• Äppelkärna

    Prästen vägrar viga homopar!

    Jag känner mig alldeles villrådig och vet inte alls hur jag ska göra. Vi gifter oss den 13 augusti och för några dagar sedan ringde jag den präst som ska viga oss för att boka in vigselsamtal.
    Prästen ifråga lät väldigt trevlig och avslappnad och allt kändes bra. Jag frågade om han accepterar brudöverlämning, det gör han inte. Även om jag tänkt mig det respekterar jag fullkomligt hans inställning och det är inte jätteviktigt för mig att gå in i kyrkan med just min pappa. Vi bokade in ett datum för att ses och prata vidare och allt kändes fortsatt bra. Sedan googlade jag och min sambo på hans namn av ren nyfikenhet. Jag tyckte han lät ung och vi blev nyfikna på hur han ser ut. Då blev allt värre!
    Han är en av de drygt 400 präster som 2005 skrev under prästupproret -att de vägrar viga homosexuella par.
    (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10696813.ab)
    För mig känns det oerhört illa att vigas av en präst med sådana åsikter och min sambo känner likadant, om än inte lika starkt. Problemet är att det endast finns två präster i församlingen och båda har skrivit under upproret, alltså kan jag inte byta till den andra.
    Det finns ju en möjlighet att vår präst bytt åsikt under de år som gått sedan han undertecknade prästupproret. Frågan är om jag borde ringa och fråga honom rakt ut om var han står nu i frågan och vad jag gör om han fortfarande står för samma åsikter som 2005.
    Samtidigt som jag tycker att det känns väldigt dåligt att vigas av honom inser jag att det kan vara problematiskt att lösa situationen. Då antar jag att vi måste ringa runt till andra församlingar och helt enkelt fråga efter en präst som även viger homosexuella och det känns lite konstigt... 
    Äsch jag vet inte vad jag ska göra! Har någon något tips??? Vad tänker ni kring det här?  
    Å ena sidan finns det massor av planering att fixa med vid sidan av våra arbeten och att lösa den här situationen på bästa sätt kanske tar massa tid. Å andra sidan känns det verkligen jobbigt om han viger oss samtidigt som han skulle vägra viga ett homosexuellt par.
    Jag vet varken ut eller in och min sambo känner att det är jag som får besluta hur vi ska gå vidare.

    Tacksam för svar!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-06-07 15:06
    Uppdatering:

    Jag har nu ringt och samtalat med en präst jag hittade via internet. Prästen ifråga viger både heteropar och homopar, så jag ringde till honom för att höra hans åsikt i frågan och huruvida han eller någon likatänkande kollega till honom skulle vilja viga oss.
    Samtalet var så himla fint och jag gläds åt det faktum att en man som han finns inom Svenska kyrkan. Senaste veckan har jag funderat mycket kring den här frågan och nästan känt att jag kanske borde gå ur Svenska kyrkan när de har så många präster som står för helt andra åsikter än jag själv. Men efter det här telefonsamtalet känner jag mig åter trygg i mitt medlemskap.
    Prästen jag talade med tyckte att den bästa lösningen vore att behålla den präst vi blivit tilldelade och istället för att byta ut honom se till att lyfta frågan på ett värdigt sätt under vigselsamtalet. Fråga varför han skrivit under prästupproret, om det beror på att han faktiskt inte tycker att man bör viga homosexuella par i kyrkan eller om han skrev under för att han inte tycker det är rätt att bli beordrad att utföra en uppgift han personligen inte känner sig helt bekväm med.
    Flera kolleger till den präst jag samtalade med hade skrivit under upproret av det sist nämnnda skälet och även om man kan ifrågasätta också det känns det trots allt som ett mindre avståndstagande.

