• goli
  Äldre 7 Oct 13:27
  1432799 visningar
  3377 svar
  3377
  1432799

  Orientaliskt bröllop

  Hej!

  Tänkte att detta skulle bli en samlingsplats för alla med frågor samt erfarenheter av allt som har med orientaliska bröllop att göra: lokal, orientalisk buffé, sofreh aghd, vigsel mm mm.

  Välkomna!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-13 12:57
  Vi som planerar bröllop i denna tråd är:

  Pagnie (13 juli 2013)
  Kitkät (27 september 2013)
  TS (3 augusti 2013)

  Men vi välkomnar fler så joina oss gärna!

 • Svar på tråden Orientaliskt bröllop
 • Äldre 16 Nov 17:57

  Haha goli, om han bara visste vad jag planerar...
  Men jag gillar detaljer, jag tycker detaljer kan göra väldigt mycket. Och jag vill gärna planera allt i detalj (kontrollbehov) även om jag vet att det i slutändan inte blir exakt så som man har tänkt sig. Jag kan erkänna att min fästman emellanåt blir galen på mig för att jag är så petig. Men jag kan inte hjälpa det! Jag ska försöka ändra på mig... efter bröllopet! Skrattande

  Ja, det är synd att han inte kunde erbjuda er ett paketpris. Det underlättar ju väldigt mycket. Men så länge ni är nödja och känner att ni får det ni vill ha, så är det bra! 
  I vårt fall betalar vi ca 545 kr per gäst (120 000 KR för 220 gäster) och då ingår välkomstdrink, 10 mezarätter till varje bord (obegränsat), varmrätt, alkoholfri dryck (obegränsat), dekorationer: lokalen & borden bla. stolsöverdrag, blommor osv, tårta, filmkamera-team, 20 st knappblommor till brudgummen, bestmans osv. Lokalhyran ingår i priset! 
  Spriten kommer vi köpa själva, från Tyskland. Vi räknar med att det kommer gå på ca 15 000 KR. 
  Men då får du ha i åtanke att vi kommer gifta oss på en fredag och då är det billigare. Om vi hade valt en lördag så hade vi fått betala 160 000 KR istället. Sen tillkommer jag dj, live-band, fotograf som vi bokat utöver filmkamera-teamet som ingår, våra kläder, min och tärnornas blombuketter, makeup och hårstyling och mycket mycket mer som jag inte kommer på nu! 

  På tal om blombuketter, här är mina inspirationsbilder:   Jag älskar färgen aprikos! Visst är dom fina? Jag tror det blir så fint till hösten, med trädens alla färger också! 

   
 • Äldre 16 Nov 20:30

  Åh! Riktigt vackra buketter! Mina favoriter är nummer 1 och 4. Jätte jättevackra!

  Just det, det var billigare att ha det på en fredag för er. Skönt att det löste sig till slut med kyrkan och allt!

  Vet du, spriten är väldigt billig här i Polen också. Har ni jämfört med Tyskland? Vi planerade först att ta med oss sprit härifrån men då skulle han ändå ta betalt 50 per skalle sa han pga att det ändå blir hans personal som ska duka fram o srvera o sånt så då tänkte vi att äh va fan. man gifter sig bara en gång. så då kör vi på öppen bar.

  Hahaha, känner igen det där! Har oxå otroligt stort behov av att kontrollera det mesta. Ett exempel, jag har bara provat min brudklänning (den färdiga kopian) en gång så nu har jag typ glömt hur den ser ut och jag börjar få second thoughts om klänningen eftersom originalet är så otroligt vacker och jag blev så kär i den. Men nu har jag återkommande mardrömmar om att min klänning inte duger, att min mamma råkar göra sönder den medan hon syr på fler kristaller och att fotografen som ska fota oss säger att den helt enkelt är ful och att den borde slängas! Japp, där har ni det, tjejer, svart på vitt. Jag är officiellt STÖRD!

 • Äldre 16 Nov 20:54

  Haha, jag har också haft mardrömmar om bröllopet. Jag drömde häromdagen om att ALLT gick fel på bröllopsdagen. Förhoppningsvis är det ett vanligt fenomen att man drömmer mardrömmar om bröllopet, annars lider jag av någon typ av störning. 
  Jag oroar mig också över allt. Tänk om bröllopsbilen inte kommer i tid, tänk om fotografen lurar oss och så står vi och väntar på fotografen efter vigseln och så dyker det inte upp någon, tänk om tårtan inte blir alls som jag tänkt mig, tänk om jag inte hittar en klänning, tänk om, tänk om, tänk om...

  Dom som äger Panorama har sagt att dem kan ordna så vi får cupcakestårta istället för en klassisk bröllopstårta, men jag är så orolig att det inte alls ska bli som jag tänkt mig, utan att konditoriet som dom samarbetar med ska baka ihop något som inte alls smakar eller ser ut så som jag vill! För jag sa först till dom att jag ville ordna bröllopstårtan på annat håll i och med att jag vet att det inte är så vanligt med cupcakestårtor och vågade inte riktigt förlita mig på att det skulle bli bra, men dom övertygade mig om att dem konditorier som dom samarbetar med kan ordna det precis som jag vill! Dom ville att jag skulle skicka bilder på ungefär hur jag har tänkt mig. Så vi får se! 

  Är spriten billigare i Polen tro? Vi har inte riktigt tänkt så mycket på spriten än. Men det får väl bli en trip till Tyskland någongång innan bröllopet för att inhandla spriten! 

  Varför skulle inte din klänning duga? Den är ju jättefin och det var ju den klänningen du föll för! Även om den inte ser EXAKT ut som orginalet, så är det nog ingen annan än du som tänker på det. Ingen annan vet ju att det är en kopia eller vilket orginalet är, så det är bara du som kan jämföra dom två och se skillnaderna... Prova klänningen igen när du kommer hem till Sverige, känn efter och lär dig att älska den, för säger du till din blivande man att du vill ha en annan klänning istället så kommer han nog säga att han vill ha en annan brud på bröllopsdagen! Haha... 

   

 • Äldre 17 Nov 00:57
  kitkät skrev 2012-11-16 12:19:46 följande:
  Haha jävlar Pagnie, snacka om att ta igen allt med ett LÅNGT inlägg. Nu gav du oss något att beta på! 
  Ert färgtema låter riktigt fint! En vän till mig och hennes man hade samma färgtema på sitt bröllop, det var jättefint!
  Kan inte du visa bild på armbanden du köpte till dina tärnor? Jag skulle också vilja ge mina tärnor en gåva!

  Min blivande man ska också hyra sin klädsel till bröllopet, det känns onödigt att köpa, som sagt. Får se vad det blir! Det finns tydligen en stor bröllopsbutik i Degerfors som heter Bröllopspalatset, så dit ska vi någongång snart.  

  Du har nog rätt, tiden kommer gå väldigt fort nu när man är mitt uppe i allt! Jag längtar verkligen jätte mycket! 

  På tal om bröllopsmässan. Ja, vi pratar faktiskt om att gå på den - jag och min blivande! Men samtidigt känns det lite onödigt eftersom vi tills dess redan kommer ha hunnit boka det mesta, så då vet jag egentligen inte vad man ska dit och göra? För visst är det så att på bröllopsmässan får man träffa olika företag som har med bröllop att göra typ makeupartister, fotografer, brudklänningar osv? Fast det kan ju vara kul att få lite inspiration! 
  Om ni också ska dit så vore det kul att träffas där och säga hej!

  När ska ni träffa den som är ansvarig på Olles krog och bestämma allt vad gäller festen?  
  haha ja där får ni för att ni pratar så mkt när jag jobbar. ;)
  ja jag kan försöka lägga upp det sen. i ärlighetens namn så ligger det i flyttkartonger nu så du kanske får vänta lite. men ska försöka se om jag hittar någon bild på det. ;)

  jo det känns ju som att allt borde vara klart då men man vet ju aldrig. Dit för att det är kul och lite inspiration kanske. Alltid kul att komma ut och göra något.
  ja men det tycker jag absolut att vi ska göra. skulle vara jätte roligt.

  Jag vet inte när vi ska dit. tänkte ringa dom i nästa vecka och se om vi kunde få hjälp med spelmännen. när ska ni till dom och fixa allt med era grejer då?
 • Äldre 17 Nov 00:57
  kitkät skrev 2012-11-16 12:21:53 följande:
  Och Pagnie, jag tycker inte att en stressig dag på jobbet är anledning nog att vara frånvarande från oss på BT. Du får helt enkelt be patienterna vänta, oavsett hur akut det är! Det här är viktiga grejer som vi håller på med jag, du & goli. 
  haha så klart det är. Men jag tror hjärtstopp och trafikolyckor går före. sorry ;)
 • Äldre 17 Nov 01:07
  goli skrev 2012-11-16 15:48:36 följande:
  Pagnie, välkommen tillbaka! Du med dina milslånga inlägg alttså... suck... Flört jaja, får väl lägga ner en del av min värdefulla tid som läkarstudent på att läsa det. Och vet du, det här är första året som det är såååå chill att vi inte har ngt att göra, hahaha! Om jag vetat det hade jag sökt till läkarutbildningen för länge sedan! Fast om en månad har vi vår första tenta och det är i onkologi. Inte det mest uppiggande ämnet men kommer vara en expert inom ämnet cancer i ca 2 dagar, dagen före tentan samt tentadagen och efter det kommer jag glömma allt. True story! Så om ni har funderingar om något passa på att fråga mig då! Skrattande

  Hahaha! En sked socker? Skulle gissa på att någon stackare hade lågt blodsocker men man vet ju aldrig o nu e jag nyfiken så det får du gärna berätta mer om! Vad duktig du är som pallar med sån stress! Och jag vet att det inte är bra i längden men jag föredrar faktiskt såna dagar framför att bara sitta o inte göra något. Tiden går så långsamt då. Fast ibland är det ju skönt självklart. Men som du sa tidigare, så länge man inte tar med sig arbetet hem så funkar det!

  ja, min blivande försökte också övertyga mig om att hyra en klänning. Jag blev mållös där ett tag, visste inte alls vad jag skulle svara eftersom det var helt uteslutet. Roligt att tjejer o killar kan tänka SÅ olika ibland! På tal om underkjol, har du provat med din klänning så du vet vilken du ska ha? Jag har lite problem med underkjol och antal ringar o sånt fortfarande. Har fått lite tips men har för mig att underkjolen som jag provade med min klänning för länge sedan var annorlunda än det jag fått tips om!

  Låter som en jättefin kombination med blått, silver och vitt! Ojojoj, nu känner jag mig verkligen efter, har ju inte alls kommit så långt... Och vad gulligt med armbanden, såna presenter är verkligen ett minne för livet! Dina tärnor kan också skatta sig lyckliga!

  Och sist men inte sist: STORT STORT GRATTIS TILL DIN SYSTERDOTTER! Vad roligt! Nu kan du låna henne och öva lite, hahaha!
  haha japp det är min payback för att ni skriver mycket istället. Jag ska komma ihåg att fråga dig om lite cancer sen. Du kan ju forska i hur dom idioterna kunde missa en livmoderhalscancer på en 2-åring som hade nått stadie typ 4 med blödningar och en synlig tumör på både cellprov och vid gynundersökningar? Där har du något att bita i. Samt varför dom hade det geniala tänket att nej men du får behålla din livmoder så du behåller din kvinnlighet även om den inte fungerar för vadå? cancerna kan väl inte sprida sig heller?
  Ja som sagt har du en lösning på det får du gärna komma med det. Kan säga att patienten, min kompis avled ca 1,5 år efter detta.

  haha nej ingen stackare med lågt blodsocker utan en stackare med hicka. Haha. Något om att socker kan reta nervus vagus och kan få hickan att upphöra eller något sådant. aldrig hört tidigare men roligt var det. Kan dock säga att denna dagen var like hemsk om inte värre än gårddagen. dock var jag kirurgsyrra idag och det var hemskt läge där ett tag när ALLA andra sköterskor var på larm och jag och 1 sköterska till var ensamma på resten av akuten men kirurg, medicin, barn, gyn, öron och ortoped. fan vad kul vi hade det, NOT!

  äh skit i dom där karlarna dom är knäppa ändå. haha dom får för sig så mycket så. Nej jag har inte provat med underkjol men ska till samma ställe som där jag köpte klänningen så ska hyra av dom faktiskt. sambons kläder ska också hyras där. så då blir det enkelt. :D

  Bröllopsmässan är helgen 25-27 januari.

  Tack så mycket men öva på barn har jag gjort massor. det är inga större problem. så jag vill helst att dom här 5 månaderna ska gå jättefort så vi kan baka en egen bebis istället. haha.
 • Äldre 17 Nov 10:01

  Kitkät, kan inte du själv ta kontakt med konditoriet som de samarbetar med? Och be dem om att få komma och provsmaka? Jag tänker att det borde väl vara lättare för dem att baka några cupcakes för provsmakning än en klassisk bröllopstårta! Och då kan du ju alltid komma med förslag och ändringar och sånt? Tycker det e lite synd att det ska vara så problematiskt med provsmakning av tårtor samt mat på orientaliska ställen. Min kompis gifte sig för ett år sedan och hade sitt bröllop på en herrgård. De fick välja ut olika menyer och provsmaka allt. När jag nämnde provsmakning på både Olles Krog och Santa Maria fick jag ett big no no. Jag förstår ju självklart att det inte blir samma smak när man gör stora mängder jämfört med små men jag bad dem att bara lägga undan lite från ett bröllop så kunde jag komma dagen efter och provsmaka. Men det gick inte heller. Han på olles krog sa att jga var den första någonsin som bett om att få göra det vilket jag har lite svårt att tro. Både han och Danny sa att vi skulle komma under ett bröllop så plockar de lite mat åt oss som vi kan prova.

  Tycker allmänt det e lite pinsamt att göra det. Jag menar, jag vet inte hur jag skulle känt om några främlingar dök upp på vårt bröllop för att provsmaka maten, mitt i festen och allt! Men samtidigt så är förutom lokalen, maten det viktigaste av allt för oss, så min mamma och svärmor ska till Santa Maria i december under ett bröllop och testa maten. Så pass viktigt är det att min svärmor ska åka hela vägen från Lund för att göra detta. Tycker iaf att de här festlokalerna borde ha en bättre metod för det. Det är väl ändå vår rättighet att få veta vad exakt det är vi beställer och betalar för?

  Tack, Kitkät! vad gulligt av dig! Kändes faktikst mycket bättre efter att ha läst ditt inlägg plus att du fick mig att skratta riktigt mycket. Nej hoppas verkligen inte att min fästman byter ut mig! Hahaha!

 • Äldre 17 Nov 10:22

  Pagnie, tråkigt att höra om din vän och nej jag kan verkligen inte förstå hur de tänkte där! Vilka idioter! speciellt med livmoderhalscancer också som det ändå finns så bra metoder att upptäcka med. Stadie 4!!! Va? Vilka kvacksalvare! Helt jävla sjukt! Säga vad man vill om Polen och andra länder med sämre ekonomi och sånt men här tar de verkligen seriöst på cancer och de är otroligt duktiga på att behandla det radikalt. Fy fan vad hemskt! Nästan så jag vill stämma de jävlarna för vad de gjorde mot din vän!

  Hicka? Ja, det hade jag aldrig kunnat gissa på! Hjälpte det då? Och hur länge hade stackarn haft hicka? Kom han/hon in på akuten för det? Förstår att det är tufft och mycket att göra men du har nog fantastiskt mycket kunskaper om det mesta eftersom du är på akuten och får ta hand så många olika patienter. Det är just det som lockar mig till att bli akutläkare. Har jag turen att hamna med en sån erfaren sjuksyrra som dig så är jag all set! Skrattande

  Är verkligen avis på dig! Det är ju bara 5 månader kvar tills ni kan börja skaffa barn! Det e riktigt snart det! Åh vad kul! Håller tummarna för att det ska gå första gången, hahaha! Du får hålla oss uppdaterade!

  Min kompis som jag berättade om som gifte sig för lite mer än ett år sen, tror att hon o hennes man har försökt sen dess men det har inte riktigt hänt något. Eller om det har men att hon har fått missfall, vet inte riktigt. Jag frågade henne för ett tag sedan, inte om de försöker utan tänkte bara fråga om de har funderat på att skaffa barn men fick värsta utskällningen om att hon var så trött på att alla ställde såna frågor och tjatade om det hela tiden. Och det var första gången som jag frågade henne om det. Blev verkligen jätteledsen. Sen har det gått ett tag och jag har inte sagt något om det till henne förrän nyligen när jag tog upp det. Berättade att jag blev ledsen över hur hon behandlade mig osv och fick samma iskalla attityd tillbaka. Hon skrev att hon inte ville prata om det via mail (ganska dyrt att ringa från polen till sverige så vi mailar och messar varandra) och att om något hände så skulle hon låta mig veta. Men tills dess ska jag fokusera på mitt eget. ??? Kan säga att vi har känt varandra länge och jag har aldrig blivit behandlad så av henne. Hon brukar tvärtom vara öppen om allt och kunna prata om allt men förstår inte varför hon beter sig så. Jag förstår ju att det är jättetufft att inte bli gravid trots att man försöker men jag vet ju inte ens om det är dettta det handlar om. Har en annan vän som har försökt och blev gravid men fick sedan missfal i vecka 7 men hon berättade om det och har varit hur gullig och öppen som helst. Anyways, är lite nere över detta nu och hoppas att jag själv inte kommer bli så där om det inte skulle gå bra för mig och min fästman. Rynkar på näsan

 • Äldre 17 Nov 10:24

  Tråkigt att jag kommer att missa bröllopsmässan! Hade gärna gått även om bara för att få träffa er!!!! Skrattande

 • Äldre 17 Nov 10:50
  goli skrev 2012-11-17 10:01:18 följande:
  Kitkät, kan inte du själv ta kontakt med konditoriet som de samarbetar med? Och be dem om att få komma och provsmaka? Jag tänker att det borde väl vara lättare för dem att baka några cupcakes för provsmakning än en klassisk bröllopstårta! Och då kan du ju alltid komma med förslag och ändringar och sånt? Tycker det e lite synd att det ska vara så problematiskt med provsmakning av tårtor samt mat på orientaliska ställen. Min kompis gifte sig för ett år sedan och hade sitt bröllop på en herrgård. De fick välja ut olika menyer och provsmaka allt. När jag nämnde provsmakning på både Olles Krog och Santa Maria fick jag ett big no no. Jag förstår ju självklart att det inte blir samma smak när man gör stora mängder jämfört med små men jag bad dem att bara lägga undan lite från ett bröllop så kunde jag komma dagen efter och provsmaka. Men det gick inte heller. Han på olles krog sa att jga var den första någonsin som bett om att få göra det vilket jag har lite svårt att tro. Både han och Danny sa att vi skulle komma under ett bröllop så plockar de lite mat åt oss som vi kan prova.

  Tycker allmänt det e lite pinsamt att göra det. Jag menar, jag vet inte hur jag skulle känt om några främlingar dök upp på vårt bröllop för att provsmaka maten, mitt i festen och allt! Men samtidigt så är förutom lokalen, maten det viktigaste av allt för oss, så min mamma och svärmor ska till Santa Maria i december under ett bröllop och testa maten. Så pass viktigt är det att min svärmor ska åka hela vägen från Lund för att göra detta. Tycker iaf att de här festlokalerna borde ha en bättre metod för det. Det är väl ändå vår rättighet att få veta vad exakt det är vi beställer och betalar för?

  Tack, Kitkät! vad gulligt av dig! Kändes faktikst mycket bättre efter att ha läst ditt inlägg plus att du fick mig att skratta riktigt mycket. Nej hoppas verkligen inte att min fästman byter ut mig! Hahaha!
  mycket konstigt goli för vi fick provsmaka på olles krog. nu hade inte vi möjlighet att åka och göra det men svärmor och hennes tre kompisar åkte dit och provsmakade och det blev godkänt från dem. tydligen var det jätte gott och dom kan ju mer om persisk mat än jag kan så det var väl bra.
Svar på tråden Orientaliskt bröllop