• Guanac­a
    Äldre 20 Jul 11:00
    5987 visningar
    24 svar
    24
    5987

    Bröllopsresa till Irland, tips?

    Å jag hoppar in direkt Tungan ute

    Skulle rekommendera att hyra bil (om ni vågar köra vänstertrafik och bland alla fortkörare och drink drivers Obestämd) då kollektivtrafiken inte är den bästa. Tåg går från Dublin till de största städerna Cork, Galway, Waterford, Killarney, Limerick och Belfast, annars är det buss som gäller tex inga tåg till nordvästra delen (Sligo/Donegal) Dock är ju landet inte så jättestort så man kan ta sig med buss från Dublin till "hörnen" på några timmar, minns dock att jag åkte buss från Killarney till Dublin och det tog ca 7 timmar.
    Men ska man hitta de absoluta pärlorna och kunna stanna där man vill så är ju hyrbil det absolut bästa!

    Landsbygden är det RIKTIGA Irland. Doften av torvröken är speciell, och att se fåren ligga och sova mitt på den slingriga vägen ute i Connemara Bo på små B&Bs där frun i huset lagar Irish Breakfast med ägg, bacon, black pudding och ljuvliga champinjoner, eller på gamla slott!

    County Donegal är jättefint, otroliga stränder! Dock helt oförståelig dialekt
    Sligo
    är vackert och gillar man Yeats poesi måste man absolut besöka hans landskap med det speciella berget Benbulben.

    Galway
    är ett av mitt favoritcounties, här finns staden Galway med mysiga pubar, kaféer och restauranger. Hit åker Dublinborna för en helg pga den härliga atmosfären och ha roligt ("the craic"). Här finns också Claddagh, område i Galway stad (tidigare en by utanför staden) där Claddaghringarna sägs härstamma ifrån. Det brukar simma en massa svanar där och det finns en fin park att promenera i vid havet. Besök The Claddagh Ring Museum.
    Aran Islands utanför Galways kust, himmelriket!

    Mullingar
    är en stad i the Midlands, County Westmeath. Staden i sig har väl inget att erbjuda direkt men utanför finns vackra sjöar, tex Lough Ennell vid vars strand Liliput ligger. Ja, det är det riktiga Liliput Jonathan Swift bodde i detta område och tog väl namnet till Gulliver's Travels därifrån. Vid Liliput kunde man iallafall förut hyra kanoter mm.

    Shannon
    är Irlands största flod och bland irländarna är det populärt att hyra en cruiser (båt) och semestra på Shannon, mycket fiske! Otroligt vackra omgivningar och måste vara mysigt att glida runt på floden och stanna vid små byar och pubar längs med floden.

    Slott finns det gott om! Tex Kinnitty Castle (nu hotell) utanför Birr i Co Offally. Jag brukade drömma om ett bröllop där Rock of Cashel i Co Tipperary är en mäktig syn!

    Och så Dublin då, eller Baile Atha Cliath  som den heter på iriska Hjärta Här finns mycket att se att och göra både om man vill festa, äta gott, ägna sig åt kultur- eller friluftsaktiviteter. Måsten är Irish Whiskey Museum och Guinness Storehouse såklart. Irish Rebel Walking Tour (tror den heter så) som utgår från The International Bar på 23 Wicklow Street är en fascinerande guidad promenad genom centrala Dublin där man ser platserna från Påskupproret 1916 som sådde fröt till Irlands självständighet. Fortfarande samma kille som håller i den sen jag gick den för ca 14 år sedan!
    Shoppa runt Grafton Street och St Stephens Green. Köp stora blomsterbuketter på sidogatorna vid Grafton Street. Lyssna på the buskers (gatumusikanter) på Grafton Street på kvällarna. Picknick lunch i St Stephens Green (park). Promenera i Phoenix Park och se de stora hjordarna av hjortar. Ta pendeltåget eller bussen till Dun Laoghaire, strosa på piren och kanske få se delfinerna! Ta pendeln norrut till Howth och ät nyfångad fisk på någon av restaurangerna vid hamnen. Ta Luas (spårvagnen) till Dundrum och shoppa i det fina shoppingcentret där, och besök Dundrum Village en charmig liten by som numer är "inbäddad" i storstaden Dublin. I Stillorgan village fanns det en indisk restaurang som var vida känd för sin goda mat, väl värt att åka dit! Ät Irish Stew på The Bankers, pub på Trinity Street. Den var iallfall himmelsk god när jag åt den där för 1,5 år sedan. Museer finns det massor av, rekommenderar Kilmainham Gaol, där rebeller från 1916 satt fängslade (en tragisk romantisk historia om en av dem som gifte sig i cellen kvällen innan sin avrättning).

