• skojmarran

    Smärta vid sex.

    Hej! 
    Jag har fått så jävla ont efter samlag. Det bränner och gör sjukt ont. Jah har aldrig haft problem förr. Jag har haft p-piller och efter det p-stav (3år) och sen bytte jag till en ny p-stav men då funkade det inte alls. och nu har jag cerazette sen ca 7mån. Jag har fått ont efter samlag med min sambo. Ett tag var det kontrollerbart men det gjorde ont. men nu gör det så ont så jag blir helt knäckt. Det håller i sig i ca 2 timmar efter samlaget. det bränner och gör riktigt ont. Kan även kännas endel under samlaget. Vilket gör att jag undviker samlag.

    När jag frågade BM sa hon bara, det kan bero på mycket, det finns nog ingen riktig förklaring

    Är det p-pillret som spökar eller vad beror det på? Någon som känner igen sig eller har någon fundering kring detta? Skriv!  Tacksam för svar.

  • Svar på tråden Smärta vid sex.
  • skojmarran

    Ni som har kopparspiral. Gör det ont att sätta i den/ta ut den? Har ni fött barn innan? osv. .

  • Aleta

    P-piller påverkar ju ofta sexlusten!


    Man bör nog ha varit gravid innan man sätter in spiral tror jag.
    Kopparspiral hade jag också ett tag, men jag blödde så otroligt mycket att det inte funkade.
    Senare har jag haft hormonspiral som har funkat utmärkt. Det är mycket lägre dos hormoner så det påverkade inte så mycket som piller.


    Just nu provar jag FemCap, ett livmodertappsskydd som man kan ha inne 48 timmar, tvätta och sätta in igen för kontinuerligt skydd. Det är superenkelt att sätta in, men jag måste krångla för att få ut det. (Få se om jag kommer på tekniken eller om jag helt enkelt har för korta fingrar.)
    Barnmorskan som säljer FemCap rekommenderade att använda den i kombination med NFP (naturlig familjeplanering) bara de få dagar man är fertil för att slippa så mycket yttre påverkan som möjligt.

  • Trucker

    Hade samma problem som du. Det visade sig att jag inte tål hormon så det fick bli en kopparspiral. Har aldrig haft det bättre än nu och det håller så länge. Den jag har idag kan jag ha i 10 år =)


    Sätta in en spiral är nog olika från person till person. Jag tyckte inte det var så farligt. Efterår kändes det lite som en lätt mensvärk.


    Jag har inte fött några barn innan.

  • Moster Stina

    När jag satte in spiral nr ett, så höll jag på att svimma när jag skulle resa mig upp.
    Men nej, det var inget farligt. Det KAN göra lite ont. Men det känns som en kort mensvärk ungefär, eftersom det är precis samma områden som berörs.

    Jag är JÄTTEsmärtkänslig! Och jag skulle gärna sätt in spiral en tredje gång.

    Jag hade inte fött barn innan, men försöker nu...

    Och så angående detta med att ha lätt att börja gråta.
     Jag har hört av så många tjejkompisar att de är så. Och de äter p-piller. Men de tror ju såklart att det finns SÅ mycket att vara ledsen över. Eller något.
    När JAG bli sådär, så fattar jag ju inte att det är hormonellt, så det borde väl vara lika för andra. Blir så vid pms, av p-piller och av skjuta upp mensen-piller. Allt bvlir nattsvart!
    Tycker det är hemskt att man skall hålla på att laborera med tjejers psyken på det sättet.

    Har haft flera tonårselever som grävt ned sig i dödslängtan och sorg. Utan anlledning!
    När de prövat att sluta ta p-piller så har de blivit andra människor! Levnadsglada!

    Det är väl JÄTTEBra om p-piller fungerar bra. MEN jag tror att många depressioner  beror på dessa piller.  Och tänk t ex på alla tonårstjejer som har så mycket bekymmer ÄNDÅ! HELT sjukt att de inte informeras av barnmorskorna om dessa bieffekter!

  • Vi2alltid

    Ville bara bidra med en sak

    Om man känner brännande känsla EFTER sex som TS beskriver, beror det då verkligen på vaginism?? Altså kramper? Låter ju mer som slemhinnorna tycker jag...

    Det kan tydligen bli så att slemhinnorna runt livmodern drar sig tillbaka lite, och lämnar som en öppning runt om.... svårt att förklara, men det kan ge svidande känsla efter sex. Det som behövs i så fall är ett ingrepp där du blir sövd, och man liksom bränner en liten bit så det bildas en ny slemhinna... Låter värre än vad det är, det är ett enkelt ingrepp!

    Det kan vara så enkelt! Men en barnmorska brukar inte veta om allt det där, så du behöver komma till en Kvinnoklinik eller liknande. Och det bör du göra i vilket fall tycker jag, för om det inte är just detta som är problemet så är det klart du behöver hjälp i vilket fall som helst!!! Och på sådana kliniker bör de kunna hjälpa dig med det mesta.

    Lycka till

  • 1700tal

    Vi2alltid skrev;

    "Om man känner brännande känsla EFTER sex som TS beskriver, beror det då verkligen på vaginism?? Altså kramper? Låter ju mer som slemhinnorna tycker jag... "

    Mkt bra poäng! Jag tänkte den tanken oxå. Visst är det så att vaginismens första "knivar" känns precis vid inträngandet, mkt riktigt. MEN i mitt eget fall började det hela precis som ovan beskrivet - med brännande känsla efter samlaget och trasiga slemhinnor (av för lite lubrikation) som tog flera dagar att läka. Och jag har inte ätit p-piller eller annat konstigt. Jag bortförklarade detta som "skavsår" och med tanken att man borde kanske ta mer glidmedel nästa gång. Så därför drog jag parallellen med vaginism och vestibulit, men du har helt rätt. Det viktiga, vad diagnosen än blir, är att söka hjälp i tid, hitta nån som tar det på allvar och som vet vad den pratar om och att sluta ha sex till det blir bättre.

    Nån nämnde att penetration var tillfälligt förbjudet och att man får göra allt annat så länge och det var precis så jag och min sambo fick göra i vår långa behandling. Helt suveränt men kändes helknäppt i början. Vi fick börja om HELT från början, som tonåringar som inte visste nåt om nåt. Back to basics, totalt. Hon (barnmorskan) lärde mig oxå att det GÅR att leva utan penetrerande sex, till och med riktigt fint. Men framför allt att det faktiskt ligger i varje människas mänskliga rättighet att själv välja ett liv utan penetration, trots att man lever i en relation. Sen kan det beslutet och det sättet att leva vara under längre eller kortare period eller som i mitt fall - livslångt. Jag var SÅ indoktrinerad och övertygad om att man inte FICK säga permanent nej trots smärta, mer än tillfälligt kanske och då skylla på huvudvärk eller andra klassiker. Först när mitt nej verkligen blev mitt eget nej, då öppnades en hel värld av njutning och sinnesnärvaro vid sex (fortf utan penetration) som jag aldrig varit medveten om förut. Och min vaginism är kvar... Den får stanna tillsvidare eftersom det skyddar mig från att falla tillbaka i gamla spår...

    Låter det kanske jättekonstigt i era öron? Onormalt, eller som jag går miste om nåt? Eller kanske befriande?

  • korpen

    Moster Stina, jag är helt inne på ditt spår om tonårstjejer och hormoner och så vidare!


    Skojmarran, jag har kopparspiral och det var en av de bästa förändringarna i hela mitt liv.


    Själv fick jag ruggiga fysiska biverkningar av p-piller och mini-piller både som tonåring och äldre och för fyra år sedan satte jag in kopparspiral. Då hade jag fått tag på en kompetent barnmorska som inte skyggade för att erkänna att p-piller kan ha alltför kraftfulla biverkningar, utan hon skickade mig vidare till den kvinnliga gynekologen som skulle sätta in spiralen TROTS att jag inte fött barn.


    Vet inte varför man på många mottagningar hävdar att man ska ha fött barn innan kopparspiral, men jag tror att vi kvinnor inte ska vara rädda att leta efter "rätt" barnmorska. 


    Kopparspiral är för mig det ultimata. Känns inte värre att sätta in än en provtagning från livmodertappen tyckte jag. Efteråt kom såklart en eftermiddag med menssmärta, men det gick ju över. Mina blödningar ökade aningen, men jag har förstått att det där är väldigt individuellt, vissa får tydligen väldigt kraftiga blödningar av spiral medan andras stannar på en normal nivå. (För mig är det också så att ju mindre fysiskt aktiv jag är i livet desto mer blöder jag.....)


    Rekommenderar verkligen att prova kopparspiral! Hormoner är starka grejer och inget att ta som första alternativ i min mening! Dessutom alla dessa hormoner som sköljs ut med urinet i våra vattendrag! INTE bra.


    Det här med smärta vid samlag är en annan sak, tycker också det låter på beskrivningen ovan som om det är slemhinnorna det handlar om eftersom det beskrivs som brännande. Hade smärtor vid samlag länge, men smärta inuti liksom, vid penetreringen. Trodde det var fel på mig ända tills jag kom på att det hade med storlek på mig inuti att göra. Jag är helt enkelt inte så djup inuti, alls, kan inte ta emot en stor penis. Efter att jag kom på det hade jag sex med mindre penisar eller så talar jag om för mannen att han inte kan stöta fullt så hårt eller djupt in eller så. Klockrent. 


  • Aleta

    Det är enklare att skriva ut p-piller än att informera om alternativen. Många känner inte ens till vad som finns!


    Kopparspiral i all ära, men kolla upp Billingsmetoden också, helt naturlig och 99% säkerhet

  • korpen

    Nej det är väl så det är. 


    Läste lite om Billingmetoden, den verkar ju otroligt positiv! Tycker särskilt mycket om helhetsaspekten, att grunda med synen på det kvinnliga och manliga, och det cykliska och naturliga. Definitiv något att ta med ut till tonåringar i min närhet, att tipsa föräldrar om detta!


    Tack för tipset Aleta! 

  • Vi2alltid

    Nu är jag helt borta igen, vad är Billingsmetoden?!??!

Svar på tråden Smärta vid sex.