    Jag planerar nu prata med min sambo när han kommer hem från jobbet och fråga honom hur han känner och om han känner som jag följer vi det råd vi fick. Alltså att lyfta frågan och vänligt och respektfullt diskutera igenom detta med vår vigselpräst under vigselsamtalet och tydligt tala om hur vi känner i frågan och att det är viktigt för oss att känna att vi är välkomna till kyrkan oavsett vilken kön den partner har som vi väljer att leva med.
    Jag känner i mitt hjärta att för min del är det här rätt väg att gå och prästen som rådde mig till detta menade att det är på det här viset man kan skapa en positiv förändring. Jag hoppas han har rätt!

    Tusen tack för många fina råd och kommentarer i tråden. Jag blir alldeles lycklig varenda gång jag ser att det är så många som vill så väl, att det är en väldigt liten minoritet som vill motsatsen.

  • Svar på tråden Prästen vägrar viga homopar!
  • 2011Bride2b

    ojojoj vad många präster i min stad som har skrivit på!! 

    Som tur är så är inte vår präst en av dem Men jag blev besviken av att se min gamle konfirmationspräst på listan!! Jag vill minnas att vi diskuterade just homosexualitet under läsningen, och att han inte var anti-gay då grupptryck kanske? 

  • Aqwe
    2011Bride2b skrev 2011-05-23 23:39:32 följande:
    ojojoj vad många präster i min stad som har skrivit på!! 

    Som tur är så är inte vår präst en av dem Men jag blev besviken av att se min gamle konfirmationspräst på listan!! Jag vill minnas att vi diskuterade just homosexualitet under läsningen, och att han inte var anti-gay då grupptryck kanske? 
    Din konfirmationspräst menade förmodligen att han personligen inte har något emot homosexuella som individer, kyrkan är öppen för alla - men är emot att viga homosexuella i kyrkan. Det är inte särskilt konstigt, då homosexuella inte delar uppfattningen om vad Gud menade med äktenskapet. Detta går att läsa i bibeln. Bibeln har tolkats på detta sett i alla tider och det beror på att det för oss är tydligt att Gud inte accepterade homosexualitet ty det är inte fruktbart.
  • Zelmah
    Tittij skrev 2011-05-22 21:39:28 följande:
    Vartannat namn på listan var ju från Göteborg. Förvånad! Verkar vara en het fråga där nere..Nån som vet hur det kan komma sig??
    historiskt sett så har Göteborg och Bohuslän varit starkt konservativa i den kristna rörelsen. Shartauanismen var stark och så även nationalsocialismen fram till slutet på 30-talet. Många präster höll med nazisterna. Det finns en mörk historia så sett. Sen är ju Göteborgs stift inte enbart Göteborg. typ hela Västa Götalandslän, men frekvensen på listan är anmärkningsvärt hög och det tror jag beror på den gamla konservativa traditionen i området. Säve, Kode, Torsby, Kungälvsområdet b l a lär ha särskilt stark koppling till nationalsocialismen och nazisympatier då många av prästerna då de vurmade för det tyska och Luther under nazitiden. Det fanns massa präster som åkte runt i Bohuslän och bedrev nazistisk propaganda. Så kyrkan i västsverige har ett tungt arv att bära på och det avspeglas särkert just i denna frågan om homosexuellas rätt att vigas i kyrkan. Shartauanisterna var ju emot homosexuella så.. och shartauanisterna finns ju uppenbarligen spår av än, det har vi ju sett i denna tråden...

    Jag skulle om jag var du prata med prästen och om han fortfarande är av samma åsikt, försök få tag på en annan präst! Själv är jag glad över att inte behöva stöta på sånt då jag ska gifta mig borgerligt. De jag har att välja på är politiker och därför kan jag även välja bort de som representerar partier vars människosyn och åsikter vi inte delar.

    Härligt mitt i det tråkiga är ändå att se att många här motsäger sig intolerans! Men intoleransen finns och man måste ständigt bemöta den konstruktivt. Bra talat av flera här inne :)
  • Zelmah
    Zelmah skrev 2011-05-24 01:22:06 följande:
    Shartauanismen
    * Schartauanism
  • Kjell Präst

    Återigen: Man kan finna stöd i Bibeln för mycket elände, om man läser den bokstavligt - vilket man självklart inte ska göra, lika lite som man följer andra flertusenåriga dokument till punkt och pricka. Bibeln är inte skriven av Gud, utan av människor, med sådanas fel och brister, och med en helt annan människorsyn än vår.

