Inlägg från: frkmaria |Visa alla inlägg
  • frkmaria

    Vi som gifter oss 2015!

    filibustern skrev 2013-09-12 12:04:34 följande:
    har köpt jutegarn/snöre och nå kort och så suttit och tvär-satt-ihop några förslag på inbjudningar.. vad tycks? har inte limmat NÅT så ha lite överseende om det ser lite slafsigt ut. :P 


    stående/liggande?


    här har jag vikt ihop ett A4. hade ingen annan färg på papperet än vitt, men tanken är väl att försöka ha lika mörkt brun som de övriga korten.. 


    med eller utan löv? :) 


    det ska stå "bröllop" eller "bröllopsinbjudan" eller något ovan/bredvid hjärtarna. (dock ingen text på den vita versionen)

    så.. ärligt. vad tycks? bra, dåligt? förslag? någon som ni tyckte var finare/elegantare/roligare? 
    Har inte hängt här på länge märker jag! En vecka när jag varit helt slut och vad här händer grejer! Kul med alla framstegen! :) 

    För det första, hur fina som helst! Jag tycker faktiskt det var finast med bara hjärta och snöre, och om det ska vara löv så bara ett eller två för att hinta om höstbröllopet!

    Det med snurran var ju jätteroligt! Så roligt att jag nog ska fundera på det till mitt inbjudningskort framöver! ;)

    Förövrigt har m2b gått med på att åka och kolla på bygdegårdar på söndag med mig. Så vi ska markera ut en bra rutt och sen köra runt i växjötrakten och se de bygdegårdar som vi har markerat som intressanta. Sen väntar vi nog ett halvår - år till innan vi bokar.

    Jag är lite orolig över själva vigslen. Jag är inte speciellt religös och bryr mig egentligen inte om kyrkan mer än att det är enkelt. Det finns platser till alla. Det är gratis. Det är ofta vackert (det finns faktiskt riktigt fula kyrkor också, var i en för någon helg sedan på dop, så opersonlig och tråkig!). Men min m2b vill absolut inte gifta sig i kyrka. Och det kan jag gå med på. Men isf vill jag vara utomhus... men då måste man ju fixa stolar till 100 pers och dra dit ljudanläggning? Någon som har en lösning på sånt? Jag kan gärna tänka mig vara utomhus vid bygdegården (en vi ska titta på ligger vid en sjö och det är ju ultimat, och då kanske man även kan ta stolarna från bygdegården och bara få hjälp av några som bär in dem sen) men det ligger ju en bit ifrån växjö och ska man börja med festen direkt efter vigslen då eller ska man ge gästerna en stund för att köra och checka in på hotell och ev byta om/ göra sig av med barn innan det är fest? Det blir mycket fram och tillbaka då! Funderar på att hursom boka buss (antingen till vigslen eller festen) och sen hem på kvällen. Vad tror ni är bäst?

    Dessutom har jag kommit fram till att jag ska hitta en stor tavelram, helst guld (eller kan man ju måla själv med allmogenfärg) som gästerna kan ha på "parkorten" som vi ska sätta in i gästboken. De håller helt enkelt upp ramen (man får gärna se att ramen är i kortet och inte blir ramen på riktigt) och så finns sjö i bakgrund osv. Mys! Vad tror ni om det? :) 
  • frkmaria

    Åh. BTW. Vad tror ni blir billigast kontra värt besväret: att köpa bröllopstårta (runt 50kr biten kan jag tänka mig och nästan 100 pers = nästan 5000) eller att baka en själv (ingen aning om kostnaderna, man måste säkert testa ett par gånger dessutom, bakar ju inte en till nästan 100 pers bara sådär utan att först testa).. :) (och så måste man komma på bra kombinationer, och jag tror dessutom det blir lättare om man först har en allergilista så man utesluter vissa moment direkt). 

  • frkmaria
    Tessa skrev 2013-09-12 19:19:05 följande:
    Logistiken är viktig att tänka på så det inte blir rörigt för gästerna eller skapar oro för er. Man vill gärna ha ett bra flöde över hela dagen.

    Jag skulle fundera på om det finns en bra plats att vigas utomhus i själva Växjö om det är där gästerna ska bo. Vad gäller sittplatser så beror det ju på om ni har många äldre och små barn som kanske behöver sitta ner? Annars är ju en borgerlig vigsel ganska kort om ni inte väljer att addera musik, dikter och dylikt.

    Har Växjö något stadshus ni skulle kunna gifta er i? Vissa stadshus är ju väldigt fina med stora trappor och vacker utsmyckning. Och det brukar inte kosta så mycket.

    Kommer alla gäster anlända samma dag som ert bröllop? Om det inte är så många kanske det inte blir så mycket körande fram och tillbaka om ni väljer att vigas utanför bygdegården.

    Att ha en buss som finns tillgänglig är perfekt. Enkel logistik och bra för de som vill dricka vin till maten men kanske inte har någon chaufför.

    Har ni funderat på tid på dagen som ni ska vigas? Ska ni fotograferas före? Annars passar det ju att fotograferas efter vigseln, men innan festen, om gästerna ska transporteras fram och tillbaka.
    Tänk också på om någon reser långt, att ni kanske bjuder på snittar och något alkoholfritt att dricka (t.ex. på bussen eller vid brudskål/mingel), så ingen behöver gå på tom mage eller få huvudvärk innan middagen startar.
    Försök förenkla så mycket som möjligt. 100 stolar tar ett bra tag att lyfta fram och tillbaka. Blir lätt svettigt. Och inget man vill göra i finkläder. Hur många behöver du som skulle bära dessa stolar för att det ska gå smidigt?

    Många aspekter att tänka på! Bäst är om du har några personer som är dedikerade till att hjälpa till med dekorationer, stolar mm. Har bygdegården någon personal? Kanske är värt att betala lite extra för den extra hjälpen?
    Herrgårdsbröllop 1 Augusti 2015. Old Hollywood goes Countryside.
    Tack för tänkbara tips! 
    Är det okej att låta folk stå upp på vigslen då?
    Eller kanske man bara har det för familjen och låter resten komma på BARA festen? Fast jag vill ju egentligen ha med alla (och min kompis har ju redan tackat ja till brudtärna! ;) )
    Det är det med att bära stolar jag är orolig över.. förstår att det kommer ta tid och tycker därför inte det är bra.
    Jag har dessutom (jag, jag, jag. jag tänker och min m2b har liksom inga åsikter om något än. han bara ja:ar och nej:ar och mmm:ar än så länge.. ;) )tänkt att vi tar foto innan, tror man är stressad efter vigslen och vill nog hellre ha kort från innan så det är överstökat. :) Jag vet inte hur växjös stadshus passar för vigslar. Kanske ska kolla in det! Min kompis gifte sig borgerligt men de hade inte så många gäster. Vet inte hur bra plats det var där de gifte sig! Men annars är ju det en idé att ta det inne i växjö så kan folk hinna en runda inom hotell innan själva festen.

    Jag tänkte dessutom sätta upp anslag runt mars 2015 (vi ska gifta oss 1 aug 2015) på hotell/restaurang-skolor och fråga om 2-4 studenter som vill tjäna lite extrapengar. De har vana och kunskap men kostar inte så mkt. Tanken är nämligen att vi ska göra egen buffé och förbereda så mkt som möjligt på fredagen men att man på lördagen får hjälp med att värma/ställa fram/ duka / plocka /diska /grovstäda.  

    Har dessutom en toppenidé (m2b mindre exalterad) över att man innan festen för att "fördriva" tiden har en tipspromenad om oss som par, hur vi träffades, osv. och kanske även lite personligt för var och en.
    Var på ett bröllop i somras och det dröjde minst 45-60 min innan brudparet kom efter utsatt tid. Kan tycka att hur mycket mingla än är kul så tyckte jag det var liiiite för segt att vänta så länge. Visst. alla skulle ta kort och infinna sig där INNAN brudparet men ja. Hade det funnits ett tidsfördriv så hade det varit kul enligt mig. :)
    Och snittar är tänkt att serveras till brudskålen också! :)  

    Filibustern: Varsågod och stjäl idén. Tror inte jag är först med att komma på den (även om jag faktiskt kom på det själv och inte har efterapat någon annan... ;) ) 
  • frkmaria
    20140222 skrev 2013-09-12 20:10:14 följande:
    Jag undrar vad en toastmaster & toastmadame gör på bröllop? Glad
    Vad deras uppgifter är liksom?

    Vad heter toastmaster och toastmadame på svenska? Glad

    Vad gör ett värdpar? Glad
    Lika där, så undrar jag vad deras uppgiffter är?

    Jag är dåligt påläst på dessa ämnen.
    Om jag har förstått det rätt så är det TM som planerar talen. Tar emot anmälningar av de som vill tala och är den som presenterar talaren // säger till när det är dags att sjunga sånger // håller koll så talen inte blir för låååånga och tråkiga. Jag funderar på att fråga min fantastiska gudfar om han vill vara Toastmaster. Han är fantastisk. Tycker inte man behöver båda, man kan klara sig på bara en! :) 
  • frkmaria


    Nu kom bilden lite snett och vint, och ja, det är väldigt kladdigt, gjort på 10 min, men bara för att jag ville få en klar tanke i det hela. Jag fick inspiration av den classic trunk wedding invitation, men istället för en stock tänkte jag göra det som en lp-skiva eftersom båda är musikintresserade. Istället för att skriva "klädsel" eller "datum" skriver man istället spår 1, spår 2 osv. och sen har man med ett "konvolut" innanför kuvertet där man skriver vad spår 1 och spår 2 osv. står för. Sen kan man även skriva lite längre texter. Typ att man vill att de lämnar barnen hemma och att man önskar sig pengar till bröllopsresan (på ett fint sätt). Och så ska man ju då ha det i temats färger (jag jobbar på att få det i lila och rosa! ;) ). Om man då fortsätter i musik-temat på festen så har jag supermånga lp-skivor på jobb som skulle slängas och då kan man göra skålar till snackset av dem och ev "hänga" upp som mobiler på något sätt ev. :) 
    Jag såg någon som hade köpt små vinyler och faktiskt gjort sin inbjudan av det, och det är också väldigt lockande... men jag tänker att det kan springa iväg rent ekonomiskt, både att införskaffa vinyler och att posta iväg dem! Jag har heeeela tiden tänkt "åh, så ska man göra 100 st inbjudningskort" men nu kom jag ju på att de flesta är i par, och tror det är 85 st på listan, så räcker kanske med 50 för att man ska skicka ut till och det är ju hälften av 100! Puh! :D 
  • frkmaria

    och så har jag ju då även kommit på en "dikt" för att vi önskar oss pengar istället för grejer

    "vi samlat har sen vi var små
    skåpen är fulla när vi blev en från två
    prylar och saker, allt vi behöver
    vi letar och letar men ingen plats över
    därför vi en annan önskan har
    att resa och se världen tillsammans som ett par
    Lagerlöf, Lind, Vasa, Karl XI och Linné
    Alla på vår resa välkomnas mé!"

    Detta ska stå på baksidan av konvolutet tillsammans med spårinformationen och en annan önskan om att lämna barnen hemma, typ "barnen är guds gåva, men denna kväll får de stanna hemma och sova"
     

  • frkmaria
    filibustern skrev 2013-09-13 18:23:45 följande:
    nej vad frän dikt! tog mig lite tid innan jag förstod vad namnen betydde (men och så är jag ju lite trög emellanåt hehe) och inbjudningen, var det en version på den du skickade till mig? bra gjort! 

    själv har jag lånat två bröllopsböcker från biblioteket.  så nu har man fått mer tips :P och fått veta saker man inte visste - som att vigselringen egentligen ska sitta längst in, och förlovningsringen ska som "låsa fast" den. och sånna här big NONO's som är bra att kunna. :) 

    annars känner jag att det är alldeles för långt till dagen B. mycket vi ska göra själv känns som att det komemr gå väldigt fort att göra.. och mycket kan vi inte göra förrän någon vecka innan dagen (t.ex mossaplockning och andra dekorationer från naturen) känns helt plötsligt som vi gör det så enkelt.. så simpelt och billigt. förstår ni? kan jag lyxa till inbjudningarna mer? men jag har väl den uppfattningen från uppväxten att ju mer pengar ju lyxigare... =/ 
    Haha. Jag snodde det sista från en kompis dikt som hade lite samma tema på sin dikt. Tyckte det var en bra grej att ha med! :) 

    Det var någon i tråden (trodde det var du filibustern, men kanske var Tessa eller nån annan?!) som la upp ett inbjudningskort i form av en snurrande "stock" från pinterest som jag letade upp och "kopierade" av men som sagt med lp-tema istället. Åh. Vad kul att läsa lite bröllopsböcker! Min m2b förvånade mig faktiskt idag. Han hade pratat bröllop med en gammal kollega och sagt att "ja, vi ska kolla bygdegårdar i helgen". Så kul att han börjar lossna. Jag säger det till honom också. Hellre att vi gör allt lite lugnt nu (jag har ett stressigt jobb och att sätta mig och pyssla och fokusera på något annat när jag kommer hem är något jag behöver! Idag var en helvetesdag rent ut sagt så jag tror han kopplade att jag faktiskt gör det för att stay calm and positive och inte dra mig ner av jobbet) och får klart allt i tid utan stress än att vi planerar i ett halvår, stressar ihjäl och blir ovänner om allt för att vi inte har ordentlig tid att diskutera igenom det (och han håller med!).  

    På tal om mossa...  I somras köpte jag en sån liten myntakruka ni vet som man köper i mataffärer? Vi har för vana att direkt plantera om alla kryddor i lite större krukor så håller de och man behöver inte köpa lika ofta! Dessutom är det väldigt mysigt och gemytligt att ha färska kryddor på balkong/ i kök! :) I af.. Denna mynta har nu växt till förbannelse som ogräs och jag rear ut den på facebook till vänner för att jag behöver dela och dela och dela och dela. Fick en idé om att man faktiskt kan sätta den i billiga ikea-glas eller dyl som bordsväxt! Räcker ju att man några veckor innan börjar klippa av kvistar så den får rötter, det blir bara mer och mer. Hur mysigt är det inte med bordsdekoration som doftar gott? :)  Tror det kan bli trevligt! 
  • frkmaria
    20140222 skrev 2013-09-13 18:58:03 följande:
    Tack så mycket!Solig (Har försökt att tacka 2 gånger utan att lyckas).
    Hoppas det gick fram nu då Glad
    Japp! Det har gått fram. Även om jag inte förstod dukat! ;) 

    Varsågod! 
  • frkmaria
    filibustern skrev 2013-09-14 11:40:29 följande:
    känner på mig att denna planering kommer bli ganska rolig.. eller inte :P 

    pratat lite bröllop med karln och visat honom bröllopsböckerna jag lånat på biblioteket. och han liksom "jag ska inte ha slips". och när han kom med förslag på brudbukett (som vi kommit överens om att han ensam ska fixa) så pratar han om att göra EN blomma av krossat glas, eller göra en form av trä och hälla kåda i så det får stelna och bli en blomma av kåda... O.O känner mig väldigt orolig!  jag sa det att "kom igen, visst kan du tänka annorlunda, men jag vill faktiskt ha blommor, riktiga blommor. eller nåt. sen om det är granris eller liknande i det är helt ok". gatt säga ifrån lite.. och han sket fullständigt i corsage och om tärnan ska ha någon blomma. fast jag sa att hon kan ju bara hålla i en ensam Gerbera eller nåt. 

    och slipsen.. ja jag förstår varför han inte vill ha slips, han har aldrig varit en slipsmänniska. så.. kan man göra på annan sätt? kan man ha väst med eller utan kavaj och utan slips(och det är ändå ok alltså)? sen så skulle han ha lila slips eller skjorta. och jag liksom "men vi har ju INGET lila någon annan stans??" men det skiter han i. :P han hittade dock en snygg väst - svart med silvermönster. och det gillar jag med. så länge han inte har något LILA i övriga kostymen.. tycker jag..

    *suck* bara jag som har sån här konstig karl?? :P 
    Haha, förlåt att jag skrattar, men är han seriös eller jävlas han med dig? Min m2b skulle helt klart kunnat säga sådana saker för att jävlas för att han tycker det är alldeles för tidigt att börja planera. Jag smyger in liiiite grejer här och var och om han är positiv till bröllopsfrågorna så ställer jag fler. Är han inte på humör så låter jag det vänta till en annan gång. Fördelen med att börja såhär tidigt är ju just det. Man behöver inte ett datum än där man "måste" ha bestämt vad som ska göras! Så han vänder nog när det börjar närma sig! 

    Däremot så vet jag killar som har fluga och så men misstänker att det inte är mycket mer tröst?

    Jag kommer bestämma saker när det närmar sig och har inte min tilltänkta egna tankar då så får det vara. Men jag går inte med på vad som helst och skulle han säga emot så kan jag bara använda mig av att han fick som han ville med att inte vara i kyrkan osv! ;)

    Om jag var du skulle jag ändra "reglerna" till att han får bestämma men du måste godkänna. Han måste väl ändå ha lite förståelse för att det inte är så kul att ha en blomma av krossat glas? Och att om ni har kavaj som dresscode så måste ju brudgummen ha slips/fluga. Det är lite så vett/etikett regler (och är det inte det så får du hitta på att det är det tills motsatsen är bevisad! ;) )

    Hursom, om han är det minsta lik min m2b så tror jag nog bara att han tycker det är för tidigt att börja planera och jävlas lite med dig? Och att han kommer skärpa sig när det närmar sig! :)  
  • frkmaria
    filibustern skrev 2013-09-14 13:02:35 följande:
    han är ju väldigt påhittig min karl och gillar att komma på nya idéer. men jag sa det att tänk dig att ha en glasblomma.. jag kan skära mig på den och få blod på klänningen, den kan reflektera ljuset fel i fotografierna, och tänk om den går av? och hur hade du tänkt göra den? man har en fin bild i huvet, men det blir aldrig som man tänkt sig.. så.. ja.. 
    Hm. Då blir det klurigare. Tror iofs inte brudtärnor behöver ha blommor också (på bröllopet jag var i somras höll en brudens bukett när hon skulle ta på ring osv bara men hade inga egna. Brudgummen där hade inte slips men något liknande som var lite större, kanske inte lika mycket strypkänsla? Han hade dock både crousage och näsduk och bestmans bara näsduk. Fast nu när jag tittar på fotona så ser jag att de också hade buketter, tärnorna, men vill inte minnas att dem hade det i kyrkan? Hm... 

    Du får väl vara specifik och säga som det är att du vill ha riktiga blommor. Vilka han väljer får vara bra så länge det är riktiga (jag vet de som "gör" sina buketter själva men det hade inte jag velat.. inte ens plocka tror jag). Sen får du väl säga att ska det bara vara en så ska det vara solros eller lilja eller något som fakiskt funkar med bara en, annars får han skaffa ett par fler! :)  
Svar på tråden Vi som gifter oss 2015!