• Billigt bröllop! Kan man skippa maten?

  Tor 24 jan 2013 13:46 Läst 6015 gånger Totalt 18 svar
  Tor 24 jan 2013 13:46

  Hej Glad Går i giftas tankar men det är framförallt ekonomin som hindrar för ett bröllop i nu läget tyvärr :( 
  Så därför skulle jag gärna ta emot lite tips från en med så liten budget som möjligt! 

  För min del behöver det inte vara traditionellt med middag och så. Känns som att det är lokalen och maten som det kan dra iväg en del när man är många gäster!
  Min tanke är vigsel på dagen/eftermiddagen med bara tårta och fika efter med all släckt och närmsta vänner. Sen en fest med vännerna på kvällen.

  Är det nån som har haft på nått liknande sätt och kännt att det blivit lyckat? Eller nån som planerar också att kanske skippa maten, hur gör ni då istället? 

  kram frida

   

 • Tor 24 jan 2013 14:00 #1

  Jag har varit på bröllopsfest helt utan mat. Då gifte paret sig borgeligt tillsammans med närmsta familjen och sen var det fest på kvällen med vänner på ett uteställe.  

 • Tor 24 jan 2013 14:00 #2

  Självklart går det! Se bara till att vara tydliga så ingen förväntar sig mat.
  Har ni vigseln lite senare på dagen så är det ju inget problem eftersom alla hinner äta mat innan. 
  Ett annat alternativ är ju att ha vigseln mitt på dagen och enbart fika efter, sen är det klart. Men då blir det ju lite uppdelat om det inte blir fest förrän på kvällen.  
  Allt går, men det finns alltid dom som har åsikter hur man än gör.. 

 • Tor 24 jan 2013 14:05 #3

  Det är klart att ni kan skippa maten. Ett bröllop måste inte innebära middag :)

  Att ha bröllopsfika direkt efter vigseln för alla, familj, släkt och vänner och senare på kvällen enbart ha en fest för vännerna kan absolut vara ett alternativ :) Du och din nyblivna maken kan äta middag tillsammans, bara ni två. Alternativt att ni har middag med enbart närmsta familjen, föräldrar, syskon, kanske mor- och farföräldrar.

  Alternativt att ni spenderar kvällen på tu man hand och inte har mer än ett sk. tebröllop och bjuder på fika. Det förutsätter ju dock att ni inte vill ha någon fest och det kanske ni vill.

  Eller så har ni kvällsbröllop, då ni har vigsel efter middagstid. Tex kl.18.30 och sedan har fest efteråt för alla där ni bjuder på snacks och bröllopstårta tex. Alternativt lite snittar också.

  Att laga maten själv kan ju också vara ett alternativt för att få ner kostnaderna, men då måste man ju vara villig att göra det också.

  En annan idé är ju kuvertbröllop, där ni tar en kuvertavgift för matkostnaden. Alternativt att ni önskar er valfria bidrag till festen, som vissa har till bröllopsresan tex.


 • Tor 24 jan 2013 14:05 #4

  ja självklart går det!
  jag har varit på ett bröllop där det enbart bjöds på tårat och kaffe efteråt....men som skrevs här innan så var tydlig med att det inte bjuds på mat i inbjudan så alla gäster vet om det Glad 

  vi själva ska också "skippa"  middag och bara bjuda på tårat.

 • Tor 24 jan 2013 14:10 #5

  vi funderar på ev. bara tårta och kaffe efteråt, lite lekar och sånt^^ även i vårt fall för att få det så billigt som möjligt

 • Tor 24 jan 2013 14:32 #6

  Vi funderar på att ta en avgift för matkostnaden, och istället skippa presenter från gästerna.

 • Tor 24 jan 2013 14:58 #7

  Det finns ju ett till alternativ som jag sett några gånger här på BT...
  Relativt tidig vigsel - fika / champagnemingel för alla...

  Sen berättar ni i inbjudan att ni kommer att äta på restaurang XX och att dom som vill är välkomna att följa med er men att alla får stå för sin egen mat och dryck, och att ni räknar det som en gåva till er i så fall och avsäger er bestämt presenter från dom som väljer att delta i middagen.
  Då behöver ni ju i och för sig ta emot "bokningar" för middagen och gärna lägga ut menyn någonstans så att alla som vill följa med kan förbeställa sin mat i samband med bokningen (fler än 10 personer som äter brukar bli jobbigt för köket om inte alla beställer samma mat då).

  Sen kan ni ha återsamling senare på kvällen för alla som vill vara med och ha lite party.
  Varför inte betalbar (10:- per alkoholhaltig dryck kanske) och bemannad bar så att det inte blir en supa-svulla-fest...
   

 • Tor 24 jan 2013 15:05 #8

  Klart ni kan! Vi ska ha cocktail/mingelbröllop på kvällen,,,lite bubblig dryck och snittar, tårta och dyl. Ska poängtera att vi INTE ska ha en fest...och en sak till, bara för man tar bort en maktlystnad så behöver inte ett bröllop bli billigt!! :) vi har exakt samma budget som vi hade med middag på restaurang för 40pers, som vi kommer ha nu, omprioriterat bara på vad vi vill lägga ut på posterna!

 • Tor 24 jan 2013 15:07 #9
  MH2014 skrev 2013-01-24 15:05:55 följande:
  maktlystnad 
  Autokorrekt? Flört
  Antar att du menar matkostnad i alla fall (om någon annan hakar upp sig på ordet) Glad
 • Tor 24 jan 2013 15:13 #10

  Haha...TACK chicita!! Så tokigt det kan bli :)

 • Tor 24 jan 2013 15:14 #11
  Chicita skrev 2013-01-24 15:07:21 följande:
  Autokorrekt? Flört
  Antar att du menar matkostnad i alla fall (om någon annan hakar upp sig på ordet) Glad
  Haha! Ungefär som när jag skrev på facebook igår och frågade om man kan tvätta ett konflikter eller köper man nytt... menade kolfilter Vore dumt att köpa nya konflikter, sorry för OT!
 • kärlek­ensbru­dpar
  Visa endast
  Tor 24 jan 2013 15:24 #12

  absolut, hade gjort samma nu med eftertanke...hade varit mer praktiskt och billigt...men nu är det redan försent för våran del..

 • Tor 24 jan 2013 15:34 #13
  MH2014 skrev 2013-01-24 15:13:41 följande:
  Haha...TACK chicita!! Så tokigt det kan bli :)
  Ja ibland blir det väldigt roliga ord som inte alls passar in i sammanhanget men det kan bli hysteriskt kul Skrattande
  PiaB skrev 2013-01-24 15:14:52 följande:
  Haha! Ungefär som när jag skrev på facebook igår och frågade om man kan tvätta ett konflikter eller köper man nytt... menade kolfilter Vore dumt att köpa nya konflikter, sorry för OT!
  haha.. .jag vet ett ställe där du kan få hur många konflikter du vill Tungan ute

  Jaja... back to topic...
  Det finns många sätt att göra bröllopet billigare.
  Så länge man är tydlig i inbjudningarna så funkar det mesta Solig
   
 • Tor 24 jan 2013 22:22 #14

  Tack! Bra tips och idéer :)

 • Fre 25 jan 2013 07:53 #15

  Tycker att det låter som att du har ett bra upplägg. Vi har något liknande förutom att vi inte har festen endast med vännerna utan med alla.
  Vi ska inte ha någon middag, jag är inte så förtjust i långa sittningar etc. Istället ska vi vigas och sen blir det tårta och bubbel och fest med dans (ett coverband) och så vickning (korv m bröd och smörgåsar) på nattkröken. Vi kommer att vara tydliga i inbjudan med att det inte blir ngn mat. Vi väljer då också att börja lite senare, 18.30, så att gästerna hinner äta innan. De som vi har pratat om kring vårt upplägg tycker att det verkar bra, ingen verkar sakna en lång sittning. Själv är jag extremt nöjd med att slippa bordsplaceringar, funderingar kring honörsbord, beslut av mat etc...!
  Tal och sånt får hållas kring tårtan samt när bandet har paus etc, lite spontant.
  Vi gör det nog inte främst för att spara pengar, nu lägger vi pengarna på en fantastiskt lokal, levande musik och öppen bar istället.
  Ett tag tänkte vi gifta oss mitt på dagen före festen men så sa en vän att själva vigseln är "en riktig partyhöjare" och tyckte inte att vi skulle snuva gästerna på den. Hon har nog rätt. Så vi gifter oss på festen istället, det blir starten på en förhoppningsvis fantastiskt kväll/natt :)

 • Fre 25 jan 2013 07:57 #16

  Vi bjöd "bara" på hembakt fika och tårta. Ingen av våra gäster har särskilt långt att åka, tror att 7-8 mil är det längsta. Det fanns även ost och kex, frukt, m.m.

 • sommar­vinter
  Visa endast
  Fre 25 jan 2013 11:31 #17

  Annars är en ide att man kan ha knytis. Då tar alla med sig något valfritt (man kan ju ge lite riktlinjer eller så om man vill) och då sprarar man in mycket pengar och slipper eventuell stress med att laga all mat själv dagarna innan. Vi funderar på att göra så.

  Men för att svara på din fråga; Självklart kan man köra utan middag! :)

 • Fre 25 jan 2013 14:17 #18
  daniiel skrev 2013-01-24 14:05:04 följande:
  Alternativt att ni spenderar kvällen på tu man hand och inte har mer än ett sk. tebröllop och bjuder på fika. Det förutsätter ju dock att ni inte vill ha någon fest och det kanske ni vill.
  detta lätt som en super bra idé fär oss då vi ska ha dop sammtidigt Glad
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll