• Vigsel (?) Fest, vad gör ni däremellan?

  Sön 22 jun 2014 15:51 Läst 3680 gånger Totalt 18 svar
  Sön 22 jun 2014 15:51

  Hej!

  Jag är sprillans ny här och gifter mig i maj nästa år!
  Jag har en fråga till er här, som verkar vara så påhittiga och klipska!

  Hur gör/gjorde ni i mellanrummet mellan vigsel och fest. 
  Det är ju säkert en timme eller en och en halv minst där att hitta på grejer på!

  Körde ni enbart mingel?
  Lekar?
  Tipspromenader?

  Vill man ens hålla på med massa då, eller är det trevligast att
  bara stå och sippra champagne, njuta och ha det härligt?

 • Sön 22 jun 2014 17:04 #1

  Vi åkte iväg och tog bilder. Gästerna satte sig i sina bilar och åkte mot salen där middagen skulle vara. De fick en tid att passa och sen kom vi. Brudskål osv och sen öppnades dörrarna in till salen för mat - check. Vi ville absolut inte ha lekar på bröllopet och det behövdes inte heller. Gästerna pratade med varandra och bytte platser under kvällen för att prata med andra som de senast såg nån gång...

  Vore jag gäst vill jag inte heller leka ;)  

 • Sön 22 jun 2014 17:59 #2

  ju fler gäster ni har ju större tid är det som går åt till logistik såvida ni inte ska ha festen i anslutning till kyrkan. 

  När jag första gången gifte mig hade vi ca 30 min resväg till festlokalen och det var 70 gäster. Innan alla kom på plats tog det  1½ timma.   Det serverades vinbål och skurna fruktbitar som tilltugg och gästerna minglade i den fina miljön i väntan på att alla skulle komma på plats. 

  räkna med att en del gäster dröjer sig kvar o pratar vid kyrkan och man åker i omgångar till festlokalen om ni inte anordnat gemensam buss tex. 

  ha också i beräkningen med att en del kanske behöver gå på toa, förbättra sminket, ta rökpaus osv...  

  så i början skulle jag inte vilja ha en massa stressande lekar utan mingel i lugn och ro och lära känna folk . 

 • Anonym (Jenny­)
  Visa endast
  Sön 22 jun 2014 18:06 #3

  jag var på ett bröllop en gång där det var två timmar mellan vigsel och fest och som gäst fick man inte komma förrän det utsatta klockslaget. 

  (brudparet var och fotograferade sig mellan) 

  det var ett konstigt hopp mellan vigsel o fest där det inte fanns nånting att göra , vi var ett stort gäng som åkte till McDonalds och fikade. Måste ha sett ganska intressant ut att 15 personer iklädda långklänningar och kostymer beställer kaffe på donken... 

  som gäst hade jag föredragit mingel på festplatsen, det var många som aldrig hade träffats tidigare och det kändes skumt att inte ha någonstans att ta vägen. 

  lekar är jag allergisk emot , tipspromenader kan vara roliga men inte på ett bröllop. 

 • Mån 23 jun 2014 11:21 #4

  Vi hade ingen direkt paus emellan vigsel och festen.

  Vårt bröllop var ett med medeltidstema, så våra toastmasters plockade ut (frågade om dom ville) 10 killar som fick tävla om att bli vår hedersvakt för kvällen...
  Och vi var i församlingshemmet som hör till kyrkan.
  Så efter vigseln traskade vi bort till en fin klockstapel där alla gratulationer osv tog plats och sen gick vi några meter till till entrén för församlingshemmet där vi tog vår brudskål och herrarna som skulle tävla fick ställa upp på led och leddes sen av tävlingsledaren runt huset där dom fick tävla i svärdsskicklighet mm medans vi väntade på att maten skulle bli klar.

  Om vi hade haft ett "vanlig" bröllop så skulle vi bara haft lite mingel där helt enkelt :) 

  Jag gillar inte lekar själv där man mer eller mindre tvingas vara med.
  Och lekar av typen "midsommar / barnkalas" där man ska stoppa huvudet i en vattentunna för att fiska upp äpplen, eller springa ägglopp i högklackat på gräsmatta osv, tja, det är inte så genomtänkt :P
  Och jag har varit på bröllop där det har förekommit...