  • Styrka
    Aqwe skrev 2011-05-24 00:06:11 följande:
      Det är inte särskilt konstigt, då homosexuella inte delar uppfattningen om vad Gud menade med äktenskapet. Detta går att läsa i bibeln.
    Hur vet du vad alla homosexuella tycker i den frågan?

    Och hur kan du vara så säker på att alla homosexuella har samma tro och åsikter i den här frågan?

    Och om du syftar på Romarbrevet, som är den starkaste fördömningen av homosexuella i Bibeln, så står det där att homosexuella är "uppfyllda av all slags orättfärdighet, elakhet, själviskhet och ondska, fulla av avund, blodtörst, stridslystnad, svek ochy illvilja. De skvallrar och baktalar. De föraktar Gud. De är fräcka, övermodiga och skrytsamma, uppfinnigsrika i det onda, uppstudsiga mot sina föräldrar, tanklösa, trolösa, kärlekslösa, hjärtlösa."

    Om du finner detta på något sätt trovärdigt och rimligt och verklighetsförankrat då har du problem. Jag har träffat många fler heteros som stämmer bättre in på denna beskrivning än homos, men inte fan skulle jag vägra dem rätten att hylla sin kärlek enligt sin egen tro.

    Blir uppriktigt rörd av TS tankar och intentioner, sådana som dig behövs! Tack, du värmer! Hoppas du hittar en präst som kan viga er med ert förtroende!
  • Loche

    Det står mycket i bibeln som inte kan tillämpas i vår nutid. Som Kjell Präst skriver är bibeln skriven av människor som levde i en helt annan tid och med en helt annan människosyn.

    Det står mycket bra saker i bibeln åxå. Som att "älska sin nästa, såsom sig själv", t ex. ;)

  • TheJohanna

    Ett perspektiv:

    Jag är prästkandidat och kvinna (precis som CarinRosalie läser jag för Göteborgs stift - trevligt att hitta en till Gbg-stiftare här.. När räknar du med vigning?). Jag och min pojkvän ska vigas (nu handlar det om bröllopsvigningen) av en präst som är motståndare till att kvinnor ska bli präster i Svenska kyrkan.

    Om det hade varit biskopen (som ska prästviga mig om allt går vägen) som varit emot att prästviga kvinnor - då hade vi haft ett problem! Jag hade fått vända mig till ett annat av Svenska kyrkans stift, dock viger alla Svenska kyrkans biskopar både män och kvinnor till präster idag så det är inget problem.

    Att vår vigselförrättare är "kvinnoprästmotståndare" utgör dock inget problem för mig. Det handlar inte om att vi har skilda värderingar utan att vi tolkar Bibeln olika. Jag har respekt för hans bibelsyn och jag tror att han respekterar min.

    Präster som inte vill viga homosexuella eller som är sk. ´"kvinnoprästmotståndare" behöver inte vara dåliga människor med taskig människosyn (det finns säkert sådana också men det kan man finna bland kyrkans liberala präster också). Det handlar om att de inte upplever att de kan finna stöd för det i Bibeln och då är det en fråga om samvete. Många präster som har denna ståndpunkt har ingenting emot vare sig homosexuella eller kvinnor, de menar dock att äktenskapet är ämnat för heterosexuella relationer och prästämbetet för män.

    Jag tycker att det är positivt att så många tar frågorna på allvar, men jag funderar lite över det där med att man måste dela alla åsikter med sin vigselpräst... Hade det spelat någon roll om prästen varit sverigedemokrat? Eller extrem vänster, för den delen? Hade det spelat någon roll om prästen varit vegetarian? Köttätare?

  • Aniara4
    TheJohanna skrev 2011-05-24 08:17:00 följande:

    Jag tycker att det är positivt att så många tar frågorna på allvar, men jag funderar lite över det där med att man måste dela alla åsikter med sin vigselpräst... Hade det spelat någon roll om prästen varit sverigedemokrat? Eller extrem vänster, för den delen? Hade det spelat någon roll om prästen varit vegetarian? Köttätare?


    Jag har också funderat lite så - på vilket sätt påverkar det min vigselgudstjänst om prästen har en annan uppfattning än jag i vissa frågor. Det är klart att det finns väldigt mycket som en präst skulle kunna tycka och göra som jag inte skulle ha en aning om och därför inte störas av. Det viktiga är ju egentligen att man har någon där som leder det hela, genomför de juridiska och religiösa momenten i vigseln, och säger trevliga saker om kärlek, typ. Jag skulle tycka det var jobbigt om jag t.ex. hade fått veta att vår vigselpräst omtalades i media för att ha antastat konfirmander - men om jag inte visste att det var han kanske jag skulle tycka att han var jättetrevlig och att vigseln var hur fin som helst! Ska man vara krass kanske man inte ska googla sin präst alltför mycket, vem vet vilka garderobsskelett man annars hade varit lyckligt ovetande om! Obestämd

    Men det som jag tänker mig KAN påverka vigselceremonin är om prästens värderingar kan komma att lysa igenom. På ett sätt kan jag tycka det är bra att den som inte anser sig kunna genomföra en samkönad vigsel med samma värme och engagemang som en heterovigsel avstår och överlåter det till en kollega som kan göra det utan sura miner.  Men jag som hetero vill inte under vigseln få en verbal klapp på huvudet för att jag är duktig och gör rätt som gifter mig med en man. Jag tror faktiskt inte Gud har några synpunkter på vilka som bör leva tillsammans och hur, så länge man följer sitt hjärta och är sann och kärleksfull mot de människor man möter. Jag råkar ha den läggningen att jag vill ha en livslång, monogam relation med en person av annat kön, men det betraktar jag mer som tur (det är ju trots allt betydligt enklare att leva enligt normen) än nån slags rättlevnad från min sida.

    Något jag också hoppas hålla borta från min egen vigsel är tanken att äktenskapet är till för att producera barn. Det har varit svårt för mig att acceptera att jag inte bör skaffa barn eftersom min sjukdom sannolikt skulle förvärras av det, och jag skulle ha svårt att orka med föräldraskapet. Det är inte så kul med omgivningens hintar när man flyttar ihop, när man skaffar en trea osv. Och jag skulle tycka det var sjukt jobbigt om en ovetande präst på vårt bröllop skulle antyda att nu väntar vi bara på att de små ska komma och fullborda relationen. Det är visserligen ingen värderingsfråga utan nåt jag kanske skulle få ta upp med prästen även om det inte råkade vara en vän, men det är ett annat exempel på hur den bild av äktenskapet som prästen förmedlar kanske inte stämmer överens med ens egen.

    Jag tycker att TheJohanna visar mognad som kan skilja på vigselprästens åsikter om kvinnor som präster, och hans förmåga att genomföra deras vigsel. Att hon ska bli präst är ju egentligen inte relevant för bröllopet som sådant, och jag gissar att även vigselprästen är stor nog att kunna glädjas åt att två människor vill leva tillsammans i kärlek alldeles oavsett om han misstycker kring den enas yrkesval.
  • niamh
    TheJohanna skrev 2011-05-24 08:17:00 följande:

    Präster som inte vill viga homosexuella eller som är sk. ´"kvinnoprästmotståndare" behöver inte vara dåliga människor med taskig människosyn (det finns säkert sådana också men det kan man finna bland kyrkans liberala präster också). Det handlar om att de inte upplever att de kan finna stöd för det i Bibeln och då är det en fråga om samvete. Många präster som har denna ståndpunkt har ingenting emot vare sig homosexuella eller kvinnor, de menar dock att äktenskapet är ämnat för heterosexuella relationer och prästämbetet för män.

    Jag tycker att det är positivt att så många tar frågorna på allvar, men jag funderar lite över det där med att man måste dela alla åsikter med sin vigselpräst... Hade det spelat någon roll om prästen varit sverigedemokrat? Eller extrem vänster, för den delen? Hade det spelat någon roll om prästen varit vegetarian? Köttätare?


    Håller med i det mesta du skriver, och framförallt om att präster som är motståndare till kvinnliga präster eller samkönade vigslar i kyrkan per automatik inte är dåliga människor. Min absoluta favoritpräst i hela, vida världen som jag växt upp med, konfirmerats av och är far till en av mina bästa vänner, var en av de som skrev under det här uppropet. Han tycker inte på något sätt illa om homosexuella och välkomnar alla i sin församling, men tycker sig inte kunna finna stöd i Bibeln just för det här med vigslar. Jag själv är av en annan åsikt och önskar visserligen att fler tyckte som jag, men jag respekterar ändå den rätten vi alla har till våra egna åsikter.

    För mig är det dock väldigt viktigt att den präst som viger oss är på samma plan som oss när det kommer till viktigare ställningstaganden som tex. båda nämnda ovan. Jag skulle ljuga om jag sa att "vanlig" politik spelade lika stor roll, men nej - jag hade inte varit okej med en präst som var Sverigedemokrat eller på något sätt en extremist i dess negativa betydelse. Sedan spelar det kanske mindre roll om jag röstar på V eller S & prästen på KD eller M... För mig är det mer en principsak, ett aktivt val man kan välja att göra; precis som vi valde att inte stödja Nestlé genom att köpa deras barnmat till vår dotter, att vi inte köper vissa sorters kaffe, papper, kläder... Jag har egentligen inget emot Nestlés mat i sig & min dotter skulle säkert gladeligen smaskat i sig den, men det finns saker kring företaget jag & min sambo inte kan hålla med om och stödja, därför valde vi ett annat märke i stället. Mumsig liknelse ;)
  • 20110820
    Aqwe skrev 2011-05-24 00:06:11 följande:
    Din konfirmationspräst menade förmodligen att han personligen inte har något emot homosexuella som individer, kyrkan är öppen för alla - men är emot att viga homosexuella i kyrkan. Det är inte särskilt konstigt, då homosexuella inte delar uppfattningen om vad Gud menade med äktenskapet. Detta går att läsa i bibeln. Bibeln har tolkats på detta sett i alla tider och det beror på att det för oss är tydligt att Gud inte accepterade homosexualitet ty det är inte fruktbart.
    Det är intressant att du inte ser eller reagerar på vad Kjell Präst skriver... det du kläcker ur dig är DINA tolkningar av bibeln, INTE kyrkans tack och lov!
  • An nA
    Styrka skrev 2011-05-24 07:04:34 följande:
    Och om du syftar på Romarbrevet, som är den starkaste fördömningen av homosexuella i Bibeln, så står det där att homosexuella är "uppfyllda av all slags orättfärdighet, elakhet, själviskhet och ondska, fulla av avund, blodtörst, stridslystnad, svek ochy illvilja. De skvallrar och baktalar. De föraktar Gud. De är fräcka, övermodiga och skrytsamma, uppfinnigsrika i det onda, uppstudsiga mot sina föräldrar, tanklösa, trolösa, kärlekslösa, hjärtlösa."

    Hur man ser på Romarbrevets text som du citerar här kan tolkas olika… Många har tolkat den som att Paulus syftar på (eller i alla fall inkluderar) homosexuella/homosexuella handlingar i den uppräkningen. Men det finns många andra tolkningar också. Som att texten inte alls syftar till att beskriva homosexuella (och definitivt inte de jämställa, ömsesidiga förhållanden mellan två personer av samma kön som vi menar idag), utan vänder sig mot omoraliskt handlande i form av utnyttjande och dominans. Till exempel. Mycket har skrivits om detta och jag ville bara nyansera din kommentar en aning.

