• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • CoG
    majjja skrev 2013-04-05 15:42:54 följande:


    caketoppern är ju fin iallafall
    Jag tycker att den får ett mer personligt uttryck tack vare den lie ojämna kristyren.

    Lycka till imorgon då ni firar ER kärlek!!!
  • snowstars

    Inte göra om nånting, jag tycker den blev charmig Passar med cake toppern på nåt vis.


     


    Ha en underbar dag imorgon!

  • Chicita
    majjja skrev 2013-04-05 15:41:45 följande:
    Jahapp, det här gick ju bra
    imorgon gifter vi oss och jag har gjort vårt tårta själv. Smakerna är verkligen helt underbara men något jag kanske skulle övat på var ju det där med att lägga kristyr snyggt. Speciellt man väljer att göra en tårta med mycket kristyr. Det blev bara värre och värre, så jag valde mellan 1, slänga tårtan ut genom balkongen. 2, ta ett glas vin och tänka "äsch, vi kommer ju ändå bara att äta upp den".
    Valde nr 2 och faktiskt så ser det lite värre ut på bild, än i verkligheten. Just på bild så blir det ju så otroligt tydligt med alla skavanker.
    Jag inbillar mig att det är så iallafall.
     
    Jamen du fick ju i alla fall dit sockerpastan... Bättre än vad jag lyckades med i alla fall Flört
    Men jag känner igen det där "nu slänger vi skiten i soporna och så struntar vi i tårtan helt"... Men även min misslyckade tårta blev ju faktiskt god. Och vi fick beröm för hur fin den var och många som var imponerade över att jag gjort den själv.
    Och jag kunde faktiskt skaka av mig den där känslan av misslyckande och bara njuta av smaken sen.

    Det är jag rätt säker på att du kommer att göra också Glad 
    Jättebra försök på tårta. Och du har fått till en bra färg på kristyren. Att få det svart och inte bara mörkgrått är en prestation bara det Solig 
  • Principisessan

    Ang färgen på kristyren hade jag i en hel burk svart karamellfärg i typ 2 dl florsocker och pyttelite limesaft (citronen var slut)

  • Victoria F

    Hej,

    jag har ställt frågor här innan och fått bra svar av Chicita. Undrar ödmjukast om hon eller någon annan bakkunnig kan svara på detta?

    När man ska täcka en tårta med frosting, i hur god tid kan man göra det? Går det att täcka/dekorera kvällen innan och förvara i kyl eller blir frostingen tråkig då (torr), eller kan den blöta upp tårtan (inte heller bra). 

    Tacksam för svar Glad 

  • Lilo84
    Victoria F skrev 2013-04-08 13:40:00 följande:
    Hej,

    jag har ställt frågor här innan och fått bra svar av Chicita. Undrar ödmjukast om hon eller någon annan bakkunnig kan svara på detta?

    När man ska täcka en tårta med frosting, i hur god tid kan man göra det? Går det att täcka/dekorera kvällen innan och förvara i kyl eller blir frostingen tråkig då (torr), eller kan den blöta upp tårtan (inte heller bra).

    Tacksam för svar Glad

    Jag täcker alltid mina tårtor kvällen innan, tycker det blir godast då! Se dock till att du inte kavlar sp'n för tunnt och att du är noga med att fodra den(pensla med olja) om den inte är gelantinbaserad (Ballinas SP/MMF t.ex) i alla fall om du ska lägga sp'n på grädde, lägger du den på smörkräm så brukar man inte behöva fodra!


  • söt nöt

    På onsdag är det SM för unga bagare i Göteborg. Då är det 10 st unga bagare som kommer att tävla i flera olika moment. Är man i närheten så kankse det kan vara något att kolla på om man är intresserad av bakning :)

  • Sparriskarro

    Hej,


    Vi söker en bagare/Amatörbagare till vårt bröllop den 6 juli 2013 i Knivsta (mellan Uppsala och Arlanda/Märsta).


    Vi är ca 60-65 gäster och önskar ingen avancerad tårta.


    Gärna med choklad och något lite syrligt eller fruktigt. Det får inte vara marsipan då jag är allergisk mot nötter.


    Tårtan kan vara våningstårta eller stå på ställning. gärna vid utsida. vi har vit/lila som teama.


    Är det någon som har tips på någon som kan/vill göra detta?


    Tacksam för alla tips jag kan få... då den vi tänkt nu hoppat av...


    Tack på förhand!


     

  • Chicita
    Victoria F skrev 2013-04-08 13:40:00 följande:
    Jag skulle helt enkelt testat med just det recept på frosting du ska använda.
    Baka en enkel sockerkaka och bre på frostingen på den och låt det stå i kylen över natten och se hur det ser ut.
    Det är lite olika på olika recept.
    Jag använder sällan frosting för att täcka tårtorna själv så jag har inget sånt där "extrabra recept" på lager... Men en testkaka kan väl aldrig skada Oskyldig
    Lilo84 skrev 2013-04-08 16:50:14 följande:
    Jag gör samma som dig när jag ska täcka med sockerpasta/marsipan.
    Men nu var ju VictoriaF's fråga hur det blir om man täcker en tårta med frosting... och inte sockerpasta Flört 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm