• Aniara­4
    Äldre 20 Jul 10:21
    5994 visningar
    24 svar
    24
    5994

    Bröllopsresa till Irland, tips?

    Personligen tycker jag Dublin är väldigt överskattat. Västkusten är den del som är vackrast, med höga klippor som störtar ner i havet, karga landskap osv. Galway är en väldigt mysig stad mitt på västkusten, som jag rekommenderar. Därifrån kan man åka ut till Aran Islands som är karga och dramatiska och faktiskt ofta har bättre väder än på fastlandet. Aran Mór är den som är lättast att ta sig till, den är också mest turistifierad, men det gör liksom inte så mycket. Där finns ett häftigt halvringsfort (ruin) på ett mycket högt stup ner i havet, inget för den höjdrädde. Man kan åka häst och vagn eller minibuss dit från hamnen.

    Det är inte heller så långt från Galway till Cliffs of Moher (jag lovar att du har sett dem på bild om du nånsin har sett någon reklam för Irland) och The Burren som är ett märkligt stenlandskap med många unika växtarter.

    Det finns B&B i varannat hus längs typ hela västkusten, så ett bra sätt att ta sig runt är att hyra bil och köra runt och stanna där man känner för, om man är bekväm med att köra på fel sida förstås (man sitter ju även på fel sida i bilen).

    Pubar finns också överallt, och det spelas ofta traditionell musik i dem, mer eller mindre turistanpassad... Maten är generellt sett ingen höjdare, mycket är trist och flottigt och serveras med tjocka pommes frites ("chips", icke att förväxla med crisps som vi kallar chips), men vid kusten kan man förstås få fin färsk fisk. Förhoppningsvis har köket utvecklats en del sen jag bodde där (många år sen!) så att det finns fler alternativ. En rätt ni inte ska missa är dock Irish stew. I princip tar man kött, potatis och morötter, och långkokar till det blir en grötig gryta - mycket godare än det låter! En fördel med den bastanta maten är att om man äter en rejäl fry-up till frukost behöver man ofta ingen lunch!

  • Aniara­4
    Äldre 20 Jul 11:07
    #4
    Guanaca skrev 2012-07-20 11:02:24 följande:
    Mmmm chips är ju underbara, till pizza tex. Men måste ätas med vinäger på
    Vinäger, bläääääääääääh! Skrikandes

    Annars verkar vi vara rörande överens om det mesta. Torvröksdoft.... *drömmer mig tillbaka*
  • Aniara­4
    Äldre 22 Jul 09:53
    #11

    Ja i så fall är Belfast också en bra resa! Jag vet att det har ändrats väldigt mycket sen jag bodde där för 15-20 år sedan, då var det extremt sunkigt och slitet (jag gillade det, det var ju under grunge-eran också Drömmer), men nu har det piffats upp bortom igenkänning. Men Kelly's Cellars lär vara sig likt! Besöktes bl.a. av Brad Pitt när han övade på dialekten inför den filmen där han spelade IRA-man.

    Det ordnas många olika rundturer där man kan få se de stora väggmålningarna, det skulle jag definitivt rekommendera. Den här verkar bra: www.belfastmuraltours.com

    Mitt eget favoritställe är An Chultúrlann, ett iriskspråkigt kulturcentrum som ligger på Falls Road och har ett café, boklåda, teater, musik, konst, kurser och mycket mer. www.culturlann.ie

    Och är man i Belfast kan man gärna göra utflykter till Giant's Causeway (en mycket märklig stenformation) och Carrick-a-Rede rope bridge, båda vid den norra kusten. Fast repbron var häftigare för 20 år sen innan de satte upp galler på sidorna så att man inte kan ramla ner. En kompis hängde i knävecken från den där jäkla bron...

  • Aniara­4
    Äldre 23 Jul 15:37
    #13

    Ja, jag bodde där både före och efter vapenvilan, och det var... annorlunda. När jag kom tillbaka till Sverige hade jag först svårt att sova på nätterna, jag vaknade med ett ryck av att det var för tyst - ingen helikopter! Jag trivdes ju, men det mesta jag tyckte var kul är inget som går att rekommendera till andra, det hade framför allt att göra med människorna jag umgicks med. Dessutom var jag ung och rätt dum, så många äventyr är roliga minnen men inget jag skulle utsätta mig för igen! Oskyldig

    Jag älskade Donegal, både för skönheten i landskapet och för den fantastiskt vackra och mjuka dialekt av gaeliska de pratar där, men det är bökigt att ta sig dit utan bil och svårt att uppskatta dialekten om man inte råkar kunna språket!

    Så vart jag skulle åka och vart jag rekommenderar andra att åka är i regel två olika saker. Min starkaste rekommendation är alltid Galway och området runtomkring - Aran Islands, Connemara och Clare. Dock blev jag lite besviken på Lisdoonvarna efter att ha hört låten med samma namn av Christy Moore, det var ju inte alls så crazy som han beskriver det! Flört


  • Aniara­4
    Äldre 23 Jul 20:17
    #15

    Det enklaste är nog att flyga til Dublin och sen åka tåg eller buss därifrån. Tågen går lite som en solfjäder från Dublin, så det är svårt att åka tåg "på tvären" t.ex. längs västkusten, men  det finns bussar. (Se Guanacas länkar). Jag skulle nog börja med Dublin, ta en avstickare upp till Belfast ett par nätter (ev med utflykt till norra kusten och Giant's Causeway/Carrick-a-rede, finns dagsturer med buss dit), sen till Galway antingen med buss från Belfast (åkte den några gånger, det var inte direkt bekvämt, tog typ 7 timmar och ingen toalett, man fick be chauffören vänta ett par minuter vid busstationen på något av stoppen, men det kanske har blivit bättre), eller tåg tillbaka till Dublin och sen tvärs över till Galway.

    Turistifieringen är inte begränsad till Dublin, tvärtom kan den vara ganska utbredd på alla fina ställen och även västkusten. Jag hörde att Inis Mór (den av Aran Islands som är lättast att besöka) i alla fall när jag var där hade en befolkning på ca 900 personer, och varje dag kom över 1000 turister. Så visst finns det även där drivor av vykort och souvenirer, överprissatta stickade tröjor, och gubbar med keps med åsnor som man ska betala för att få fotografera, men det är inte påträngande försäljare som på många andra turistmål. Och än sen om de målar husen lite extra gulligt, håller sig med torvtak och sätter upp pittoreska skyltar för turisternas skull, resultatet blir ju att det är fint att titta på!

    Vandra borde vara perfekt att göra. Jag har ingen större erfarenhet av det (har däremot cyklat runt Ring of Kerry, det var backigt!) , men att knata upp på berg och titta på utsikten är lite av en folksport. Ofta är ju bergen rätt karga utan en massa träd och snår i vägen, så det är lätt terräng även om det kan vara brant. Kolla efter vandringsleder i Connemara!

    Generellt är det väldigt lätt att turista, folk är hjälpsamma och pratsamma och mestadels hyggliga. Man behöver inte vara särskilt rädd för att bli lurad eller rånad. Och det finns som sagt B&B i varannan stuga, så det funkar oftast bra att vara spontan.

  • Aniara­4
    Äldre 24 Jul 08:50
    #18

    Kollade nyss av nyfikenhet. Det verkar inte gå direktbussar Belfast-Galway längre, Bus Éireann föreslår byte i Dublin, men söker man på www.translink.co.uk/Ulsterbus så finns det en sjutimmarsresa (jag mindes rätt om tiden alltså) med två byten, i Cavan och Athlone. Om ni inte är benägna att bli åksjuka kan det ju vara ett trevligt sätt att se lite mer av landet. (Det där med raka motorvägar är inte riktigt deras grej mer än på några få ställen.)

    Och jag nickar entusiastiskt över förslaget om Clifden. Söt stad som ligger fint bland de höga bergen. Det går bussar från Galway, tar 1-2 timmar beroende på rutt, och vägen dit är också vacker.

    Jag har förstått att många vandrar i bergen runt Dublin, men jag har aldrig förstått om det är för att de ligger nära till hands eller om de verkligen är så fina. På de bilder jag har sett tycker jag de ser tråkigare ut än bergen på västkusten, men det kanske är för att jag gillar dramatiska klippor som stupar ner i havet? (Inte så vandringsvänligt med andra ord.) Det är säkert jättefint, bara att det inte är vid havet.

    En sak till, om ni till äventyrs är det minsta intresserade av att rida eller att spela golf, så är Irland landet man ska göra de sakerna i. När min bästa kompis och jag åkte runt för några år sedan var det en mycket stark önskan från henne att få ta en ridtur. Eftersom jag är extremt allergisk mot hästar var det lite meckigt, men vi lyckades få till det så att hon åkte iväg med bilen till ett ridcenter, duschade och bytte om där efter ridturen, la ridkläderna i täta plastpåsar i bilen, åkte till vandrarhemmet och stoppade dem direkt i tvättmaskinen, och sen kom jag tillbaka från min egen utflykt. Hon var helt lyrisk efter att ha fått galoppera i vattenbrynet på en gudomlig strand. (Ja, Irland har många väldigt vackra stränder, hade klimatet varit annorlunda hade det varit fullständigt sönderturistat. Stranden är fin men vattnet är för kallt!) Det var inte helt fel med lite egentid efter ett par veckors dygnetruntsällskap heller. Oskyldig

    Och jag skulle inte heller våga flyga med Ryanair. Förutom att det är så bökigt att ta sig till Skavsta känns det som att vad som helst kan hända, och man har ingen som helst säkerhet. Blir det något problem är det liksom bara tough shit.

  • Aniara­4
    Äldre 24 Jul 09:11
    #19

    Fasen, nu blir jag ju sugen på att åka till Irland själv. Det var bra många år sen sist. Och Belfastkompisarna brukar tjata på Facebook om när jag kommer tillbaka. Ska fråga maken om vi kanske ska åka dit nästa år! I år har vi fullt upp med utlandsresor som det är...

Svar på tråden Bröllopsresa till Irland, tips?