• Anonym (Boven i dramat)

    Bästa vänner och besvikelser (LÅNGT)

    Så då var det gjort. Möhippan. Den härliga, lite läskiga men framförallt efterlängtade möhippan. Som ni säkert förstår, eftersom det faktiskt startas en tråd om det, så blev det en succé för alla inblandade, förutom mig själv. Det var en trevlig dag på många sätt, men efter en kul inledning kom jag på mig själv med att känna mig som en gäst på någon annans stora dag. 
    Självklart är jag inte dummare än att jag spelade med, log och tackade och bockade, för givetvis är mina vänners ansträngningar mer värda än allt. Men det var en svår känsla att skaka av sig, besvikelsen, känslan av att denna dag inte alls var planerad med mig i åtanke. 

    Kanske är jag inte den lättaste att planera hippa för, ens av mina äldsta vänner, jag har inga "kvinnliga" intressen, bara "manliga", och jag uppskattar inte "mys" eller "tjejmiddagar" på något sätt. Ändå var det just detta jag fick.

    Kvällen slutade tidigt, jag skippade övernattningsmöjligheten och åkte hem för att få en chans att ventilera med min m2b som hade sin svensexa samtidigt. Efter att ha pratat, bollat och kanske jämfört lite så kändes det bara värre. Han hade fått sin drömdag och kunde inte för sitt liv förstå varför min möhippa, som ju skulle vara detsamma för just mig, var planerad för någon helt annan. Missförstå mig rätt, inte dåligt planerad eller genomförd på något sätt, bara.... fel. För mig. Jag var en hårdrockare på en One Direction-konsert, om ni förstår jämförelsen. 

    Så vad gör man åt det? Ingenting, givetvis. Jag log och tackade osv osv, och alla var nöjda. Förutom jag, egentligen. Tanken är väl att man ska ta med sig eventuellt missnöje till graven, och det var jag helt med på, tills det framkom att min m2b och hans gäng faktiskt hade väntat på mig/oss, att vi skulle ansluta, och därmed få ett helt annat slut på dagen än att somna tidigt med en klump i magen. 
    Jag skulle givetvis låtit det vara, men kunde inte låta bli, och ställde den enkla frågan om mina tärnor tillika arrangörer glömt att nämna denna plan för mig eftersom den aldrig blev av. Resultatet blev givetvis ett enormt missnöje hos tärnorna och bråk, med en underton av att jag var otacksam som ens ställde frågan. (Tydligen var detta en kommunikationsmiss från m2b's gäng, men det kunde jag ju inte veta om jag inte hade frågat). 

    Nu är vi sams igen, tror jag, men jag vet fortfarande inte hur jag ska hantera situationen. Jag ljuger för mina bästa vänner när jag kvittrande beskriver vilken perfekt dag det var, och det känns kasst. Samtidigt skulle jag ALDRIG vilja förminska deras insats eller såra dem på något sätt. 
    Helst av allt skulle jag vilja göra om allt, faktiskt. Ta revansch. Ordna en fruhippa själv om några månader. Men hur föreslår jag det utan att trampa någon på tårna? 
    Och hur pratar man om att det kanske inte var perfekt för mig men jag är tacksam ändå? Tiger ihjäl det?

    Det känns märkligt att man pratar om allt vänner emellan, men i detta ska jag ljuga mig blå oavsett vad jag egentligen känner. Kan jag inte älska mina vänner trots att de missade målet litegrann just denna gång? Kan inte mina vänner älska mig trots att jag inte känner att en "vanlig" möhippa är rätt för mig? 

    Om ni läst såhär långt så vill jag bara tillägga att tankar och funderingar mottages tacksamt. 

  • Svar på tråden Bästa vänner och besvikelser (LÅNGT)
  • iso

    jag tycker du har all rätt att vara besviken och sura precis hur mycket som du vill. MEN sen tycker jag inte du ska göra något åt det. Förmodligen förstår de inte ens hur fel det blev och kändes för dig och då gäller ju "det är tanken som räknas". Det finns andra trådar om dem som är ledsna över att inte ha fått någon möhippa alls, det tycker jag är värre. Sen förstår jag att du ifrågasätter valen av aktiviteter på din möhippa. det hade jag också gjort om mina vänner tvingat mig sälja kyssar på stan exempelvis, något som jag väldigt starkt tog avstånd från när jag förstod att det var saker på gång. för det passar inte mig alls. 

    tillåt dig att känna dig besviken (jag tycker du har all rätt i världen att känna så), men ge dem också din förlåtelse över att de kanske inte förstod bättre och att de trots allt ville dig väl. 