    Belfast, är man intresserad av irländsk revolutionär historia skall man definitivt besöka Falls Road där IRA och Sinn Fein hade sina starka fästen, på kyrkogården där finns alla IRA-voluntärer begravda. Många väggmålningar (antar att de måste finnas kvar fast The Troubles är över?) Härifrån kan man också utgå för en utflykt till Giant's Causeway på norra kusten.

    Att undvika:
    Cliffs of Moher
    , mycket vackra klippor men också mycket turister :( Då var klipporna vid Dun Angus på Aranöarna hundra gånger bättre!
    Temple Bar, typisk turistfälla mitt i Dublin. Finns väl mysiga affärer och pubar här men inte så genuint. Blev totallurad på en restaurang med hemsk Irish Stew och Guinnes från BURK Dubbelt så dyrt som på The Bankers två kvarter bort utanför Temple Bar.
    Norra sidan av Dublins city centre, "the rough side"
    Greyhound Racing - grymmaste industrin :(

    Jag tror en bröllopsresa på Irland kan bli romantisk och oförglömlig! Dramatiska landskap blandat med en
    Bästa vädret får man nog under juli eller augusti (de flesta irländare tar semester i augusti) men även vintrarna kan vara underbara! Att se otroligt lysnade GRÖNT gräs och rosor i januari! I februari blommar körsbärsträden (japanska? rosa blommor) runt om i trädgårdarna och utmed gatorna i Dublins förorter.

    Nu ska jag sätta mig ner och skriva en guidebok tror jag

  • Guanac­a
    Äldre 20 Jul 11:02
    #3
    Aniara4 skrev 2012-07-20 10:21:46 följande:
    Maten är generellt sett ingen höjdare, mycket är trist och flottigt och serveras med tjocka pommes frites ("chips", icke att förväxla med crisps som vi kallar chips),
    Mmmm chips är ju underbara, till pizza tex. Men måste ätas med vinäger på
  • Guanac­a
    Äldre 20 Jul 11:54
    #5
    Aniara4 skrev 2012-07-20 11:07:29 följande:
    Vinäger, bläääääääääääh! Skrikandes

    Annars verkar vi vara rörande överens om det mesta. Torvröksdoft.... *drömmer mig tillbaka*
    Haha ja, slog mig direkt med dina kommentarer Galway och Cliffs of Moher Drömmer

    Chips måste ätas med vinegär! Punkt slut Och Dublin är bäst
  • Guanac­a
    Äldre 20 Jul 15:26
    #7

    Irland är fullt av historia! Tips, läs på lite innan så känner man igen platserna. Se filmer som Michael Collins och I faderns namn. Vingård, pyttsan! Ett slottshotell på Irland och whiskeydestillerier är mycket bättre

  • Guanac­a
    Äldre 20 Jul 18:39
    #9

    Har du provat irländsk whiskey? Stor skillnad på den o den skotska, rökiga, skarpa blä! Jag dricker bara irländsk, den är destillerad 3 gånger ((skotsk bara 2) och är inte rökig.

  • Guanac­a
    Äldre 23 Jul 12:24
    #12
    Aniara4 skrev 2012-07-22 09:53:24 följande:
    Ja i så fall är Belfast också en bra resa! Jag vet att det har ändrats väldigt mycket sen jag bodde där för 15-20 år sedan
    Ah, jag anade nog att du bott på den gröna ön du med Jag var i Belfast och Derry för ca 16 år sedan, det var vapenvila men sprang på några soldater med full mundering (k-pistar, skottsäkra västar och pansarvagnar) i gathörnen några gånger - och helikoptrarna som circulerade dag som natt... Måste vara mycket förändrat nu som sagt!
    Jag bodde i the fair city of Dublin

    Pia, eftersom ni inte har körkort och får förlita er på buss och tåg är det nog bäst att ha en planerad rutt, för att hinna se det man vill se behöver man ju kanske vara mer strukturerad och planera för restider etc. Mitt tips är att välja 1 eller 2 av städerna att stanna några dagar i och sedan göra olika dagsutflykter därifrån. På så vis kan ni uppleva både storstad och landsbygd. Bor ni i en stad finns det alltid restauranger och andra nöjen på kvällarna och lätt att ta sig runt med taxi/buss etc. Skulle ni bo ute på landsbygden är det lite mer isolerat! Pub finns alltid  men man måste då ha bil (eller ringa taxi) för att ta sig dit. 
    Tex bo i Dublin och göra utflykter till Glendalough (klosterruiner med anor från 500-talet), Newgrange, eller bara ta bussen till någon mindre stad/by ett par timmar bort. Andra städer är ju som sagt Galway, Belfast (Nordirland), eller Cork.

    Eller om ni vill ha lugn och ro så bo en natt eller två på ett slott eller mysigt B&B ute på landet!

    Det finns olika biljetter för buss och tåg för turister, kika på http://www.buseireann.ie/inner.php?id=279 eller www.irishrail.ie
  • Guanac­a
    Äldre 24 Jul 08:05
    #17

    Flyg går direkt till Dublin från Stockholm med AerLingus (från Arlanda). Jag gillar inte att flyga med RyanAir, men bor man närmare Skavsta så kanske det är värt det. Flygplatsen i Dublin ligger lite norr om stan, det tar ca 30 minuter in till stan med buss.
    Håller med om att Dublin-Belfast-Galway kan vara en bra rutt! Ni kan ju ta buss från Belfast mot Galway men sen stanna nånstans mittemellan. Grevskapen mitt inne i landet är inte att förakta, finns mycket mysigt och fint (tex County Monaghan, Cavan, Longford, Westmeath). Nu är jag inte så himla haj på hur och vart bussarna från Belfast mot Galway går, men har åkt buss mellan Dublin och Co. Donegal flera gånger, då åkte man genom Monaghan och Tyrone, fina landskap!

    Vandra kan man göra runt i kring Dublin! Finns vandringsleder i Dublin/Wicklow Mountains. Man kan i princip gå från city centre ända ner till Glendalough (tror dock vandringsleden startar i Marley Park söder om stan). Bergen söder om Dublin är fantastiska! Det är en sån vildmark så nära stan. Och från "de första" kullarna ser man hela storstaden breda ut sig norr om en, och tittar man österut ser man the Irish Sea. Jag bodde ett år vid Sandyford/Ticknock och hade denna utsikt varje dag fram o tillbaka till jobbet Hjärta Värt att se är Sally Gap (vattenfall), Great Sugarloaf mountain (distinkt formad bergstopp som man ser från nästan överallt i Dublin, spana efter den när ni går ner för landning!) Den är ca 500 m hög tror jag, men en spännande klättring och från toppen har man strålande utsikt!
    En annan topp ni måste bestiga är Craogh Patrick utanför Westport i Co. Mayo (västra Irland, norr om Galway). Till detta berg vallfärdar pilgrimmer varje år (i augusti tror jag!) och egentligen skall man gå barfota upp. Otroligt vackra vyer och en bit kulturell och religiös historia! Westport är också en mycket mysig liten stad.

    Så ruttförslag:
    1. Dublin några dagar; vandra i bergen, Glendalogh, besöka Howth eller Dun Laoighaire utmed kusten, Guinnes och Whiskey-museet, Rebel Walking Tour, Irish Writers Museum (om ni är intresserade av litteratur). Newgrange måste ni ju se också! Typisk turistmål men det är häftigt och väldigt fina omgivningar.
    2. Till  Belfast ett par nätter (går tåg från Dublin)- Falls Road och väggmålningar, Giants Causeway.
    3. Buss till någonstans mittemellan Belfast och Westport, hitta något litet landsorthotell eller slott (jag kan leta!) och bo en natt mitt i ingenstans. Promenera på slingrande vägar kantande av täta häckar och hör korna råma i hagarna.
    4. Westport en-två nätter, vandra uppför Croagh Patrick. OM det FINNS, ta buss till Clifden mitt i Connemara. Mysig by och otroligt vackra slingrande vägar. En natt där och sedan mot  Galway eller direkt till Aran Islands, där ni kan bo en eller två nätter.
    5. Galway, om ni redan åkt runt i Connemara (Westport-Clifden-Aran Islands) kanske det räcker med en natt i Galway, eller stanna två och gör utflykter söder ut mot The Burren.
    6. Åk direkt till Dublin, eller om ni vill stanna någonstans på vägen kan ni tex ta en natt på Kinnitty Castle i Co Offally, eller besöka den lilla staden Tullamore och whiskeydestilleriet med samma namn.

    Beroende på bussförbindelserna tycker jag det vore en suverän rutt, bara att åka igenom Connemara är en upplevelse, slingrande vägar, berg, får som sover på vägen.

    Om det inte finns bussar med Bus Eireann så finns det säkert små lokala bussbolag som kör andra sträckor.

    En liten varning angående att vandra: bergen och kullarna kan tyckas små och gulliga och vädret toppen, MEN vädret kan ändras mycket snabbt och bara ett par hundra meter upp på en "liten kulle" kan det börja hagla och blåsa mitt i sommaren, eller komma tjock dimma. Så följ råd och anvisningar och ha bra kläder samt matsäck!

  • Guanac­a
    Äldre 24 Jul 10:19
    #20

    Mmm visst blir man sugen! Längtar enormt mycket till bröllopsresa nr 2 i slutet av september (nästan ännu mer än till bröllopet på Mallorca ) Men TYVÄRR kommer vi bara åka över en helg (tors-mån) så det blir bara Dublin för vår del. Men jag tjatar på älsklingen att vi ska hyra bil en dag och åka ut ur Dublin, vill till Tullamore destilleriet iallafall. I närheten av Tullamore finns också Slive Bloom mountains, där är det fint!

    Dublin Mountains och Wicklow Mountains ÄR fina, men där måste man nog ha bil för att ta sig ut till de mer dramatiska områdena. Ska försöka leta upp mina gamla foton Närheten till storstan är ju såklart positiv, man kan ju som sagt vandra upp i bergen från Dublin. Men de blir finare ju längre från stan man kommer http://en.wikipedia.org/wiki/Wicklow_Mountains

  • Guanac­a
    Äldre 24 Jul 10:20
    #21
  • Guanac­a
    Äldre 24 Jul 10:39
    #22
    Aniara4 skrev 2012-07-24 08:50:30 följande:
    Kollade nyss av nyfikenhet. Det verkar inte gå direktbussar Belfast-Galway längre, Bus Éireann föreslår byte i Dublin, men söker man på www.translink.co.uk/Ulsterbus så finns det en sjutimmarsresa (jag mindes rätt om tiden alltså) med två byten, i Cavan och Athlone. Om ni inte är benägna att bli åksjuka kan det ju vara ett trevligt sätt att se lite mer av landet. (Det där med raka motorvägar är inte riktigt deras grej mer än på några få ställen.)

    Och jag nickar entusiastiskt över förslaget om Clifden. Söt stad som ligger fint bland de höga bergen. Det går bussar från Galway, tar 1-2 timmar beroende på rutt, och vägen dit är också vacker.

    Jag har förstått att många vandrar i bergen runt Dublin, men jag har aldrig förstått om det är för att de ligger nära till hands eller om de verkligen är så fina. På de bilder jag har sett tycker jag de ser tråkigare ut än bergen på västkusten, men det kanske är för att jag gillar dramatiska klippor som stupar ner i havet? (Inte så vandringsvänligt med andra ord.) Det är säkert jättefint, bara att det inte är vid havet.

    En sak till, om ni till äventyrs är det minsta intresserade av att rida eller att spela golf, så är Irland landet man ska göra de sakerna i. När min bästa kompis och jag åkte runt för några år sedan var det en mycket stark önskan från henne att få ta en ridtur. Eftersom jag är extremt allergisk mot hästar var det lite meckigt, men vi lyckades få till det så att hon åkte iväg med bilen till ett ridcenter, duschade och bytte om där efter ridturen, la ridkläderna i täta plastpåsar i bilen, åkte till vandrarhemmet och stoppade dem direkt i tvättmaskinen, och sen kom jag tillbaka från min egen utflykt. Hon var helt lyrisk efter att ha fått galoppera i vattenbrynet på en gudomlig strand. (Ja, Irland har många väldigt vackra stränder, hade klimatet varit annorlunda hade det varit fullständigt sönderturistat. Stranden är fin men vattnet är för kallt!) Det var inte helt fel med lite egentid efter ett par veckors dygnetruntsällskap heller. Oskyldig

    Och jag skulle inte heller våga flyga med Ryanair. Förutom att det är så bökigt att ta sig till Skavsta känns det som att vad som helst kan hända, och man har ingen som helst säkerhet. Blir det något problem är det liksom bara tough shit.
    Då kan ni stanna i Athlone. Där finns ett slott/fästning med museum och floden Shannon! Bra bas för att utforska the Midlands. I närheten finns också Clonmacnoise, en gammal kloster/kyrkogård nästan finare än Glendalough! Sen är det nära till Galway för vidare resa.
    I Cavan har jag varit nån gång och tittat på fotboll, minns inte så mycket annat än att vi var ute på vischan De har charmig dialekt där!
    Fotboll, ja! Även om man kanske inte är en sportfåne så får man inte missa att se Gaelic Football eller Hurling, uråldriga keltiska sporter! All Ireland Championships pågår under augusti/september (finalerna brukar vara i början av september). Om ni lyckas få biljetter till en kvartsfinal på Croke Park i Dublin så är det en upplevelse för livet! En folkfest (inga hulliganer här inte) på en arena med plats för 82 300 personer!!! Den nya större stadion stod klar för några år sedan, den är enorm! Och byggd endast för dessa inhemska sporter. Tror att de har lättat lite på förbudet men tills för några år sedan var det strängt förbjudet för några "foreign sports" (tex fotboll eller rugby) att spelas på denna helgedom. Finns även historia knuten till stadion (brittiska armén massakerade irländare under en match 1920, skildras i filmen Michael Collins).
    http://www.crokepark.ie/
    http://www.gaa.ie/
  • Guanac­a
    Äldre 26 Jul 10:03
    #24

    Hihi det är bara ett nöje att prata om Irland! Blir dock så nostalgisk och vill flytta tillbaka
    Väntar med spänning på en reseskildring från dig om drygt ett år

Svar på tråden Bröllopsresa till Irland, tips?