• Helipa

    En av tärnorna beklagar sig över att "allt" blir dyrt

    Hej!

    Jag har ett dilemma med en av mina tärnor, som jag gärna hade velat få lite råd om hur jag ska göra. Vi har vetat vårt bröllopsdatum i ca 2 år och jag frågade henne om hon ville bli tärna för över ett år sedan. Vi gifter oss i augusti och hon kommer då har varit vald som tärna i nästan 1,5 år.

    Vi har en ganska liten budget och ska ha ett ganska litet bröllop på 50 gäster med en ganska avslappnad stil. Min sambo har under bröllopsplaneringen varit arbetslös under en viss tid och jag är student så hon är väl medveten om att vi inte vill eller har möjlighet att ha ett extravagant bröllop där vi står för alla kostnader.

    Nu när jag äntligen har köpt min brudklänning och fått hem den har vi mer seriöst börjat diskutera tärnklänningar tillsammans med tärnorna. Jag har berättat om färgtemat (grönt och gult) och sagt att det hade varit kul ifall de har klänningar som går i någon av de färgerna. Hon har varit relativt aktiv i diskussionen gällande klänningar och jag har sagt att det är kul ifall de har åtminstone klänningar som på något sätt matchar (färg, modell, stil, etc), men att de inte behöver ha likadana eller att jag har några specifika önskemål.

    Nu kom den här tärnan och frågade, lite chockad, ifall de ska betala sina egna klänningar.
    Jag svarade att vi inte har budgeterat för deras klänningar, men att om pengar blir över så kan vi tänka oss att ge ett litet bidrag men att tanken är att de står för sina klänningar själva eftersom jag inte har så mycket krav och de kan lika gärna välja klänning hemifrån om de vill.

    Hon har nu vid flera tillfällen beklagat sig till mig över hur dyrt det blir med det här bröllopet, med möhippa, klänning, present, osv. och sagt att på alla bröllop hon har varit på  har brudparet stått för klänningarna och att det är standard. Den andra tärnan var ok med att betala sin klänning själv ifall hon kan dra in på vår bröllopspresent..
    Det är inte min uppfattning att det är standard, men samtidigt så orkar jag inte ha en massa tjafs om det här och funderar nu på om jag ska "ge efter" och bara betala deras klänningar så att jag slipper alla sura miner

    Vad tycker ni? Hur hade ni gjort? Vad är egentligen "standard"? 

     

  • Svar på tråden En av tärnorna beklagar sig över att "allt" blir dyrt
  • Helipa
    daniiel skrev 2013-04-16 21:29:21 följande:
    Nej, nu är det ju svårt att veta vad som exakt menas men klädkoden "sommarfin", då den egentligen inte existerar, men jag förknippar då inte det med någon prålig balklänning ;) Då bör det ju också vara enklare att hitta en fin och billig klänning :)

    Ja, det är ju en trevlig tanke att ge något fint till tärnorna. Jag tänkte mer att om man tycker det är för dyrt med en klänning på 400-500kr, så kanske man hellre skulle uppskatta ett bidrag till den på 50-100kr, än ett halsband som man kanske aldrig ens kommer använda. Är dom redan beställda, så är det ju som det är :) Förhoppningsvis blir dom glada! :)
    ja, det är en lite dum klädkod egentligen, hade valt kostym ifall det inte vore för att vi gifter oss i skåne i slutet av augusti då det kan vara brutalt varmt och för att vi är osäkra på om alla bjudna män äger en kostym, och vi vill inte att de ska känna sig tvungna att hyra eller köpa en. 

    Nej, det har du helt klart rätt i, gällande halsbanden.  Har nog inte tänkt så faktiskt, men det var mest för att jag nog faktiskt inte ens reflekterade över att vi skulle betala deras klänningar. Men 100 kr känns ju lite snålt som bidrag, men det kanske är bättre än inget?  Jag får fundera lite på det här. Nu känns det som att det mer har blivit en principsak, vi kommer ju inte ge klädesbidrag till de andra gästerna som får lika fria tyglar som tärnorna gällande deras kläder.
  • stormhelen

    Herre jösses vad flummigt mitt inlägg blev.


    Höll på att skriva fram och tillbaka på fejjan samtigigt. Heheeh


     


    Vill förtydliga det sista jag skrev..


    stormhelen skrev 2013-04-16 21:23:49 följande:

    Om de insisterar på att ni betalar så skulle jag og ha sagt att ha på er vilken klänning ni vill så länge det följer klädkoden för den ska ju alla följa.


    För de kan ju inte då säga att ni iaf ska köpa deras klänningar då skulle ni ju få betala alla gästers kläder.


    Sedan är det ju inte helt ovanligt att folk brukar vilja köpa nya kläder till ett bröllop givetvis är det frivilligt).


    Men om man ger tärnorna helt fria tyglar (så länge klädkoden efterföljs) så har ju de samma valmöjlighet att ta något gamalt eller köpa nytt.


    Era andra gäster har ju en valmöjlighet att antingen köpa nya kläder till bröllopet eller ta något som de redan har hängandes i garderoben. Det är ju inte direkt ovanligt att folk brukar vilja köpa en ny klänning. Men de har iaf valmöjligheten att kuna ta något gamalt om den passar klädkoden.

    Om man har spcifika krav för tärnornas klädsel tex modell och/eller färg så är risken stor att de inte har en sådan klänning i garderoben.


    Men ger man tärnorna mer fria tyglar att de endast behöver förhålla sig till klädkoden så ges de samma valfrihet som de andra gästerna att köpa eller att inte köpa nya kläder till bröllopet.


    Jag menade då slipper man tjafset om vem som ska betala då man som tärna inte kan kräva att brudparet ska stå för den nya klänningen, eftersom då skulle ju brudparet stå för allas nya kläder. Vilket är helt absurt.


     


    Givetvis så går det väll att argumentera att de har en mer betydande roll i bröllopet men ändå.


    Men saken ser anorlunda ut om man vill att de ska ha en specifik klänning och färg. Då kanske brudparet ska stå för den, eftersom klänningen kan vara något som tärnan inte gillar och aldrig kommer att använda igen.


    Men väljer man helt själv så är risken stor att man kommer att kunna återanvända plagget.


     


    Herre jösses vad rörig jag är.


     


    Helt otroligt om någon får ut något av vad jag har skrivit.


     


    Hahah, är helt vimsig ikväll.


     


    Förlåt för rörigt och jätte konstiga inlägg. Jag kanske snurrade till det ännu mer. =P

  • daniiel
    Helipa skrev 2013-04-16 21:36:04 följande:
    Ska man vara "sån", så är inte kostym en så passande klädkod kanske, då det faktiskt betyder maskeradkostym, alltså utklädnad ;) Kavaj är den lägsta klädkoden, men jag tror nog att det blir bra för er ändå :) Nu har ni valt sommarfin och dom flesta gästerna kommer nog klä sig ungefär som vi tänkt er :)

    Nej, ni behöver absolut inte betala klänningar eller ge bidrag till det. Ni har gett så pass fria tyglar gällande kläder, så tärnorna bör kunna hitta något på egen hand :) Och det är som sagt en fin tanke och gest det där med att ge tärnorna en present som tack. Jag bara utgår ifrån mig själv, vi har långt ifrån gott om pengar, och jag hade nog personligen blivit gladare över ett litet bidrag till klänningen än ett smycke. Men nog om det. Nu är det som det är och det kommer förhoppningsvis bli bra, både med presenter och klänningar :)

    Jag tycker det är hemskt tråkigt om en sådan sak som en tärnklänning ska bli något som kommer emellan er, så jag hoppas verkligen att ni kan lösa det på ett bra sätt för er båda!
  • Helipa

    haha, ja, det var såklart kavaj jag menade (tänkte att kavaj i sig innebär kostym, som i klassisk kostym, inte utklädd kostym).

    Ja, tack för allt engagemang, det är skönt att kunna ventilera sig såhär och få lite perspektiv på det hela, ibland blir man så insnöad i sin egen planering och sitt eget perspektiv att man har svårt att se det på nåt annat sätt.

    Det här kommer nog alldeles säkert att ordna sig på ett eller annat sätt, men just nu känns det helt klart som ett störande moment. Men jag tror, och hoppas, att allt kommer bli mer engagerade och kanske lite mer positivt inställda till hela bröllopet när det börjar närma sig och tärnorna kanske själva inser att det faktiskt inte spelar någon roll vad de har på sig eller vad klänningarna kostade. Men medans det fortfarande är så abstrakt är det lätt att hänga upp sig på småsaker, både från min sida och tärnornas sida :)

    Trevlig kväll allihopa och tack igen för allas svar och råd och tips och idéer! 

  • jimmyojennifer

    På tal om bananer.. jag råkade skriva fel på inbjudningarna och skrev kostym istället för kavaj. Jag tyckte jag dubbelkollade tusen gånger, tills dom kom hem och jag såg inbjudningarna och började asgarva när jag insåg vad jag skrivit!


    När jag berättade för min kille att jag hade skrivit fel och bjudit in till maskerad började han också asgarva! Vi har faktiskt inte fått en enda fråga om detta och vår släkt är brutalt ärlig och ska alltid säga vad dom tycker och tänker, likaså våra vänner. Så hade någon tänkt på det hade vi fått höra det.
    Det jag vet är att folk (våra kvinnliga gäster) letar för fullt efter en vacker sommarklänning att ha på sig dagen till ära. Med det ville jag bara säga att jag tror att det är färre än vad man tror som har koll på vad det olika klädkoderna står för! =)


     

  • Linamaria

    Åh vad tråkigt när det blir så här!


    Jag kommer ha 5 tärnor och kommer INTE stå för mina tärnors klänningar heller. De kommer även få stå för sina egna skor och smycken. Men jag förstår att detta är sjukt jobbigt för dig! Jag har känt mig extremt fattig som inte haft möjlighet att göra det heller.


    Vad jag däremot har gjort är att köpa finare presentpåsar på glitter och fyllt med varsin hårmunk och fina pärlnålar som de skall ha.


    Alla mina tärnor kommer ha samma klänning, svarta klassiska skor samt pärlhalsband.


     


    Men jag sade till alla i samlad grupp det första jag gjorde att jag inte har möjlighet att betala deras kläder, även om jag gärna skulle vilja. Alla är helt ok med detta.


    Vi satt faktiskt tillsammans och valde en klänning som passar alla, funkar lika bra till vardags om man vill, samt var superbillig! 250:- på bubbleroom.


    Alla är nöjda och ingen har sagt ett pip om att det är "standard" att brudparet står för tärnklänningarna.


     


    Hoppas hon inser att det är en ära att faktiskt bli tillfrågad om man vill bli tärna och skärper till attityden mer än en aning!


     

  • FruForsmark

    Utan att ha läst övrigas kommentarer så tycker jag att din tärna känns lite lat som klagar på pris på klänning när hon har fria tyglar att välja vilken klänning hon vill inom de valda färgerna. Det finns billigare klänningar att hitta bara man lägger manken till och hon har ju ändå känt till bröllopet såpass länge att hon borde ha kunnat spara lite varje månad om det är knapert. Kan det vara så att det ligger lite avundsjuka bakom som gör att hon vill beklaga sig?


    Vi betalade tärnklänningarna till tjejerna och väst och kravatt till marskalken (kostym hade han redan). Detta för att vi ville ha en viss typ av klänningar i viss färg och det kändes dumt att de skulle lägga ut de priserna på klänningar de kanske aldrig valt själva. Tjejerna stod dock för skor och smycken själva och de fick betala om de ville ha håruppsättning (högst frivilligt).

  • FamiljenAndersson

    Hej!Vill bara tipsa om axparis.se som har superfina klänningar till mycket billigt pris, jag köpte 3 tärnklänningar för 700 kr inkl frakt. Om dina tärnor är lite samspelta( vilket dom borde va för din skull) så kanske dom kan beställa där ifrån tillsammans, hittar dom en modell båda gillar kan man ju ta den i två olika frger eller bara två klänningar som "matchar". Tycker det är tråkigt att det ens blir en disskussion från din tärna ang detta.   

  • HelenaFredrik

    Vi betalar inte kläderna åt vårt brudfölje. Maashalker, Toastmastrar och värdparet samt brudgummen kommer ha frockcoat och det antar jag att ingen av dem har så de får hyra helt enkelt.

    Tärnorna har jag valt klänning åt (färgen ska vi välja ihop nästa vecka). Dock har jag tänkt till lite angående klänningen och valt en som alla tre tyckte var supersnygg och som dessutom kan kortas väldigt enkelt och därmed bli en användbar festklänning. Mina tärnor tyckte det var en självklarhet att de själva skulle betala klänningarna och blev nästan chockade när jag sa att de skulle få halsband och armband av oss. Alla män i brudföljet kommer få ett par strumpor samt ett armband av oss.


  • schmock

    Men du skriver i din trådstart att ni inte vill betala alla utgifter för att ni har dåligt ställt, då kan du kanske ha lite förståelse för att det blir mycket utgifter för henne också med allting.

    Jag vet inte, om tärnor ska betala sina klänningar tycker jag att de i så fall ska få välja fritt själva, det finns säkert klänningar på typ hm för 100 spänn bara man följer färgkoden.

    Hon kanske inte är så rik hon heller, det kostar mycket med möhippa och present.

Svar på tråden En av tärnorna beklagar sig över att "allt" blir dyrt