• Fröken J

  Respektlöst att ge present fastän brudparet inte vill ha?

  Jag och min sambo är inbjudna till våra vänners bröllop och i inbjudan har de skrivit "presenter undanbedes". Min fråga är: Kan man ändå ta med sig en present eller är det oartigt? Som att man inte respekterar deras önskan? Grejen är den att vi vet att det finns en sak som de verkligen är i behov av och skulle ha nytta av, och det skulle vara så roligt att kunna hjäkpa dem med det men vi vill liksom inte trampa dem på tårna eller vad man ska säga.

 • Svar på tråden Respektlöst att ge present fastän brudparet inte vill ha?
 • kouki

  Ni skulle ju kunna ge den i efterhand, så ni inte drar med den på själva bröllopet? Slipper andra känna sig dumma som följt deras önskemål också :P Bara en tanke^^

 • Chicita

  Största anledningen till att man avsäger sig presenter är (om man hängt här ett tag och kollat vad folk skriver) för att man redan har så mycket saker och man vill inte att bröllopet ska bli en tillställning av typen "vi bjuder er för att få presenter".
  Så jag skulle nog ta med presenten om man vet att dom verkligen önskar sig och behöver det. Men jag skulle ge den lite vid sidan av, så att man inte liksom hamnar i sitsen "ha ha vi tog med present och det gjorde inte ni andra, vi är mycket bättre än er".
  Ja alltså inte att ni skulle tycka så, men att andra skulle få känslan av att det var därför ni tog med present Flört 
  Det är nog bättre att ta brudparet åt sidan och säga "vi har en sak till er, vi vet att ni inte ville ha presenter men vi vet att ni kommer ha nytta av denna. Vi har den i bilen, vi ville inte skylta med det" -Typ.... 

 • Fröken J

  Haha näe, att dra upp presenten vid middagen och liksom "Tadaa! Titta vad vi har köpt!" är inte det vi hade tänkt.Glad
  Jag kan absolut förstå att folk skulle kunna känna sig illa till mods om vi har tagit med en present fastän brudparet inte önskat sig någon, vi har själva varit gäster på bröllop där det var sagt "inga presenter, tack" och ändå hade typ alla, förutom vi och någon till, med sig en. Då har man ju verkligen känt sig lite dum/snål, så därför tänkte jag att det är bäst att slänga ut en fråga här och se vad ni andra anser om saken. Rätt som det är så har jag missat någon etikettregel om att man absolut måste ha med sig en present, oavsett vad brudparet själva vill Tungan ute

  Tack för era råd iallafall!

 • Chicita

  Man ska inte komma tomhänt som gäst heter det ju. 
  Vi önskade att folk kom i medeltidskläder (vilket ju blev en kostnad) och det såg vi som present liksom. Men pappas sambo sa att vi måste önska något annat också för att folk vill ge.

  Så vi skrev tydligt att deras närvaro var gåva nog, och att om dom ville förgylla dagen så kom dom i medeltidkläder och om dom ändå ville ge något så var det ett bidrag till bröllopsresan som låg oss varmt om hjärtat.
  Och vi fick 11.000:- trots att nästan alla kom i medeltidskläder ändå Förvånad 

  Så jo det finns gammal etikett som säger att man ska ha med sig något. Och det är säkert det som folk gör ändå. Dom tar med någon liten grej liksom... 

 • daniiel

  Vi skrev (och sa muntligt) också tydligt att vi inte önskade oss presenter, speciellt inte eftersom vi hade kuvertavgift. Flera av gästerna hade ändå med sig present och givetvis blev vi väldigt glada över det :) Att våra vänner och familj ville fira oss så pass! Vi fick presenterna på festen, toastmaster/madame samlade in dom, så vi öppnade ju inga av dom förrän på natten då vi var ensamma.


 • Eddans

  Vi hade skrivit på våra inbjudningar att vi inte önskar oss några presenter, att dom kommer och firar vår stora dag med oss är gåva nog. Och sagt det muntligt flera gånger.  Vi fick en resa till Barcelona som alla samlat ihop till, och massa pengar i övrigt. Och presentkort. Och självklart såg vi inte det som respektlöst. Vi blev väldigt glada :)   

 • Fröken J
  Chicita: Jo nog vet jag att man som gäst bör har något med sig. Jag menade lite med glimten i ögat att om ett brudpar verkligen uttryckligen sagt att de absolut inte vill ha något (som brudparet på det bröllop där det endast var vi och någon till som inte hade köpt en present, för att paret hade sagt att de hade en önskan om att ingen skulle ge dem något), så verkar folk ändå gå emot brudparets önskan. =)

  Roligt att höra att ni allihopa haft såna generösa gäster som verkligen vill fira er på er dag, trots att ni sagt att ni inget ville ha. Nu är presenten inhandlad iallafall och jag hoppas att brudparet kommer att bli glada =)
 • FrökenMäkelä

  Hade jag personligen blivit bjuden på bröllop där det i inbjudan står att presenter undanbades så hade jag inte haft med mig någonting.

 • FruForsmark

  Fast det måste ju ändå i slutändan vara upp till gästerna att avgöra vad de vill ge paret i gåva? Dessutom kan ju pengar vara lite känsligt efetrsom paret så tydligt ser vilka belopp oliak gäster betalar.

 • CoG

  Vi skrev att vi inte önskade oss presenter, vi ville inte känna att vi bjuder för att få ngt (mer än varandra) samt att vi gärna tar emot bilder från vår dag istället men att största presenten är att dom kommer och delar dagen med oss.

  Vi fick en del presenter ändå, både pengar och annat fint och vi har tackat för varje present.
  Eftersom att vi inte ställt iordning ngt presentbord så det fick vi trixa till efter middag då det efterfrågades.


  Men vi tyckte inte att de som kom med presenter var ohövliga

 • Chicita
  Fröken J skrev 2013-09-27 14:21:54 följande:
  Chicita: Jo nog vet jag att man som gäst bör har något med sig. Jag menade lite med glimten i ögat att om ett brudpar verkligen uttryckligen sagt att de absolut inte vill ha något (som brudparet på det bröllop där det endast var vi och någon till som inte hade köpt en present, för att paret hade sagt att de hade en önskan om att ingen skulle ge dem något), så verkar folk ändå gå emot brudparets önskan. =)

  Roligt att höra att ni allihopa haft såna generösa gäster som verkligen vill fira er på er dag, trots att ni sagt att ni inget ville ha. Nu är presenten inhandlad iallafall och jag hoppas att brudparet kommer att bli glada =)
  Jo men det var ju det jag menade liksom... Glad
  Det är kutym att man ska ha något med sig. Så många tar nog med något ändå - även om det står "present undanbedes" för dom vill inte känna sig snåla.
  Alltså som en förklaring till varför folk gör tvärtemot och går emot brudparets önskan.

  Om man verkligen inte vill ha något så måste man nog vara övertydlig.
  Typ "vi vill verkligen inte ha paket, vi har inte möjlighet att ta med oss något från lokalen då vi åker på bröllopsresa direkt efteråt" (eller någon annan anledning).
  Sen är det ju så att många ofta säger att dom inte vill ha något - men dom ville ha. Dom ville inte framstå som giriga bara och önska sig nåt Flört 

  Det fanns till och med en tråd här för ett tag sen där den nu gifta bruden satt och var sur för att hon inte hade fått så mycket presenter. Hon beklagade sig att dom hade lagt ut mycket pengar på mat och lokal och inte fått något tillbaka.
  Dom hade skrivit "det enda vi önskar är er närvaro" och flera hade kommit utan presenter och dom som tog med presenter hade bara gett något litet. Så hon var grinig...
  Som gäst ska man ju uppenbart vara tankeläsare Tungan ute 
 • Nyfiken gul , nu fru

  jag tänker så här - är det viktigt att brudparet får sin present just på bröllopet? 

  jag är en sån som faktiskt skulle respektera parets önskan om att inte ge presenter - det KAN faktiskt finnas en orsak bakom som man inte vet .  

  jag tycker det känns lite oförskämt att gömma en summa pengar i ett kuvert o sticka under bordet och säga typ jamen pengar är ju inte present. Jo faktiskt - det man ger ÄR och förblir en present. Precis vad brudparet uttryckligen inte vill ha i sin inbjudan.  
  Även ett enkelt grattiskort kan vara en present eftersom det kan innehålla presentcheckar, resehandlingar, kontanter, lotter, osv...

  brudparet skriver tydligt i sin inbjudan att dom undanber sig presenter - ingen vet varför.

  Alla respekterar klädkoderna och kommer uppsnyggade, varför kan man då inte ge brudparet samma resepkt på övriga önskemål?

  man tar inte med sig en present om dom uttryckligen avsagt sig det.

  Vill du ge något gör det i efterhand men INTE på bröllopet.

   

 • Nyfiken gul , nu fru

  och nej man kan inte skylla på etikettsregler om att man ska ha med sig något när man går bort.

  Det gäller inte eftersom det är brudparets skriftliga inbjudan som gäller i första hand. Inget annat.  

 • Chicita
  Nyfiken gul , nu fru skrev 2013-09-28 13:09:09 följande:
  och nej man kan inte skylla på etikettsregler om att man ska ha med sig något när man går bort.

  Det gäller inte eftersom det är brudparets skriftliga inbjudan som gäller i första hand. Inget annat.  
  Som sagt, det finns brudar som har beklagat sig här över att dom inte fått något, eller fått väldigt lite av sina "snåla gäster" efter att ha skrivit i inbjudan "presenter undanbedes" eller "det enda vi önskar i  present är att fira vår dag med er""

  Och det är väl ingen som skyller på det, nu tolkar du saker väldigt  hårt tycker jag.
  Det är snarare så att man känner att etiketten bjuder till att man bör ha något med sig, att det är oartigt att inte ha det. Det är inte en ursäkt för att få tvinga på någon något dom inte vill ha...
  Och i de allra flesta fall så skriver de flesta att dom inte vill ha presenter bara för att inte dom vill känna sig giriga.
  Egentligen tycker dom ju att det är rätt kul att få presenter...
  Hur lätt är det då som gäst att veta om man ska följa önskemålet eller inte? 
  Följer man det så kan man bli stämplad som snål. Följer man det inte så kan man bli stämplad som ignorant och egoist som ska tvinga på en present bara för att känna sig bättre själv.

  Det är alltså upp till brudparet att vara väldigt tydliga om man verkligen menar en sak.
  Precis som man bör vara väldigt tydlig när det gäller klädkod om man verkligen vill att folk följer den. För det är bara en rekommendation, inte "lag".

  Det verkar ha gått en trend i att se sina gäster som besvärliga, som statister som man kanske inte ens ville ha där och när dom inte gör som man tänkt (men inte varit tydlig med) så är det helt ok att beklaga sig öppet över dom som är fräcka nog att antingen följa önskemålen från brudparet, eller som går emot önskemålen.

  Nästan så man ska börja tacka nej till inbjudningar så man inte riskerar att stämplas som idiot bara för att man inte är tankeläsare när det gäller presenter, kläder, beteende osv Tungan ute 
 • Nyfiken gul , nu fru
  Chicita skrev 2013-09-28 14:12:04 följande:
  Som sagt, det finns brudar som har beklagat sig här över att dom inte fått något, eller fått väldigt lite av sina "snåla gäster" efter att ha skrivit i inbjudan "presenter undanbedes" eller "det enda vi önskar i  present är att fira vår dag med er""

  Och det är väl ingen som skyller på det, nu tolkar du saker väldigt  hårt tycker jag.
  Det är snarare så att man känner att etiketten bjuder till att man bör ha något med sig, att det är oartigt att inte ha det. Det är inte en ursäkt för att få tvinga på någon något dom inte vill ha...
  Och i de allra flesta fall så skriver de flesta att dom inte vill ha presenter bara för att inte dom vill känna sig giriga.
  Egentligen tycker dom ju att det är rätt kul att få presenter...
  Hur lätt är det då som gäst att veta om man ska följa önskemålet eller inte? 
  Följer man det så kan man bli stämplad som snål. Följer man det inte så kan man bli stämplad som ignorant och egoist som ska tvinga på en present bara för att känna sig bättre själv.

  Det är alltså upp till brudparet att vara väldigt tydliga om man verkligen menar en sak.
  Precis som man bör vara väldigt tydlig när det gäller klädkod om man verkligen vill att folk följer den. För det är bara en rekommendation, inte "lag".

  Det verkar ha gått en trend i att se sina gäster som besvärliga, som statister som man kanske inte ens ville ha där och när dom inte gör som man tänkt (men inte varit tydlig med) så är det helt ok att beklaga sig öppet över dom som är fräcka nog att antingen följa önskemålen från brudparet, eller som går emot önskemålen.

  Nästan så man ska börja tacka nej till inbjudningar så man inte riskerar att stämplas som idiot bara för att man inte är tankeläsare när det gäller presenter, kläder, beteende osv Tungan ute 
  Ja fast brudparet ska ju inte behöva idiotförklara sina gäster och skriva övertydligt i sina inbjudningar vad som menas.  

  det som står i inbjudan gäller - är något oklart så ringer man o frågar brudparet. Man gör inte en egen tolkning och försöker hitta en mass kryphål hit o dit.
  Brudparet har skrivit saker i sin inbjudan och det bör respekteras.

  Jag tycker inte alls man ska tolka in en massa i att jomen dom blir säkert glada av en brödrost.   Ja det kanske dom blir  förstås, klart dom blir glada o tacksamma över en fin present.  Men när dom uttryckligen sagt att dom inga presenter vill ha så bör väl det gälla?
  Varför annars skriver man det?

  Nej jag köper inte att dom skriver så för att tona ner betydelsen av presenter , alla fattar väl att man inte gifter sig enkom för att få presenter?  Eller?  Är man rädd att bli överöst med presenter och dyra såna och det inte känns bekvämt som brudpar så får man ju lösa det med att kanske önska sig något särskilt .

  Alla är överens om att det är ohyfsat att komma i jeans o t-shirt på ett bröllop med klädkod mörk kostym.   Men ingen tycker det är ohyfsat att ge present fast dom uttryckligen undanber sig det?

  Att det är kutym med att ge något till värdparet när man är bortbjuden  gäller inte när det är brudparets egna skriftliga önskemål som gäller i första hand.  Har man koll på etikett borde man veta att så är fallet.   

  Jag tycker det är märkligt när gäster försöker styra om brudparets önskan efter eget tycke o smak.

  Att "alla andra" gör på ett visst sätt går inte heller.   Klart man kan gissa att 30 av 70 gäster kanske ändå har något med sig, men det betyder inte att det är mer okej.

  Det är brudparets egna dag och dom bestämmer och har ställt spelreglerna för dagen. Varför inte bara göra som dom ber om och komma dit o glädjas åt deras dag istället för att snöa in på när man ska ge en present dom sagt ifrån?

  Att vissa ser sina gäster som besvärliga kan ju ha sin förklaring i att det nu verkar gå en trend bland gäster att tycka o tänka lite som man vill som gäst och därefter tolka inbjudan lite efter sin egen smak.  Jag har häckat i 13 år på det här forumet  och det blir mer o mer tydligt för varje år att gästerna har mer krav på brudparen.

  Förr var det bara roligt att gå på bröllop,, idag tycks det tyvärr ha blivit mer gästens fest än det ursprungliga brudparets egna fest.   Som betalande uppträdande solist har jag också sett det inifrån så att säga . 

  Jag tvivlar inte på att brudpar uppskattar o gillar presenter, men varför är det så viktigt att undangå deras önskemål på deras enda viktiga dag?  Varför kan man inte uppvakta dagen efter eller varför inte dagen före? 

  Det FINNS brudpar som TAR illa upp av att presenter trillar in fast dom inte vill det.  Och rätt var det är så är det faktiskt din allra bästa kompis, din släkting eller närstående som tar illa vid sig.   Alla vill faktiskt inte ha presenter just på den dagen av olika skäl. 

   
 • Chicita
  Nyfiken gul , nu fru skrev 2013-09-28 15:45:28 följande:
  Ja fast brudparet ska ju inte behöva idiotförklara sina gäster och skriva övertydligt i sina inbjudningar vad som menas.  

  det som står i inbjudan gäller - är något oklart så ringer man o frågar brudparet. Man gör inte en egen tolkning och försöker hitta en mass kryphål hit o dit.
  Brudparet har skrivit saker i sin inbjudan och det bör respekteras.

  Jag tycker inte alls man ska tolka in en massa i att jomen dom blir säkert glada av en brödrost.   Ja det kanske dom blir  förstås, klart dom blir glada o tacksamma över en fin present.  Men när dom uttryckligen sagt att dom inga presenter vill ha så bör väl det gälla?
  Varför annars skriver man det?

  Nej jag köper inte att dom skriver så för att tona ner betydelsen av presenter , alla fattar väl att man inte gifter sig enkom för att få presenter?  Eller?  Är man rädd att bli överöst med presenter och dyra såna och det inte känns bekvämt som brudpar så får man ju lösa det med att kanske önska sig något särskilt .

  Alla är överens om att det är ohyfsat att komma i jeans o t-shirt på ett bröllop med klädkod mörk kostym.   Men ingen tycker det är ohyfsat att ge present fast dom uttryckligen undanber sig det?

  Att det är kutym med att ge något till värdparet när man är bortbjuden  gäller inte när det är brudparets egna skriftliga önskemål som gäller i första hand.  Har man koll på etikett borde man veta att så är fallet.   

  Jag tycker det är märkligt när gäster försöker styra om brudparets önskan efter eget tycke o smak.

  Att "alla andra" gör på ett visst sätt går inte heller.   Klart man kan gissa att 30 av 70 gäster kanske ändå har något med sig, men det betyder inte att det är mer okej.

  Det är brudparets egna dag och dom bestämmer och har ställt spelreglerna för dagen. Varför inte bara göra som dom ber om och komma dit o glädjas åt deras dag istället för att snöa in på när man ska ge en present dom sagt ifrån?

  Att vissa ser sina gäster som besvärliga kan ju ha sin förklaring i att det nu verkar gå en trend bland gäster att tycka o tänka lite som man vill som gäst och därefter tolka inbjudan lite efter sin egen smak.  Jag har häckat i 13 år på det här forumet  och det blir mer o mer tydligt för varje år att gästerna har mer krav på brudparen.

  Förr var det bara roligt att gå på bröllop,, idag tycks det tyvärr ha blivit mer gästens fest än det ursprungliga brudparets egna fest.   Som betalande uppträdande solist har jag också sett det inifrån så att säga . 

  Jag tvivlar inte på att brudpar uppskattar o gillar presenter, men varför är det så viktigt att undangå deras önskemål på deras enda viktiga dag?  Varför kan man inte uppvakta dagen efter eller varför inte dagen före? 

  Det FINNS brudpar som TAR illa upp av att presenter trillar in fast dom inte vill det.  Och rätt var det är så är det faktiskt din allra bästa kompis, din släkting eller närstående som tar illa vid sig.   Alla vill faktiskt inte ha presenter just på den dagen av olika skäl. 

   
  Jag har varit aktiv här på BT i 3 år nu om jag inte räknat fel. Jag kan dock inte minnas att jag sett dig tidigare...
  Under dessa år har jag fått säkert 30-40 förfrågningar om att hjälpa folk att formulera att dom inte vill ha presenter - just av den anledning att dom tycker att det känns girigt, men dom vill ändå ha...
  Och ännu mer har använt mina formuleringar eller delar av dom utan att direkt komma till mig och fråga om hjälp.
  Så visst, du kan välja att inte köpa det. Det står dig fritt. Men jag vet att det är många som känner så.
  Det är inte bara gästerna som har krav på brudparen utan det är väldigt mycket åt andra sidan också.
  Brudar som gråter för att inte alla gäster kom i rosa trots att dom önskat det. Brudar som är hysteriska för att gästerna inte tyckte om deras lekar (typ midsommarlekar ute på gräsmattor i högklackat) osv osv...
  Det är många som strävar efter att få den perfekta dagen, precis som dom tänkt sig med gästerna som fina statister som gör precis vad brudparet önskar, utan att brudparet behöver säga något... Precis som att alla skulle ha sett samma "instruktionsfilm" om hur ett bröllop går till...

  Jag säger inte att man ska strunta i någons önskemål. Det läser du in helt på egen hand i det jag skriver.
  Jag säger att man ska vara tydlig om det nu är så att man absolut inte vill ha saker, eller om man har andra önskemål, vad det nu är för något.

  Det finns även tråd på tråd här om brudpar som är skitirriterade på sina vänner och släktingar för att dom ringer och frågar om saker som brudparet tycker är så självklart att dom inte ens har informerat om, eller när dom har gett luddiga direktiv.
  Det finns också massa trådar om brudpar som är irriterade för att folk inte ringer. För dom tycker att det var därför dom utelämnade vissa saker i informationen för att dom ville att folk skulle ringa dom så dom kunde ha en dialog...

  Hur man än vänder sig så har man röven bak.
  Både som brudpar och som gäst.

  Nej man behöver inte lämna gåvan på festen och det har jag inte heller sagt att man måste.
  Man kan göra det en annan dag om man vill ge något. 
  Och om man kommer till ett bröllop där brudparet inte önskat något, men man ser dom så sällan så det är enda chansen att ge något då, tja då får man ta dom åt sidan och säga "vi har något åt er som vi tror ni kommer tycka om. Men vi vill inte ta in det här eftersom ni inte önskat er något"...

  Att som gäst komma till ett bröllop där brudparets önskan är att inte få paket, tja då är det fult att vifta med presenten framför alla andra som inte köpt något och liksom visa att "vi är bättre än er, vi köpte minsann en gåva ändå". Det är respektlöst både mot brudparet och mot resten av gästerna.
 • niriel

  Vi hade skrivit att vi helst inte ville ha några presenter men gärna ett bidrag till bröllopsresan på något tjusigt sätt, minns inte helt. Tror att det var någon av Chicitas formuleringar som jag norpade i något forum, men inte för att vi ville ha "ändå", utan för att försöka meddela gästerna att vi vet att vi har valt att ha bröllop och fest långt bort, vi vet att det innebär kostnader för resa och boende för våra gäster och därför kan vi verkligen inte önska oss saker utöver att ni faktiskt kommer och är med och firar tillsammans med oss. Så andemeningen var väl snälla, inga presenter, det räcker med er närvaro. Men om om OM ni vill ge något så uppskattar vi om vi slipper pryttlar. Och vi fick, av de vi fick något av, bidrag till bröllopsresan till största delen. Men självklart även pryttlar. För folk verkar inte vilja komma tomhänta, oavsett vad som har sagts. Men aldrig att jag skulle ha drömt om att bli upprörd över det! Lika lite som jag hade blivit upprörd över att inte ha fått något alls, vare sig bidrag till resan eller pryttlar...

 • amerika

  Det som kan blir problematiskt, är just det där underförstådda: man kommer som gäst inte tomhänt till en fest.

  Om jag är enda gästen som hörsammat brudparets önskan om att slippa presenter och alla andra haft med sig ändå, vem av oss är det då som gjort fel:

  1. Är det brudparet som borde förstått att folk ändå tar med sig något i present och därför inte ens borde uttryckt att de inte vill ha några gåvor?

  2. Är det övriga gäster som inte gjort så som brudparet faktiskt uppmanat dem?

  3. Är det jag, som följt instruktionerna men känner till den underförstådda andemeningen och borde tagit med mig något i alla fall? 

  Hursomhelst, så tänker jag att det enda som är riktigt fel, är när brudparet uttrycker att de ej vill ha gåvor och sedan blir sura/besvikna när de inte får något. I övrigt tror jag att vi får acceptera att tolkningarna är olika. 


  24 maj 2014
 • Alyllyra

  Hur mycket man som gäst ska skylta med att man tagit med sig present trots att brudparet uttryckt en önskan om inga presenter beror väl mycket på hur brudparet har formulerat sin önskan.

  Själva skrev vi typ "Det enda vi önskar oss är att ni kommer och firar med oss..." dvs, vi undanbad oss inte presenter helt men vi var fullt ok med att inte få några (som det blev så tog de flesta med något, dock inte alla och det var ju precis så vi ville ha det).
  Skriver man däremot "Vi vill ABSOLUT inte ha några presenter...", ja då hade jag nog inte tagit med mig något mer än ett fint kort med en gratulation och lyckönskning. För det hade jag inte betraktat som present, en papperslapp med mitt och makens namn på.

Svar på tråden Respektlöst att ge present fastän brudparet inte vill ha?