  • Sackhina
    Aniara4 skrev 2011-05-24 10:17:46 följande:
    Något jag också hoppas hålla borta från min egen vigsel är tanken att äktenskapet är till för att producera barn. Det har varit svårt för mig att acceptera att jag inte bör skaffa barn eftersom min sjukdom sannolikt skulle förvärras av det, och jag skulle ha svårt att orka med föräldraskapet. Det är inte så kul med omgivningens hintar när man flyttar ihop, när man skaffar en trea osv. Och jag skulle tycka det var sjukt jobbigt om en ovetande präst på vårt bröllop skulle antyda att nu väntar vi bara på att de små ska komma och fullborda relationen. Det är visserligen ingen värderingsfråga utan nåt jag kanske skulle få ta upp med prästen även om det inte råkade vara en vän, men det är ett annat exempel på hur den bild av äktenskapet som prästen förmedlar kanske inte stämmer överens med ens egen.
    Jag tog upp just detta med vår präst! DEt kändes bra, för vi valde då att plocka bort det om att fostra barnen osv i texten... DEt var inga problem alls!
  • Styrka
    An nA skrev 2011-05-24 12:07:03 följande:

    Hur man ser på Romarbrevets text som du citerar här kan tolkas olika… Många har tolkat den som att Paulus syftar på (eller i alla fall inkluderar) homosexuella/homosexuella handlingar i den uppräkningen. Men det finns många andra tolkningar också. Som att texten inte alls syftar till att beskriva homosexuella (och definitivt inte de jämställa, ömsesidiga förhållanden mellan två personer av samma kön som vi menar idag), utan vänder sig mot omoraliskt handlande i form av utnyttjande och dominans. Till exempel. Mycket har skrivits om detta och jag ville bara nyansera din kommentar en aning.


    Jämställda ömsesidiga samkönade relationer fanns även på den tiden, och Paulus nämner inget om utnyttjande eller ojämställda relationer. Jag har svårt att se något förmildrande i Paulus text (jag vet att jag är partisk) men den mest uppenbara tolkningen för mig är att Jesus kärleksbudskap och "älska din nästa som dig själv" helt gått Paulus förbi. Hela Romarbrevet i sin helhet ger snarare intrycket att syfta till att svetsa samman den kristna församlingen, som på den tiden var liten, mot omgivande dominanta religioner.

    Men detta är inte en tråd för att analysera Bibeln och/eller historia på denna detaljnivå, även om det är intressant och givande. Jag fick mest magknip av Aqwe's sätt tolka Bibeln, och komma med påståenden om sådana som mig (och därmed även om mig) som är så fullständigt uppåt väggarna galet att jag var tvugen att ryta ifrån lite.
  • Hon sa ja

    Jag vill bara säga att det gör mig glad ända in i hjärteroten att se att det finns så många förståndiga människor därute.

    Det känns nämligen tryggt för mig, personligen, att se att många tänker på min livssituation, utan att ens ha mött mig. För att för mig, så handlar det här om mig! Även om jag inte just vill gifta mig i kyrkan, så påverkar människosynen min vardag. I det lilla. I kommentarer och blickar. Men när det händer, så kan jag nu tänka på er. Ni som skiter i vem jag är kär i och vart jag vill gifta mig. Ni som tänker på andra, trots att ni faktiskt inte "måste". Om fler var som ni så skulle heteronormen inte vara så påtaglig. 

    I Sverige är alla är fria att göra sina egna val och därmed ges också tillfälle att faktiskt göra det.

    Att Välja!
    En lyx som inte alla har.
    Ett ansvar som inte alla tar.
    Tack, för att ni gör det! 
    Hjärta
     

  • Dazzle

    The Johanna) skönt du känner så inför vigselprästen. Jag hade aldrig känt mig respekterad. Jag tycker inte man måste dela alla åsikter med sin präst men om man har åsikter som är viktiga för en så tycker ja det spelar roll. Tekniskt sätt så är väl vigselakten instiftad av människor lr? Gud säger väl enligt bibeln att en son ska lämna sina föräldrar för att bo med sin fru, inte att de ska vigas enligt vår lagmässiga ordning. Tekniskt sätt utför väl kyrkorna en tjänst åt staten och vissa menar att staten borde sköta det själv å kyrkan bara välsigna paren efteråt. Bibeln är väl som tidigare nämnts i tråden skriven av människor å Deras tolkningar. Jag ser inte hur man kan säga att man tycker folk är lika mkt värda om de inte får ha samma jobb som en själv eller älska den de blir kära i!? Det för tankarna genast till hur kvinnor ska tiga i församlingen men duger till att baka, hur man trodde att kvinnors livmoder skulle gå sönder om hon studerade, hur man vägrade forska på kvinnor å hävdade de fick tbc av tristess! Ska man acceptera att folk i en annan tid fördömer kärlek? Då får man faktiskt vara beredd å stena sin granne som jobbar på söndagar, å offra 40 duvor varje gång vi har mens. Jsg undrar om det verkligen är Guds ord eller hur han tänkte om det med tanke på hur många duvor det går åt per månad till jordens två miljarder menstruerande kvinnor! Jag vill ha en präst som tror på kärleken och respekterar den mellan alla fria vuxna.

  • Styrka
    Dazzle skrev 2011-05-31 06:52:27 följande:
    The Johanna) skönt du känner så inför vigselprästen. Jag hade aldrig känt mig respekterad.
    Jag ser inte hur man kan säga att man tycker folk är lika mkt värda om de inte får ha samma jobb som en själv eller älska den de blir kära i!?
     Jag vill ha en präst som tror på kärleken och respekterar den mellan alla fria vuxna.
    Precis så! Underbart att läsa! Härligt att se att det finns så många empatiskt begåvade människor!
    Kram till er alla därute!
  • An nA
    Styrka skrev 2011-05-24 19:19:06 följande:
    Jämställda ömsesidiga samkönade relationer fanns även på den tiden, och Paulus nämner inget om utnyttjande eller ojämställda relationer. Jag har svårt att se något förmildrande i Paulus text (jag vet att jag är partisk) men den mest uppenbara tolkningen för mig är att Jesus kärleksbudskap och "älska din nästa som dig själv" helt gått Paulus förbi. Hela Romarbrevet i sin helhet ger snarare intrycket att syfta till att svetsa samman den kristna församlingen, som på den tiden var liten, mot omgivande dominanta religioner.

    Men detta är inte en tråd för att analysera Bibeln och/eller historia på denna detaljnivå, även om det är intressant och givande. Jag fick mest magknip av Aqwe's sätt tolka Bibeln, och komma med påståenden om sådana som mig (och därmed även om mig) som är så fullständigt uppåt väggarna galet att jag var tvugen att ryta ifrån lite.

    Fast det är just det. Paulus säger inget om ömsesidiga samkönade relationer, och därför blir det också helt irrelevant att tillämpa hans ord på sådana relationer idag, anser jag.

    Det jag var ute efter var att poängtera att det alltid kommer att finnas olika tolkningar inom kyrkan/kyrkorna (kanske inte minst inom denna frågan…) och att visa att trots att traditionen använt texterna på ett visst specifikt sätt, så finns det idag ett så stort tolkningsutrymme att just dessa texter faktiskt får omtolkas, till befrielse och upprättelse för människor. Och även utrymme att säga att, nej, denna texten har ingen relevans för oss idag.


    För mig är det en befrielse att verka som teolog i en sådan kyrka. Samtidigt som jag måste respektera de präster som tolkar texterna annorlunda. Jag känner dock att det går en gräns när man använder texter på ett sätt som förminskar och diskriminerar människor. Då tar man inte ansvar för konsekvenserna av sin tolkning, för evangeliet handlar om befrielse, upprättelse och kärlek. Och jag kan bara hålla med, att det är oerhört viktigt att man blir bemött med respekt och känner förtroende för den som får vara med och fira kärleken mellan två människor.

Svar på tråden Prästen vägrar viga homopar!