• Hur ser vår alkoholberäkning ut?

    Tor 6 jun 2013 22:11 Läst 5146 gånger Totalt 20 svar
    Tor 6 jun 2013 22:11

    Vi är ca 60-65 gäster som dricker.

    Detta är vad vi har tänkt:

    - 10 liter vitt vin
    - 10 liter rött vin
    - 160 burkar 330 cl öl
    - 15 liter starksprit
    - Några flaskor bubbel till välkomstdrink
    - 50 burkar 50 cl cider

    Vi tänkte bjuda på välkomstdrink och två öl eller två glas vin per person till maten.
    Resterande tänkte vi sälja i baren till självkostnadspris (10:-/öl 10:-/vinglas 20:-/drink 10:-/cider).

    Tror ni detta räcker??
    Spriten tror jag vi klarar oss på. Kommer ha ett stort groggbord och även lite likörer och så, men det är inget vi behöver köpa in. Är mest osäker på vinet...

     

  • Tor 6 jun 2013 22:40 #1

    Jag tror det räcker...
    Vi hade nog hälften så mycket och vi lämnade tillbaka hälften av det sen Flört (65 gäster kanske 40 som drack alkohol)

    15 liter starksprit låter rätt mycket faktiskt.
    Jag tror inte ens att vi gör av med 4 flaskor på en helg med högt tryck i baren på hotellet...
    Men det beror väl på om folk kan blanda busgroggar eller inte. 
    Har ni en bartender så skulle jag nog gett order om att det räcker med 3-4 cl / drink. 
    Dels är det ju en kostnadsfråga och så behöver det inte bli så mycket fylla Glad

  • Fre 7 jun 2013 08:15 #2

    Tack för din hjälp bästa Chicita :)

    Ja, det låter som mycket sprit men det brukar gå åt på norrlandsbröllop
    Vi har två bartenders och en drinklista med 5 olika drinkar. Så vi hoppas det blir mer av den varan än av vinet helt enkelt. Men du tror att vinet räcker?

    Tänker, alla dricker ju inte vin. Men ca två glas för 40 personer + för dom som dricker vin när baren öppnar.
    Svårt att veta hur mycket som går åt!

  • Fre 7 jun 2013 09:26 #3

    Nu ska vi se, jag ska förklara mitt resonemang för att se om vinet räcker... Flört
    På en restaurang så skulle en flaska vin räcka till 5-6 personer men hemma brukar det bli 4 glas och kanske en skvätt till (helt enkelt för att man fyller upp glasen mer). 
    1 flaska är ju 750 cl så  10 flaskor = 7,5 liter vilket alltså skulle vara 40 "hemmaglas". 
    För att komma upp i 10 liter så blir det lite drygt 3 flaskor till. så då kan vi plussa på 12 glas (plus ett eller två till)
    Så 10 liter = 52 glas alltså om gästerna häller själva.
    Om det är erfaren serveringspersonal / bartenders som häller upp så skulle det bli ca 67 glas istället (om man räknar på 5 på en flaska = rödvin. Och ca 80 glas om det är vitt)

    Med tanke på att inte alla dricker vin, och att många säkert tar ett glas vin til maten och sen går över till drinkar så tror jag nog att du får en hel del över Glad 

  • stealm­ystyle
    Visa endast
    Fre 7 jun 2013 12:05 #4

    Nu vet ju inte jag hur glada era gäster är i alkohol men vi har räknat såhär och är lika många drickande gäster som er:

    Öl: 11 flak (33 cl)
    Vin: 15 bib (=45 liter)
    Bubbel till fördrink: 18 flaskor
    cider: 2 flak
    Sprit: 2 flaskor till avec, 3 flaskor till drinkbord. 

    Jag frågade en vän som hade bröllop för ett par helger sedan hur mycket som hade gått, då dom var lika många gäster som vi ska ha, och de hade gått åt 8 flak öl, 50 flaskor vin och 18 flaskor bubbel. De hade ingen sprit och ingen cider.  

  • Fre 7 jun 2013 12:16 #5
    Chicita skrev 2013-06-06 22:40:06 följande:
    15 liter starksprit låter rätt mycket faktiskt.
    Emmeli skrev 2013-06-07 08:15:42 följande:
    Ja, det låter som mycket sprit men det brukar gå åt på norrlandsbröllop
    Oj, det var min första tanke också.. att 15l starksprit lät väldigt mkt. Trots att jag också är norrlänning och varit på norrlandsbröllop ;)

    Men, jag kan ju säga att till vår 3 rätters, med ca60 gäster, så gick det åt 19 flaskor vin till maten, 20 flaskor 50cl starköl och resten var alkoholfritt, 15 flaskor läsk och sedan var det flera som drack vatten också, både kolsyrat och icke kolsyrat.
  • Lör 8 jun 2013 09:09 #6

    På en bekants bröllop (med samma antal drickande gäster) hade det gått åt 15 liter sprit.
    Så då får hellre bli över än att det tar slut..

    19 flaskor vin blir väl drygt 14 liter?
    Alltså får vi cirka 5 liter kvar till själva festen.

    Det som är, är att vi ska köpa 10-liters dunkar med vin och vill inte beställa två av varje så det blir 40 liter vin.
    Kanske enklast att köpa en dunk av varje och så plussa på några flaskor från systemet bara? :)

  • anothe­rplace
    Visa endast
    Lör 8 jun 2013 10:06 #7

    Vi gjorde som så på våra inbjudningar att vi skrev hur mycket alkohol som erbjöds till maten, vi valde att bjuda på 2 öl och 1 glas vin (samt vatten) eller alkoholfritt alternativ, tycker vi räcker till middagen, just för vi ska inte ha lång sittning, sen till festen skrev vi att egen alkohol medtas, på så viss kan alla dricka det dem tycker är godast :)Med inbjudan skicka vi även inof lapp där de stod att i samband med svar så vill vi veta om de vill ha alkohol lr inte till maten :)så vi vet ju hur mycket öl och vin vi behöver köpa, :)till 44 personer,4 plattor öl9 liter vin ( rött 6 liter och 3 liter vitt)Sen kommer vi bjuda på avec, de har vi inte skrivit med men vi vill göra det iaf hehe, å så välkomstbål :)avec köper vi 2-3 flaskor cognac och eventuellt någon flaska körsbärslikör, (för de som inte dricker cognac, men får se hur vi gör med det)         

  • stealm­ystyle
    Visa endast
    Lör 8 jun 2013 12:15 #8

    Jag tror att det är för lite vin. Om du tänker att det ska gå åt ca 13 flaskor under middagen (du skrev att du efter middagen ska ha ca 5 liter kvar) och om du räknar på 4 glas per flaska så är det 52 glas. Du skriver att ni bjuder på två glas till middagen. Med den uträkningen så får inte fler än 26 personer välja vin framför öl. 

    Tänker man då att resterande gäster dricker öl (39 stycken gäster, beräknat på 65 personer) och dessa dricker två öl var till maten så har du 78 öl under middagen. Alltså 82 öl kvar till festen. Om alla gästerna som har börjat dricka öl vill fortsätta med det under festen så räcker det alltså till ca 2 öl till var, sen måste de dricka sprit, och det är ju inte alla som vill det. 

    Jag vet ju inte hur dina gäster väljer men på alla bröllop jag varit på så dricker merparten av gästerna vin till maten, och med din beräkning av vin så kommer inte vinet räcka om det är mer än 26 personer som väljer vin till maten. Jag tror också att det är viktigt att tänka på att om man har börjat dricka en sak, t.ex vin, så kanske man inte vill blanda och dricka massa annat senare och då är det ju bra om den som vill fortsätta dricka vin får göra det, osv.

    Som sagt så känner jag inte dina gäster, men om du inte vill dra ner på spritmängden (som jag tycker är alldeles för hög då det kan vara många gäster, kanske äldre? som inte vill dricka groggar) så tycker jag åtminstone att ni ska köpa lite mer vin och öl. Köper ni på bolaget så får ni lämna tillbaka det som inte gått åt om flaskorna/biben är obrutna. Köp hellre för mycket så att era gäster får välja vad de vill dricka, och sedan lämna tillbaka, än att gästerna tvingas dricka grogg om de inte vill. 

  • Lör 8 jun 2013 12:24 #9

    Tänk på att det "bara" är 2 veckors öppet köp på Systemet. Håller med de senaste inläggen om att det kanske är beräknat för lite vin? =)

  • Lör 8 jun 2013 12:42 #10

    Tja vi lämnade tillbaka vin till systemet och fick ändå ett par öppnade BiB:ar kvar själva.
    De flesta (nästan alla) av de ca 40 personer som drack alkohol till maten valde vin eftersom det passade bäst till den mat vi serverade.
    Det var fri påfyllning under hela middagen och det gick åt kanske 5 BIB totalt, och då räknar jag även senare på kvällen. En röd och en vit BiB var öppnad och det var nog hälften ungefär kvar i dom.
    Vi hade köpt 4 plattor 33-cl öl och lämnade tillbaka 2,5 platta. 

    Hur många dricker 2 glas vin till maten?
    Många dricker ett + vatten.

    Alltså visst kan du svänga förbi systemet några dagar innan bröllopsfesten och köpa några flaskor eller ett par bag in box och ha som reserv ifall att.
    Men om det inte blir ett väldigt blött bröllop så tror jag det ska räcka Flört 

  • stealm­ystyle
    Visa endast
    Lör 8 jun 2013 14:07 #11
    Chicita skrev 2013-06-08 12:42:26 följande:
    Tja vi lämnade tillbaka vin till systemet och fick ändå ett par öppnade BiB:ar kvar själva.
    De flesta (nästan alla) av de ca 40 personer som drack alkohol till maten valde vin eftersom det passade bäst till den mat vi serverade.
    Det var fri påfyllning under hela middagen och det gick åt kanske 5 BIB totalt, och då räknar jag även senare på kvällen. En röd och en vit BiB var öppnad och det var nog hälften ungefär kvar i dom.
    Vi hade köpt 4 plattor 33-cl öl och lämnade tillbaka 2,5 platta. 

    Hur många dricker 2 glas vin till maten?
    Många dricker ett + vatten.

    Alltså visst kan du svänga förbi systemet några dagar innan bröllopsfesten och köpa några flaskor eller ett par bag in box och ha som reserv ifall att.
    Men om det inte blir ett väldigt blött bröllop så tror jag det ska räcka Flört 
    Det där beror ju helt på hur lång middagen är och vilka vänner man har. På vårt bröllopt skulle jag kunna tänka mig att typ mormor dricker ett glas vin till maten medan våra vänner säkerligen kommer dricka 3-4 glas. Och eftersom hon har räknat med att 15 flaskor sprit ska drickas upp så kan jag ju tänka mig att hennes vänner är glada i alkohol och därför säkert kommer dricka (minst) 2 glas. 
  • Lör 8 jun 2013 15:01 #12
    stealmystyle skrev 2013-06-08 14:07:33 följande:
    Det där beror ju helt på hur lång middagen är och vilka vänner man har. På vårt bröllopt skulle jag kunna tänka mig att typ mormor dricker ett glas vin till maten medan våra vänner säkerligen kommer dricka 3-4 glas. Och eftersom hon har räknat med att 15 flaskor sprit ska drickas upp så kan jag ju tänka mig att hennes vänner är glada i alkohol och därför säkert kommer dricka (minst) 2 glas. 
    Ja och det är lite min poäng också...
    Dricker alla 2 glas till maten? Dricker dom mer?  Eller dricker dom som om dom är på restaurang?
    Ska det bli ett fylleslag eller vill man kontrollera gästernas intag?

    Vår middag blev närmare 4 timmar kan jag ju säga.
    Det var inget vi hade räknat med, men med underhållning mellan dom 4 serveringarna så drog tiden iväg. Och ändå gick det inte åt mer för oss 
  • Lör 8 jun 2013 18:08 #13

    Nu har vi inte haft båtar bröllop än men jag kan ju säga vad vi köpt... 20 flaskor bubbel, 30 liter rött vin, 6 liter vitt vin, 10 flak öl, 3 flak cider, 4 flaskor avec, 5 flaskor sprit till drinkar. Stora delar av våran släkt vet vi kommer dricka rött vin. Du kanske kan gissa om det går mest rött eller vitt vin så kan ni ta 2 dunkar av det?

  • Sön 9 jun 2013 08:33 #14

    Ja, som jag skrev - Är rädd för att vinet blir för lite. Så det blir dessa två 10-litersdunkar och sen några bib från systemet. Enkelt När det kommer till själva festen har vi väldigt få öldrickare, utan mest dem som dricker sprit.
    Så jag tror vi klarar oss med ölen samtidigt som det säkert kommer bli sprit kvar.

    Men mer vin blir det! Visst brukar det gå mer rött än vitt vin?

  • Sön 9 jun 2013 09:05 #15

    26 liter vin. Låter det bättre?

  • Sön 9 jun 2013 14:18 #16

    26 liter vin tycker jag låter bra ja :) Jag hade nog tagit de där extra literna i rött som du själv är inne på. Beror ju lite på vad man har för mat men jag tror att det generellt går mer rött.

  • Sön 9 jun 2013 14:29 #17

    Ja det brukar gå mer av rött till maten (om man inte serverar fisk och kyckling då) men mer vitt till "sällskapsdrickat" Glad

  • johann­agbg
    Visa endast
    Mån 10 jun 2013 22:48 #18

    Vi är ca 82 gäster och har räknat på att alla dricker :) Detta är vad vi beräknat från förrätt till baren under kvällen. 29 flak öl 30 vitt flaskor 20 rött flaskor 4 rose BiB 4 vitt BiB 4 rött BiB 6 lock cider 2 whisky 1 liter 2 baileys 2 päronkonjak 18 flaskor bubbel Vad tror ni?? För mkt eller för lite??

  • stealm­ystyle
    Visa endast
    Fre 14 jun 2013 10:26 #19
    johannagbg skrev 2013-06-10 22:48:21 följande:
    Vi är ca 82 gäster och har räknat på att alla dricker :) Detta är vad vi beräknat från förrätt till baren under kvällen. 29 flak öl 30 vitt flaskor 20 rött flaskor 4 rose BiB 4 vitt BiB 4 rött BiB 6 lock cider 2 whisky 1 liter 2 baileys 2 päronkonjak 18 flaskor bubbel Vad tror ni?? För mkt eller för lite??
    Vi blir ca 70 gäster och har räknat nästan exakt som er, men vi har "bara" 11 flak öl, och två flak cider. Jag har suttit och räknat på vad jag tror varje person kommer dricka, och tagit i lite mer. På ett ungefär så har jag räknat att folk dricker antingen 4 öl till maten, 2 vin + 2 öl, eller 4 glas vin. Sen har jag räknat att folk dricker 5 öl eller 4 glas vin till festen. Vi har alltså räknat i överkant för det kommer ju finnas gäster som inte alls dricker så mycket som vi har räknat att de ska göra. Så jag tror ni klarar er lungt på 15 flak öl. Men annars tycker jag resten ser bra ut :)

    Men för att göra en jämförelse så var jag på bröllop för ett tag sedan med ca 70 gäster och då gick det 18 flaskor bubbel, 8 flak öl och 50 flaskor vin. Jag frågade också en annan vän som gifte sig för ett par år sedan och då var det en riktig röjar fest och de hade ca 65 gäster och då hade det gått ca 5 flak öl och 4 flak cider. Men då hade dom 50 cl burkar. 
  • johann­agbg
    Visa endast
    Lör 15 jun 2013 13:42 #20
    stealmystyle skrev 2013-06-14 10:26:49 följande:
    Vi blir ca 70 gäster och har räknat nästan exakt som er, men vi har "bara" 11 flak öl, och två flak cider. Jag har suttit och räknat på vad jag tror varje person kommer dricka, och tagit i lite mer. På ett ungefär så har jag räknat att folk dricker antingen 4 öl till maten, 2 vin + 2 öl, eller 4 glas vin. Sen har jag räknat att folk dricker 5 öl eller 4 glas vin till festen. Vi har alltså räknat i överkant för det kommer ju finnas gäster som inte alls dricker så mycket som vi har räknat att de ska göra. Så jag tror ni klarar er lungt på 15 flak öl. Men annars tycker jag resten ser bra ut :)

    Men för att göra en jämförelse så var jag på bröllop för ett tag sedan med ca 70 gäster och då gick det 18 flaskor bubbel, 8 flak öl och 50 flaskor vin. Jag frågade också en annan vän som gifte sig för ett par år sedan och då var det en riktig röjar fest och de hade ca 65 gäster och då hade det gått ca 5 flak öl och 4 flak cider. Men då hade dom 50 cl burkar.
    Tack för tipsen =) ja asså det är verkligen helt sjukt svårt detta med alkohol eftersom man absolut INTE vill att det ska ta slut...Men nu har vi nog kommit fram till en bra uträkning...
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll