• goli

  Orientaliskt bröllop

  Hej!

  Tänkte att detta skulle bli en samlingsplats för alla med frågor samt erfarenheter av allt som har med orientaliska bröllop att göra: lokal, orientalisk buffé, sofreh aghd, vigsel mm mm.

  Välkomna!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-13 12:57
  Vi som planerar bröllop i denna tråd är:

  Pagnie (13 juli 2013)
  Kitkät (27 september 2013)
  TS (3 augusti 2013)

  Men vi välkomnar fler så joina oss gärna!

 • Svar på tråden Orientaliskt bröllop
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-17 10:22:37 följande:
  Pagnie, tråkigt att höra om din vän och nej jag kan verkligen inte förstå hur de tänkte där! Vilka idioter! speciellt med livmoderhalscancer också som det ändå finns så bra metoder att upptäcka med. Stadie 4!!! Va? Vilka kvacksalvare! Helt jävla sjukt! Säga vad man vill om Polen och andra länder med sämre ekonomi och sånt men här tar de verkligen seriöst på cancer och de är otroligt duktiga på att behandla det radikalt. Fy fan vad hemskt! Nästan så jag vill stämma de jävlarna för vad de gjorde mot din vän!

  Hicka? Ja, det hade jag aldrig kunnat gissa på! Hjälpte det då? Och hur länge hade stackarn haft hicka? Kom han/hon in på akuten för det? Förstår att det är tufft och mycket att göra men du har nog fantastiskt mycket kunskaper om det mesta eftersom du är på akuten och får ta hand så många olika patienter. Det är just det som lockar mig till att bli akutläkare. Har jag turen att hamna med en sån erfaren sjuksyrra som dig så är jag all set! Skrattande

  Är verkligen avis på dig! Det är ju bara 5 månader kvar tills ni kan börja skaffa barn! Det e riktigt snart det! Åh vad kul! Håller tummarna för att det ska gå första gången, hahaha! Du får hålla oss uppdaterade!

  Min kompis som jag berättade om som gifte sig för lite mer än ett år sen, tror att hon o hennes man har försökt sen dess men det har inte riktigt hänt något. Eller om det har men att hon har fått missfall, vet inte riktigt. Jag frågade henne för ett tag sedan, inte om de försöker utan tänkte bara fråga om de har funderat på att skaffa barn men fick värsta utskällningen om att hon var så trött på att alla ställde såna frågor och tjatade om det hela tiden. Och det var första gången som jag frågade henne om det. Blev verkligen jätteledsen. Sen har det gått ett tag och jag har inte sagt något om det till henne förrän nyligen när jag tog upp det. Berättade att jag blev ledsen över hur hon behandlade mig osv och fick samma iskalla attityd tillbaka. Hon skrev att hon inte ville prata om det via mail (ganska dyrt att ringa från polen till sverige så vi mailar och messar varandra) och att om något hände så skulle hon låta mig veta. Men tills dess ska jag fokusera på mitt eget. ??? Kan säga att vi har känt varandra länge och jag har aldrig blivit behandlad så av henne. Hon brukar tvärtom vara öppen om allt och kunna prata om allt men förstår inte varför hon beter sig så. Jag förstår ju att det är jättetufft att inte bli gravid trots att man försöker men jag vet ju inte ens om det är dettta det handlar om. Har en annan vän som har försökt och blev gravid men fick sedan missfal i vecka 7 men hon berättade om det och har varit hur gullig och öppen som helst. Anyways, är lite nere över detta nu och hoppas att jag själv inte kommer bli så där om det inte skulle gå bra för mig och min fästman. Rynkar på näsan
  jo jag vet jag har också känt så. dessutom blev hon felbehandlad av en läkare som var på onkologen och sen helt plötsligt försvann han. Hon fick lymfödem tror jag det heter. hela hennes ena ben svullnade upp till tre gånger så stor storlek och sedan blev det nå skit med njurarna så hon fick polystomier i båda njurarna. Så det var skit fram och tillbaka. plus metastaser i lungorna. så det var en lång väg och jag är riktigt sur på dom. hade dom vara opererat bort hela livmoder med allt på en gång så tror jag att hon hade levt idag. men det kan jag ju aldrig veta.

  haha japp kom för hicka. om det hjälpte vet jag faktiskt inte för jag var PAS (patientansvarig sköterska) så jag hade kontakten mellan sköterskorna och läkarna så jag delegerade mest ut arbete mot slutet där när det var så kaotiskt så jag satt bara vid datorn och inte hos patienterna. Så jag vet inte om det hjälpte. dock fick hen ju på hem så antagligen.
  Och skulle jag hamna med en sådan bra läkare som dig så skulle jag vara genomlycklig. nu har vi massa bra läkare på akuten bara några få otrevliga så vår akut är ett jättebra ställe att vara. dock litet sjukhus men ändå. Många iranier kan jag säga. haha.

  ja jag hoppas verkligen att det ska gå på första. jag fortsätter att tro det så kanske det går. :D har redan bestämt att vi ska berätta för svärmor på hennes födelsedag i augusti så då måste jag ju vara gravid också. haha.

  ja min syster hade ju också problem dom försökte tre år innan det gick. hon var ju jätte öppen med det hela tiden för mig. var ju mig hon ringde med alla problem som hon hade så jag följde henne genom allt och hela vägen genom IVF också. ända fram tills sötnosen som kom igår. hihi.
  Men det där är nog känsligt för ganska många. Men det kan jag väl på ett sätt förstå också men man behöver ju inte vara otrevlig för det. någon måtta får det ju ta och vara. om hon ska vara så där får hon ju berätta varför hon är sån.

  Du kommer säkert vara jätte snäll och trevlig ändå även om det inte går på en gång å tar lite tid. DU är ju Goli liksom. haha
 • goli

  Hahaha, vad söt du är! Får sån otrolig confidence-boost av er, tjejer! Me likey! Skrattande Tack!

  Skönt att det gick bra för din syster! Vilket tålamod ni måste ha haft som väntat så länge och gått igenom så mycket. Starkt gjort!

  Ja, låter konstigt att de inte skulle ha upptäckt det tidigare, livmoderhalscancer får man ju (oftast) symtom av, annat om det hade varit äggstockarna. Och har det gått så långt som till fjärde stadiet så brukar man oftast inte operera utan ge palliativ vård, kan inte fatta hur de lät det gå så långt! Sånt som gör att folk har så dåligt förtroende för läkare, har full förståelse för det!

  Tyvärr har inte Sverige så stränga regler när det gäller felbehandlingar osv utan man får väl varningar. Och det påverkar inte läkarna särskilt mycket! Vet t ex om en läkare som utöver sitt arbete på vårdcentralen utförde omskärelser på unfa pojkar HEMMA hos sig under en viss tid. Ni kan ju tänka er hur jävla sterilt och hygieniskt det måste ha varit. Små barn som fick infektioner osv, sånt som lätt kan leda till dödsfall. Visst, det var ju föräldrarnas ansvar oxå men det är inte alla som förstår hur sånt fungerar och de var väl bara godtrogna och litade på läkaren som sa att det inte var farligt. Enda straffet han fick var att han blev avskedad på den vårdcentralen och kort därefter började han arbeta på en annan vårdcentral. Nice...

  Hahaha! Jag har bestämt att vi ska bli gravida på första försöket så att våra familjer kan få det som julklapp nästa år! Funderar redan på roliga sätt att berätta för dem, t ex skriva ut en ultraljudsbild och slå in det som present eller något!

 • goli
  Pagnie skrev 2012-11-17 10:50:41 följande:
  mycket konstigt goli för vi fick provsmaka på olles krog. nu hade inte vi möjlighet att åka och göra det men svärmor och hennes tre kompisar åkte dit och provsmakade och det blev godkänt från dem. tydligen var det jätte gott och dom kan ju mer om persisk mat än jag kan så det var väl bra.
  ja visst är det? har för mig att du har nämnt något om provsmakning innan. Men vad skönt att det blev godkänt! Speciellt iranier brukar vara mycket kräsna när det gäller mat, kan inte tänka mig hur det skulle vara om maten på vårt bröllop skulle vara dåligt. Har haft erfarenhet av dålig mat på bröllop innan och tyvärr är det det enda folk snackar om efteråt!
 • goli

  Kitkät, har du koll på hur mycket spriten kostar i Tyskland? Om du vill kan jag ta reda på spritpriser här, de säljs ju i vanliga mataffärer och vi handlar typ varje vecka så det är inga problem för mig om du vill!

 • kitkät

  Jag håller med! Maten är i princip det viktigaste. Är det bra mat, så pratar folk  om det efteråt, är det dålig mat så pratar folk ännu mer! Jag hoppas verkligen att det är bra mat på Panorama, vi har ju inte provsmakat än. Ska vi också kanske be om att få komma dit och provsmaka? 
  Vad gäller tårtan, så kan jag absolut fråga om jag kan gå till konditoriet själv och provsmaka, jag tror tillomed att han nämnde det, att jag kunde gå till konditoriet själv och prata med dom om jag ville det! Jag får ringa han angående detta någongång kring jul eller efter årsskiftet.

  Jag förstår att du blev ledsen över din väns bemötande, goli. Men jag kan också tänka mig att när man är i hennes situation så går man igenom något som vi andra inte kan förstå och det kanske vart droppen för henne när just du frågade, även om du varken har frågat tidigare eller tjatat. Du fick ta smällen helt enkelt. Men som Pagnie skrev, hur otrevlig som helst får man ju inte vara bara för att man råkar må dåligt! Kanske ska du skriva till din vän igen och förklara för henne att du inte menade att såra henne, att du blev ledsen över hennes bemötande och att du finns här för henne om hon någongång vill prata om det. Då vet hon vad du känner och vart du finns!

  Föresten brudar, hur har ni tänkt kring bröllopsnatten? Ska ni bo på hotell eller hemma?

  Nu ska jag iväg och hjälpa en vän och hennes man att flytta! Vi hörs senare ikväll. Skriv inte för många inlägg utan mig  

 • goli

  Tycker absolut att ni ska be om provsmakning på Panorama! Om det är ngt ni är missnöjda med så finns det alltid tid för förbättringar.

  Vet inte om jag skrev detta tidigare, men en bekant till oss hade sitt bröllop på prince palace i stockholm och jag har själv varit där på bröllop för jättemånga år sedan. Och det enda jag minns av den festen, förutom att det var en jättevacker lokal, var att maten var riktigt riktigt dålig. Allt var så torrt och det var upplagt konstigt. Det skulle föreställa persisk mat men det kändes mer som att en icke-iranierhade försökt imitera persisk matlagning. Så ja, som sagt, det minnet bär jag med mig än idag. Iallafall, vår bekant bad aldrig om provsmakning utan gick på ett annat bröllop i samma lokal före sitt eget och fick då smaka på maten. Så han pratade med kocken, som faktiskt var iranier (!) och bad om lite menyförändringar och mer konkret kritik på matlagningen. Men det slutade med att det inte alls blev gott och det är de fortfarande ledsna över idag. Sen betalade han en massa extra också för annat som han ville ha men allt gick snett. T ex så bad de om glass till efterrätt och istället för att lägga upp glassen i fina skålar och sånt så såg det ut som att de bara hade köpt big pack-glass och hällt över det i en stor skål. Sen fick folk köa för att hämta glass och kan gissa att gästerna fick milkshake istället!

  Ja, jag har sagt det till henne. Jag har t o m sagt att hon inte behöver prata om det med mig, utan det jag försökte ta upp med henne var hennes attityd gentemot mig och sen skrev jag att hon alltid kan prata med mig om vad som helst och att jag alltid ska stötta henne no matter what. Sen fick jag typ samma svar tillbaka, lite nedlåtande. Men då blev jag arg och sa ifrån och hon bad om ursäkt. Men nu är det bara konstigt, det var ju inte så att jag ville ha en ursäkt av henne, tycker bara inte om att bli behandlad så. Jag har aldrig och skulle aldrig bete mig så mot henne, så nu vet jag inte ens vad jag ska säga till henne mer. Får väl ringa henne när jag kommer hem till julen.

  Nu till roligare ämnen, när det gäller bröllopsnatten så hade vi tänkt ta in på hotell. Har aldrig bott på hotell innan så det ser jag fram emot. Plus att vi kommer ha så många gäster som kan behöva lite platser så det blir nog bäst för alla. Får vi AT i en annan stad så kommer vi ju inte ha en plats för oss själva och det tycker jag är jätteviktigt, måste fira bröllopsnatten själva ju... Skrattande Men vi har inte hittat ngt hotell än. Några tips? Hur ska ni själva göra?

 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-17 13:25:59 följande:
  Hahaha, vad söt du är! Får sån otrolig confidence-boost av er, tjejer! Me likey! Skrattande Tack!

  Skönt att det gick bra för din syster! Vilket tålamod ni måste ha haft som väntat så länge och gått igenom så mycket. Starkt gjort!

  Ja, låter konstigt att de inte skulle ha upptäckt det tidigare, livmoderhalscancer får man ju (oftast) symtom av, annat om det hade varit äggstockarna. Och har det gått så långt som till fjärde stadiet så brukar man oftast inte operera utan ge palliativ vård, kan inte fatta hur de lät det gå så långt! Sånt som gör att folk har så dåligt förtroende för läkare, har full förståelse för det!

  Tyvärr har inte Sverige så stränga regler när det gäller felbehandlingar osv utan man får väl varningar. Och det påverkar inte läkarna särskilt mycket! Vet t ex om en läkare som utöver sitt arbete på vårdcentralen utförde omskärelser på unfa pojkar HEMMA hos sig under en viss tid. Ni kan ju tänka er hur jävla sterilt och hygieniskt det måste ha varit. Små barn som fick infektioner osv, sånt som lätt kan leda till dödsfall. Visst, det var ju föräldrarnas ansvar oxå men det är inte alla som förstår hur sånt fungerar och de var väl bara godtrogna och litade på läkaren som sa att det inte var farligt. Enda straffet han fick var att han blev avskedad på den vårdcentralen och kort därefter började han arbeta på en annan vårdcentral. Nice...

  Hahaha! Jag har bestämt att vi ska bli gravida på första försöket så att våra familjer kan få det som julklapp nästa år! Funderar redan på roliga sätt att berätta för dem, t ex skriva ut en ultraljudsbild och slå in det som present eller något!
  ja jag tycker det är mycket konsigt men det är ju inte så mkt jag kan göra nu. ja jag vet, dom borde bli av med legitimationen tycker jag helt klart. jävla idioter det finns.

  Ja men precis. Vi ska ge svärmor en fotoram med en lapp i där det står "bild levereras den x/x-14". Om vi inte hunnit vara på ul då för i sådana fall sätter vi in en sådan bild och skriver vi syns den.....ja du fattar ;)
  Ska bli såååå roligt.
  usch fan vad jag har ont i magen idag. inte okej. goli några bra huskurer på g? eller skriver du ut något åt mig? ;)
  Min ena vovve började för övrigt spy maskar här på kvällskvisten. fan va mysigt det var. NOT! Bara att avmaska nu då.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-17 13:29:07 följande:
  ja visst är det? har för mig att du har nämnt något om provsmakning innan. Men vad skönt att det blev godkänt! Speciellt iranier brukar vara mycket kräsna när det gäller mat, kan inte tänka mig hur det skulle vara om maten på vårt bröllop skulle vara dåligt. Har haft erfarenhet av dålig mat på bröllop innan och tyvärr är det det enda folk snackar om efteråt!
  ja det var ju väldig tur men jag tycker det är väldigt konstigt att ni inte fick provsmaka. väldigt dumt.
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-11-17 13:36:34 följande:
  Jag håller med! Maten är i princip det viktigaste. Är det bra mat, så pratar folk  om det efteråt, är det dålig mat så pratar folk ännu mer! Jag hoppas verkligen att det är bra mat på Panorama, vi har ju inte provsmakat än. Ska vi också kanske be om att få komma dit och provsmaka? 
  Vad gäller tårtan, så kan jag absolut fråga om jag kan gå till konditoriet själv och provsmaka, jag tror tillomed att han nämnde det, att jag kunde gå till konditoriet själv och prata med dom om jag ville det! Jag får ringa han angående detta någongång kring jul eller efter årsskiftet.

  Jag förstår att du blev ledsen över din väns bemötande, goli. Men jag kan också tänka mig att när man är i hennes situation så går man igenom något som vi andra inte kan förstå och det kanske vart droppen för henne när just du frågade, även om du varken har frågat tidigare eller tjatat. Du fick ta smällen helt enkelt. Men som Pagnie skrev, hur otrevlig som helst får man ju inte vara bara för att man råkar må dåligt! Kanske ska du skriva till din vän igen och förklara för henne att du inte menade att såra henne, att du blev ledsen över hennes bemötande och att du finns här för henne om hon någongång vill prata om det. Då vet hon vad du känner och vart du finns!

  Föresten brudar, hur har ni tänkt kring bröllopsnatten? Ska ni bo på hotell eller hemma?

  Nu ska jag iväg och hjälpa en vän och hennes man att flytta! Vi hörs senare ikväll. Skriv inte för många inlägg utan mig  
  vi kommer att bo på hotell. kommer bo på scandic viktoria tower. ganska nytt hotell. ser ascool ut faktiskt.


  Så ser det ut.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-17 15:49:57 följande:
  Tycker absolut att ni ska be om provsmakning på Panorama! Om det är ngt ni är missnöjda med så finns det alltid tid för förbättringar.

  Vet inte om jag skrev detta tidigare, men en bekant till oss hade sitt bröllop på prince palace i stockholm och jag har själv varit där på bröllop för jättemånga år sedan. Och det enda jag minns av den festen, förutom att det var en jättevacker lokal, var att maten var riktigt riktigt dålig. Allt var så torrt och det var upplagt konstigt. Det skulle föreställa persisk mat men det kändes mer som att en icke-iranierhade försökt imitera persisk matlagning. Så ja, som sagt, det minnet bär jag med mig än idag. Iallafall, vår bekant bad aldrig om provsmakning utan gick på ett annat bröllop i samma lokal före sitt eget och fick då smaka på maten. Så han pratade med kocken, som faktiskt var iranier (!) och bad om lite menyförändringar och mer konkret kritik på matlagningen. Men det slutade med att det inte alls blev gott och det är de fortfarande ledsna över idag. Sen betalade han en massa extra också för annat som han ville ha men allt gick snett. T ex så bad de om glass till efterrätt och istället för att lägga upp glassen i fina skålar och sånt så såg det ut som att de bara hade köpt big pack-glass och hällt över det i en stor skål. Sen fick folk köa för att hämta glass och kan gissa att gästerna fick milkshake istället!

  Ja, jag har sagt det till henne. Jag har t o m sagt att hon inte behöver prata om det med mig, utan det jag försökte ta upp med henne var hennes attityd gentemot mig och sen skrev jag att hon alltid kan prata med mig om vad som helst och att jag alltid ska stötta henne no matter what. Sen fick jag typ samma svar tillbaka, lite nedlåtande. Men då blev jag arg och sa ifrån och hon bad om ursäkt. Men nu är det bara konstigt, det var ju inte så att jag ville ha en ursäkt av henne, tycker bara inte om att bli behandlad så. Jag har aldrig och skulle aldrig bete mig så mot henne, så nu vet jag inte ens vad jag ska säga till henne mer. Får väl ringa henne när jag kommer hem till julen.

  Nu till roligare ämnen, när det gäller bröllopsnatten så hade vi tänkt ta in på hotell. Har aldrig bott på hotell innan så det ser jag fram emot. Plus att vi kommer ha så många gäster som kan behöva lite platser så det blir nog bäst för alla. Får vi AT i en annan stad så kommer vi ju inte ha en plats för oss själva och det tycker jag är jätteviktigt, måste fira bröllopsnatten själva ju... Skrattande Men vi har inte hittat ngt hotell än. Några tips? Hur ska ni själva göra?
  kolla hotellet vi ska vara på. det verkar asnice
  sambon har bestämt att vi ska till sthlm och bo på hotell i december. vet inte om jag sa det. han är i alla fall väldigt hemlighetsfull så vi får se vad det är han planerar.
Svar på tråden Orientaliskt bröllop