  • Anonym (See what you have, not what you dont have)

    "Efter att ha pratat, bollat och kanske jämfört lite så kändes det bara värre. Han hade fått sin drömdag och kunde inte för sitt liv förstå varför min möhippa, som ju skulle vara detsamma för just mig, var planerad för någon helt annan."

    För vem var möhippan planerad för då om den inte var planerad för dig? Vad gjorde ni på möhippan som inte passade dig? Jag tycker man ska vara tacksam för det man har och att man har vänner som vill göra en möhippa, även fast den inte faller en själv helt i smaken. Att bli förödmjukad det kan jag förstå att man blir upprörd för eller om man blir utsatt för någon fobi man har, men annars tycker jag att man ska uppskatta det vännerna har gjort!

  • Anonym (Helt omvänt)
    Sofie R skrev 2014-05-28 16:21:37 följande:

    "Då åker jag hem direkt"

    Det tycker ju åtminstone jag är helt fel! De försöker fixa en kul dag för dig. Och många gånger är en möhippa inte bara puttinuttigt o rosaskimrande. Det finns en lång tradition av att det ska va lite pinsamt eller som i fallet med paintball, lite smärtsamt. Men i grund och botten handlar det om folk som försöker göra något kul för blivande bruden. Det tycker åtminstone jag att man ska va tacksam för. Så jag är faktiskt mer inne på Chicitas linje! Och man går inte hem o surar som en unge för att dagen inte vart allt man någonsin drömt om!


    Jag tycker inte det är något som helst fel med att åka hem om de planerat en dag som jag ändå inte kan vara med på. Och om de gör något som jag absolut inte är bekväm med och har sagt uttryckligen att jag aldrig kommer göra har de inte planerat en dag för mig. 

    Att möhippan ska vara förnedrande för bruden tycker jag är helt vrickat. Är det någon form av uttryck för att tjejkompisarna är avundsjuka på att hon ska gifta sig? 

    sv.wikipedia.org/wiki/Möhippa 

    www.vigselguiden.se/svensexamohippa/mohippa/

    På de här länkarna kan man läsa mer om hur möhippan fungerat historiskt och vad som kan vara bra att tänka på. Den andra länken är nog särskilt bra att läsa för den som planerar en möhippa.
  • Anonym (Boven i dramat)
    Allis skrev 2014-05-28 10:26:16 följande:

    Jag tänker som Chicita. Du skulle kunna tacka dina vänner som lagt tid och omsorg på att fira dig genom att bjuda till något du gillar. Och nu menar jag kanske inte att du måste stå för allt ekonomiskt själv men något till hösten i stil med

    "Tack snälla, fina vänner för att ni var med och firade oss! Nästa helg börjar hockeyserien så den som har lust är välkommen hem till mig på pizza, godisfrossa och glada skratt framför tv:n. Jag vill bara få tillfälle att säga tack och göra något kul tillsammans med er"

    Inte för att du ska sätta någon på plats eller visa vad du egentligen gillar utan för att få ett fint gemensamt minne.

    Jag tror att det här är ganska vanligt. Man köper presenter som man tycker att någon borde gilla, hittar på aktiviteter, åker på semestrar och så handlar det ändå kanske mest om vad man själv tycker om. Den enda som alltid lyckas pricka rätt är min mamma, men det beror nog mest på att vi är så lika. Det betyder inte att jag inte gillar min sons UNDERBARA och helt galna presenter eller inte uppskattar att min man hittar på grejer jag aldrig skulle ha kommit på själv. De tillför ju något annat och det är också kul.

    Du behöver inte kvittra om att det var perfekt, det är lite creepy tycker jag. Däremot kan man tacka för att någon la ner tid och omsorg på en för det är ju något man alltid blir glad över. Och att det inte blev som du tänkt dig, mjaaaa....det skapar bara onödiga konflikter att dra upp.


    Tack för ditt svar! Om det blir någon form av tack-dag så kommer vi givetvis stå för allt, av ren princip, uppenbarligen har de redan lagt ner full tillräckligt med tid och resurser. 

