• laloo

    Oense om efternamn

    Hej,

    vi gifter oss i maj och har nu ett lyxproblem utan dess like.. vi kan nämligen inte enas om vad vi ska heta i efternamn, och vi är lika envisa båda två. Det vi är tämligen överens om är att vi vill ha ett gemensamt efternamn, ingen av oss vill ha dubbelnamn (eller mellannamn och efternamn som det ju blir), eller heta olika, men vi kan absolut inte enas om vilket namn vi kan ta och ingen av oss vill ge med sig. Till saken hör att jag har ett ovanligt efternamn som i stort sett bara min familj heter, jag är idag ensam om att heta som jag gör- kombinationen av för- och efternamn, och han har ett betydligt vanligare -qvist namn. Han däremot menar på att det är krångligt och skapar för mycket problem i.o.m. hans jobb som gör att han inte vill byta, och för att han helt enkelt inte vill byta, för han har alltid haft som vision att den familj han skapar heter det han heter- men likväl så har jag alltid drömt om att bilda familj med det namn jag har, dels för att det är så pass ovanligt. Samtidigt menar han att mitt argument att mitt efternamn är ovanligare än hans inte är en logisk anledning för att vi ska välja det namnet. 

    Som sagt, ett lyxproblem. Och vi ska vara väldigt glada för att det är det största problemet vi har... Men det skapar sån irritation mellan oss, och det förstör så mycket att vi ska bråka om det. Jag har ibland god lust att ställa in eller skjuta på bröllopet bara för att någon av oss ska inse att det faktiskt inte är så viktigt vad vi heter, utan att det absolut viktigaste är att vi älskar varandra och vill spendera resten av livet med varandra- sen är det ganska oviktigt vilket namn vi väljer att ta. Men trots att vi VET detta så vill vi inte ge med oss. Man börjar ju undra vad det är för fel på en... :)

  • Svar på tråden Oense om efternamn
  • laloo

    Vi har funderat på ett helt nytt namn också, och har väl inte avfärdat det förslaget helt än så länge :) problemet är då att han vill ha kvar sitt namn för jobbets skull, men inte ha två namn, alltså behålla sitt nuvarande som mellannamn och ta ett nytt efternamn.. vilket annars skulle kunna vara en lösning. Och jag skulle ju helst vilja ha kvar mitt nuvarande också. Men det är absolut ett alternativ. Förstår inte att det ska spela sån stor roll det här med namn egentligen, men ändå så gör det det ;)

  • laloo
    Sebastiána skrev 2011-03-07 10:25:30 följande:
    Ni kanske kan skapa ett nytt namn ur delar av era nuvarande?

    Vi försökte med det, men kombinationerna blev totalt hopplösa :D

  • laloo

    Det finns 46 st idag som heter det jag heter i efternamn, och över 2000 som heter som han.. och 19 st redan med exakt mitt förnamn och hans efternamn i kombination. Jag är ju ensam om att heta som jag heter nu.
    Vad knepigt det ska vara Obestämd

  • laloo
    misscat81 skrev 2011-03-07 11:33:40 följande:
    Hmm, vet inte riktigt hur du menar att det skulle vara lösning på vårt problem, men vad jag förstår så kan alltså bara en bära dubbelnamn, så då är ju alternativet att båda bär dubbelnamn uteslutet. Och det gör ju förstås saken lättare, om det var det du menade, då får vi helt enkelt behålla våra nuvarande namn.

    En del har föreslagit att vi skulle ta ett nytt namn, men grejen är att jag verkligen vill ha kvar mitt namn eftersom vi bara är 4 personer i världen som heter så... Det är absolut inget fel på min sambos efternamn, det är ett fint namn, men jag vill inte att mitt efternamn ska försvinna.
    misscat81: Jag tror att man kan kringgå systemet på detta sätt: säg att du heter eriksson och din blivande heter andersson, om ni båda vill ha samma dubbelnamn (mellannamn och efternamn) så kan ni vid vigseln bestämma att var och en av er behåller era egna efternamn men att du ex. lägger till hans efternamn som mellannamn, du heter du andersson eriksson och han heter andersson. Efter vigseln kan han välja att ta ditt namn men behålla sitt eget som mellannamn, voilá ni heter nu båda andersson eriksson.
  • laloo

    Jag blir så frustrerad.. vi kommer ingen vart alls i diskussionen (eller snarare bråken) som vi har haft i stort sett hela dagen om detta nu. Och än mer frustrerad blir jag när han hävdar att jag inte har några rimliga eller logiska skäl till att ha kvar mitt efternamn, eller rättare sagt till varför jag tycker att vi kan byta till det. Han säger att han aldrig vill eller kommer ha nåt intresse i att byta till mitt namn. Hans skäl till att ha kvar sitt- hans logiska skäl alltså enligt honom- är det praktiska kring jobbet- gentemot kunder, att han är välkänd under det namnet. Jag undrar nu, hur krångligt är det egentligen att byta efternamn? Att han byter borde väl rimligtvis inte kunna påverka hans kunder i sån stor mån, eller? Folk byter väl namn hela tiden... hur är det med instanser som banker etc. får de info per automatik när man byter eller måste man anmäla det? Vart/vilka behöver man meddela? Hur påverkas underskrivna handlingar? Han har bankkonton utomlands, hur krångligt blir det? Behöver man skriva om bolån om man byter namn.. jag tycker ju rimligtvis att det man undertecknat med tidigare namn fortfarande borde vara giltigt, eller hur fungerar det? Försöker han få det att framstå att vara krångligare än det egentligen är? Jag har inga problem att byta namn av praktiska skäl, utan mina skäl är ju mer känslomässiga... vilket är varför han anser att de inte är logiska och därför inte giltiga.
    Jag föreslog att vi båda behåller våra efternamn men att jag kan ta hans namn som mellannamn (då han absolut inte kan tänka sig ta mitt som mellannamn), men det dög inte heller då jag sa att jag ville att eventuellt barn (som vi planerar) tar mitt efternamn samt hans som mellannamn. Jag vill föra mitt efternamn vidare- och att min son/dotter i sin tur kan föra det vidare (om han/hon vill) eftersom det är så pass ovanligt.

    Suck ;) Det är så lätt att glömma bort hur pass små såna här bekymmer är egentligen i förhållande till riktiga problem .

  • laloo

    Smuppra: Det är antagligen ingen dum idé att låta diskussionen vila, det är dock inte första gången vi har diskussionen och den har fått vila både en och två gånger iaf tidigare... men den behöver kanske vila lite till ;).

    Mitt efternamn dör kanske inte ut om inte mina barn för det vidare, jag har syskon med barn, men det är ändå så pass ovanligt att jag vill föra det vidare till mina barn... men han vill ju också föra sitt namn vidare, även om det är ett betydligt vanligare namn.

  • laloo

    Jag är så trött på diskussionen nu, att det längre inte spelar någon roll om han tar mitt efternamn- vi kan ha olika namn, jag kan ta hans som mellannamn. Men jag vill faktiskt inte vika mig på punkten om vad barnet (det eventuella barnet) ska heta, jag vill att hon/han får mitt efternamn, men kan självklart få min blivandes namn också som mellannamn. Är jag egoistisk om jag står fast vid det? Men han tycker ju inte att det är rimligt alls...

  • laloo

    Vi har lagt diskussionen åt sidan för stunden, helst vill jag inte behöva ha den alls mer. Tror vi gör så att vi båda behåller våra namn och jag lägger till hans som mellannamn- vill ändå ha den kopplingen, att det känns lite som att vi hör ihop. Hur vi gör med eventuella barns namn får vi diskutera när det blir aktuellt anser jag. Vem vet, vi kanske har ändrat oss och känner annorlunda då.

Svar på tråden Oense om efternamn