• Anonym (masken)

    Pormaskar, finnar.. ska snart gifta mig...

    Jag blir galen.... Är 26 år gammal och ändå ser jag ut som en tonåring i hyn...


     


    Mitt största problem är pormaskar, får även finnar. Inte många men ändå.


    Har ätit tetraysal innan, det blev bättre men kom tillbaka. Har smörjt med tusen (känns det som) krämer som bara retar huden.


    Well, i höst ska jag gifta mig och börjar få lite panik... vill fan inte se ut så här när jag ska gifta mig..


    Funderar på att gå till en salong och göra portömning några gånger innan.


    Någon som har några förslag? Jag har provat allt men inget fungerar.


    (Kanske ska nämna att vi ska börja försöka göra barn, så läkemedel är inget alternativ)

  • Svar på tråden Pormaskar, finnar.. ska snart gifta mig...
  • JesFre

    Gå till en Hudterapeft (stavning?) och be om hjälp. De brukar kunna komma med många bra tips. 

  • Anonym

    Hej! Förstår hur du känner. Jag har inte heller finnar och inte mycket pormaskar men titt som tätt ploppar det upp flera pormaskar. Jag har aldrig testat medicin mot detta eftersom jag inte anser att mitt problem är så stort. Men jag har provat diverse produkter, allt från dyra märken till apotekets produkter. Men de produkter som jag använt får bara pormaskar att tillfälligt försvinna. Jag har varit på ansiktsbehandling men på min hy gjorde det ingen skillnad. Det jag tycker fungerar bäst på min hy är att lägga en lermask ca 1-2 gånger per vecka och därefter använda fuktmask ca 3 gånger i veckan. Lägger fuktmasken direkt efter lermasken eller istället för nattkräm och låter den verka hela natten. Och angående rengöringsprodukter, dag- och nattkrämer, ansiktsvatten etc så varierar jag för att hunden inte ska hinna vänja sig vid ett märke och dess produkter. Nu har jag även börjat använda punktbehandlare, som man stryker över en finne/pormask för att dämpa den och det har faktiskt dämpat pormasken och gjort den mindre synlig. Jag försöker också dra ned på användningen av foundation, mineralpuder osv. Använder enbart I.D Bareminerals smink men har ändå dessa problem med hyn. Så på vardagar försöker jag låta huden vila och sminkar enbart ögonen. Detta har fått min hy finare och klarare med färre pormasker och noll finnar. Så mitt tips är att använda ansiktsmasker både för att rengöra och tillföra fukt, variera dina produkter för daglig rengöring, dra ned på användning av foundation och testa en punktbehandlare för finnar/pormaskar om du bara har någon enstaka. Önskar det fanns en mirakelprodukt som genst gjorde huden perfekt men har tyärr inte hittat en sådan. Hoppas det löser sig för dig! Lycka till!

  • jennie13

    Nu ligger den här affären i Karlstad, men du kan se om de har samarbetspartners i närheten av där du bor. http://ekolea.se/ Jag har haft problem med min hy, framför allt i anskiktet, i många år, framförallt med torrhetseksem osv. Q-serien och dess upplägg har gjort underverk för mig! Jag vet inte hur mycket de hjälper mot pormaskar men du kan ju ringa och fråga i allafall.


     


    Lycka till!!!

  • Anonym (masken)

    Idag känns det värre än någonsin, är jättedeppig över detta.


    Har iaf bokat tid hos en hudterapeut om två veckor.


    Min hud känns verkligen som kaos nu, kanske beror det på att jag ska få mens snart. Har flera pormaskar som utvecklats till små finnar. :(


     


    Jag känner mig inte positiv inför bröllopet. Det är ju inte så här det ska vara! Jag tycker vanligtvis inte om att stå i centrum, helst ville jag att vi skulle gifta oss i hemlighet. Men man är ju två som gifter sig, så jag fick kompromissa så det blir ett litet bröllop. Känndes helt ok fram till nu när jag inser att huden antagligen kommer se hemsk ut!


    Vill bara gråta!

  • Anonym (får också finnar)

    Jag får också finnar, och pormaskar. Jag är 26 år och det har inte gått över änsålänge så jag har inget hopp om att det ska gå över tills vi gifter oss heller. Min syster har samma problem och min pappa som är runt 60 får också finnar.. Jag har testat olika krämer och just nu kör jag med ansiktsskrubb och lite annat som håller det nere men det är inte fritt från finnar ändå. Jag får även på ryggen och har massor med ärr efter dem (som jag upplever som stort problem, andra kanske inte uppmärksammar det lika mycket som jag). 

    Så min plan är att jobba omkring problemet, nedsläppt frisyr som täcker ryggen, ev. bolero eller jacket och smink som täcker bra. Har en concealer kräm från Yves Rocher som täcker rätt bra för mig. Det som hjälper mest för min hy (jag har dock inte gått till hudterapeut men min syster har och det hjälpte inte) är rengöring morgon och kväll och en bra kräm för min hud så att huden inte torkar ut och producerar ännu mer finnar i ren panik. Slarvar jag med att tvätta bort smink ordentligt någon kväll så är där extra många finnar sen. Så inför bröllopet är det nogrannhet som gäller helt enkelt :)

    Sen är ju allas hy olika, men jag tänkte att jag för göra det bästa av vad jag har. Nu använder jag mest Yves Rochers produkter för tillfället av diverse anledningar, men jag pratade med dem i affären för att få rätt produkter till min hy. Det hjälper lite iaf om än inte helt och hållet.

    Så prata med en butik som säljer hudprodukter/någon som är kunnig kring hud om vad som skulle passa din hudtyp. Det är mitt tips.

  • MsChevy

    Lider med dig o vet precis hur det känns! Fyller snart 30 o har problem med finnar...både i ansiktet o på ryggen...
    På sommaren blir det alltid bättre av att va mycket ute i solen o slippa massa kläder, men när hösten kommer börjar det om igen. Alkohol o skräpmat gör det ännu värre, samt godis o snax. O så självklart strax innan mensen. Rynkar på näsan
    Att dricka mycket vatten brukar vara ett knep för det rensar kroppen. Jag kör med ACOs peelingcreme när jag tvättar ansiktet för att gnugga bort all yttre smuts (avgaser, skit från jobbet, damm, m.m.) samt barnängens tvål. Kör jag med nåt annat får jag finnar direkt eller snustorr hy. Smörjer gör jag med Dove BodyCream, lagom återfuktande, går in fort och känns inte fet o huden blir len o mjuk. 

    O eftersom ni håller på med babyverkstad, kan jag rekommendera att du går till hälsokosten o köper Apiforce "bidrottninggelé". Det har använts i tusentals år av kineserna för att åka fertiliteten o gör dessutom underverk för hår, hud o naglar. Jag fick hår som en hollywood-stjärna, starka naglar o fin lyster i huden PLUS att jag mådde mycket bättre. Dessvärre hjälpte den inte oss gällande fertiliteten, men det berodde inte på den (snarare brist på sex pga jobbar motsatta skift).
    Jag ska börja med Apiforce igen, tror min kropp behöver det nu efter ca 10 veckors förkylning, är totalt tom på energi.

    Motion o frisk luft gör ju oxå underverk för huden, vad jag längtar ut på joggingrundan igen (har just nu problem med luftvägarna o grym hosta, går jag till bilen får andnöd). Och vad gäller smink, så testa dig fram till nåt som passar din hy. En del foundation ger mig finnar efter ca 20 min, det jag har nu (nåt billigt från Dollarstore faktiskt) är jättesnäll mot min hy när jag väl sminkar mig. Jag jobbar på industri, så jag behöver inte daglig makeup mer än mascara. Prata med personal på make up-affärer om dina problem o om du får några bra tips från hudterapeuten, får du gärna dela med dig Solig 

    Vill inte heller se ut som en pizza när jag gifter mig... 

  • Anonym (Här är en till)

    Jag är 27år och har alltid haft finnar, sedan jag var 12år tror jag. Jag har betydligt större problem med det än pormaskar. Jag visar mig aldrig i linne eller t-shirt, nej, inte ens när det är 30 grader varmt på sommaren. Jag visar mig aldrig för någon, förutom min familj, utan smink heller. Inför bröllopet fick jag panik. Jag vill inte gå till en butik och pröva klänningar, jag vill inte ha en klänning med långa ärmar eller en som visade allt (axlar, rygg, armar). Hur löser man det då? Ingen aning. Jag har definitivt inte råd att gå på olika behandlingar och sådana saker och jag har riktigt extrem läkarskräck som gör att jag absolut inte kan förmå mig att gå till en läkare angående detta heller. Jag har lärt mig att leva med det, trots att jag mår dåligt av det. Det jag skriver hjälper inte ts alls, men hon får åtminstone veta att hon inte är ensam.

  • Anonym (får också finnar)
    Anonym (Här är en till) skrev 2012-05-09 19:36:48 följande:
    Jag är 27år och har alltid haft finnar, sedan jag var 12år tror jag. Jag har betydligt större problem med det än pormaskar. Jag visar mig aldrig i linne eller t-shirt, nej, inte ens när det är 30 grader varmt på sommaren. Jag visar mig aldrig för någon, förutom min familj, utan smink heller. Inför bröllopet fick jag panik. Jag vill inte gå till en butik och pröva klänningar, jag vill inte ha en klänning med långa ärmar eller en som visade allt (axlar, rygg, armar). Hur löser man det då? Ingen aning. Jag har definitivt inte råd att gå på olika behandlingar och sådana saker och jag har riktigt extrem läkarskräck som gör att jag absolut inte kan förmå mig att gå till en läkare angående detta heller. Jag har lärt mig att leva med det, trots att jag mår dåligt av det. Det jag skriver hjälper inte ts alls, men hon får åtminstone veta att hon inte är ensam.
    Jag går heller aldrig i linne eller utan smink förutom inför min blivande. Bolero modet var toppen dock tyckte jag :) En chans att ha linne men ändå täcka axlarna och ryggen på varma sommardagar. Och något som kan täcka axlar och rygg vid bröllopet utan att jag behöver ha långärmat.
  • Anonym (kanske hopp?)

    Jag provade märket nuxe när jag hade några år med vuxenacne - mådde jättedåligt av det och var beredd att prova allt! Det hjälpte mig!Köpte på Åhléns i Sthlm (vet ej var du bor) och där finns ofta hudterapeuter som kan hjälpa dej. Köpte ansiktsvattnet och creme och fick mkt bättre hy!Kanske värt ett försök!Lycka till!

  • MsChevy
    Anonym (Här är en till) skrev 2012-05-09 19:36:48 följande:
    Jag är 27år och har alltid haft finnar, sedan jag var 12år tror jag. Jag har betydligt större problem med det än pormaskar. Jag visar mig aldrig i linne eller t-shirt, nej, inte ens när det är 30 grader varmt på sommaren. Jag visar mig aldrig för någon, förutom min familj, utan smink heller. Inför bröllopet fick jag panik. Jag vill inte gå till en butik och pröva klänningar, jag vill inte ha en klänning med långa ärmar eller en som visade allt (axlar, rygg, armar). Hur löser man det då? Ingen aning. Jag har definitivt inte råd att gå på olika behandlingar och sådana saker och jag har riktigt extrem läkarskräck som gör att jag absolut inte kan förmå mig att gå till en läkare angående detta heller. Jag har lärt mig att leva med det, trots att jag mår dåligt av det. Det jag skriver hjälper inte ts alls, men hon får åtminstone veta att hon inte är ensam.
    Jag tror att du borde välkomna solen lite mer. Solig När det är varmt o soligt, göm inte huden med en massa kläder o hår för då blir det instängt o svettigt, dvs mer finnar. Iaf blir det så på mig. Det är jobbigt till en början, men du vinner på det i längden. 
    När jag är inne på jobbet o det är varmt o t-shirten kletas mot ryggen, det är finnar direkt. Så fort jag får chansen låter jag solen torka huden o ge den energi. När jag är hemma o solen skiner, av med tröjan direkt.

    Drick vatten o lägg om kosten så gott du kan. Studera dina matvanor o din menscykel. När får du mest finnar, vad gjorde du dagarna innan, vad åt du? Ofta kan man se ett mönster o då kan man kanske lära sig strukturera om livet så man inte stoppar i sig "finn-främjande" ämnen. Jag har hyfsad koll på det, men har lite för dålig disciplin på mig för att hålla det. Just nu har jag heller ingen energi eller matlust att äta nyttigt (även fast jag borde så ja blir frisk, men smaklökarna bara skriker efter osunt....morr...)
     
    Be läkaren om en remiss till en hudläkare, googla runt på huskurer mot dålig hy. Ge inte upp, göm dig inte! 
Svar på tråden Pormaskar, finnar.. ska snart gifta mig...