• Anonym (Arg)
  Äldre 25 jun 11:43
  9502 visningar
  17 svar
  17
  9502

  Jag blir arg på bibeln, min kille vill gifta sig kyrkligt

  Jag kanske överdriver,men jag får väldigt mkt negativa känslor när jag tänker på att gifta mig kyrkligt.

  Min sambo är inte kristen som så att han går i kyrkan eller så, men han läser gärna bibeln ibland och kan den ganska väl. Han tycker att den hjälper honom i mörka stunder.

  Jag är uppväxt som katolik, inte för att mina föräldrar egentligen var extremt katolska utav sig, utan det var mest en kultur grej,ingen utav dem går i kyrkan eller nåt längre, men när jag var liten var det lördagsskola för mig med nunnor, och mässa på söndagar. När jag blev tillräckligt gammal valde jag att avstå från religion, för jag köpte det inte.

  Nu när vi planerar bröllop nästa år så vill min sambo tveklöst gifta sig i kyrkan.

  Jag tänkte från början att jag väl kunde offra mig för honom, för det inte är så viktigt för mig hur vi gifter oss, bara att vi blir gifta.

  Framtills att jag drog fram bibeln och letade stycken om äktenskap.

  Jag blir bara förbannad när jag läser bibeln.

  Tex. efeiserbrevet 5:22 " kvinnor, foga er efter era män...ty en man är sin hustrus huvud...så skall också kvinnor underordna sig sina män"

  Det enda mannen ska göra är älska sin hustru.

  Första korintherbrevet 7: 4 " hustrun bestämmer inte själv över sin kropp, det gör mannen."

  -II- 7:35 och framåt gör mig sjukt arg. Orkar inte citera för det är långt, men allt som allt;

  Flickor ska vara orörda, om man som karl inte kan hålla sig för man är så ivrig av åtrå får man göra vad vill med henne, det är okej, men klart bäst att " låta flickan förbli orörd". Men eftersom män är kåta odjur så förstår gud om man råkar sätta på stackarn. Bäst att llåta bli, men helt okej om man gör det, för män har ju så svårt att kontrollerera sina drifter. Gifter man sig med henne sen handlar man rätt, men om skiter i henne sen så handlar man bättre.

  Och en massa sånt, drog bara fram ett par exempel.

  HUR kan jag stå där i kyrkan och låta nån prelle läsa upp massa bibel trams och jag ska lova inför gud blablalbla....

  Min kille menar att man inte måste gilla allt i bibeln men kan plocka ut sånt man gillar och förhålla sig till det istället för att fokusera på allt neg. Men jag känner bara att det är skitsamma iom att hela bibeln är ju vad som anses heliga boken och kyrkan plockar inte bort sånt skit utan har det kvar så varför ska jag stå där och lova saker i en kyrka när jag bara blir förbannad.

  Överdriver jag? Hur hade ni gjort?

 • Svar på tråden Jag blir arg på bibeln, min kille vill gifta sig kyrkligt
 • Äldre 25 jun 12:00
  #1

  Ja jag tycker du överdriver.

  Bibeln är så jävla gammal och inte omskriven för dagens samhälle i många frågor, som tex bögar, syn på kvinnor osv osv. Sedan är kristendommen troligen skyldig till de största folkmorden i världen, genom sitt sätt att "kristna" folk.

  Frågan är hur långt bak du vill gå och hur hårt du vill dra det, läser du i ett gammalt uppslagsverk eller gamla skrifter och reklamer så står det otroligt dumma saker om kvinnor som inte kan köra bil och negrer som blir vita av vitt sken osv osv.

  det är ju inte direkt så att prästerna anser att bibeln har rätt även de har ju anpassat sitt leverne efter dagens samhälle, tyvärr ligger bibelskriften långt efter samhället. Vi har tex valt mycket från matheus evangeliet för det känns rätt för oss, speciellt 7:14 att man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad osv osv

  Leta upp de styckerna du tycker är bra istället för att leta upp de gamla skeva skriverierna, prata med er präst om vad ni vill han skall prata om så kommer han troligen tillmötesgå er med det.


  Live free, ride free
 • Äldre 25 jun 12:14
  #2

  Hej,

  Jag och min blivande gifter oss i september i år och vi har haft samma situation fast tvärtom.
  Han ville inte ha kyrkligt bröllop, men då han visste hur mycket det betyder för mig så gick han med på det - tills han kom på att han också ska lova framför den gud han inte tror finns.

  (Jag själv tror på kärleken sen om denna känsla kallas gud, allah, moder jord eller Gurkan Larsson - det kommer jag aldrig att få veta utan mest av allt tror jag på kärleken mellan 2 personer och dess gränslösa möjligheter.)

