• diamond

    Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog

    Till alla blivande Brudar!

    Jag har med intresse läst era inlägg på forumet om hur ni söker er Drömring och den största och billigaste
    diamanten...Till att börja med ska jag presentera mig och berätta vad jag gör , min utbildning och ge er en del av min erfarenhet av diamanter och ringar. Jag kan inte säga någonting om priser eller var det är bäst att vända sig, men jag kan ge er en proffessionell bild som motvikt mot all den motstridiga information ni får från olika håll och också från varandra. Jag heter Elisabet och har arbetat i mer än 25 år i butik, som leverantör och som designer med diamanter och juveler. Min utbildning är Diamant graderare, HRD Institute i Antwerpen och även i Debeers Diamonds Ltd i London och Deutsche Gemmologische  institutet i Tyskland och där även gjort min gemmolog utbildning -betyder ädelstensexpert  plus ytterligare gemmologutbildning  FGA England. Jag har dessutom en designutbildning inom smycken från Florens, i Italien och ägnat hela mitt yrkesliv att köpa in , värdera och sälja smycken och ädelstenar från hela värden.

    Kära brudar...jag läser med förskräckelse om era kontakter och äventyr med diverse företag som mestadels jobbar via nätet och vars seriositet ni inte kan kontrollera. Ni lyssnar också mycket på varandra och vill veta hur har ni gjort osv. Jag är förvånad över att så många av er köper diamanter eller diamantringar via nätet och betalar utan att fått se vad ni får innan. Det kan hända att allting går bra , men det kan också gå komplett åt  xxxx. och då har ni i alla fall läst igenom detta innan.

    När det gäller internetföretag har Du ingen kontroll över att varan ni får överensstämmer med det de uppger för Er.
    Det är vanligt att företagen försvinner efter ett tag eller dyker upp med annat namn med samma personer bakom. Hamnar du i ett sånt läge och har betalat 30.000 kr i förskott är det bara att beklaga. Detta är vanligt i alla branscher via internet. Att sätta upp en butik med lokal, personal, lager, annonsering ,  kostar men man försvinner oftast inte, man finns kvar när du behöver reparera, kolla fattning av stenar eller ändra storleken när du fått tre barn...  De flesta juvelerarebutiker är flera generationers företag och det är ingen slump. De är oftast mycket välutbildade , men vänder sig till specialister i branschen för att köpa eller få råd vid värdering. Numera får du en gratis startförsäkring när du köper hos en seriös firma som är medlem i Smycken & Klockor. Fråga efter det!

    Ni pratar mycket om olika diamant kvaliteer och vilka företag ni skulle vilja köpa ifrån. En sak vill jag förtydliga ; All import är belagd med 25% moms ovanpå det pris som står där. Sedan tar tex Fedex ut en avgift  300 till 500 kronor för att göra tullklarering åt dig. Betalar du med kreditkort eller annat ,typ klarna så är din växelkurs ofta dålig, det kan skilja 5-10% mot växelkursen i banken.  Mellan olika diamant kvaliteer kan det skilja mycket i pris!
    En liten skillnad i renhet tex kan göra 30% i pris , är det dessutom en sämre färg och en annan slipning så är det inte längre så billigt. (Köp inte grisen ? diamanten i säcken)

    När det gäller diamantens kvalite´ skulle jag rent allmänt vilja säga att ingen av er har kunskap att göra en bedömning om ni har fått det ni betalat för. Alla era diskussioner  om olika kvaliteer är tyvärr utan betydelse när ni saknar erfarenhet . Inga seriösa graderings institut skriver ut några värderingsbevis , med ett certifikat från HRD i Antwerpen och GIA i New York får du en inkapslad diamant som är anonymt och opartiskt bedömd och har gått igenom kontroll av de fyra C, diamantens kvaliteer.  Det görs endast på stenar över 0,30 carat och uppåt. Men, så fort förseglingen är bruten och du inte är närvarande, har du ingen kontroll över att diamanten du fått överensstämmer med certifikatet. Dvs. gäller alla färdiga smycken. Och jag lovar er att varken jag eller ni kan göra en diamantgradering via bilder på nätet , ni kan absolut inte avgöra någon kvalite själva. Uttycket eyeclean finns inte, blir riktigt rädd när jag läser hur många som pratar om detta. Man använder antingen en 10X förstoring med lupp med speciell lampa eller ett specialmikroskåp plus caratvåg och andra instument. Inte ens då är det lätt att skilja olika kvaliteer åt och det kan vara 40% skillnad i pris pgr av en liten inneslutning i en sten som ni aldrig skulle hitta ens med microskop och träning.  Lika mycket mindre i pris om färgen ligger lite lägre an vad de lovat er. Den ekonomiska innebörden av det här är regel nr 1 ; what you pay for is what you get!

    En mycket viktig sak gäller skillnaden mellan diamantslipningen i Antwerp, Israel och USA. I USA är det inte bara så att man föredrar större stenar med sämre kvalite rent generellt om man inte är Jennifer Lopez eller så...
    Man brukar säga "Lots of splash for the cash" eller benämna diamanten med "the rock " Den här trenden har funnits länge. I Europa föredrar man perfekt slipade stenar i hög kvalite´ och får då bästa möjliga "dispersion"
    ljusgenomsläppning och glitter! Man slipar till den har perfekta proportioner helt enkelt . I USA använder man en helt annan slipningsteknik för ätt få stenen att väga så mycket som möjligt och inte behöva ta bort så mycket material. Men det påverkar dispersionen och glittret och många stenar är ojämt slipade för att få behålla den magiska gränsen 1,00 carat tex. I stort sett alla amerikanskt sålda diamanter har denna slipning. Jag ska förklara lite närmare, diamanten har en oktaeder som naturlig kristallform. dvs en kub med toppiga hörn. enkelt beskrivet så går slipningen till så att man sågar av den ena toppen och får ämnen till två diamanter. en större och en mindre. De formas antingen till en rund briljant eller den form man önskar genom att man slipar en annan diamant mot kanterna. Sedan slipar man alla facetter mot en skiva som är beströdd med fabriksdiamanter. (Visste du att i din tandlåkarborr kan det finnas små diamanter...) Det finns då en perfekt norm för slipning tex god , mycket god, excellent. Vad man då i USA prioriterar för att få den ena halvan av diamantkristallen så stor som möjligt för att hålla caratvikten uppe. Detta har naturligtvis flera konsekvenser. Som jämförelse har två slipningar då olika höjd och bredd vilket påverkar kvaliteen mycket -och priset. I USA är avståndet mellan bordet  (högst upp)och rondisten ( den bredaste delen diametern)  större och stenen väger mer eftersom det är mer upptill. Men diametern är då mindre i jämförelse, så en 1 karatare från USA är betydligt mindre i storlek i diameter jämfört med en europeisk diamant. Det är heller inte den mest optimala slipningen för lystern, man tappar väldigt mycket där i jämförelse. Dessutom slipar man ibland stenarna tex med en avbruten culette dvs nedre toppen sned eller avkortad. Det kan ha suttit en stor inneslutning där eller också räckte inte materialet till vid slipningen. Reultatet blir stenar med hål i botten när man tittar ovanifrån eller sneda vinklar ( dåligt glitter) som ett proffs genast ser , I stort sett alla foton jag såg på Bröllopstorget hade tydligt dåliga slipningar av den här typen. Övriga kvaliteer går inte att avgöra. I Europa skulle man då slipa stenen mindre för att slippa det och få en finare sten. I regel värderas USA slipade stenar lägre på marknaden just på grund av detta. 

    Detta var lite om diamanter för idag, ska försöka återkomma med mer information senare.  Om ni har frågor, undrar något, skriv gärna och berätta och vad ni tycker. Starta gärna en debatt om det här. vigselringen och förlovningsringen är den viktigaste delen av bröllopsbudgeten, den ni oftast har på er varje dag under äktenskapet, ja förhoppningsvis hela livet. Klänningen varar en dag , maten äter ni upp, blommorna visserligen torka men inte så kul som en maffig diamantring att vifta med. För alla er som ska köpa , tänk efter en gång till. För er som redan köpt hoppas jag att ni är nöjda, njuter av kärleken och be er guldsmed kolla fattningarna till stenarna så att allt är OK och skaffa en smyckesförsäkring. PS. vet ni hur sällan svenska män går in i en guldsmeds affär? Det ska jag skriva om nästa gång...DS

    Vi hörs,
    Elisabet

      

     

     

  • Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog
  • diamond

    Hej zero,
    Som svar på din fråga.
    Vid gradering av diamanter använder man alltid en lupp 10x och/ eller mikroskop för att bestämma diamantens renhet. dvs inneslutningar. De kan vara svarta (oftast som en prick , en kolrest från när diamanten bildades ) eller gråvita ( som dimslöjor) för att göra ett certifikat använder man alltid ett specialmikroskop. Storleken, färgen och placeringen bestämmer vilken kvalitee´diamanten har
    I Sverige benämner man renhetskvaliten med ;
    Loupeclean,  luppren, inga inneslutningar synliga i lupp eller mikroskåp
      Vvs1-vvs2   very very small inclusions , inneslutningar som syns med lupp i olika placering och storlek
    Vs1-vs2   very small inclusions, inneslutningar som syns med lupp i olika placering och storlek och mängd
    Si 1-2    small inclusions ,  inneslutningar som  tydligt kan ses med lupp
    P1-4      Pique 1-4 tydliga större inneslutningar med sådan placering tex mitt i stenen att ett tränat öga kan se det utan lupp. Kommer man ner i P2,3,och 4 ser man en tydlig försämring av ljusspridning. dvs diamanten ser inte bra ut. P1 kan vara svårt att se för ett otränat öga. Det uttryck som du nämner " eye clean" finns inte  med i några internationella regler tex CIBJO rules som har mycket exakta bestämmelser för hur gradering ska göras. Jag har aldrig sett en GIA report med den benämningen. Diamantgradering är en mycket bestämd vetenskap som måste följa dessa regler. Jag har arbetat på den amerikanska marknaden under en tid och vet att man gärna använder säljtermer. Eyeclean skulle då vara en mycket obestämd kvalite från Si2 och bättre men man vet ju inte alls vad man pratar om då och vad ni får .  En vs2 kan du inte se några inneslutningar utan lupp.

    Har läst igenom den långa tråden ni har om diamanter. Du är ju den som har flest inlägg i den med alla tjejerna och svänger dig med olika fack uttryck och pushar på dina kompisar att köpa och erbjuder tips och olika stenar och pratar om vad de har i lager just nu och hur ni ska betala osv.. För er alla därute som är osäkra brudar utan kunskap, I USA är det mycket vanligt att man får provision om man tipsar om kunder som köper. Speciellt via internetföretagen som även jobbar med direct homeshopping . inte i den bästa av världar är alla " bara kompisar" 

    Diamanter ska vara vita i färgen, det är sällan man i Sverige säljer något sämre än H - Wesselton stenar. Men välj helst en TW dvs en F till G färg.  Där märker man den största kvalitetsskillnaden, I renhet skulle jag inte rekommendera lägre än Si small inclusions, men helst en vvs eller vs . Lupprena stenar ser man väldigt sällan på marknaden och de är också onödigt dyrare i pris. Jag rekommender bara mycket god slipning eller bättre enligt europeisk standard.  

    Kom just på två mycket intressanta , men viktiga detaljer. I USA säljer man enhanced diamonds, och ibland är man inte så noga att berätta det.  Tex God har det i sitt sortiment om man kollar som jag gjort. Det innebär att man har en sten med en större inneslutning, en P1 eller sämre som man laserbehandlar och "skjuter bort" inneslutningen. Diamanten har då ett litet hål en kanal som man eventuellt fyller igen. Det här ska naturligtvis specificeras , men som ni förstår är det inte alltid så. Värdet på en sådan diamant kan aldrig bli högre än den hade från början dvs en Pique sten som nu dessutom är mer skör och kan gå sönder p gr av behandlingen.
    Du hittar aldrig behandlade stenar i Sverige om du köper av en seriöst företag. 

    Någon i tråden tog upp det här med nickel. Ni tillhör en ny generation och har inte hört så mycket om nickelallergi. På 80 talet blev det lag på i Sverige och hela Europa inte får använda nickel i smycke produktion. Straffbelagt. Det gäller både butiker och fabriker. Nickel framkallar en allergi som du sen får leva med hela livet och som kan göra dig handikappad på jobb och i vardagen. Läs på i Vårdguiden på nätet.  Man använder i 18 k guld, 75 % guld och 25 % nickel och nickel är en mycket billig metall. I Europa använder vi Palladium till vitguld och en blandning av silver och koppar till röd och roseguld och det är helt allergifritt , men dyrare. 

    Branschen i USA är lite Vilda västern som ni kanske förstår. Jag hoppas att jag har skrämt upp er ordentligt nu. 

    Kom igen och skriv mera frågor och kommentarer nu när en ny dag gryr...

    Vi hörs 
    Elisabet

     

  • diamond

    Hej Aline, 

    Anledningen till att jag tar mig tid och skriver är dels att jag ser att ni saknar riktig information och det finns många risker med internetköp från USA.  Jag vill faktiskt inte att ni ska bli lurade. Det tror jag framgår tydligt av mitt inlägg.
    Lägger man ihop alla fakta  blir det aldrig billigare att köpa från USA med extra moms och osäkerhet med kvaliten och också udda stenkvaliteer som en seriös butik inte är intresserad av..  Jag kan absolut hålla med dig att sortimentet kan vara lite trist i Sverige om man väljer ett kedjeföretag eller en större ringleverantör.  Men det finns många skickliga guldsmeder  i mindre företag som kan producera exakt det du vill ha  om du har en ide eller bild med dig. Det finns i Göteborg  flera gemmologer , en utbildad på GIA i USA, en i Tyskland och skickliga guldsmedsmästare som även kan ta hem stenar i specialslipningar som du är intresserad av. Och har du en bra budget så kan man ibland pruta lite på stenen för att få till affären och leverera hela ringen. speciellt viktigt med en bra ring om du har större stenar annars går fattningen sönder och du tappar stenen. De kan göra i roseguld, platina , blandade färger. Det gäller bara att hitta rätt. Har du redan bestämt dig för att köpa från USA så ska du göra det, men prata först med ett proffs här hemma.
    Svårigheten för mig att rekommendera dig ett specifikt företag eftersom jag är i branschen. och måste vara objektiv. Läs senaste numret av tidningen Bröllopsmagasinet  och kolla på annonserna. Jag ska se om jag kan upprätta några bra kontakter till dig. Generellt gäller att vända sig till någon du själv kan lita på kanske där din mamma köpte ringar om du bor på en liten ort eller ta en liten vigselutflykt till närmaste storstad, boka tid hos någon vars ringar ni tycker om i annonsen , ät en mysig lunch och gör något positivt av den stunden. Du får en bra kontakt dit  din man kan vända sig när han ska köpa presenter på köpet. Återkommer till dig.

    MVH, Elisabet
     

  • diamond

    Hej Brudar,

    till maria466  
    Det betyder antagligen W för Wesselton (färg) och P för Pique (Renhet). När stenen är liten så har det inte så stor betydelse men annars tycker jag man ska undvika Pique som är lägsta kvaliten. 

    till ik 09
    en rådiamant kan vara tufft i rätt ring. Din guldsmed kan säkert tala om om det kan passa. Stenen är lika hård, det du missar är glittret . möjligen att det kan fastna mycket smuts i stenen eftersom den är skrovlig, men det finns ju alltid gammal tandborste och ljummet vatten...

    till aline
    En riktigt gul sten kan vara sällsynt och superdyr ,en svagt tinted ( ljus gul) kan vara ett bra alternativ om du är inne på en stor sten till bra pris. Men i alla lägre kvaliteer stenar kan finnas ett  inslag av brunt eller grått och det skule jag absolut undvika. Det kan låta spännande med färg , men alla stenar som ser bra ut in real life kostar extra mycket tex svagt rosa som också är sällsynt . Det finns ju en anledning till att de billigare stenarna är just billigare.  De kan se lätt grådaskiga ut  och det är inte vackert.  Du kan också få fancy colours , dvs bestrålade diamanter i olika färger. men passar inte till den ringmodell du tycker om så det går bort.
    Du kommer att få kontakt via tråden här med någon som du kan besöka i Göteborg och prata med direkt. Lyssna på hans råd. Förvänta dig inte att det ska kosta som i USA  för det du får där är något annat. Du får en USA tillverkad ring med billigt och farligt nickel i , med okänd kvalite på stenarna och dåligt andrahandsvärde och du har inga garantier eller försäkringar över huvud taget och du får betala en massa extra tex momsen 25 % innan ringen är här . Det är därför jag skriver det här ; amerikanska leverantörer jobbar med andra kvaliteer som vi i Sverige inte vill ha. Anpassa dig efter din budget ,det finns inga genvägar någonstans i världen. En billigare sten är alltid en billigare sten. Bestäm budget, ta med dig bilder till guldsmeden och boka in en tid. Det kommer att kännas bättre när du får träffa den som gör ringen direkt och som också är gemmolog. Lycka till...

    till Johanne
    En coffefärgad diamant låter spännande och är lite annorlunda.  Be din guldsmed att få titta på en sten innan du bestämmer dig. kan bli en snygg kontrast till det röda guldet. 

    Resten ska jag kolla upp och återkomma.
    Lycka till allihopa
    Elisabet

     

  • diamond

    till fröken W

    Bra inlägg. Jag köper själv på nätet , oftast kläder av något mäske jag gillar och när jag vet vad jag får. Jag har köpt kamera också när jag tänker efter . Rätt artikelnummer och den var i Sverige på två dagar. Från Tysklands största fotohandlare. Men det är inte momsfritt inom europa. Du betalar den moms som säljarlandet har dvs olika tex Tyskland har 19%  och den ingår alltid. Har du företag där du importerar och får en faktura är den utan moms men måste betalas ändå via skatterapportering. Så moms är det alltid.  Likaså när det gäller kreditkortens avgifter, bankerna som ligger bakom ditt kort tar alltid en högre kurs dvs du betalar mer när du får din visaräkning i svenska kronor. Bankerna ger inte bort några pengar, det är ju deras affärsverksamhet.  Kolla när du åker på semester nästa gång.

    Internet är här för att stanna , jag håller absolut med dig. Men det förekommer också mycket mer scams än någonsin , många som betalar och aldrig ser några varor. Företag försvinner utan att lämna spår. men handlar du från kända märkesföretag så är det ju som att shoppa i London utan att behöva åka dit. Lätt att returnera om man vill byta. Men att köpa sin vigselring för 10, 20, 30 tusen osedd på nätet är inget jag rekommenderar. Det finns en stor osäkerhetsfaktor och det är det jag försöker uppmärksamma här.

    MVH
    Elisabet 

  • diamond

    Till salt
    Du frågade om två internetsiter för diamanter och ringar. Jag förstår att ni vill ha ett godkännande och helst en rekommendation om var ni ska handla. Jag kan naturligtvis inte uttala mig om deras produkter eftersom man inte kan se dem i Sverige. Skriver ned lite jämförelsefakta, men inga rekommendationer som sagt.

    Lamastone är ett amerikansk företag med ett svensk bolag som mellanhand. Fast adress på bägge håll , bra. Man handlar i svenska kronor inkl. moms och ringen kommer från USA via det svenska företaget. Ett bra standard sortiment , men inget extra någonstans. Priserna är mycket samma som i Sverige i en butik. Ringde upp deras kontor och frågade om priser och vad de var bra på. Fick svaret att det stämde nog med priserna, det var mest med diamanter enstens över 0,50 carat som det var billigare. Han informerade också om sin hemsida uret.se som stod för merparten av försäljningen inom företaget. Jag har inte möjlighet att verifiera denna information.

    77 diamonds är engelsk baserat med adress  i Mayfair , London . alltid bra med möjligheten att besöka en butik. Bra hemsida , står tydlig om extra kostnader tex momsen 20% i England . Enkla snygga modeller och bra diamantkvaliteer. England har många bra producenter i basmodeller. Men, i stort sätt samma sortiment som om du går in i en bättre juvelerar affär i Sverige till sammma pris. Definitivt inte billigare. Dock välkända.

    Min tanke är att det måste finnas någon anledning att handla via nätet istället för att kunna prova och avgöra själv innan du beställer . Tex. det ska vara avsevärt billigare, eller man ska ha väldigt orginell design på ringen som du
    inte hittar någon annanstans. En personlig kontakt är alltid bra för framtiden. Män väljer ofta den butik ni köpt era ringar i när han ska köpa något till jul och födelsedagar, det vill vi ju helst ha i paketet...

    Lycka till
    Elisabet
     
      

  • diamond

    Hej Maria 466,
    Fin ring till dig. Mycket kärlek med hjärtat som är snyggt gjort.  Tips till dig som rullar  och till andra som har jobb där man inte kan bära ringar tex inom livsmedel. Häng ringen i en kedja runt halsen, inte för tunn och då är du gift jämt i alla fall. Bär ringen när det passar dig.

    Lycka till
    Elisabet 

  • diamond

    Hej Lina,
    Först skulle jag vilja säga att amerikanska män är fantastiska på att köpa smycken till sina fruar.  Inte bara fina vigselringar utan mycket annat . Titta på Chris som smet ut från BB och kom tillbaka med en liten rosa påse till prinsessan Madeleine. "en pushpresent "när du fött barn, kanske ett vackert diamantarmband som hon kan rassla med när hon är ute med barnvagnen. En ny trend det här som jag tycker vi ska kräva att få i Sverige också.

    Nu tar jag en kort repris på det jag skrivit idag om internethandel, diamanter och jag hoppas att det går "in".Annars får ni be mig förklara exakt. I USA finns naturligtvis smycken och butiker i alla prislägen och kvalitee´r från de mest exclusiva som Tiffanys i NY, kolla in deras underbara hemsida, till lågpris internethandel. Du har fått en diamantring med över1,00 ct diamanter i kvalite H som motsvarar färgen medel vit och renhetsgraden VS1 very small inklusions. En ganska fin ring med andra ord.  Din man har säkert som amerikan koll på var man ska handla på rekommendation. Mina inlägg i debatten idag kom ursprungligen från en annan tråd där man skrivit 15 sidor om att köpa diamanter på nätet och det finns en stor osäkerhetsfaktor där som jag vill uppmärksamma. Det var också mycket snack på bloggen med upprepade uppmaningar att köpa om diamanter som var i mycket låga kvaliteer , videolänkar med förslag till köp på diamanter och felaktiga uttryck och påståenden.  Vart tog du vägen Z , Du som var mest aktiv. Jag skulle gärna vilja höra vad du säger om dagens inlägg men du har inte visat dig. 
    När man dels befinner sig långt bort och inte känner till så mycket om diamanter och betalar förhållandevis stora belopp utan att veta vad man får kan det lätt bli fel. Jag skriver för att informera de som var osäkra på den andra tråden. 

    Det är inte så mycket billigare i USA, man handlar bara även med mycket billigare diamanter, lägre kvaliteer, sådana som man aldrig skulle sälja i Sverige eller i Europa. Andra slipningar av stenarna-läs i tidigare inlägg , 14k guld ringar istället för 18K .Det kan också finnas nickel i dem eftersom det inte är förbjudet i USA. Bra kvalite kostar pengar även där. Det finns många fina juvelerarbutiker i USA, jag har själv jobbat i en av dem i Aspen. Men när det gäller internethandel avråder jag från köp av diamanter eller smycken. Du är totalt oskyddad om du har betalat och inte får något. Skulle du få en ring, men du är inte nöjd så gäller reurrätten bara under 10 dagar. Detta innebär portokostnader med FEDEX för kanske 1000-1500 kronor . Då har du löst ut ringen och fått betala moms på 25% plus tullkostnader. Momsen måste begäras i retur från Skatteverkets momsenhet och det tar runt en tre månader, tullkostnaden och returporto får du aldrig tillbaka. Jag har lusläst de finstilta villkoren på den aktuella hemsidan.Missar du att ringen ska tillbaks inom 10 dagar får du inte returnera alls. Det är det här min tråd varnar er för , inte allmänt om internethandel eller amerikanska smycken. Slut på alla repriser för idag.

    Vi hörs 
    Elisabet
    PS. har ni några bra förslag på vad pushpresent skulle heta på svenska? Jag ser fram emot att få fler förslag till imorgon DS.
      

  • diamond

    En kortis till vanilljus som köpt ringen på Albrekts.
    Du har enligt Konsumentlagen rätt att reklamerera fabriksfel inom 2 år om du har kvitto kvar och ringen inte är skadad på något annat sätt. Du har rätt att få ringen utbytt  eller pengar i retur om de inte kan åtgärda. 
    vitguld med lite palladium i legering blir alltd gult när rodineringen -ytskiktet-  slits av. ska kolla upp det i morgon exakt vad som gäller och återkomma.

    En god kväll
    elisabet 

  • diamond

    Hej Vanilljus,
    Angående din reklamation av vitguldsring som gulnat . Nu har jag dubbelkollat med Konsumentverket.
    Lagen är mycket tydlig . Du har rätt att inom två år få ringen åtgärdad av säljaren utan kostnad. Du bör ha kvitto kvar . Du ska först reklamera direkt till butiken. Om de inte åtgärdar, kan du kräva full ersättning för ringen i retur. I det här fallet skulle du få betala extra 1500 kronor vilket är helt felaktigt. Jag läste att du fått hjälp av ett bra företag där du bor ,  Du kan också ha rätt att få skadestånd / ersättning för extra kostnader. Guldsmedjan kan hjälpa dig att skriva ett intyg om hur ringen såg ut. Det finns lokala kontor för Konsumentverket som  kan hjälpa dig med hur du ska göra. De flesta större företag rättar sig efter Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och vill undvika bad policy.

    Tyvärr är det många som inte känner till konsumentlagen och man blir då utlämnad till det som butiken svarar.
    I det här fallet så kanske inte ens butikspersonalen vet vad som gäller. Det här är en allmän fråga som ofta tas upp på Forumet. Man ska vara nöjd med sin vigselring...

    Lycka till med din vigsel
    Elisabet 

Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog