, for det kommer bara bli varre. Lat det laka..


     

  • 1700tal

    Så här har jag lärt mig av min BM som är specialist på sexrelaterade problem, har inte googlat på ämnet utan bara lyssnat på henne;

    Vaginism är slidans muskulatur (slidan är ju en muskel) som "knyter sig" och får kramp. Min barnmorska jämförde det med tennisarmbåge fast en annan muskel men principen är densamma. Jämför det med vilken muskel som helst som vid hård belastning och i "ouppvärmt" tillstånd ger kramp.

    Först sker denna kramp/hopdragning bara vid samlag och upplevs som att man är trång, mer eller mindre. Ju fler ggr man upplever detta, ju mindre "smörj" producerar ditt underliv. Istället förbereder sig kroppen på smärta som den lärt sig kommer i samband med samlag och slidan krampar hårdare för varje gång.

    Till slut har slidan "slutit sig" helt och även när man inte har sex är man så trång att att det kan vara svårt att föra in fingrar eller tamponger.

    Vaginism kan, precis som annan muskelkramp (t ex idrottsskada), botas med traditionell muskelträning/rehabilitering. Detta görs av en BM eller läkare med hjälp av knip/avslappning/töjning. MEN om man inte samtidigt hjälper huvudet att associera sex med positiva förnimmelser hjälper det inte, då kommer det tillbaka. Sex måste bli positivt och njutningsfullt fullt ut!

    Om man inte gör något åt vaginism kan det leda till att nerverna i underlivet skadas permanent, vilket kallas vestibulit. Då blir hela området kring slidan (även utanpå, blygdläppar osv) outhärdligt känsligt för ALL beröring, man har svårt att torka med toapapper och kan inte använda tamponger. Enligt min läkare är vestibulit tyvärr obotbart och därför är det SÅ viktigt att söka hjälp tidigt.

    Kanske beror det inte ens på vaginism eller vestibulit, kanske är det pga nåt annat.

    Men ville ändå delge mina erfarenheter även om de är högst personliga. Det ligger mig varmt om hjärtat som ni kanske förstår... Och därför även era liknande bekymmer...

  • skojmarran

    Jag har testat krämen och ja tycker med den är helt ok.
    Jag har väntat med sex och försökt efter några veckor. men det hjälper inte. dock har det blivit ännu sämre ! Igår Grät jag redigt för de gjorde så ont så kunde inte sova så satt uppe iflera timmar på natten. HEMSKT

  • Katlah

    1700-tal: wow! du maste ha traffat varldens basta BM! Tack for att du delgav. O jag kanner igen det dar med att man krampar for man forbereder sig for smarta.

  • skojmarran

    Det ligger mycket i det. Men då är det bearbetning som gäller då?

  • 1700tal

    Skojmarran; får jag vidarebefodra kontaktuppgifterna till min barnmorska till dig? Allvarligt talat, hon kommer inte ställa samma frågor som alla andra - om ni haft tillräckligt med förspel osv. Tror att ditt problem har nått tillräckligt långt, låter som du behöver någon som tar dina smärtor på allvar och kan hjälpa. Får jag maila dig hennes kliniks uppgifter?

Svar på tråden Smärta vid sex.