  Så om ni har tid mellan vigsel och middag som ni måste fylla upp med något lämpligt så är lite mingel ett bra alternativ. Möjligtvis någon frivillig tipspromenad för de som blir rastlösa av att inte sysselsättas ;) 

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Mån 23 jun 2014 13:24 #5

  Vi hade brudskål direkt efter vigseln, och sen blev det typ 45 min fritid för gästerna. Alla var samlade på en gård, så det var inte långt till festlokalen, men vi hittade inte på något särskilt utan lät alla göra sitt.

  Några gick och tog en drink innan middagen, några tog hand om sina barn, några bytte om, min pappa och morbror tittade på hockey ;) Och så tog vi några familjebilder. Men det var ganska skönt att inte planera in nått, då fick alla en chans att "ladda om" inför kvällen.

 • Mån 23 jun 2014 14:11 #6

  Ska brudparet komma fram till festen före gästerna eller efter? Eller bara huller om buller med samtidigt som alla gäster?

 • Mån 23 jun 2014 14:24 #7
  swdnchick skrev 2014-06-23 14:11:40 följande:

  Ska brudparet komma fram till festen före gästerna eller efter? Eller bara huller om buller med samtidigt som alla gäster?


  Vi kommer ta emot gästerna på festplatsen och ta emot gratulationer och hälsa dom välkomna.. sen när alla är inne kommer vi in sist.. så både och egentligen.. det är hur man gör det..
 • Mån 23 jun 2014 14:28 #8

  Vi kommer ha en borgelig vigsel på gräsmattan utanför festlokalen, så efter vigseln blir det gratulationer och brudskål, sen börjar festen. 
  Känns enkelt och bra :-P

  Vi funderar på en tipspromenad också, var på ett bröllop förra året där de hade det, alla frågor var om brudparet eller någon i brudparet, så var lite ett test på hur väl man känner brudparet typ :-P Men det är nog det enda i "lekväg" vi kan tänka oss.

 • Mån 23 jun 2014 15:53 #9
  swdnchick skrev 2014-06-23 14:11:40 följande:

  Ska brudparet komma fram till festen före gästerna eller efter? Eller bara huller om buller med samtidigt som alla gäster?


  Det spelar ingen som helst roll faktiskt :) 


  Det som funkar bäst för er. Håll inte på och krångla med att gästerna ska vänta någonstans så ni hinner fram, eller att ni ska åka en specialomväg bara för att komma sist.
  Om ni ska ta några bilder efter vigseln så låter ni gästerna ta sig till lokalen först och dom är alltså där och väntar in er när ni kommer då (om ni vill så kan ni sätta en tid redan från börjanså att dom vet att det blir lite tid emellan och kan planera sin dag efter det (byta om, åka och checka in på hotellet, ta något snabbt att äta om man måste ha koll på blodsocker osv osv).
  Om ni inte har något planerat emellan så kan ni väl åka samtidigt. Eller låt gästerna vinka av er när ni åker från kyrkan så hinner ni fram före dom...

  Tja vad som funkar bäst utan att "hitta på" massa saker liksom :) 

 • Mån 23 jun 2014 17:05 #10

  Vi har bara 330 meter (ja, jag har provgått!) mellan vigsellokal och festplats, så trots att det är 1 november kommer våra gäster att få gå. Det är en fin promenadväg längs med vattnet i centrala Stockholm, och vi har förvaranat alla gäster samt kommer göra det igen. Vi har avsatt 45 minuter mellan tiden då vigseln med efterföljande "ris- och kramstund" är över och fördrinken på festplatsen, och den tiden räknar vi går åt till promenad, garderob, toapaus, rökning osv. Lekar och spex är strängt förbjudna på vårt bröllop. :)


  Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
 • Mån 23 jun 2014 17:40 #11

  Vi har nog ett glapp på en timme mellan vigsel och brudskål där jag har tänkt att de som inte hunnit checka in på eventuella hotell ska kunna göra det lite snabbt. :) Men inga lekar, folk är stora nog att underhålla sig själva..

 • Mån 23 jun 2014 18:14 #12

  Ett bra tips om ni behöver fylla ut tid är att ni passar på att låta er bli fotograferade av era gäster antingen vid kyrkan eller ute vid festplatsen. 

  passa på att ta alla släktkort och kompisbilder och poseringsbilder , vis av erfarenhet brukar sen festen vara det stora fokuset och det blir inte så mycket tid över till att ta dom bilder man vill ha. 

  smart också om alkohol serveras, att knäppa kort på lätt överförfriskade herrar med syltkran är ingen hit när kl är 20-21 på kvällen.  Det är ju inte partybilder man kanske vill ha på ett bröllop. 

 • Mån 23 jun 2014 18:54 #13

  Åh, va många fina berättelser och idéer från era bröllop och kommande bröllopsdagarna, tack! Vi kommer vara på samma plats för både vigsel och fest, så det blir inga transporter för våra gäster!

  Men gillar verkligen idéen om att fota alla gäster och sen kanske bara låta alla dricka något gott, och mingla!

  Har dock funderat på någon rolig, hitta till din plats-grej. Någon som gjort något fiffigt sådant?

 • Mån 23 jun 2014 20:11 #14

  Eller så kan man göra nåt helt annat :)

  vi har ett kvällsbröllop med annorlunda upplägg. det börjar med mingel, sen blir det middag (förrätt och huvudrätt), sen blir det vigsel (borglig), champagneskål och tårta. därefter blir det fest!

  jag förstår att vårt sätt inte passar alla, men samtidigt så är det bra att komma ihåg att bara fantasin sätter gränser. man måste inte ha vigsel, mellanakt, middag och fest. man gör precis som man vill. 

 • Mån 23 jun 2014 20:40 #15
  iso skrev 2014-06-23 20:11:19 följande:

  Eller så kan man göra nåt helt annat :)

  vi har ett kvällsbröllop med annorlunda upplägg. det börjar med mingel, sen blir det middag (förrätt och huvudrätt), sen blir det vigsel (borglig), champagneskål och tårta. därefter blir det fest!

  jag förstår att vårt sätt inte passar alla, men samtidigt så är det bra att komma ihåg att bara fantasin sätter gränser. man måste inte ha vigsel, mellanakt, middag och fest. man gör precis som man vill. 


  Kul med ett lite annorlunda upplägg! Vi kör ganska traditionellt, men med en liten twist. :) Vi börjar med drink (i vigsellokalen) och mingel, sen vigsel, drink, middag och fest. 
  Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
 • Mån 23 jun 2014 20:42 #16
  iso skrev 2014-06-23 20:11:19 följande:

  Eller så kan man göra nåt helt annat :)

  vi har ett kvällsbröllop med annorlunda upplägg. det börjar med mingel, sen blir det middag (förrätt och huvudrätt), sen blir det vigsel (borglig), champagneskål och tårta. därefter blir det fest!

  jag förstår att vårt sätt inte passar alla, men samtidigt så är det bra att komma ihåg att bara fantasin sätter gränser. man måste inte ha vigsel, mellanakt, middag och fest. man gör precis som man vill. 


  Men åh va härligt! Kul och annorlunda upplägg! Gillar verkligen er idé!!
 • Mån 23 jun 2014 21:59 #17

  ja vi tror starkt på vår idé :) stämningen bör vara på topp vid vigseln då vi avser låta champagne och vin flöda ganska frikostigt. vi hoppas också att upplägget ger det hela en avslappnad känsla. middagen håller vi också ganska kort, cirka 1 1/2 timme. plus att vi har fått tag på en helt underbar lokal med "på landet känsla" fast mitt i stan.

  vigselförrättaren sa att det var hans första kvällsvigsel så det blir nåt nytt för alla. :)

 • Mån 23 jun 2014 22:02 #18
  AkJ skrev 2014-06-23 20:40:56 följande:
  Kul med ett lite annorlunda upplägg! Vi kör ganska traditionellt, men med en liten twist. :) Vi börjar med drink (i vigsellokalen) och mingel, sen vigsel, drink, middag och fest. 
  det låter också som ett avslappnat och skönt upplägg :) jag tror att mkt drinkar tidigt är bra boost för stämningen vid sånna här tillfällen när många inte känner varandra :)
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll