• Bröllopsresa till Irland, tips?

  Fre 20 jul 2012 10:01 Läst 4369 gånger Totalt 24 svar
  Fre 20 jul 2012 10:01

  Vi funderar på att åka till Irland på bröllopsresa. Ingen av oss har varit där men har sett otroligt vackra bilder och är intresserad av landet. Känner en som varit där mycket och pratar varmt om Irland i stort. Han skulle gärna flytta dit.


   


  Nu skulle vi, om vi kommer dit, vilja se både Dublin, men även landsbygden. Tänker mig att det går att ordna en kombinationsresa? Det finns säkert andra städer som man inte bör missa också. Beroende på hur länge vi kan vara borta så kanske man kan typ "tågluffa", och bo några dagar här och där?


   


  Så bomba mig gärna med era tips på sevärdheter, städer, byar, krogar, parker m.m. som inte får missas. Och även saker som man faktiskt kan låta bli, som är överreklamerat.


   


  Tackar på förhand och önskar er en trevlig dag


 • Aniara­4
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 10:21 #1

  Personligen tycker jag Dublin är väldigt överskattat. Västkusten är den del som är vackrast, med höga klippor som störtar ner i havet, karga landskap osv. Galway är en väldigt mysig stad mitt på västkusten, som jag rekommenderar. Därifrån kan man åka ut till Aran Islands som är karga och dramatiska och faktiskt ofta har bättre väder än på fastlandet. Aran Mór är den som är lättast att ta sig till, den är också mest turistifierad, men det gör liksom inte så mycket. Där finns ett häftigt halvringsfort (ruin) på ett mycket högt stup ner i havet, inget för den höjdrädde. Man kan åka häst och vagn eller minibuss dit från hamnen.

  Det är inte heller så långt från Galway till Cliffs of Moher (jag lovar att du har sett dem på bild om du nånsin har sett någon reklam för Irland) och The Burren som är ett märkligt stenlandskap med många unika växtarter.

  Det finns B&B i varannat hus längs typ hela västkusten, så ett bra sätt att ta sig runt är att hyra bil och köra runt och stanna där man känner för, om man är bekväm med att köra på fel sida förstås (man sitter ju även på fel sida i bilen).

  Pubar finns också överallt, och det spelas ofta traditionell musik i dem, mer eller mindre turistanpassad... Maten är generellt sett ingen höjdare, mycket är trist och flottigt och serveras med tjocka pommes frites ("chips", icke att förväxla med crisps som vi kallar chips), men vid kusten kan man förstås få fin färsk fisk. Förhoppningsvis har köket utvecklats en del sen jag bodde där (många år sen!) så att det finns fler alternativ. En rätt ni inte ska missa är dock Irish stew. I princip tar man kött, potatis och morötter, och långkokar till det blir en grötig gryta - mycket godare än det låter! En fördel med den bastanta maten är att om man äter en rejäl fry-up till frukost behöver man ofta ingen lunch!

 • Guanac­a
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 11:00 #2

  Å jag hoppar in direkt Tungan ute

  Skulle rekommendera att hyra bil (om ni vågar köra vänstertrafik och bland alla fortkörare och drink drivers Obestämd) då kollektivtrafiken inte är den bästa. Tåg går från Dublin till de största städerna Cork, Galway, Waterford, Killarney, Limerick och Belfast, annars är det buss som gäller tex inga tåg till nordvästra delen (Sligo/Donegal) Dock är ju landet inte så jättestort så man kan ta sig med buss från Dublin till "hörnen" på några timmar, minns dock att jag åkte buss från Killarney till Dublin och det tog ca 7 timmar.
  Men ska man hitta de absoluta pärlorna och kunna stanna där man vill så är ju hyrbil det absolut bästa!

  Landsbygden är det RIKTIGA Irland. Doften av torvröken är speciell, och att se fåren ligga och sova mitt på den slingriga vägen ute i Connemara Bo på små B&Bs där frun i huset lagar Irish Breakfast med ägg, bacon, black pudding och ljuvliga champinjoner, eller på gamla slott!

  County Donegal är jättefint, otroliga stränder! Dock helt oförståelig dialekt
  Sligo
  är vackert och gillar man Yeats poesi måste man absolut besöka hans landskap med det speciella berget Benbulben.

  Galway
  är ett av mitt favoritcounties, här finns staden Galway med mysiga pubar, kaféer och restauranger. Hit åker Dublinborna för en helg pga den härliga atmosfären och ha roligt ("the craic"). Här finns också Claddagh, område i Galway stad (tidigare en by utanför staden) där Claddaghringarna sägs härstamma ifrån. Det brukar simma en massa svanar där och det finns en fin park att promenera i vid havet. Besök The Claddagh Ring Museum.
  Aran Islands utanför Galways kust, himmelriket!

  Mullingar
  är en stad i the Midlands, County Westmeath. Staden i sig har väl inget att erbjuda direkt men utanför finns vackra sjöar, tex Lough Ennell vid vars strand Liliput ligger. Ja, det är det riktiga Liliput Jonathan Swift bodde i detta område och tog väl namnet till Gulliver's Travels därifrån. Vid Liliput kunde man iallafall förut hyra kanoter mm.

  Shannon
  är Irlands största flod och bland irländarna är det populärt att hyra en cruiser (båt) och semestra på Shannon, mycket fiske! Otroligt vackra omgivningar och måste vara mysigt att glida runt på floden och stanna vid små byar och pubar längs med floden.

  Slott finns det gott om! Tex Kinnitty Castle (nu hotell) utanför Birr i Co Offally. Jag brukade drömma om ett bröllop där Rock of Cashel i Co Tipperary är en mäktig syn!

  Och så Dublin då, eller Baile Atha Cliath  som den heter på iriska Hjärta Här finns mycket att se att och göra både om man vill festa, äta gott, ägna sig åt kultur- eller friluftsaktiviteter. Måsten är Irish Whiskey Museum och Guinness Storehouse såklart. Irish Rebel Walking Tour (tror den heter så) som utgår från The International Bar på 23 Wicklow Street är en fascinerande guidad promenad genom centrala Dublin där man ser platserna från Påskupproret 1916 som sådde fröt till Irlands självständighet. Fortfarande samma kille som håller i den sen jag gick den för ca 14 år sedan!
  Shoppa runt Grafton Street och St Stephens Green. Köp stora blomsterbuketter på sidogatorna vid Grafton Street. Lyssna på the buskers (gatumusikanter) på Grafton Street på kvällarna. Picknick lunch i St Stephens Green (park). Promenera i Phoenix Park och se de stora hjordarna av hjortar. Ta pendeltåget eller bussen till Dun Laoghaire, strosa på piren och kanske få se delfinerna! Ta pendeln norrut till Howth och ät nyfångad fisk på någon av restaurangerna vid hamnen. Ta Luas (spårvagnen) till Dundrum och shoppa i det fina shoppingcentret där, och besök Dundrum Village en charmig liten by som numer är "inbäddad" i storstaden Dublin. I Stillorgan village fanns det en indisk restaurang som var vida känd för sin goda mat, väl värt att åka dit! Ät Irish Stew på The Bankers, pub på Trinity Street. Den var iallfall himmelsk god när jag åt den där för 1,5 år sedan. Museer finns det massor av, rekommenderar Kilmainham Gaol, där rebeller från 1916 satt fängslade (en tragisk romantisk historia om en av dem som gifte sig i cellen kvällen innan sin avrättning).

  Belfast, är man intresserad av irländsk revolutionär historia skall man definitivt besöka Falls Road där IRA och Sinn Fein hade sina starka fästen, på kyrkogården där finns alla IRA-voluntärer begravda. Många väggmålningar (antar att de måste finnas kvar fast The Troubles är över?) Härifrån kan man också utgå för en utflykt till Giant's Causeway på norra kusten.

  Att undvika:
  Cliffs of Moher
  , mycket vackra klippor men också mycket turister :( Då var klipporna vid Dun Angus på Aranöarna hundra gånger bättre!
  Temple Bar, typisk turistfälla mitt i Dublin. Finns väl mysiga affärer och pubar här men inte så genuint. Blev totallurad på en restaurang med hemsk Irish Stew och Guinnes från BURK Dubbelt så dyrt som på The Bankers två kvarter bort utanför Temple Bar.
  Norra sidan av Dublins city centre, "the rough side"
  Greyhound Racing - grymmaste industrin :(

  Jag tror en bröllopsresa på Irland kan bli romantisk och oförglömlig! Dramatiska landskap blandat med en
  Bästa vädret får man nog under juli eller augusti (de flesta irländare tar semester i augusti) men även vintrarna kan vara underbara! Att se otroligt lysnade GRÖNT gräs och rosor i januari! I februari blommar körsbärsträden (japanska? rosa blommor) runt om i trädgårdarna och utmed gatorna i Dublins förorter.

