• diamond

    Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog

    Till alla blivande Brudar!

    Jag har med intresse läst era inlägg på forumet om hur ni söker er Drömring och den största och billigaste
    diamanten...Till att börja med ska jag presentera mig och berätta vad jag gör , min utbildning och ge er en del av min erfarenhet av diamanter och ringar. Jag kan inte säga någonting om priser eller var det är bäst att vända sig, men jag kan ge er en proffessionell bild som motvikt mot all den motstridiga information ni får från olika håll och också från varandra. Jag heter Elisabet och har arbetat i mer än 25 år i butik, som leverantör och som designer med diamanter och juveler. Min utbildning är Diamant graderare, HRD Institute i Antwerpen och även i Debeers Diamonds Ltd i London och Deutsche Gemmologische  institutet i Tyskland och där även gjort min gemmolog utbildning -betyder ädelstensexpert  plus ytterligare gemmologutbildning  FGA England. Jag har dessutom en designutbildning inom smycken från Florens, i Italien och ägnat hela mitt yrkesliv att köpa in , värdera och sälja smycken och ädelstenar från hela värden.

    Kära brudar...jag läser med förskräckelse om era kontakter och äventyr med diverse företag som mestadels jobbar via nätet och vars seriositet ni inte kan kontrollera. Ni lyssnar också mycket på varandra och vill veta hur har ni gjort osv. Jag är förvånad över att så många av er köper diamanter eller diamantringar via nätet och betalar utan att fått se vad ni får innan. Det kan hända att allting går bra , men det kan också gå komplett åt  xxxx. och då har ni i alla fall läst igenom detta innan.

    När det gäller internetföretag har Du ingen kontroll över att varan ni får överensstämmer med det de uppger för Er.
    Det är vanligt att företagen försvinner efter ett tag eller dyker upp med annat namn med samma personer bakom. Hamnar du i ett sånt läge och har betalat 30.000 kr i förskott är det bara att beklaga. Detta är vanligt i alla branscher via internet. Att sätta upp en butik med lokal, personal, lager, annonsering ,  kostar men man försvinner oftast inte, man finns kvar när du behöver reparera, kolla fattning av stenar eller ändra storleken när du fått tre barn...  De flesta juvelerarebutiker är flera generationers företag och det är ingen slump. De är oftast mycket välutbildade , men vänder sig till specialister i branschen för att köpa eller få råd vid värdering. Numera får du en gratis startförsäkring när du köper hos en seriös firma som är medlem i Smycken & Klockor. Fråga efter det!

    Ni pratar mycket om olika diamant kvaliteer och vilka företag ni skulle vilja köpa ifrån. En sak vill jag förtydliga ; All import är belagd med 25% moms ovanpå det pris som står där. Sedan tar tex Fedex ut en avgift  300 till 500 kronor för att göra tullklarering åt dig. Betalar du med kreditkort eller annat ,typ klarna så är din växelkurs ofta dålig, det kan skilja 5-10% mot växelkursen i banken.  Mellan olika diamant kvaliteer kan det skilja mycket i pris!
    En liten skillnad i renhet tex kan göra 30% i pris , är det dessutom en sämre färg och en annan slipning så är det inte längre så billigt. (Köp inte grisen ? diamanten i säcken)

    När det gäller diamantens kvalite´ skulle jag rent allmänt vilja säga att ingen av er har kunskap att göra en bedömning om ni har fått det ni betalat för. Alla era diskussioner  om olika kvaliteer är tyvärr utan betydelse när ni saknar erfarenhet . Inga seriösa graderings institut skriver ut några värderingsbevis , med ett certifikat från HRD i Antwerpen och GIA i New York får du en inkapslad diamant som är anonymt och opartiskt bedömd och har gått igenom kontroll av de fyra C, diamantens kvaliteer.  Det görs endast på stenar över 0,30 carat och uppåt. Men, så fort förseglingen är bruten och du inte är närvarande, har du ingen kontroll över att diamanten du fått överensstämmer med certifikatet. Dvs. gäller alla färdiga smycken. Och jag lovar er att varken jag eller ni kan göra en diamantgradering via bilder på nätet , ni kan absolut inte avgöra någon kvalite själva. Uttycket eyeclean finns inte, blir riktigt rädd när jag läser hur många som pratar om detta. Man använder antingen en 10X förstoring med lupp med speciell lampa eller ett specialmikroskåp plus caratvåg och andra instument. Inte ens då är det lätt att skilja olika kvaliteer åt och det kan vara 40% skillnad i pris pgr av en liten inneslutning i en sten som ni aldrig skulle hitta ens med microskop och träning.  Lika mycket mindre i pris om färgen ligger lite lägre an vad de lovat er. Den ekonomiska innebörden av det här är regel nr 1 ; what you pay for is what you get!

    En mycket viktig sak gäller skillnaden mellan diamantslipningen i Antwerp, Israel och USA. I USA är det inte bara så att man föredrar större stenar med sämre kvalite rent generellt om man inte är Jennifer Lopez eller så...
    Man brukar säga "Lots of splash for the cash" eller benämna diamanten med "the rock " Den här trenden har funnits länge. I Europa föredrar man perfekt slipade stenar i hög kvalite´ och får då bästa möjliga "dispersion"
    ljusgenomsläppning och glitter! Man slipar till den har perfekta proportioner helt enkelt . I USA använder man en helt annan slipningsteknik för ätt få stenen att väga så mycket som möjligt och inte behöva ta bort så mycket material. Men det påverkar dispersionen och glittret och många stenar är ojämt slipade för att få behålla den magiska gränsen 1,00 carat tex. I stort sett alla amerikanskt sålda diamanter har denna slipning. Jag ska förklara lite närmare, diamanten har en oktaeder som naturlig kristallform. dvs en kub med toppiga hörn. enkelt beskrivet så går slipningen till så att man sågar av den ena toppen och får ämnen till två diamanter. en större och en mindre. De formas antingen till en rund briljant eller den form man önskar genom att man slipar en annan diamant mot kanterna. Sedan slipar man alla facetter mot en skiva som är beströdd med fabriksdiamanter. (Visste du att i din tandlåkarborr kan det finnas små diamanter...) Det finns då en perfekt norm för slipning tex god , mycket god, excellent. Vad man då i USA prioriterar för att få den ena halvan av diamantkristallen så stor som möjligt för att hålla caratvikten uppe. Detta har naturligtvis flera konsekvenser. Som jämförelse har två slipningar då olika höjd och bredd vilket påverkar kvaliteen mycket -och priset. I USA är avståndet mellan bordet  (högst upp)och rondisten ( den bredaste delen diametern)  större och stenen väger mer eftersom det är mer upptill. Men diametern är då mindre i jämförelse, så en 1 karatare från USA är betydligt mindre i storlek i diameter jämfört med en europeisk diamant. Det är heller inte den mest optimala slipningen för lystern, man tappar väldigt mycket där i jämförelse. Dessutom slipar man ibland stenarna tex med en avbruten culette dvs nedre toppen sned eller avkortad. Det kan ha suttit en stor inneslutning där eller också räckte inte materialet till vid slipningen. Reultatet blir stenar med hål i botten när man tittar ovanifrån eller sneda vinklar ( dåligt glitter) som ett proffs genast ser , I stort sett alla foton jag såg på Bröllopstorget hade tydligt dåliga slipningar av den här typen. Övriga kvaliteer går inte att avgöra. I Europa skulle man då slipa stenen mindre för att slippa det och få en finare sten. I regel värderas USA slipade stenar lägre på marknaden just på grund av detta. 

    Detta var lite om diamanter för idag, ska försöka återkomma med mer information senare.  Om ni har frågor, undrar något, skriv gärna och berätta och vad ni tycker. Starta gärna en debatt om det här. vigselringen och förlovningsringen är den viktigaste delen av bröllopsbudgeten, den ni oftast har på er varje dag under äktenskapet, ja förhoppningsvis hela livet. Klänningen varar en dag , maten äter ni upp, blommorna visserligen torka men inte så kul som en maffig diamantring att vifta med. För alla er som ska köpa , tänk efter en gång till. För er som redan köpt hoppas jag att ni är nöjda, njuter av kärleken och be er guldsmed kolla fattningarna till stenarna så att allt är OK och skaffa en smyckesförsäkring. PS. vet ni hur sällan svenska män går in i en guldsmeds affär? Det ska jag skriva om nästa gång...DS

    Vi hörs,
    Elisabet

      

     

     

  • Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog
  • zero
    anneliB skrev 2014-03-06 18:49:57 följande:

    Hej, Väldigt förvånad över det en del av det ni skriver om smycken och diamanter. Jag trodde att de flesta av er var intresserade att veta mer fakta om diamanter när det är någon som är riktigt proffs som är inne här på Torget. Det verkar vara många som funderar att köpa från USA och antingen är veliga eller vill försvara sina köp. Det verkar inte som om ni har erfarenhet varken av den amerikanska marknaden eller diamanter. 


    Jag är gift med en amerikansk man och vi tittade naturligtvis mycket på smycken när vi bodde där i flera år.. Var i massor av butiker i New York och provade men kände mig alltid så osäker  att handla där. Som det står ovan i citerat ovan, har jag också fått lära mig att amerikansk slipning är helt annorlunda än den europeiska och att det innebär en annan kvalitet. De köper också mest stora diamanter med dålig färg och bryr sig inte om hur den ser ut bara den är stor. Vi köpte våra ringar när vi var hemma på semester från ett designmärke och vi är glada för dom. Jag vågade inte köpa där och riskera problem om det skulle behöva fixas någonting. Jag har många kompisar som vill att jag ska handla åt dem när jag är i NY , vissa kläder bl.annat . Men skickar man på posten så får man alltid betala svensk moms och tull och tar man med i väskan så blir det dyr övervik eller nåt annat strul. Numera shoppar jag bara till mig själv. Hoppas att ni hittar det ni söker och inte drömmer för mycket orealalistiska drömmar om jättediamanter. Kärleken är viktigast!


    A


     


     


     


    Nej jag är inte så intresserad av fakta som inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Delar av det är förvisso sant, men andra delar av det som skrivits är helt enkelt inte sant.
    Vidare finns det inget som heter stenar "ska vara vita" . Det är verkligen upp till var och en vad man föredrar. Inte heller skulle det vara sant att ingen i Sverige håller stenar under H, förklara då för mig varför jag ser folk och känner till folk, som har J och K på handen inköpt i Sverige.
    Gia stenar som skickas till andra lab. för att kunna säljas dyrare. Det sker i hela världen och därmed även i sverige. Däremot rekommenderas det (indirekt) att man ska köpa stenar från dyra butiker i NY som vissa av dem, har tillgång till samma stenar som en hel del "nätbutiker" har . Precis som att den enda fina stenen du kan få tag i säljs av HoF eller dylikt. Jisses..

    Vidare när det gäller att vi ska respektera er, det är ju ni som inte respekterar oss då du/"ni" går in i en tråd där vi skriver om att handla från USA och sedan startar en tråd pga av den tråden. Låt oss använda våra egna huvuden och köpa var vi vill. Och nej, jag är inte det minsta irriterad och har inte varit det genom hela denna tråden heller. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är inget som skrivits av dig, Diamond, inget konstigt. För det är vad jag faktiskt förväntade mig. Jag satt till och med och vänta på det, så inte alls förvånad.
    Men kan man inte se skillnad mellan avoec och rb så är det ju något som inte stämmer. Påståenden som att det kan ha suttit en inneslutning i kuletten ..ja vad ska man säga?
    Sedan har jag av och till funderat på om ni/du menar stenar sålda i Usa eller stenar slipade där. Och igen, uttrycket eye clean är för konsumenten. Och ingen av er verkar vidare ha någon koll på vad en felplacerad inneslutning (aka black crystal) kan ställa till med i en vs2:a eller si1:a för den delen.
    Ingen har gjort eller köpt något som hon inte själv har velat. I slutändan gör ju som sagt alla som de själv vill.
  • ThereseV

    Jag gillar ju själva tanken att kunna ställa frågor till någon som har koll och det är jag nog inte ensam om. Just diamanter är det ju dessutom många som inte har koll på. Däremot så blir det kanske lite fel när det blir en ganska agressiv och anklagande ton i tråden. "Hej, här är jag, ställ gärna frågor!" hade nog mottagits bättre än att direkt gå in och "dissa" en stor del av marknaden och samtidigt säga att en stor del av medlemmarna här har fel. Att dessutom peka ut spcifika medlemmar gör ju att folk hamnar i försvarsposition. 
    Just nu får jag lite känslan av att en klänningsbutiksägare går in och dissar kinaklänningar.. 

  • zero

    Jag måste skratta åt mig själv och det jag skrivit lite.Stenar = diamant (självklart).

  • majblomma
    anneliB skrev 2014-03-10 17:23:08 följande:

    Jag tycker inte att man behöver försvara sin åsikt så blodigt som ni gör på den här tråden . Ni pushar hårt för att man ska köpa på nätet från USA och alla kanske inte känner sig bekväma med det eller har  erfarenhet av den som har skrivit om diamanter. De butiker i USA som är lite finare har bra stenar ,men där kostar det.  Jag föredrar att få råd och prova själv personligen innan man bestämmer sig. Jag skulle inte kunna köpa varken bröllopsklänning eller diamantring från nätet. Men alla gör sina olika val och det måste ni acceptera. Läste också ett inlägg från helgen som tyckte det var otrevlig stämning på BT nuförtiden och vi ska väl inte bidra till det.