    Kanske är det lite creepy att kvittra som jag gör, jag har bara inte sett någon annan utväg sett till hur uppröda mina vänner blev över en fråga som de UPPFATTADE som ifrågasättande. Så i valet mellan att fejka och att såra så valde jag det förstnämnda, men det känns ju inte helt fantastiskt som sagt...
  • Anonym (Boven i dramat)
    Anonym (Helt omvänt) skrev 2014-05-28 11:34:50 följande:

    Jag förstår precis hur du känner, fast jag är tvärtom. När två av mina närmaste vänner pratat om möhippan har den ena förstått vad jag önskar mig och hur jag hoppas att dagen ska se ut. Kul med vänner, poledancing eller något annat feminint och roligt som man kan göra med tjejkompisarna och sedan dricka några glas vin i en park. 
    Den andra vännen tyckte vi skulle spela paintball på min möhippa, något som är så långt ifrån mig man kan komma. Olyckligtvis är den senare den mest högljudda och bestämda av dem. Och även den som känt mig längst. 
    Min möhippa kommer inte bli på länge eftersom jag inte gifter mig i år, men om det skulle bli paintball kommer jag inte att le och vara glad och säga att de gjort ett så bra jobb och ansträngt sig. Då åker jag hem direkt. 
    Alla i min omgivning vet att jag fullständigt hatar överraskningar, så jag hoppas att de åtminstone kommer ge mig fingervisningar om vad vi ska göra så jag inte får en panikattack när de dyker upp utanför dörren och ska kidnappa mig.


    Ja det är ju inte helt lätt när motsatta personlighetstyper ska blandas och rodda ett projekt tillsammans... hoppas din dag blir precis så som du önskar!
    Anonym (Hekka) skrev 2014-05-28 17:40:59 följande:

    fast nej, jag tycker precis som jag skrev. Du fokuserar jättemycket på att vara besviken istället för att just se det från ett annat håll. Tycker det känns väldigt tonårsaktigt/småsint å sura (för det är väl det det är när man skriver långt inlägg om sin besvikelse på BT).



    Jag uppskattar att du försöker dig på att förstå situationen, men det verkar vara uppenbart för alla andra i tråden förutom dig att jag inte "fokuserar jättemycket på att vara besviken". Jag får känslan av att du läser in en hel del eget bagage i detta, andående tonårsaktigt/småsint, och det har du givetvis all rätt att göra. Dock tillför du inte varken tråden eller frågan någonting om du inte vill diskutera på den rådande nivån så att säga. Med din inställning så ska ägare av trasiga bilar sluta gnälla för att det fortfarande är bättre än att inte ha en bil alls, men det synsättet tillför ingenting här, jag misstänker dessutom att du definitivt klagar när din bil väl går sönder...
  • Anonym (Boven i dramat)
    iso skrev 2014-05-28 18:55:02 följande:

    jag tycker du har all rätt att vara besviken och sura precis hur mycket som du vill. MEN sen tycker jag inte du ska göra något åt det. Förmodligen förstår de inte ens hur fel det blev och kändes för dig och då gäller ju "det är tanken som räknas". Det finns andra trådar om dem som är ledsna över att inte ha fått någon möhippa alls, det tycker jag är värre. Sen förstår jag att du ifrågasätter valen av aktiviteter på din möhippa. det hade jag också gjort om mina vänner tvingat mig sälja kyssar på stan exempelvis, något som jag väldigt starkt tog avstånd från när jag förstod att det var saker på gång. för det passar inte mig alls. 

    tillåt dig att känna dig besviken (jag tycker du har all rätt i världen att känna så), men ge dem också din förlåtelse över att de kanske inte förstod bättre och att de trots allt ville dig väl. 


    Självklart är det betydligt värre att inte ha fått någon möhippa alls, men alla bedömer ju utifrån sin egen situation och verklighet så att säga. Självklart är jag mer tacksam för precis vad som helst än ingenting alls. 
    Just förlåtelse har aldrig ens varit ett problem, jag ser ju deras ansträngningar och gläds åt det. Det är snarare så att jag sörjer en "förlust av dagen" så att säga, att min dag blev ett artighetsskådespeleri istället för ett minne för livet.
    Låter det flummigt kanske?
  • Anonym (Boven i dramat)
    Anonym (See what you have, not what you dont have) skrev 2014-05-28 20:35:15 följande:

    "Efter att ha pratat, bollat och kanske jämfört lite så kändes det bara värre. Han hade fått sin drömdag och kunde inte för sitt liv förstå varför min möhippa, som ju skulle vara detsamma för just mig, var planerad för någon helt annan."

    För vem var möhippan planerad för då om den inte var planerad för dig? Vad gjorde ni på möhippan som inte passade dig? Jag tycker man ska vara tacksam för det man har och att man har vänner som vill göra en möhippa, även fast den inte faller en själv helt i smaken. Att bli förödmjukad det kan jag förstå att man blir upprörd för eller om man blir utsatt för någon fobi man har, men annars tycker jag att man ska uppskatta det vännerna har gjort!


    Om vi då tar förödmjukelsen som exempel. Jag har personligen inga större problem med att bli "förödmjukad" i andras ögon, då tycker jag snarare att det är mer förödmjukande att bli inklämd i en norm jag inte känner mig bekväm i, som i detta fall. Att det inte skulle falla mig "helt i smaken" är liksom inte aktuellt, ingenstans i min beskrivning kan du finna att jag skulle vara missnöjd med detaljer eller tycka att ALLT måste vara perfekt. Det enda jag ville var också det jag saknade mest, att dagen skulle vara anpassad efter mig. Efter det jag vill, är och uppskattar. Självklart anpassar man sig och åker med, precis som i resten av livet, men just denna enda dag var ju meningen att jag INTE skulle "åka med", utan bli firad. Förstår du skillnaden?
  • iso
    Anonym (Boven i dramat) skrev 2014-05-29 00:24:53 följande:
    Självklart är det betydligt värre att inte ha fått någon möhippa alls, men alla bedömer ju utifrån sin egen situation och verklighet så att säga. Självklart är jag mer tacksam för precis vad som helst än ingenting alls. 
    Just förlåtelse har aldrig ens varit ett problem, jag ser ju deras ansträngningar och gläds åt det. Det är snarare så att jag sörjer en "förlust av dagen" så att säga, att min dag blev ett artighetsskådespeleri istället för ett minne för livet.
    Låter det flummigt kanske?
    njae, hela grejen är nog lite flummig eftersom det handlar om hur du upplevt något men jag tycker de flesta här har förståelse för det. man vill ju att ens bröllop med allt som hör till det ska bli det allra bästa. :)

    men för att återgå till möhippan, utöver skådespelet kunde du inte känna att du ändå var i centrum på något sätt? när jag hade min möhippa så kände jag att vissa bitar kunde varit annorlunda (även om jag var mer nöjd än dig) men jag fick ändå vara i centrum av dagen. jag kände att alla var där för mig och att det var OK att jag fick njuta och ta den uppmärksamhet som man som brud förtjänar. fick du inte någon sådan känsla? att de var där för dig och att du ändå stod i centrum?
  • Maj12

    Nu kommer jag bli portad....... :))

    Men nu kan jag inte va tyst längre. Herregud ni (inte alla) beter er som min 6åring, hon tror också att hon ska va i centrum hela tiden!!! Ni är vuxna och bara för att ni ska gifta er så tror ni att allt ska kretsa runt er!!! Och det bästa av allt inte runt era män utan bara er brudar!!!! Denna dag är speciell och jätte stor för er men den är inte särskilt speciell för alla andra dom har ju faktiskt egna liv, tro det eller ej. Va glad över att du har vänner som ordnade något över huvudtaget, för som du beter dig så kanske du inte har så många kvar sen.

    Undrar faktiskt ofta när jag läser på det är forumet (inte alla bara vissa) vad det är som får vissa vuxna människor att tro att bara för att ni ska gifta sig så stannar hela världen.??

    Hade jag betet mig så hade min sambo kastat ut mig för länge sen!

  • Anonym (See what you have, not what you dont have)

    "Det enda jag ville var också det jag saknade mest, att dagen skulle vara anpassad efter mig. Efter det jag vill, är och uppskattar. Självklart anpassar man sig och åker med, precis som i resten av livet, men just denna enda dag var ju meningen att jag INTE skulle "åka med", utan bli firad."

    Du har ju ditt bröllop att se fram emot. Då kommer du med all säkerhet att stå i centrum! Och den har du väl planerat så den ska passa dig och din man? Fokusera på det istället! Den är väl den dagen om någon som man ska bli firad! Då får du ju din revansch eller hur?

Svar på tråden Bästa vänner och besvikelser (LÅNGT)