  Nu ska jag sätta mig ner och skriva en guidebok tror jag

 • Guanac­a
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 11:02 #3
  Aniara4 skrev 2012-07-20 10:21:46 följande:
  Maten är generellt sett ingen höjdare, mycket är trist och flottigt och serveras med tjocka pommes frites ("chips", icke att förväxla med crisps som vi kallar chips),
  Mmmm chips är ju underbara, till pizza tex. Men måste ätas med vinäger på
 • Aniara­4
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 11:07 #4
  Guanaca skrev 2012-07-20 11:02:24 följande:
  Mmmm chips är ju underbara, till pizza tex. Men måste ätas med vinäger på
  Vinäger, bläääääääääääh! Skrikandes

  Annars verkar vi vara rörande överens om det mesta. Torvröksdoft.... *drömmer mig tillbaka*
 • Guanac­a
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 11:54 #5
  Aniara4 skrev 2012-07-20 11:07:29 följande:
  Vinäger, bläääääääääääh! Skrikandes

  Annars verkar vi vara rörande överens om det mesta. Torvröksdoft.... *drömmer mig tillbaka*
  Haha ja, slog mig direkt med dina kommentarer Galway och Cliffs of Moher Drömmer

  Chips måste ätas med vinegär! Punkt slut Och Dublin är bäst
 • Fre 20 jul 2012 14:23 #6

  Åh, tack hörrni! Vilka fantastiska tips! Nu är jag ännu mer övertygad om att det är dit vi ska åka. Blivande maken är dessutom barnsligt förtjust i krigs- och annan historia. Jag gillar historia men är inte hysteriskt intresserad av krig... Men Belfast måste ju ses då


   


  Problemet är att ingen av oss har körkort, men det verkar ju som att man kan ta sig runt med tåg och buss då.


   


  Blivande maken vill gärna åka till "något romantiskt" ställe, läs där han kan bo på/besöka vingård Jag är också nästan onödigt intresserad av vin men det känns som att bo på vingård kan man göra någon annan gång. Han tänker typ Toscana eller Capri. Men jag inbillar mig att Irland är mer genuint på något sätt, och att man kan få en massa naturupplevelser som vi båda är intresserad av. En vingård är en vingård liksom. Även om man säkert kan göra utflykter från den också.


   


  Men han är också intresserad av Irland och jag ska visa honom era inlägg så blir han nog såld


 • Guanac­a
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 15:26 #7

  Irland är fullt av historia! Tips, läs på lite innan så känner man igen platserna. Se filmer som Michael Collins och I faderns namn. Vingård, pyttsan! Ett slottshotell på Irland och whiskeydestillerier är mycket bättre

 • Fre 20 jul 2012 16:04 #8

  Läste igenom allt igen och såg det där med när vädret är som bäst. Vi gifter oss 3/8 nästa år och funderar på att åka dagen efter eller några dagar efter. Vi lägger förmodligen semestern veckan innan och några veckor efter bröllopet nästa år.


   


  En fin whiskey tackar han inte nej till så det blir nog inga problem. Jag däremot avskyr den drycken! Har försökt att lära mig att gilla den eftersom man ofta bjuds på en whiskey till kaffet o.s.v. Men det går inte. Jag tror jag hellre dricker t-sprit :-O Men kanske om jag fick besöka ett destilleri


 • Guanac­a
  Visa endast
  Fre 20 jul 2012 18:39 #9

  Har du provat irländsk whiskey? Stor skillnad på den o den skotska, rökiga, skarpa blä! Jag dricker bara irländsk, den är destillerad 3 gånger ((skotsk bara 2) och är inte rökig.

 • Fre 20 jul 2012 21:01 #10

  Det har jag säkert provat. Min fd man gillar whiskey och köpte allt möjligt. Jag smakade alltid utan att någonsin hitta en som jag ens skulle kunna dricka för att vara artig. Min blivande gillar också whiskey och jag känner igen det där med att den inte ska vara rökig. Det gillar varken han eller min bror. Jag sitter och lyssnar när de njuter


   


  Men man vet aldrig. Jag har aldrig gillat vitt sött vin men fick smaka på en som var helt fantastisk till gåslever


Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll