• kelizaah

    Umebrudar 2011/12

    Hejsan!

    Det här är tråden för alla i Umeå med omnejd som planerar bröllop nu under hösten 2011 eller under 2012! Följ med och dela tips, idéer och tankar om er stora (eller lilla) dag!

  • Svar på tråden Umebrudar 2011/12
  • Bruden 2012

    Måste se till att faställa ett datum och boka kyrka så jag kan börja planera på allvar.

  • marimekko86

    Jag som redan kollat upp en massa angående fotografer, tårtor osv kan tipsa er om en tjej som heter...Johanna tror jag..??(googla reda på henne) Hon ska ha en blogg där hon visar alla tårtor som hon gör åt folk. Jag fattade det som att man kan kontakta henne så kan hon göra tårtan åt en och hon gör superfina tårtor.! Hittade henne försent så jag hade en tårta från finas bageri på vårt bröllop, supergod och jättefin, men lite trist som sagt och jag hade också gärna haft en häftigare tårta, men som sagt...jag hittade henne för sent :-P

    Annars rekommenderar jag ju förstås vår fotograf Andrea, hon är himla kreativ och älskar att få göra lite mer roliga grejjer, sedan träffar och fotar hon alltid brudpar innan bröllopet en gång så man lär känna varandra.! Hon är heller inte särskilt dyr om man jämför med vissa andra fotografer här omkring.

    Bara några tips

  • SaraJohanna

    Har också spanat in Johannas tårtor, måste nog kontakta henne och höra om hon är ledig/intresserad. Är ju ändå lite komplicerad tårta jag är ute efter. ; ) Men om ingen konditor kan tänka sig att göra en våningstårta så får jag väl helt enkelt nöja mig med flera mindre tårtor och då är nog Johanna det bästa alternativet, hon verkar ha mycket bra tekniker!


     


    Idag ska jag tillsammans med mammsen i alla fall kika på lite klänningar. Blir första gången jag ens rör en brudklänning tror jag, så det blir spännande! ; )

  • Lebendig

    Jag tror att anledningen till att konditorier inte gör våningstårtor är för att det är väldigt svårt att få dem att hålla. Det är väldigt sköra skapelser, om man inte på något sätt klär in ett stativ till varje lager (då blir det typ en våndingstårta fast  bottnarna inte står på varandra.) Eftersom de är jusdt väldigt instabila, blir det väldigt svårt att frakta dem. Jag skulle hemskt gärna vilja ha en våndingstårta, men vågar inte riktigt chansa på att den håller sig hel under den tio mil långa färden som tårtorna ska göra. Vi funderar istället på att ha en tårtbuffé, mest för att hålla kostnaderna lite nere. Jag ogillar marsipan och grädde på tårta...

    Sedan ska man också ha i beaktande att de flesta tårtdekoratörerna jobbar med sugarpaste i sina dekorationer. Personligen tycker jag att de är asläckra att se på, men inte så goda att äta.

    Vad gäller fotograf så har vi valt en kille,ett proffs, som både har studio och som även fotar ute vid fint väder. Vi har lagt ner ganska mycket pengar på fotografen, jag hoppas han lever upp till förväntningarna.

  • Bruden 2012
    Lebendig skrev 2011-11-04 09:48:56 följande:
    Jag tror att anledningen till att konditorier inte gör våningstårtor är för att det är väldigt svårt att få dem att hålla. Det är väldigt sköra skapelser, om man inte på något sätt klär in ett stativ till varje lager (då blir det typ en våndingstårta fast  bottnarna inte står på varandra.) Eftersom de är jusdt väldigt instabila, blir det väldigt svårt att frakta dem. Jag skulle hemskt gärna vilja ha en våndingstårta, men vågar inte riktigt chansa på att den håller sig hel under den tio mil långa färden som tårtorna ska göra. Vi funderar istället på att ha en tårtbuffé, mest för att hålla kostnaderna lite nere. Jag ogillar marsipan och grädde på tårta...

    Sedan ska man också ha i beaktande att de flesta tårtdekoratörerna jobbar med sugarpaste i sina dekorationer. Personligen tycker jag att de är asläckra att se på, men inte så goda att äta.

    Vad gäller fotograf så har vi valt en kille,ett proffs, som både har studio och som även fotar ute vid fint väder. Vi har lagt ner ganska mycket pengar på fotografen, jag hoppas han lever upp till förväntningarna.
    Jag håller med om att sugarepaste inte alls smakar så gott som det ser ut. Det lika viktigt att tårtan smakar bra som att det ser bra ut. Är det nån som har något bra alternativ till "prinssestårtor"?
  • SaraJohanna

     


    Lebendig skrev 2011-11-04 09:48:56 följande:
    Jag tror att anledningen till att konditorier inte gör våningstårtor är för att det är väldigt svårt att få dem att hålla. Det är väldigt sköra skapelser, om man inte på något sätt klär in ett stativ till varje lager (då blir det typ en våndingstårta fast bottnarna inte står på varandra.) Eftersom de är jusdt väldigt instabila, blir det väldigt svårt att frakta dem. Jag skulle hemskt gärna vilja ha en våndingstårta, men vågar inte riktigt chansa på att den håller sig hel under den tio mil långa färden som tårtorna ska göra. Vi funderar istället på att ha en tårtbuffé, mest för att hålla kostnaderna lite nere. Jag ogillar marsipan och grädde på tårta...

    Sedan ska man också ha i beaktande att de flesta tårtdekoratörerna jobbar med sugarpaste i sina dekorationer. Personligen tycker jag att de är asläckra att se på, men inte så goda att äta.

    Vad gäller fotograf så har vi valt en kille,ett proffs, som både har studio och som även fotar ute vid fint väder. Vi har lagt ner ganska mycket pengar på fotografen, jag hoppas han lever upp till förväntningarna.

    Absolut, det finns ju en anledning till att konditorierna i Umeå generellt inte gör våningstårtor och det är ju som du säger på grund av det är lite knepigare. Men man tycker ju att någon i Umeå borde ha som du säger stativ eller någon idée på hur de blir mer hållbara? Vi ska gifta oss centralt i Umeå, så tårtan behöver fraktas max någon mil.


     


    Våningstårtor verkar ju vara det absolut vanligaste om man kikar runt på utländska bloggar (och inte helt ovanligt i Sverige), så de har ju löst det på något sätt? Det finns även recept på flervåningstårtor i t.ex. Leila Lindholms kokbok och på många svenska bloggar med lite tips och trix : )


     


    Jag har provat använda sugarpaste ett par gånger och upplever att det kan vara helt okej med lite syrlig fyllning. Annars finns det många andra alternativ såsom grädde, choklad, marsipan, marängkräm, tryffel, marshmallowsfondant, chokladfondant mm. : )


     


    Fortsätter jakten på min våningstårta. : ) Reservplanen blir nog en ställning med tårtor ställda "ovanpå" varandra eller en liten tårta med cupcakes under. Ska man vara kräsen och lägga mer lite extra tid på sånt här någon gång, så är det väl inför den stora dagen? ; )


     


     


     

  • SaraJohanna


    Detta är ett alternativ om en våningstårta inte går att ordna. Vad tror ni? ; )

  • SaraJohanna
    Bruden 2012 skrev 2011-11-03 13:37:21 följande:
    SaraJohanna skrev 2011-11-03 13:26:45 följande:


    Förställer mig något i den här stilen, men kikar man runt på hemsidor till de mest kända konditorierna i stan så dyker det mest upp vita prinsesstårtor med rosa rosor, vilket verkligen inte passar mig/min stil.
    Vilken fin tårta. Håller med dig om att utbudet på tårtorna verkar inte vara så stort här uppe i norrland vilket är tråkigt. Man vill ju gärna ha något utöver det vanliga på sin speciella dag

    Ja det är verkligen trist, man vill ju som du säger ha något utöver det vanliga, särskilt med tanke på vad man förväntas betala per bit. Jag tror att priserna startar kring 35-40kr/bit av en helt vanlig prinsesstårta med vit marsipan!


     


    Jag har läst på lite om våningstårtor och tror jag ska prova göra en egen då sambon fyller år efter jul. Det verkar inte alltför komplicerat. Dock tror jag att jag är lite för vidskeplig för att göra den själv på stora dagen, det ska tydligen betyda otur att göra sin egen tårta! ; )


     

  • Lebendig
    SaraJohanna skrev 2011-11-08 09:56:32 följande:

    Ja det är verkligen trist, man vill ju som du säger ha något utöver det vanliga, särskilt med tanke på vad man förväntas betala per bit. Jag tror att priserna startar kring 35-40kr/bit av en helt vanlig prinsesstårta med vit marsipan!


     


    Jag har läst på lite om våningstårtor och tror jag ska prova göra en egen då sambon fyller år efter jul. Det verkar inte alltför komplicerat. Dock tror jag att jag är lite för vidskeplig för att göra den själv på stora dagen, det ska tydligen betyda otur att göra sin egen tårta! ; )


     


    Har du hittat någon bra sida att läsa på? Jag har ju som också snöat in på det här med tårtor... Kan ju som baka rätt bra själv, är väl kanske inte bäst på att dekorera. Kanske kan vi lösa det där med våningstårtor tillsammans? Hur många våningar behöver du?
Svar på tråden Umebrudar 2011/12