• laloo
    Äldre 7 Mar 09:00
    7689 visningar
    25 svar
    25
    7689

    Oense om efternamn

    Hej,

    vi gifter oss i maj och har nu ett lyxproblem utan dess like.. vi kan nämligen inte enas om vad vi ska heta i efternamn, och vi är lika envisa båda två. Det vi är tämligen överens om är att vi vill ha ett gemensamt efternamn, ingen av oss vill ha dubbelnamn (eller mellannamn och efternamn som det ju blir), eller heta olika, men vi kan absolut inte enas om vilket namn vi kan ta och ingen av oss vill ge med sig. Till saken hör att jag har ett ovanligt efternamn som i stort sett bara min familj heter, jag är idag ensam om att heta som jag gör- kombinationen av för- och efternamn, och han har ett betydligt vanligare -qvist namn. Han däremot menar på att det är krångligt och skapar för mycket problem i.o.m. hans jobb som gör att han inte vill byta, och för att han helt enkelt inte vill byta, för han har alltid haft som vision att den familj han skapar heter det han heter- men likväl så har jag alltid drömt om att bilda familj med det namn jag har, dels för att det är så pass ovanligt. Samtidigt menar han att mitt argument att mitt efternamn är ovanligare än hans inte är en logisk anledning för att vi ska välja det namnet. 

    Som sagt, ett lyxproblem. Och vi ska vara väldigt glada för att det är det största problemet vi har... Men det skapar sån irritation mellan oss, och det förstör så mycket att vi ska bråka om det. Jag har ibland god lust att ställa in eller skjuta på bröllopet bara för att någon av oss ska inse att det faktiskt inte är så viktigt vad vi heter, utan att det absolut viktigaste är att vi älskar varandra och vill spendera resten av livet med varandra- sen är det ganska oviktigt vilket namn vi väljer att ta. Men trots att vi VET detta så vill vi inte ge med oss. Man börjar ju undra vad det är för fel på en... :)

  • Svar på tråden Oense om efternamn
  • missca­t81
    Äldre 7 Mar 09:21
    #1

    Vi har lite av samma problem, ingen av oss vill byta efternamn. Jag kan tänka mig dubbelnamn, men inte sambon. Och jag vill inte ha dubbelnamn om inte han har det, för då heter vi ju ändå inte samma.
    Men så länge vi inte kommer på en bättre lösning så kommer vi behålla de efternamn vi har nu även efter vigseln. Jag menar, det har ju gått bra fram tills nu med olika efternamn, varför skulle det inte gå när man är gifta? Jättemånga par lever ihop hela livet utan att gifta sig och då med olika efternamn, man hör ju inte mindre ihop för det.
    Det enda problemet jag ser med det är vad framtida barn ska heta, men den diskussionen får vi ta då!

    Man kan ju alltid ändra sig senare, om man skulle vilja. (Tror jag i alla fall...?)

  • Smuppr­a
    Äldre 7 Mar 09:56
    #2

    Misscat81, tror jag har en lösning på ert problem... Om du tittar på blanketten på skatteverkets sida, som man använder vid byte av namn i vigsel. Se typ s 2 under rubrik mellannamn. Vad jag förstår får inte båda parter ta den andres efternamn som mellannamn utan bara den ena. Kanske kan man fixa det på något annat sätt, men vad jag förstår så får man inte gå den vanliga vägen isf...

  • A loves A
    Äldre 7 Mar 10:21
    #3

    Vi har exakt samma problem. Jag har ett ovanligt efternamn som jag inte vill släppa och min sambo tycker att det är FÖR ovanligt. Ingen av oss gillar dubbelnamn.
    Så nu blir det nog så att vi behåller våra efternamn och heter olika. Sonen fick mitt efternamn när han föddes då hans namn inte passar ihop med sambons.

  • Sandri­na
    Äldre 7 Mar 10:22
    #4

    Vi hade också lite samma problem. Men vi har kommit fram till att ta ett helt nytt efternamn, det är ett namn som finns i min släkt sen tidigare så det är inte bara taget ut luften. Men nu så är båda nöjda! :) Känns jättebra!

    Kanske det kan vara en lösning för er om ni har något fint nanm i släkten eller om ni hittar på ett helt nytt, kanske en kombination ev era nuvarade namn?

  • Sebast­iána
    Äldre 7 Mar 10:25
    #5

    Ni kanske kan skapa ett nytt namn ur delar av era nuvarande?

  • laloo
    Äldre 7 Mar 10:39
    #6

    Vi har funderat på ett helt nytt namn också, och har väl inte avfärdat det förslaget helt än så länge :) problemet är då att han vill ha kvar sitt namn för jobbets skull, men inte ha två namn, alltså behålla sitt nuvarande som mellannamn och ta ett nytt efternamn.. vilket annars skulle kunna vara en lösning. Och jag skulle ju helst vilja ha kvar mitt nuvarande också. Men det är absolut ett alternativ. Förstår inte att det ska spela sån stor roll det här med namn egentligen, men ändå så gör det det ;)

  • laloo
    Äldre 7 Mar 10:40
    #7
    Sebastiána skrev 2011-03-07 10:25:30 följande:
    Ni kanske kan skapa ett nytt namn ur delar av era nuvarande?

    Vi försökte med det, men kombinationerna blev totalt hopplösa :D

  • cajsal­ouise
    Äldre 7 Mar 11:15
    #8

    Samma problem här! Först ville jag inte byta men nu funderar jag på att  ha nubbelnamn- ta hans vanliga som efternamn och behålla mitt ovanliga som mellannamn. Han kommer nog behålla sitt. Både för och nackdelar med ovanliga respektive vanliga namn....får fundera lite till

  • laloo
    Äldre 7 Mar 11:21
    #9

    Det finns 46 st idag som heter det jag heter i efternamn, och över 2000 som heter som han.. och 19 st redan med exakt mitt förnamn och hans efternamn i kombination. Jag är ju ensam om att heta som jag heter nu.
    Vad knepigt det ska vara Obestämd

  • missca­t81
    Äldre 7 Mar 11:33
    #10
    Smuppra skrev 2011-03-07 09:56:53 följande:
    Misscat81, tror jag har en lösning på ert problem... Om du tittar på blanketten på skatteverkets sida, som man använder vid byte av namn i vigsel. Se typ s 2 under rubrik mellannamn. Vad jag förstår får inte båda parter ta den andres efternamn som mellannamn utan bara den ena. Kanske kan man fixa det på något annat sätt, men vad jag förstår så får man inte gå den vanliga vägen isf...
    Hmm, vet inte riktigt hur du menar att det skulle vara lösning på vårt problem, men vad jag förstår så kan alltså bara en bära dubbelnamn, så då är ju alternativet att båda bär dubbelnamn uteslutet. Och det gör ju förstås saken lättare, om det var det du menade, då får vi helt enkelt behålla våra nuvarande namn.

    En del har föreslagit att vi skulle ta ett nytt namn, men grejen är att jag verkligen vill ha kvar mitt namn eftersom vi bara är 4 personer i världen som heter så... Det är absolut inget fel på min sambos efternamn, det är ett fint namn, men jag vill inte att mitt efternamn ska försvinna.
Svar på tråden Oense om efternamn