  När vi började prata om vigseln och gick in och läste på svenska kyrkans hemsida http://www.svenskakyrkan.se/troochandlighet/vigselgudstjansten-mellan-man-och-kvinna så kom alla m2b's följdfrågor om vad prästen exakt skulle säga, fick vi göra si och kan vi säga så - varav jag sonika mailade till Tyresö kyrka som vi kommer gifta oss i och frågade om möjligheten att få till ett möte med prästen tidigare än det vanliga vigselmötet (som brukar ske ca 1 månad innan vigseln).
  Svaret jag fick var att det självklart gick att ordna och namnet på den präst som ska viga oss samt kontaktuppgifter till henne.

  Vi träffade henne tidigare den här veckan - och allt kändes så bra från min sambos sida (och självklart min).
  Hon började mötet med att fråga min sambo lugnt och fint varför han har valt att gå ur svenska kyrkan, om hans tankar kring gud/jesus/kristendom och allt min sambo svarade bemötte hon på ett så öppet och genuint sätt med så mycket luft och tillåtelse att tvivla/ifrågasätta att både jag och min sambo blev imponerade.

  Hon pratade igenom alla saker som hon personligen tycker inte stämmer med bibeln och allt det mörka i kristendomens historia och "erkände" att det har varit hemskt och vidrigt men att det enda som är viktigt är hur man 2015 kan hitta sätt att använda sig av bibelns ord från -200 f kr i dagens samhälle.

  På svenska kyrkans hemsida finns ett urval av de texter som brukar användas under vigseln, men hon la fram fler än dessa.
  Texter där inte gud/herre/helighet/ande nämns utan mer som korintierbrevet/Ruts bok etc där innebörden handlar om kärlek och inte om dyrkan till gud.
  (detta köpte jag helt och fullt med tanke på min egen åskådning).

  Något jag och min sambo också gjorde var att vi bestämde oss innan att om han skulle känna sig olustig på något sätt efter att vi träffat prästen så byter vi lokal.
  Det är våran vigsel och den är mellan oss och hur gärna jag än vill uppfylla min barndomsdröm att komma längst altargången i min fina klänning så måste mitt livs kärlek känna att vigseln och det vi lovar varandra är på ett sådant sätt att han känner sig bekväm med det också.
  Efter mötet med prästen känner han att han ser fram emot att stå där, i kyrkan och ge våra löften tillsammans för vad vi båda tror på - varandra och vår kärlek.

  Nu vet jag inte om detta var till någon hjälp för dig, men mitt bästa tips är att prata igenom ordentligt med din blivande hur du känner inför en kyrklig vigsel och om ni har möjligheten att träffa prästen från er församling - gör det.
  Präster idag är inte kalla, hårda arga paragrafryttare utan öppna, roliga och väldigt medvetna om att bibeln och 2015 inte är på samma nivå.

 • Plätti­s
  Äldre 25 jun 13:19
  #3

  Jag är uppvuxen i ett troende hem, med troende föräldrar och där gud var med överallt. Men när jag blev äldre ändrade jag uppfattning och sedan tonåren någon gång har jag sett mig själv som ateist. 

  Min sambo är också ateist, men när vi började prata om bröllop sa han att han gärna hade gift sig i kyrkan eftersom man "ska" det. Rent traditionsbundet, alltså, inte för att gud ska välsigna vår förbindelse. Men jag hade bara ett önskemål, och det var att vi skulle giftas borgerligt. Annars hade vi lika gärna kunnat lova trohet inför det flygande spaghettimonstret eller vad som helst. 

  Vi pratade om det, och sambon gick med på ett borgerligt bröllop och det kommer bli hur bra som helst. Han var rädd att det skulle bli kort, tråkigt och inte kännas som ett riktigt bröllop, men så blir det inte alls. Det blir solosång, diktläsning och allt det fina vi ville ha, tillsammans med våra vänner och familjer.

  Hela vigseln får vi utforma som vi vill, så länge vigselförrättaren säger "tager du?" och vi svarar "ja". 

  Anledningen till varför jag själv tagit avstånd från kyrkan och gud i allmänhet är att det gjorts och görs fortfarande så mycket skit i religionens namn att jag blir illamående av att tänka på det. Bara för att jag inte är religiös eller tror att jag kommer ställas till svars inför en högre makt när jag dör behöver det inte betyda att jag är en dålig människa. Att kunna skilja på rätt och fel, och att bry sig om sina medmänniskor är inte något religioner har patent på. 