    A


     


    Jag försöker hålla en trevlig ton, men man måste väl ha rätt att på ett respektfullt sätt ifrågasätta när någon som utger sig för att vara expert kommer med information som är ensidig och dessutom inte helt korrekt. När en "diamantexpert" som dessutom designar smycken i Sverige skriver här och kritiserar den amerikanska marknaden kan man ju fundera lite extra på om det kanske ligger egenintressen i detta. Om man arbetar i Sverige kan det säkert vara provocerande eller oroande (för personen själv) att människor har upptäckt att det finns ett stort utbud utanför vårt lands gränser och att man kanske till och med kan få tag på mer prisvärda diamanter/smycken utomlands. Självklart ska man inte vara naiv när man köper diamanter via nätet, men man kanske inte heller ska vara naiv när en "diamantexpert" uttalar sig här med syftet att "hjälpa".

    Det där med att amerikanska smycken kan innehålla nickel tycker jag är bra att det togs upp för det kan vara (eller bli) ett stort problem. Men man kan fråga guldsmeden om de kan använda sig av en legering med palladium istället. Jag designade min ring tillsammans med en amerikanska guldsmed och då beställde han in en legering som var nickelfri och hade hög palladiumhalt. Men jag har också varit i kontakt med andra amerikanska guldsmeder som inte erbjöd den möjligheten. Man får höra sig för helt enkelt.
  • Jullis

    Enligt Google finns det inte ens någon gemmolog med namnet Elisabet så jag tar detta med en nypa salt. Någon med så gedigen utbildning brukar finnas nånstans på nätet och inte bara på bröllopstorget :D

  • Kattitzi

    Vad inlägget verkar ha berört!

    Namnet på trådstartaren spelar väl ändå mindre roll i sammanhanget? Blir känslorna såhär upprörda, är det kanske bäst att ha ett alias! ????

    Nåväl, jag har också jobbat i branschen och det som ts skriver ska nog övervägas vara sant.

    Sen är finheten på diamanterna knappast något som en lekman kan bedöma, eller för den delen någon inom yrket kan se utan att undersöka stenarna med lupp.

    Slipningen, som har betydelse för lystern, kan dock skönjas om man tittar lite närmare. Den snålslipning som ts beskriver förekommer och gör att stenen inte blir lika dyr.

    Smaken är ju olika. För egen del skulle jag inte bry mig så mycket om kvaliteten om smycket för övrigt är vackert. Även de lätt gula och rödfärgade diamanterna är ju vackra! Slipning och inneslutningar är av underordnad betydelse i sammanhanget, -för mig.

  • Vaniljljus

    Till tex kattitzi och er andra som kan lite mer om detta; hur vanligt är det att en solitärring är sned? Dvs att själva infattningen av diamanten sitter snett och/eller lutar åt ena hållet på skenan? Är det något man får ta när det gäller hantverk? Jag menar snedhet man ser med blotta ögat utan att anstränga sig något vidare. Jag har varit ute för det och vet ine riktigt om jag ska gå tillbaka med ringen eller om det är vanligt förekommande att det inte är 100% rakt osv. Vore tacksam för svar från någon som vet eller har varit med om samma sak

  • Vaniljljus

    Bör nog tillägga att det inte är en helt uppenbar snedhet jag refererar till, kanske inget man ser ovanifrån när ringen sitter på fingret men från sidan syns det.

  • Kattitzi

    Nej, tycker man att vissa defekter är ok så ta man det... Jag är absolut inte perfektionist när det gäller sånt, -för ingen, absolut ingen, kan ju egentligen se det!

    Är smycket vackert vill man ju ha det!

  • piraat rumulus

    Hej Elisabet.

    Jag har läst dit inlägg. och var väldig nöjd med den. Jag har många frågor, som jag skulle gärna hitta svar till. Jag önskade mig, du kunde ta kontakt med mig. Kanske på FB? Inge Deketelaere i Frankrike. 

  • diverdiver

    Så kul att lekmän blir provocerade av att det kommer in proffs i trådar
    När jag frågar saker i olika ämnen och Google-Nisse svarar något förvirrat avslutat med "tror jag", blir jag så trött. Alla vill vara lite expert på nätet och då kan ju inte någon som verkligen vet... få vara med. Lite som att bad-talka  snyggaste tjejen på festen... ;)

  • Celicious

    Hej Elisabeth

    Jag heter Cecilia och har några frågor till dig angående din utbildning. Jag fudnerar själv på att utbilda mig innom ädelstenar och undrar lite på utbildning och jobbmöjligheter när man är färdig.
    Du kan kontakta mig på cissjunk@gmail.com

    Tack på förhand
    Cecilia

Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog