• Äldre 15 jan 20:55
  57059 visningar
  156 svar
  156
  57059

  Vad anses om bröllop med kuvertavgift?

  Vi funderar på att avsäga oss alla typer av presenter till vårt bröllop men istället önska om ett ekonomiskt bidrag till festen för alla vuxna, barnen bjuds. Summan motsvarar en del av middagen (alltså själva maten), resten betalar vi själva. Ser många trådar om vilka summor som brudparen lagt ner på sitt bröllop, verkar vara ovanligt med kuvertavgift. Vi har varit på många bröllop där det togs ut kuvertavgift, är det kanske en mer lokal företeelse?

 • Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?
 • Hotlen­a
  Äldre 17 jan 19:46
  #31

  Vi kommer att ha kuvertavgift. 200-250, inte helt säkert ännu då vi inte riktigt räknat klart. Men då får alla gästerna middag och fri dryck hela kvällen, hur mycket man vill. =) Det tycker jag är alldeles rimligt och det är mycket mindre än vad man spenderar en kväll på krogen. Å en sån här fest är ju mycket roligare än krogen ;)
  Vi vill då inte ha några presenter och vi har barnfritt så det behöver vi inte ta i beaktning heller. De flesta behöver inte resa alls och de få som behöver de får bo i vårat hus då vi själva tar in på hotell över natten. Så det blir ingen extra kostnad där.
  Jag är helt öppen för att var och en får göra som dom vill för, som så många andra här har sagt, så får man som gäst välja själv om man vill delta eller inte. Det är en INBJUDAN inte en kallelse.

 • Grodpr­insens brud
  Äldre 17 jan 19:46
  #32
  Allis skrev 2013-01-17 18:07:41 följande:

  Om jag hade önskat lite ekonomisk hjälp till festen så tror jag nog att jag hellre hade valt att skriva så istället för att ta ut en avgift. Men det är mest för att jag hade tyckt att det låtit trevligare att säga "vi önskar oss inga presenter men tar gärna emot ett litet bidrag till festligheterna".


  Ja precis, jag håller med dig här! å ställs inga krav på gästerna att punga ut en viss summa heller. Det är som när man önskar sig pengar till bröllopsresan men utan måsten. Så kommer vi göra och det tycker ju vissa är trist. Vi kommer nog ha ett konto där de som vill ge ett bidrag kan sätta in pengar så att det inte behöver "skyltas" med vem som gett 1000 resp 100 kr... Vi ska kolla upp om det går att få så att vi inte vet vem vi fått vad från heller utan kanske bara får ett kuvert med totalsumman på en lapp inuti eller något...
 • PiaB
  Äldre 17 jan 20:02
  #33
  Hotlena skrev 2013-01-17 19:46:33 följande:
  Det är en INBJUDAN inte en kallelse.

  Precis så tänker jag med. Skulle jag bli bjuden på en fest av vilket slag som helst med kuvertavgift skulle jag tänka, ja det går jag gärna på och tycker jag har råd, eller nej det kan jag tyvärr inte/vill jag inte. Inte skulle jag sitta och sura eller tycka en massa saker om att det är snålt eller något, utan så har de som har festen bestämt, vill jag eller vill jag inte. Så enkelt tycker jag det är


 • Äldre 17 jan 21:58
  #34

  Inbjudan till bröllop betyder att man bjuder in - dvs utan kuvertavgift så jag gillar det inte alls. Skala hellre ner gästlistan eller annan lokal, mat etc. Kuvertavgift blir en påtvingad present ;)

 • Äldre 17 jan 23:02
  #35
  +1

  Tycker att kuvertavgift är en bra sak, 200-400:- är väl inte så mycket,(vet att det finns dom har lite pengar) men de flesta har ju nån månad på sig att spara ihop pengarna, dessutom så har jag aldrig hört nån klaga över att betala två trehundra för att delta på någons 40 eller 50-årsfest, möhippa, svensexa, avskedsfest för nån arbetskamrat eller helt enkelt bara en fest eller en kväll på krogen.


  Visst borde man då kunna lägga ca 300:- på någons bröllop om nånting!??


  Vi kommer att ha kuvertavgift och jag har då inte hört nån som tycker det är konstigt! :)


   

 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 18 jan 11:30
  #36

  Hello!

  Jag blev själv lite förvånad över att jag upplevde det så som jag skrev tidigare, så igår gick jag verkligen och klurade på varför jag inte gillar konceptet med kuvertavgift och varför jag skulle känna mig förolämpad...

  Men jag kom fram till att det nog är ungefär så som TheD skriver: Att bli inbjuden innebär att man föräras deltaga vid brudparets stora dag och dela deras glädje och kärlek. Om jag blir ombedd att betala en kuvertavgift upplever jag att jag är "mindre" viktig för brudparet. Jag tycker inte det är ok och jag håller med mångas kommentarer ovan om att inte alla har råd et cetera.

  Det är lite som att klyva hår men en anonym donation eller liknande via konto eller i en liten korg på festen känns mycket mer ok. Då får alla gäster välja helt själva om de ill köpa en present eller ge en donation eller om de inte har råd med något...

  Ärligt så känns det som att många väljer att ha kuvertavgift för att kunna ha mer kontroll över sin budget? Kan det stämma? Att ni hellre ber om ett "fast bidrag" för att vara mer säkra på slutsumman?

  Har man inte råd att bjuda människor på festen skall man skala ner festen enligt mig.

  Däremot är detta min referensram och om man befinner sig i en krets där många tillämpar kuvertavgift är det ju lite mer comme il faut. Men för mig är det Faux pas.

  Kan ju vara bra om de som planerar att ha ett bröllop med kuvertavgift (som självfallet är upp till varje brudpar) är beredd på de reaktioner som kan uppstå. :) Lycka till alla!

 • Alylly­ra
  Äldre 18 jan 11:49
  #37
  +1

  Vi tänkter inte ta ut någon kuvertavgift, men har däremot fått uppmaningen från många kompisar att: "Ska ni inte ta en liten summa för varje person? Det vore ju bra så blir det inte lika dyrt för er!". Så i det fallet är det ju snarare vi som säger ifrån än gästerna :)

  Jag skulle hellre betala en mindre summa för att kunna närvara vid en väns bröllop än att inte få komma för "vi hade inte råd att bjuda så många". Då, om något, skulle jag känna mig "mindre viktig" för brudparet. Om jag betalar 250 kr för att gå på en julfest, eller lägger 300 kr på en vanlig sketen utekväll en random lördag, varför skulle jag då inte kunna betala för att gå på en väns bröllop?

  Att skala ner bröllopet för att inte folk som tycker illa om kuvertavgift ska bli upprörda verkar dumt. Blir de mindre upprörda när de inte blir bjudna för att brudparet inte hade råd? "Ja, ja, jag blev inte bjuden, men de tog i alla fall inte ut en sån där förskräcklig kuvertavgift!Tungan ute

  Att inte kunna ha råd att betala för att gå på festen måste göra ont, det har jag all förståelse för. Men faller det på brudparet att ha insyn i alla gästers personliga ekonomi? Ska de äventyra sin egen för att inte äventyra andras? Att gå på vigseln är ju dessutom gratis i de flesta fall.

 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 18 jan 11:58
  #38

  Hahhaha, Alyllyra: Roliga kommentarer. :)

  Visst, det är upp till var och en. Kanske är jag lite old fashioned med hela kuvertavgiften... Men jag står fortfarande för det.  ;)

 • Alylly­ra
  Äldre 18 jan 12:01
  #39
  SandraElisabet skrev 2013-01-18 11:58:32 följande:
  Hahhaha, Alyllyra: Roliga kommentarer. :)

  Visst, det är upp till var och en. Kanske är jag lite old fashioned med hela kuvertavgiften... Men jag står fortfarande för det.  ;)
  Skrattande

  Jag tyckte precis som du innan jag tänkte igenom saken ordentligt för mig själv, då ändrade jag mig. Det viktigaste är väl att man kan stå för och motivera varför man tycker som man tycker.
 • Alylly­ra
  Äldre 18 jan 12:02
  #40
  Alyllyra skrev 2013-01-18 12:01:56 följande:
  Skrattande

  Jag tyckte precis som du innan jag tänkte igenom saken ordentligt för mig själv, då ändrade jag mig. Det viktigaste är väl att man kan stå för och motivera varför man tycker som man tycker.
  Gäller speciellt brudpar som får skit av omgivningen för sina val! {#emotions_dlg.flower}
Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?
Logga in
Bli medlem