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Anonym (urk.)
  Äldre 25 jun 13:34
  #4

  det enda jag känner är fuck kyrkan och fuck bibeln...
  jag kommer gifta mig borgerligt. jag har så mkt gay människor i min familj att jag skulle tycka de var kränkande att låta dem stå där och en präst säger hej och hå de normala är en man och en kvinna. nej fan heller...

 • Äldre 25 jun 14:00
  #5
  +1
  Anonym (urk.) skrev 2015-06-25 13:34:42 följande:

  det enda jag känner är fuck kyrkan och fuck bibeln...
  jag kommer gifta mig borgerligt. jag har så mkt gay människor i min familj att jag skulle tycka de var kränkande att låta dem stå där och en präst säger hej och hå de normala är en man och en kvinna. nej fan heller...


  fast det du skriver tycker jag är väldigt orättvist. För det är otroligt mycket präster som är för gay äktenskap och det var inte så längesedan som tvåkönade äktenskap även var otillåtet borgerligt så jag tycker du gör som du vill med att skita i att göra det i kyrkan, men jag tycker inte du skall belasta prästerna för att tycka illa om gay människor, då är du lika ytlig som de du beskyller för att vara det.


  Live free, ride free
 • Äldre 25 jun 14:35
  #6

  Jag förstår dig absolut, jag skulle inte kunna gifta mig kyrkligt pga mycket som du skriver. Jag har inte den kvinnosynen (människosyn öht.) som bibeln förespråkar. Jag tror inte på någon gud och skulle ha svårt att stå framme i en kyrka och svära min trohet till min partner inför gud som jag inte tror på. 
  Om ni vill gifta er med varandra ändå så kanske du kan välja ut vad du kan tänka dig att prästen ska säga? Du får tänka på att du gör det för din blivande mans skull. Det blir säkert inte lätt för dig och jag tror inte att jag skulle klara det men på något sätt måste ni kompromissa om ni ska bli gifta. 

 • Äldre 25 jun 17:02
  #7

  eller så gör du som 90% av alla andra som gifter sig kyrkan , blundar och tänker på något annat.

  Det är få som faktiskt tar in vad en kyrklig vigsel står för, många gifter sig av tradition i kyrkan och för att göra mormor glad eller för att man vill ha "cirkeln sluten" med att ha samma präst som konfirmerade en själv, döpte barnen och begravde farmor.   

  Dock så är det så att vigs man i kyrkan förväntas man acceptera att det är en gudstjänst och följer gudstjänstordningen. Det går inte att bortförhandla gud . 
  Du behöver inte tro, du behöver inte stå för något i bibeln, men du måste acceptera att en kyrkvigsel är en gudstjänst där en gud välsignar ert äktenskap och er framtid. 

  Fundera kanske på vad du vill att er vigsel ska innehålla och prata med din blivande om saken. 

 • Äldre 25 jun 17:06
  #8
  +1

  jag rekommenderar att du läser den här tråden som jag har skrivit. Här står precis allt du behöver veta om vad en kyrklig vigsel är och innehåller och hur den går till. 

  www.brollopstorget.se/forum/thread/4409444-ni-som-vill-gifta-er-kyrkligt-men-vill-skippa-gud-se-hit

 • Äldre 25 jun 21:41
  #9

  I mitt tycke överdriver du. Exempel:

  Första korintherbrevet 7: 4 " hustrun bestämmer inte själv över sin kropp, det gör mannen."

  Om du hade läst lite längre ner skulle du ha kommit till texten där det framgår att likaså bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör kvinnan. Om man analyserar denna text kan man förstå att äktenakapet inte handlar om att någon ska vara någon annan överordnad, utan att man bör se till att kommunicera och samarbeta i parförhållandet.

  Tror man inte på Gud och det stör en, ta det enda enkla beslutet; gift er ej i kyrkan!

 • kouki
  Äldre 25 jun 22:00
  #10

  Jag tycker att du överdriver i hur du ser på kyrkan. Bibeln är inte antagen som sanning i svenska kyrkan, du kan ju bara se hur Antje Jackelén, som SK's nuvarande överhuvud, har uttalat sig i diverse olika debatter om jämlikhet, mänskliga rättigheter etc. Väldigt få i Sverige är s.k. bokstavtrogna, utan de flesta väljer att tolka ut de delar de kan kännas vid, då det finns lika många sorters tro som det finns individer på jorden. 

  Men när det kommer till om du ska gifta dig i kyrkan eller ej, så är det väl upp till er att kunna diskutera er igenom detta. Kan väl tycka att om du nu är så extremt anti-kyrka och det egentligen inte har en överhängande uttryckt djup betydelse för honom att avge löftena där, så borde ni väl kunna komma överens om en bra lösning.

 • Aniara­4
  Äldre 26 jun 12:36
  #11
  +1

  Jag delar inte heller synen på kyrkan som så konservativ och fördömande och baserad på precis ALLT i bibeln, de präster jag känner är bland de mest öppna, kloka och accepterande människor jag vet. Faktum är att prästerna ofta är mer progressiva än t.ex. brudpar som vill iscensätta unkna patriarkala symbolhandlingar med kyrkan som bakgrundsmiljö. (Ok, let's not go there.)

  Samtidigt instämmer jag fullständigt i Nyfiken Guls tråd om hur man kan göra om man vill ha en vacker vigsel utan en massa snack om Gud. 

  En kyrklig vigsel är en öppen gudstjänst, som prästen håller i sin kyrka, och ett par kan få gifta sig inom ramen för den gudstjänsten och oftast dessutom få påverka innehållet ganska mycket. Det är inte en schysst gratisservice med snygg bakgrund som ni har rätt att diktera helt på era villkor. Alltid bra att påminna om det så här års.

  Så läs på Svenska Kyrkans hemsida om hur en vigsel där går till, välj en sån vigsel om ni är ok med det upplägget eller välj en borgerlig vigsel om kyrkan känns fel. Och nej, man behöver inte kunna stå för varje ord i bibeln för att gifta sig i kyrkan, faktum är att det skulle bli väldigt få kyrkvigslar kvar om det var ett kriterium. Och ganska få präster.

 • Aniara­4
  Äldre 26 jun 12:37
  #12
 • madmox­xi1177
  Äldre 26 jun 13:43
  #13
  Aniara4 skrev 2015-06-26 12:37:56 följande:
  Klockrent! <3
 • Anonym (Arg) Trådstartaren
  Äldre 26 jun 18:26
  #14

  Tack för de flesta åsikter.

 • Äldre 26 jun 23:13
  #15
  +1

  1 Kor 7:35  är inte heller så mycket att uppröras över:
  Paulus tycker att det är bättre att vara ogift man eller kvinna (utan något sex inblandat för någon) för att tjäna Gud bättre än som gift med alla förpliktelser en familj för med sig (med sex). Men om man känner att man inte klarar av att avstå från varandra så är det fortfarande helt ok att gifta sig.

  Det sista brukar frikyrkoungdomar belåtet konstatera.

  Det roliga är att en kompis till mig, under en lite överandlig period, hade idén att han ville ha det bästa Gud hade för honom och då borde han alltså förbli ogift. Just på basen av detta bibelställe. Själv var jag rätt säker på att den vägen inte var något för mig. Ett antal år senare kom samma kompis fram till att det bästa som Gud hade för honom var - jag! Firar sex år som gifta snart. Skrattande

  Annars kan jag hålla med om att ifall du ändå inte är troende är det kanske lika bra att du inte gifter dig i kyrkan. Trots allt är det ju en gudstjänst och det brukar bli en massa prat om Gud, om än inte någon kvinnlig underordning.

 • Äldre 10 dec 19:42
  #16

  Det finns vad jag har läst två beskrivningar av äktenskap i Bibeln. Det ena är Adam och Eva som välsignas av Gud själv och det andra är Bröllop som varar i 7 dagar (Genesis 29:28). I båda fallen nämns ett kött (Genesis 2:24) som definition på att de är gifta.

  Adam och Eva blir efter att de välsignats av Gud inte blyga tillsammans när de är nakna (Genesis 2:25). De blir också tillsagda att fortplanta sig och de definieras som ett kött. Kanske kan man se just denna nakna oblyghet som ett tecken på att en man och en kvinna är ett kött och lever i en relation välsignad av Gud. Kanske kan man säga att ett par som blygas inför varandra när de är nakna inte har Guds välsignelse i sin relation och inte är ett kött.

  Ett kött med synden tror jag att man blir om man har sex med en prostituerad (1 Corinthians 6:16).

 • Äldre 12 dec 09:51
  #17

  Jag skulle snarare säga att man blir ett kött med den prostituerade, vilket kanske inte är så lyckat det heller. Som jag förstått det står "ett kött" för att man sammanfogat två saker så hårt att om man försöker ta isär dem är det delarna och inte fogen som går sönder. Inte undra på att folk mår dåligt vid separationer.

  Sedan finns det massor av beskrivningar av äktenskap, både lyckade och mindre lyckade. Som OT kan man ju nämna att tvegifte intressant nog inte räknas som synd i bibeln (med tanke på ett kött och det där), men att det uppenbarligen bäddar för stora problem.

Svar på tråden Jag blir arg på bibeln, min kille vill gifta sig kyrkligt
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.