• lenuz

    Vad anses om bröllop med kuvertavgift?

    Vi funderar på att avsäga oss alla typer av presenter till vårt bröllop men istället önska om ett ekonomiskt bidrag till festen för alla vuxna, barnen bjuds. Summan motsvarar en del av middagen (alltså själva maten), resten betalar vi själva. Ser många trådar om vilka summor som brudparen lagt ner på sitt bröllop, verkar vara ovanligt med kuvertavgift. Vi har varit på många bröllop där det togs ut kuvertavgift, är det kanske en mer lokal företeelse?

  • Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?
  • Annao123

    Jag hade hellre skrivit på inbjudan att man inte önskade någon bröllopspresent utan hellre en peng. Vill man så kan man ordna en liten låda/fågelbur/resväska där gästerna lägger ner ett kuvert (med eller utan sitt namn på) med pengar i!

  • 2015

    Intressant tråd. Vi ska bjuda på mat Buffé med alkoholfri dryck till. Men vill gästerna ha alkohol så får de betala själva för det. Sen bjuder vi på bröllopstårta snacks godis och frukt.

  • JW2014

    Malin13 skrev 2013-03-01 13:55:52 följande:Jag har varit på bröllop som haft kuveravgift och bröllop som bjudit på allt. Ingen av gångerna behövde jag höja på ögonbrynen, för båda gångerna har jag valt att inta döma personerna. Bröllop utan kuveravgift önskade dom sig en slant till bröllopsresan, dom fick 500kr av mig och min sambo. Bröllopet med kuveravgift var kostnaden 200kr/person så alltså 400kr för oss båda. Sen ser jag att ni diskuterar att folk kanske inte har råd att komma. Självklart, det måste man respektera, även om jag ser det svårt att inte kunna lägga undan ca 50kr i månaden om man räknar att man får inbjudan 4 månader innan. Men lika mycket som att dom som inte har råd att komma så lika mycket kanske brudparet inte har råd att bjuda alla utan kuveravgift och jag skulle aldrig kunna välja bland mina närmaste. Sen har jag väl sån tur att mina vänner och släktingar inte dömmer mig, lika tur har dom så att jag vet att dom skulle komma till mig om dom känner att dom inte skulle ha råd och vi skulle lösa det. I slutändan handlar det ju inte om pengar utan jag har valt att använda mig av kuveravgift för att kunna fira en av mina viktigaste dagar med alla jag vill och inte utesluta någon.Men om man inte har råd att BJUDA alla gäster som man vill på middag så kanske man får bjuda alla på en billigare buffe eller bröllopsfika istället.Jag skulle gärna bjuda 200 pers på en 4 rätters middag på ett slott... men det har jag inte råd med och jag vill inte att gästerna ska betala så jag planerar något annat istället :)Jag gnäller inte om jag blir bjuden på ett bröllop med kuvertsavgift, utan ler och betalar. Men egentligen så kan jag tycka att det är lite som att gästerna "tvingas" betala inträde för att få äran att uppfylla brudparets dröm om en stor fest.  Då går jag hellre på en bröllopsfika och känner mig som en bjuden gäst istället för betalande kund.MEN det är säkert väldigt olika! I många umgängeskretsar så är detta kanske vanligt och alla uppskattar när det är kuvertavgift. Så länge brudparet och alla gäster är bekväma så kan man ha vilket upplägg man vill :)

  • JW2014
    Malin13 skrev 2013-03-01 13:55:52 följande:
    Jag har varit på bröllop som haft kuveravgift och bröllop som bjudit på allt. Ingen av gångerna behövde jag höja på ögonbrynen, för båda gångerna har jag valt att inta döma personerna. Bröllop utan kuveravgift önskade dom sig en slant till bröllopsresan, dom fick 500kr av mig och min sambo. Bröllopet med kuveravgift var kostnaden 200kr/person så alltså 400kr för oss båda. Sen ser jag att ni diskuterar att folk kanske inte har råd att komma. Självklart, det måste man respektera, även om jag ser det svårt att inte kunna lägga undan ca 50kr i månaden om man räknar att man får inbjudan 4 månader innan. Men lika mycket som att dom som inte har råd att komma så lika mycket kanske brudparet inte har råd att bjuda alla utan kuveravgift och jag skulle aldrig kunna välja bland mina närmaste. Sen har jag väl sån tur att mina vänner och släktingar inte dömmer mig, lika tur har dom så att jag vet att dom skulle komma till mig om dom känner att dom inte skulle ha råd och vi skulle lösa det. I slutändan handlar det ju inte om pengar utan jag har valt att använda mig av kuveravgift för att kunna fira en av mina viktigaste dagar med alla jag vill och inte utesluta någon.
    Försöker igen med annan webläsare så kanske det blir mer lättläst :)

    Men om man inte har råd att BJUDA alla gäster som man vill på middag så kanske man får bjuda alla på en billigare buffe eller bröllopsfika istället.

    Jag skulle gärna bjuda 200 pers på en 4 rätters middag på ett slott... men det har jag inte råd med och jag vill inte att gästerna ska betala så jag planerar något annat istället :)

    Jag gnäller inte om jag blir bjuden på ett bröllop med kuvertsavgift, utan ler och betalar. Men egentligen så kan jag tycka att det är lite som att gästerna "tvingas" betala inträde för att få äran att uppfylla brudparets dröm om en stor fest.  Då går jag hellre på en bröllopsfika och känner mig som en bjuden gäst istället för betalande kund.
    MEN det är säkert väldigt olika! I många umgängeskretsar så är detta kanske vanligt och alla uppskattar när det är kuvertavgift. Så länge brudparet och alla gäster är bekväma så kan man ha vilket upplägg man vill :)
  • LinaNordstrom

    Jag tycker det är bra!

    Tycker man att det är snålt av brudparet behöver man ju inte komma på festen, vigseln är ju gratis  

  • Nettan69

    Vi ska inte ha någon fest - bara middag efteråt för de som vill, och då betalar de 280kr/pers för varmrätt, dessert och dricka till maten. 

    Alla våra gäster är ok med det. Jag gifter mig för andra gången och min m2b gifter sig för 3:e gången.

    Vi kommer gifta oss en onsdag em (om 9 dagar) på mitt jobb och efter vigseln kommer vi bjuda alla barn och gäster (jobbar på förskola) på kaffe/te/saft och tårta och cakepops.

    Gör som du/ni vill och lyssna inte så mycket på alla åsikter. Alla har rätt och ha en, men alla behöver inte följa samma....  

  • KimOchKjell

    Jag tror att det är just stämpeln "kuvertavgift" som får den lite snåla känslan. Ett alternativ är att skriva att ni heldre tar ett bidrag til,l aa något ni vill göra ex resa ist för brollpspresent så blir det inte lika allvarligt. eller snålstämplat.

    Personligen hade jag satsat på något billigare så ni slipper kuvertavigt :)

    Hoppas de löser sig!

  • jools

    Jag skulle aldrig komma på tanken att ha en kuvertavgift.
    Vi väljer att bara bjuda på tårta och bubbel och ha en mingelfest istället.
    Däremot lägger vi krut på middagen för oss 12 som ska äta den, där räknar vi på 1000-1500/person. Vi älskar god, lyxig mat men hade inte råd att bjuda alla på det, så då gör vi det hellre litet och påkostat än tvärtom.
    Jag tycker dock att det är okej om gäster får betala alkohol själv utöver det som ingår i middagen, typ drinkar och sånt.

    Jag skulle nog bli grinig om jag blev bjuden på bröllop med kuvertavgift. Dels är inte bröllopsmiddar så jäkla roliga tillställningar i min värld, det kan vara lite långtråkigt att småprata med bordssällskapet om man inte känner varann. Dels så vill jag få välja mat om jag ska betala för den. Då vill jag få en meny och valmöjlighet, jag vill inte betala för en middag som någon annan bestämt. Jag hade nog tackat nej till ett bröllop med det upplägget, om det inte var min allra bästa vän eller familjemedlem så jag var "tvungen" att gå.

  • ellie01
    dellelgarin skrev 2013-02-28 11:21:55 följande:
    Jag frågade min kontorskollega här mittemot om hon någonsin varit på ett kuvertbröllop, hon visste inte ens att det förekom och trodde jag skämtade =), vi är nog födda bakom en stor sten här på Gotland =)
    Du är nog inte född bakom en sten :) Jag är från Sthlm och har aldrig hört om det heller. 
    Och håller nog med som tidigare skrivit att jag skulle nog hellre vänta lite längre tills vi samlat ihop tillräckligt med pengar istället för att ta ut en avgift. Men är det något man vill så håller jag med vad KimOchKjell skriver, att döpa om det till kanske "bidrag till bröllopsresa" så får det inte "snålstämpeln". :)
    Vi kommer att skriva att vi inte önskar oss något, men om dom vill så får dom ge ett bidrag till resan. 

    Lycka till!
     
Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?